:: Forums ›
detaljno
Božićna zvezda - Euphorbia pulcherrima
-> Sobne biljke

#1: Božićna zvezda - Euphorbia pulcherrima Autor: mirjanaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Mar 24, 2005 10:58 pm
    ----
Sta znate o ovoj biljci.EUPHORBIA PULCHERRIMA ili Bozicno drvce,listovi mu pocrvene pri vrhu za vreme Bozica.

#2: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA Autor: dita71Lokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Mar 29, 2005 10:39 pm
    ----
E ovako Mirjana na internetu nisam našao ništa Crying or Very sad ali zato su tu knjige Laughing pa ćemo redom
Postojbina Euphorbie pulcherrima ili ti MLEČIKA je Meksiko
Opis: mali listopadni žbun.Listovi na dršci su krupni,tamnozeleni,ovalnog oblika sa zašiljenim vrhom,sa jednim ili dva zupca na svakoj strani.Cvetovi su žućkasti sakupljeni u štitastu cvast na kraju grane,okruženi vencem listova koji u vreme cvetanja dobijaju sjajnu i intezivnu crvenu boju.
Doba cvetanja: Decembar-Januar.U nekim zemljama je zovu Božićna zvezda
Korišćenje: Kao sobna biljka.
Umnožavanje: Reznicom
Stanište: Na svetlom i sunčanom ali ne preterano suvom mestu.
Tip zemljišta: Šumski kompost
Vlažnost: Redovno se zaliva,ali obilnije u toplim mesecima

E to ti je to Mirjana bar tako kažu knjige Razz

#3: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA Autor: NinaLokacija: Split PošaljiPoslato: Uto Mar 29, 2005 10:42 pm
    ----
Nisam je gajila, ali sam nesto citala: znam da je treba u proljece presaditi, iznijeti postepeno vani i posjeci one listice koji su izrasli zimi, jer oni kao ne mogu pocrveniti, treba je redovito gnojiti i do septembra stalno sjeci vrske da se razgrana, pocetkom oktobra je treba staviti na rezim 14 sati noc, i to tako da ni mrva svjetla, ni danjeg ni umjetnog ne prodire, i u tom periodu treba da su na malo nizoj temperaturi, tada pocne stvarati boju... i trebala bi biti crvena za Bozic.

Imas o njoj puno na internetu, ako ti english nije problem, potrazi tamo, naci ces svakakvih savjeta, samo ukucaj ime i pored stavi CARE

ciao, Nina

#4: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA Autor: NinaLokacija: Split PošaljiPoslato: Uto Mar 29, 2005 10:47 pm
    ----
evo ti jedno dobro mjesto www.pasquesi.com/html/...01_f_k.htm [url][/url]

#5: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA Autor: AleksandarLokacija: Obrenovac PošaljiPoslato: Sre Mar 30, 2005 12:06 am
    ----
Ovo je sa sajta jednog od najvecih proizvodjaca ovih biljaka u SAD-u :

"How to Re-Bloom Your Poinsettia
When the poinsettia's bracts age and lose their aesthetic appeal, there's no reason to throw it out. With proper care, dedication and a certain amount of luck, you too can re-bloom your poinsettia!

By late March or early April, cut your poinsettia back to about 8" in height. Continue a regular watering program, and fertilize your plant with a good, balanced all-purpose fertilizer. By the end of May, you should see vigorous new growth.

Place your plants outdoors, where they can bask in the warmth of spring and summer, after all chance of frost has passed and night temperatures average 55° F or above. Continue regular watering during the growth period, and fertilize every 2 to 3 weeks.
Pruning may be required during the summer to keep plants bushy and compact. Late June or early July is a good time for this step, but be sure not to prune your plant later than September 1. Keep the plants in indirect sun and water regularly.

Around June 1, you may transplant your poinsettia into a larger pot. Select a pot no more than 4 inches larger than the original pot. A soil mix with a considerable amount of organic matter, such as peat moss or leaf mold, is highly recommended. In milder climates, you may transplant the plant into a well-prepared garden bed. Be sure the planting bed is rich in organic material and has good drainage.
The poinsettia is a photoperiodic plant, meaning that it sets bud and produces flowers as the Autumn nights lengthen. Poinsettias will naturally come into bloom during November or December, depending on the flowering response time of the individual cultivar. Timing to produce blooms for the Christmas holiday can be difficult outside of the controlled environment of a greenhouse. Stray light of any kind, such as from a street light or household lamps, could delay or entirely halt the re-flowering process.

Starting October 1, the plants must be kept in complete darkness for 14 continuous hours each night. Accomplish this by moving the plants to a totally dark room, or by covering them overnight with a large box. During October, November and early December, poinsettias require 6 - 8 hours of bright sunlight daily, with night temperatures between 60 - 70° F. Temperatures outside of this range could also delay flowering.

Continue the normal watering and fertilizer program. Carefully following this regime for 8 to 10 weeks should result in a colorful display of blooms for the holiday season!
"

#6: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA Autor: mirjanaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sre Mar 30, 2005 11:13 am
    ----
Da i ja sam procitala da jedno vreme treba da bude u mraku,da se na nju navuce crna kesa za smece da ne dobija svetlost,tako skuplja snagu za cvetanje to jest da bi joj listovi pocrveneli.Pokusacu tako pa cemo da vidimo.Hvala svima sto ste se potrudili da mi pomognete.




Pozdrav od mene Laughing

#7: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA Autor: NinaLokacija: Split PošaljiPoslato: Čet Mar 31, 2005 5:55 am
    ----
Cao, Mirjana, nemoj zanemariti ni ljetnu njegu (cesto gnojenje, obrezivanje). Znam ljude koji su se drzali pravila o 14-satnoj noci, ali nisu uspjeli... U oktobar bi trebala uci sa snaznom, zdravom i razgranatom biljkom.

I mene jako zanima rezultat.

Ove godine u Splitu su prvi put prodavali euphorbiae sa rozim i bijelim cvjetovima. Zanimljive su, no crvene su mi ipak ljepse.

ciao, Nina

#8: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA Autor: sanjamarija PošaljiPoslato: Pet Apr 01, 2005 1:32 am
    ----
Ćao Mirjana
Evo ti fotkica jedne bele ili žute, ne znam već:

////////////////////////////////////////


jedne roze:

///////////////////////////////////////


i kao što Nina reče, najlepše, CRVENE:


A sada ću ti prepisati ono što sam ja uspela da sakupim o ovoj biljci, jer nameravam da je kupim, prelepa je...

Božićna zvezda
" EUPHORBIA PULCHERRIMA "


Listovi su krupni, poreklom je iz Meksika, preneta je u Evropu u prvoj polovini prošlog veka. Vrlo je dekorativna, što i ime na latinskom Euphorbia (poincettia) pulcherrina govori. Listovi su krupni, ovalno izduženi i tamnozeleni. U doba cvetanja, gornji listovi, ispod dosta neuglednih žućkastih i sitnih cvetova, formiraju " zvezdu " intenzivno crvene boje. Poznate su i narandžaste, žute i bele, ali crvena je najpopularnija. Cveta u decembru i januaru. Tada treba voditi računa da biljka bude smeštena na svetlom i umereno toplom mestu. Redovno se zaliva, ali ne orošava. Kada prođe cvetanje, nastupa njeno tromesečno mirovanje. Zalivanje se smanjuje na najmanju meru, tek toliko da se biljka ne osuši. Pre nego što je iznesemo napolje, biljka se može skratiti i presaditi ali i ožiliti reznicom pobodenom u rastresitu zemlju, najbolje šumski kompost.
U aprilu ili maju, kada dozvole vremenske prilike, Božićna Zvezda nalazi svoje mesto među cvećem na terasi. Voli svetli kutak, a zaliva se kao i ostale biljke. Krajem septembra unosi se u kuću, umereno zaliva, prihranjuje i neguje do početka cvetanja - pre božićnih praznika.
Srećno

Pozdrav
Wink Sanjamarija Wink

#9: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA Autor: NinaLokacija: Split PošaljiPoslato: Pet Apr 01, 2005 9:21 pm
    ----
Sanja, ona se mora staviti na rezim 14-satne noci, bez toga nema crvenih listova, sigurno.

ciao, Nina

#10: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA Autor: gogaLokacija: Varaždin PošaljiPoslato: Pet Apr 01, 2005 9:46 pm
    ----
Točno, mora imati 14 sati mraka, kao što veli Nina, ali svakako bi je trebalo i podrezati nakon cvatnje da se grmoliko grana, inače ide samo u zrak i gubi na svojoj ljepoti!

#11: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA Autor: marokLokacija: NK PošaljiPoslato: Pon Apr 04, 2005 7:21 am
    ----
Kad biljka odbaci crvene listove (bakteje) biljku treba premestiti u hladniju i tamnju prostoriju(10-12stepeni). Biljka tada odbacuje lisce, pa joj izbojke treba skratiti na 10 cm visine. Pojavice se mlecni sok, sok je vrlo otrovan, ako dodje u dodir sa kozom, moraju se ruke odmah isprati hladnom vodom. Najbolje koristiti rukavice. Gubitak soka oslabljuje biljku, pa je neophodno odmah ozledjeno mesto zapusit prasjnom drvenog uglja, pepelom od cigarete ili suvim peskom. Ukoliko je sok znatno istekao ne postize se ponovo cvetanje. U aprilu, maju biljku presaditi u hranljivu zemlju i ineti je na svetlo i toplo mesto (prozor okrenut jugu). u pocetku je zalivati veoma oprezno, a biljka pocne da tera nove izdanke pojacati zalivanje.Krajem juna biljku izneti u bastu ili na balkon i postaviti je na suncano mesto. Prihranjivati je tada svakih petnaest dana. Septembra-oktobra uneti je unutra ponovo na suncano isvetlo mesto. Kada dani postanu kraci terace crvene listove....(ne sme imati ni vestacko osvetljenje duze od 12 sati.).
Raazmnozavanje reznicama u toku letnjih meseci, uzetim reznicama spreciti oticanje soka i zabosti ih u vlazan pesak.

#12: Pointsettia Autor: OrhidejaLokacija: West Coast, Canada PošaljiPoslato: Uto Nov 29, 2005 6:42 am
    ----
Neverovatno interesantna biljka, koja se zbog svoje karakteristicne boje i oblika u ovoj zemlji koristi iskljucivo u vreme Bozicnih praznika. Najcesce se nalazi u tamno crvenoj boji, mada je ima i u roze, bez, tamno bordo, kao i nekoliko nijansi satiranih boja. Ono sto je interesantno je da je cvet vrlo minimalan i sastoji se od malih zelenih ili zutih bobica, koje su smestene u cenru predivnih listova koji su promenili boje i deluju ustvari kao cvetovi.

Evo nekoliko snimaka ovoga sto opisujem:

#13: Re: Pointsettia Autor: OrhidejaLokacija: West Coast, Canada PošaljiPoslato: Uto Nov 29, 2005 6:44 am
    ----
....

#14: Re: Pointsettia Autor: StanislavaLokacija: Zagreb PošaljiPoslato: Uto Nov 29, 2005 11:43 am
    ----
Ili kod nas zvano osim popularnog imena Božićna zvijezda EUPHORBIA PULCHERRIMA. Prošle godine mi je držala lišće skroz do 6.m, kad je skroz i otišla. A baš sam se poveselila da če uspjeti do idućeg Božića, šteta, tako i opet moram kupiti....

#15: Re: Pointsettia Autor: Maja_JLokacija: Pula PošaljiPoslato: Uto Nov 29, 2005 1:15 pm
    ----
Stanislava citat:
Ili kod nas zvano osim popularnog imena Božićna zvijezda EUPHORBIA PULCHERRIMA. Prošle godine mi je držala lišće skroz do 6.m, kad je skroz i otišla. A baš sam se poveselila da če uspjeti do idućeg Božića, šteta, tako i opet moram kupiti....

E, bravo, Orhideja, juče sam gledala kako su već počele da se prodaju i razmišljala kako nam fali taj topic!
Da Pointisettia je anglosaksonski naziv koji je dobila po Joelu Pointisettu koji je prvi doneo (i nastavio kultivaciju) na tlo severnog američkog kontinenta! Kod nas se zove Božićna zvezda ali, i generalno je u svetu opšte prihvaćena kao jedan od simbola tog hrišćanskog praznika a, zapravo, do hrišćanskog sveta nije došla sve do 18. veka! U Mexiku je, opet, uzgajana davno pre toga i predstavljala je, za tu zemlju, vrlo prepoznatljivu niljku stotinama godina unazad!

Da bi se uspela "sačuvati" do sledećeg Božića mora se ispoštovati nekoliko njoj karakterističnih pravila! Ona u "zimski san" ulazi nakon cvetanhja (kada se neke biljke već bude) a budi se u kasno proleće! Tada treba smanjiti zalivanje i prihranu (ko je koristi)! Iako je reč o sukulentnoj biljci, zahteva stalnu vlažnost (jaaako dobro dreniranog supstrata- za sukulente i kaktuse) i sobne temperature između 15 i 20 stepeni! Novi izboji i deo starih grana moraju se seći i biljka se, da se spreči iscrpljivanje, mora držati niskog rasta! Reznice se mogu pustiti da narastu do visine 15ak cm sredinom leta i tada odvojiti (ali samo ono što će biti reznice neka raste)! I, konačno, ono što je apsolutno neoiphodno za ovu biljku da bi (ukoliko do tada izdrži Wink )za sledeći Božić cvetala- od sredine septembra (najkasnije početka oktobra) mora imati minimum 12 sati potpunog mraka na dan!
I, opet, kako to sa Euphorbijama često biva- i njen sok sadrži toksine i treba biti oprezan kod odvajanja reznica!

#16: Re: Pointsettia Autor: Maja_JLokacija: Pula PošaljiPoslato: Uto Nov 29, 2005 2:26 pm
    ----
goga citat:
Ja svoju ove godine nisam uspjela natjerati da cvate Sad Morat ću u shoping Very Happy
Ali, stvarno retko kome uspeva! Neka vas ne opterećuje to!
Malo je teško i oceniti koja je to vewličina stabljika koja je ne iscrpljuje a i ko zna koji drugi faktori igraju ulogu! Ja samo nalazim podatke o sobnoj tempeaturi ali, koja je onda vlažnost zraka potrebna- ne piše!

#17: Re: Pointsettia Autor: branciLokacija: banjaluka PošaljiPoslato: Sub Dec 03, 2005 1:40 am
    ----
E super taman sam razmisljala da trazim nesto o njoj.Kupila sam je prije 10 dana i 2 dana je bila super a onda su jednostavno i listovi i cvijetovi poceli da se suse i otpadaju.Sad sam je prnjela u plastenik jer mi je u kuci jako toplo 25 stepeni.Ne znam da li ce se oporaviti.
A moze li sa ove biljke ako opstane da se skidaju reznice i dali ce onda reznice cvijetati.

#18: Re: Pointsettia Autor: Pahuljica77Lokacija: Banja Luka PošaljiPoslato: Sub Dec 03, 2005 11:47 am
    ----
branci citat:
Kupila sam je prije 10 dana i 2 dana je bila super a onda su jednostavno i listovi i cvijetovi poceli da se suse i otpadaju.Sad sam je prnjela u plastenik jer mi je u kuci jako toplo 25 stepeni.Ne znam da li ce se oporaviti.
Ovo isto se na zalost desava i sa mojom biljkom. Sad
Evo,tek je prosla jedna sedmica,a ona je pocela da izgleda tuzno i nesrecno.
Listovi joj otpadaju.Isprva oni pri dnu,a sinoc i jedan crveni,obojeni.
Kad sam vidjela da joj listovi otpadaju,zadnja 3 dana je zalijevam svaki dan u podlozak 1-2 puta,ali ona i dalje gubi listice.

Stoji udaljena 2-3 m od prozora.
Nije na propuhu.
Mozda joj treba mracnije mjesto (nekako mi se 'okrece' ka cosku u kojem mislim da ima manje svjetlosti)?
Trebam je zalijevati manje/vise?
Kako da se adekvatno brinem za nju sada,dok je u cvijetu?
Trebam je prskati po listovima,mozda joj fali vlaga?

#19: Re: Pointsettia Autor: peachLokacija: Osijek PošaljiPoslato: Sub Dec 03, 2005 5:27 pm
    ----
dok may ne stavi članka evo podataka koji mogu biti korisni:

Smještaj i svjetlo: dosta jarkog, indirektnog svjetla, dovoljno udaljena od izvora topline jer ne podnosi suh zrak, smeta joj propuh

Temperatura: zimi od 13-16°C, a ljeti od 16-21°C; idealna temp. je 18-21°C

Razmnožavanje: 7.5 – 10 cm duge vršne reznice s barem dva para listova i rastućim vrhom. Što se reznice uzmu ranije, to će biljka biti zimi veća, kad joj je i vrijeme cvatnje

Zemlja: mekana, pognojena zemlja kojoj se dodaje nešto pijeska za bolju drenažu.

Zalijevanje: zimi treba stalno održavati vlagu, gotovo svaki dan zalijevati odstajalom mlakom vodom (osjetljiva je na hladnu vodu, naročito izravno iz vodovoda). Preporuča se i prskati jer ova biljka voli veliku vlagu ali ne po braktejama i cvjetovima. Nakon cvatnje zalijevati samo jedanput tjedno i održavati prilično suhom. Nakon obrezivanja i presađivanja opet pojačati zalijevanje.

Gnojenje: u vrijeme kad su brakteje crvene svakih 14 dana tekućim gnojivima.

#20: Re: Pointsettia Autor: peachLokacija: Osijek PošaljiPoslato: Sub Dec 03, 2005 5:28 pm
    ----
Problemi koji se mogu pojaviti:
Listovi žute, uvijaju se i otpadaju zajedno s cvjetnim glavicama - suviše je toplo, zrak je suh i pretamno je

Biljka vene i otpadaju listovi - pretjerano zalijevate ili je zemlja suha

Listovi otpadaju, a biljka ne vene - preniska temperatura ili izloženost propuhu

#21: Re: Pointsettia Autor: branciLokacija: banjaluka PošaljiPoslato: Sub Dec 03, 2005 10:27 pm
    ----
Hvala na savjetima predpostavljam da je ondsa mojoj bilo prevruce ali sad je u plasteniku gdje ima dovoljno svjetla i temperatura je oko 15 stepeni tako da se nadam da ce mi se oporaviti.

#22: Re: Pointsettia Autor: salexLokacija: novi sad PošaljiPoslato: Čet Dec 15, 2005 9:05 pm
    ----
Mlecika ili bozisna zvezda pripada biljkama kratkog dana i procvetace jedino kada se dnevna svetlost skrati u razdoblju od 10 nedelja na priblizno 10 sati dnevno.Tama mora biti apsolutna.Vec i svetlost sutona ili obicna sijalica dovesce ti uspeh u pitanje.Noc bi za nju trebala da traje 14 sati. Surprised

#23: Re: Pointsettia Autor: Pahuljica77Lokacija: Banja Luka PošaljiPoslato: Sub Jan 28, 2006 5:21 pm
    ----
Kad vi nju podrezujete za zimski san?

Moja je kupljena poodavno (kraj novembra - dobila sam je za rodjendan),lisce joj je skoro svo opalo (jos 1 zeleni listic se drzi i po dva-tri crvena na granama gdje je bio cvijet).
Medjutim stalno izbijaju novi izboji,koji imaju 2-3 minijaturna zelena listica.
A i cini mi se da neke kvrzice najavljuju jos njih.

Da li da ja to sve odsjecem ili...?
Na koju duzinu je skratite kad je spremate za period mirovanja?
Nisam je zalila vec 2 sedmice i duze.

#24: Bozicna zvezda Autor: koprivica PošaljiPoslato: Sre Apr 12, 2006 10:04 am
    ----
Da li neko moze da mi kaze sta da radim sa mojom Bozicnom zvezdom ?

#25: Re: Bozicna zvezda Autor: peachLokacija: Osijek PošaljiPoslato: Sre Apr 12, 2006 10:50 am
    ----
tekst o njoj

možeš ju orezat ili ostavit ovakvu. mislim da već ima tema o njoj koja je bila aktivna oko božića pa potraži Wink

#26: Re: Bozicna zvezda Autor: saniLokacija: Nis PošaljiPoslato: Pon Maj 01, 2006 5:03 pm
    ----
Pretprosle godine sam kupila Bozicnu zvezdu,s crvenim cvetom koji podseca na listice.Ti crveni listici su trajali par meseci,pa opali,tako da je biljka imala samo zelene listove.Ove zime nije ni cvetala,da bi pred prolece pocela da vene ,i potpuno propala.Zna li neko sta je razlog ovog brzog propadanja biljke? Crying or Very sad

#27: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božična zvezda Autor: MikoyeLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sre Okt 18, 2006 1:14 am
    ----
Vidim da su neki postovi u ovoj temi stariji od godinu dana, pa me interesuje ima li neko pozitivno iskustvo dosad? Da li je bilo ko uspeo da je natera da procveta? Ili je bar na dobrom putu? Procitala sam sve uslove (svetlost, temperatura, podkresivanje, zalivanje) ali nisam videla da se neko pohvalio rezultatom.

Svaka pomoc i iskustvo su dobrodosli!!!

(da sam je kupila sebi ne bi mi bilo strasno i da ne uspem, ali sam je poklonila nekim dragim osobama... kako sad da im kazem da vise nikad nece procvetati? Unsure )

#28: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božična zvezda Autor: jcakiLokacija: Niš PošaljiPoslato: Pet Okt 20, 2006 11:44 pm
    ----
Ne bih da se hvalim ali evo meni je uspelo Rolling Eyes
Tačno je da je to biljka "kratkog dana" to jest da bi "procvetala" bitno je da više provede u mraku nego na svetlu. Ali taj mrak mora da je potpun (ne sme je osvetljavati čak ni sijalica Shocked ) a kad je na svetlu to mora biti zaista svetlo mesto. Meni je stajala na prozorskoj dasci kako bi imala što više svetla preko dana a oko 18h sam celu biljku pokrivala crnom najlon kesom (onom za smeće) a otkrivala sam je ujutru negde oko 08h. Mislim... nije ovo striktno... desilo se više puta da zaboravim da je otkrijem :oops:. Ovaj postupak ponavljaš sve dok brakteje ne počnu da se boje. E sad u knjigama piše da za "cvetanje" u vreme novogodišnjih praznika ovaj postupak treba početi negde početkom oktobra ali ti mogu reći da su se meni brakteje obojile već nakon mesec dana. Razz Simuliranjem prethodno navedenog postupka poinzeciju možemo naterati da "cveta" u bilo koje drugo doba godine.:wink: Ako te još nešto interesuje slobodno pitaj...

#29: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božična zvezda Autor: MikoyeLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Okt 21, 2006 1:01 am
    ----
Kako mislis ne bi da se hvalis? Pa to je za mene veoma znacajno otkrice! :+ :+ :+ :+ :+
Prema prethodnim komentarima sam pomislila da je obicnom smrtniku nemoguce da je natera da procveta! Znaci ima nade.

Kiss za ovu divnu vest i sve ostale informacije. Najvaznije mi je bilo da cujem nesto vise o drzanju u mraku, i sad svima (kojima sam poklonila ovu biljcicu) ostaje zadatak da nadju koje mesto u kuci joj odgovara, pa da se spremamo za sledecu zimu. Ja cu na prolece uzeti sebi pelcer od nekog od njih, pa cu da okusam srecu.

Ako te ne mrzi, mozes da mi napises tvoja licna iskustva o zalivanju i djubrenju, kao i da li mogu da uzmem bilo koju grancicu koju odsecem za rasadjivanje, ili moram na nesto da obratim paznju.

A sto se tice tvoje 'zaboravnosti' Very Happy , ocigledno joj ne smeta ako duze ostane u mraku, ali je pitanje sta bi se desilo ako bi ostala nepokrivena jedan dan?

#30: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božična zvezda Autor: JelencicaLokacija: Ferrara, Italy PošaljiPoslato: Sub Okt 21, 2006 3:56 pm
    ----
Gde drzite bozicne zvezde? Koja je minimalna temp? Ja sam moju dobila pre jedno mesec dana i drzala je u stanu. Sad joj polako opadaju listovi Sad ! Sta sam uradila pogresno?

#31: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božična zvezda Autor: jcakiLokacija: Niš PošaljiPoslato: Sub Okt 21, 2006 4:15 pm
    ----
Normalno je da joj posle perioda "cvetanja" opadaju donji listovi. Polako žute uviju se i otpadnu. Ulazi u period mirovanja pa je treba premestiti u neku hladniju prostoriju, smanjiti zalivanje. Ako to nije slučaj onda je možda pretrpela šok usled promene temperature i sl.

#32: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božična zvezda Autor: JelencicaLokacija: Ferrara, Italy PošaljiPoslato: Sub Okt 21, 2006 4:24 pm
    ----
Pa tek sam je dobila...jel moguce da je vec precvetala i da treba na mirovanje? Mozda je bila isforsirana.

#33: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božična zvezda Autor: cimbiLokacija: Niš PošaljiPoslato: Sub Okt 21, 2006 4:30 pm
    ----
Jelencice, listovi mogu da joj opadaju i ako joj je pretoplo...

Ovo sa stavljanjem crne kese... mojoj su opadali donji listovi u mraku... pa sam dobila savet, da napravim fiseke od hartije i stavim na vrhove, nisam probala, ali probacu ovih dana Wink

#34: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božična zvezda Autor: JelencicaLokacija: Ferrara, Italy PošaljiPoslato: Sub Okt 21, 2006 7:42 pm
    ----
Sad sam je malo iznela napolje, ionako je toplo, ostavicu je malo ispod tende da vidim kako ce da reaguje.

#35: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božična zvezda Autor: jcakiLokacija: Niš PošaljiPoslato: Ned Okt 22, 2006 9:40 pm
    ----
Moraćemo redom Laughing ...
Mikoye... što se tiče zalivanja treba je češće zalivati u doba cvetanja(zemlja treba da je umereno vlažna) a osim toga, ako se nalazi u prostoriji sa centralnim grejanjem, i redovno orošavati (izbegavati brakteje!). Đubrenje obično tečnim đubrivom na nekih 14 dana ali ako se previše đubri biljka će veoma brzo napredovati i postati ogromna... dakle oprezno. Orezuje se posle cvetanja kada se skraćuje na 10-15 cm a vršne reznice dobijene na ovaj način koriste se za dobijanje novih biljaka. Reznice treba da su najmanje 7-8 cm dužine i lako se ožiljavaju (meni je bilo potrebno mesec dana Wink ). Posadiš ih u mešavinu zemlje i peska, pokriješ najlon kesom i držiš na toplom i svetlom mestu (ne direktno sunce). Napomena da prilikom orezivanja paziš na "mleko" koje poinzecije ispuštaju (obzirom da pripadaju rodu mlečika) jer nadražuje kožu.
Jelencice... da li su brakteje tvojoj poinzeciji obojene ili ne? Ako su obojene onda listovi mogu opadati iz više razloga tj. ako je pretoplo, suv vazduh, zagušljivo, pretamno, zbog promaje, ako je u blizini plinske vatre ili su je, ne daj bože, napale neke štetočine... E sad nije ona baš toliko osetljiva... moja stoji blizu radijatora (u doba cvetanja na prozorskoj dasci iznad radijatora) a čak je i ne orošavam... možda poneki put :oops:. Poinzecije se iznose napolje leti i to nakon "precvetavanja" i orezivanja tj. onda kada bi trebalo ponovo da počnu da rastu a za sadašnje vreme ne znam šta da ti kažem :roll:.
Ako su svi listovi zeleni onda si možda ili kupila biljku koja se tek sprema za "cvetanje" ili onu koja je "precvetala". Mislim da je ova druga opcija malo verovatna jer pretpostavljam da si biljku kupila u cvećari u kojima se već sada mogu naći biljke u cvetu. Ali ako je to ipak slučaj onda je opadanje posledica onoga što sam napisala u prethodnom postu. Što se tiče prve opcije priprema za cvetanje poinzecija se prepoznaje po tome što su joj lisne drške vršnih listova crvene a posle toga bi trebalo da pocrvene i celi listovi. U tom slučaju listovi joj najverovatnije opadaju iz nekog od prethodno navedenih razloga.
Nadam se da sam bar malo uspela da pomognem...
(Da li me je neko uopšte razumeo? :oops:)

#36: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božična zvezda Autor: JelencicaLokacija: Ferrara, Italy PošaljiPoslato: Ned Okt 22, 2006 10:11 pm
    ----
Moja je crvena,vec u septembru kad sam je dobila je bila takva, iznela sam je malo napolje i izgleda da se poboljsava! Posle da je stavim na svetlo mesto unutra? Na kojoj temp? Mozda je nisam dovoljno zalivala? Koliko cesto se zaliva? Sad neka bude napolju jos koji dan dok je toplo, posle cu da je unesem.

#37: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božična zvezda Autor: jcakiLokacija: Niš PošaljiPoslato: Pon Okt 23, 2006 10:34 am
    ----
U principu, poinzecija ne voli preterano tople prostorije tj. toplije od 22 Celzijusa... a neka optimalna temperatura bila bi oko 18 stepeni. Ako se kod tebe grejalo tokom onih par hladnih dana i ako je temperatura u prostoriji u kojoj se nalazila poinzecija porasla (dovoljno samo i za 2-3 stepena) moguće da je to doživela kao temperaturni šok i da je zato odbacila neke listove. Kao i svaka druga biljka navikla se na jednu temperaturu i pri promeni iste reaguje (poinzecije možda brže od ostalih jer imaju dosta nežne listove koji lako gube vlažnost Sad ). Može se ona gajiti i u toplijim prostorijama ali je tada srazmerno povećanju temperature potrebno povećati vlažnost vazduha (orošavati češće ili staviti u tacnu sa vodom kamenčiće pa preko njih saksiju). Sada je na hladnijem pa joj odgovara ali moraš voditi računa kada je ponovo unosiš unutra da ti se opet ne desi da odbaci listove zbog promene temperature.
Ako je pak predugo na hladnom (tj. ispod 12 stepeni) može se desiti da cela biljka klone (ali se nadam da se to neće desiti)... Rolling Eyes
Samo još za zalivanje... napisala sam da zemlja treba da je umereno vlažna odnosno ne bi trebalo da se isuši između dva zalivanja. Mislim da će biti dovoljno da je zalivaš po malo 2 puta nedeljno.

#38: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božična zvezda Autor: JelencicaLokacija: Ferrara, Italy PošaljiPoslato: Pon Okt 23, 2006 3:22 pm
    ----
Jcaki ovde kod mene je i dalje napolju 20 stepeni tako da nikakve sokove nije mogla da ima. Jedina stvar koja mi pada napamet je da joj je mozda bilo malo mracno. Sad sam je izbacila napolje,pa kad zahladni malo vracam je unutra ovaj put na svetlije mesto! Obavestavam te redovno sta se desava pa cemo valjda da skapiramo sta joj fali Wink

#39: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božična zvezda Autor: MikoyeLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Okt 23, 2006 11:40 pm
    ----
jcaki citat:
(Da li me je neko uopšte razumeo? :oops:)

(sa zakasnjenjem)
Naravno, pratimo veoma pomno sve sto pises, samo nastavi :)!

Ja sam ove moje drzala u dnevnoj sobi ali su neki listovi poceli da se uvijaju, verovatno zbog grejanja i manjka vode, posto nisam bila kuci nekoliko dana pa nisu zalivane. Sad sam ih prebacila u spavacu gde je radijator iskljucen, i cini mi se da im je bolje.

Ono sto mene plasi je nesto sto sam procitala pre par dana na sledecem sajtu: www.exclusive.co.yu/saveti.htm,
a to je - 'Ako su listovi srebrnkasto prošarani napadnuta je virusom „srebrenja lišća“, biljku treba uništiti.'

Znate li nesto vise o tome, posto sam ja na nekim listicima (braktejama) videla srebrne pecate?! Crying or Very sad

#40: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božična zvezda Autor: sborovLokacija: Bgd PošaljiPoslato: Uto Dec 19, 2006 11:43 am
    ----
Novi clan porodice

#41: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božična zvezda Autor: sborovLokacija: Bgd PošaljiPoslato: Uto Dec 26, 2006 3:02 pm
    ----
Tad je srećica tako izgledala, a sad je jadna bez ijednog zelenog lista.
Zalivam je svaki dan, ne previše, nije ni u mraku, ni na jakom svetlu, ali joj listovi poodpadaše. Jedino me raduje što tera nove listiće.

Gde li grešim, listovi koji otpadaju su sveži, normalni.

Zabrinuta ja

#42: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božična zvezda Autor: sborovLokacija: Bgd PošaljiPoslato: Pon Jan 29, 2007 4:13 pm
    ----
jedno pitanje:

Mojoj božičnoj zvezdi su ostali samo gornji crveni listovi, medjutim na dve grane su počeli novi listovi da rastu, pitanje je sledeće: da li da je šišam ili da sačekam još malo?

#43: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božična zvezda Autor: phalenopsisLokacija: Našice PošaljiPoslato: Ned Feb 11, 2007 3:08 pm
    ----
i mojoj tjeraju novi listovi. ne znam šta je ... ja je neću još rezati, žao mi

#44: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božična zvezda Autor: vlalenLokacija: Sisak PošaljiPoslato: Sub Avg 25, 2007 10:19 pm
    ----
Godinama pokušavam uzgojiti božičnu zvijezdu kod kuće slijedeći uputstva iz literature (prestati zaljevati, čekati da pootpadaju listovi, porezati vrhove, početi zaljevat i prihranjivati...), no bez rezultata. Ove godine sam probao nešto drugo. Nakon držanja cvijeta 3 dana u prostoriji (Božić), stavio sam ih na prozor, gdje su imale dosta svijetla i relativno nisku temperaturu. Listovi (ni crveni, ni zeleni) nisu otpali. U svibnju sam odsjekao vrhove, formirao stablo i svaki dan sam odrezivao po jedan stari list ( najprije crvene, a onda i zelene). Potjerali su novi izboji i sada su to prekrasni bujni grmovi. Sad čekam jesen i vrijeme "zamračivanja".
Javit ću se opet kada počnu izbijati crveni listovi

#45: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: sefleraLokacija: novi sad PošaljiPoslato: Čet Dec 27, 2007 2:35 pm
    ----
Mislim da bi ovde svako od nas nasao svoju bozicnu zvezdu:

#46: Božićna zvijezda - Euphorbia pulcherrima Autor: katyLokacija: sarajevo PošaljiPoslato: Pon Jan 21, 2008 8:31 pm
    ----
cao, moze li mi netko reci kako se brinuti o bozicnoj zvijezdi. Dobila sam je na poklon prije mjesec dana. I sad joj opadaju listovi, sve sto sam nasla o njoj je da voli hladnije prostorije sa temp. 16-18°. Nesto malo o prehranjivanju i o presadjivanju, ali sam cula da je u odredjenom periodu u godini treba ostaviti na mracno mjesto da bi joj listovi pocrvenili, inace ostane zelena. Je li to istina i ako jeste molim pomoc. Unaprijed hvala, pusa. Bye Bye katy

#47: Re: bozicna zvijezda Autor: katyLokacija: sarajevo PošaljiPoslato: Pon Jan 21, 2008 11:58 pm
    ----
hvala Monk, informacije su korisne, ali mi je zapelo to za uho o tome da nece da pocrveni nego ostane zelena. Jos cu se raspitat, mozda je samo nagadjanje.

#48: Re: bozicna zvijezda Autor: PalomamanLokacija: Banja Luka PošaljiPoslato: Uto Jan 22, 2008 12:21 am
    ----
katy citat:
cao, moze li mi netko reci kako se brinuti o bozicnoj zvijezdi. Dobila sam je na poklon prije mjesec dana. I sad joj opadaju listovi, sve sto sam nasla o njoj je da voli hladnije prostorije sa temp. 16-18°. Nesto malo o prehranjivanju i o presadjivanju, ali sam cula da je u odredjenom periodu u godini treba ostaviti na mracno mjesto da bi joj listovi pocrvenili, inace ostane zelena. Je li to istina i ako jeste molim pomoc. Unaprijed hvala, pusa. Bye Bye katy

#49: Re: bozicna zvijezda Autor: PalomamanLokacija: Banja Luka PošaljiPoslato: Uto Jan 22, 2008 12:24 am
    ----
Euforbija ili bozicna zvijezda po naski i zove se tako sto cvjeta oko bozica.Donji listovi su zeleni dok se gornji pretvaraju u crvene.Za ocuvati je jako nezahvalna jer zahtjeva sve sve sve.U sustini ne znam nikoga ko je uspio sacuvati bozicu zvijezdu za narednu godinu.Ljepota cvijeca i jeste u tome sto je prolazno i sto predstavlja stalno radjanje novog zivota.Mnogo filozofski ali to ti je od mene.pozzzzzzzzzzz

#50: Re: bozicna zvijezda Autor: noiosona PošaljiPoslato: Uto Jan 22, 2008 1:07 am
    ----
evo ja znam nekoga ko je uspio sacuvati bozicnu zvijezdu i evo mu traje vec trecu godinu. naravno, nisam ja...i to je zvijezda nastavila da ima crvene gornje listove samo su malo svijetliji nego u pocetku ( istina, izgubila je dosta listova).
pitala sam za "recept" i evo sta mi je receno: JA SAM JOJ DODAVALA VODE PRILICNO RIJETKO - NA SVAKIH 7-10 DANA I NISAM JE NIKAD PREMJESTILA ODKAD SAM JE KUPILA. STOJI NA POLICI ISPRED PROZORA i ZAKLONJENA SAMO ZAVJESOM.
ZNACI, PUNO PUNO PUNO SVJETLOSTI I MALO MALO MALO VODE....
E,sad da li je sreca u pitanju ili to uvijek djeluje ja ne znam,,,

#51: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: Mary JoLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Mar 10, 2008 3:48 am
    ----
A sta ja da radim sa mojom bozicnom zvezdom? Dodje Uskrs, a njoj nikako da otpadnu crveni listovi. Veoma je malo zalivam i stavila sam je izmedju ostalih saksija. Da li da joj polako seckam crveno lisce sto ce mi, moram priznati, pasti tesko ili da je pustim pa sta bude. Bye Bye

#52: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: MikoyeLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Mar 20, 2008 10:47 pm
    ----
@Mary Jo, pelcer

Mislim da prvo bi trebalo da im opadnu brakteje, a zatim i sve ostalo lišće. A onda je treba orezati na visinu od 10cm.

Ako ja dobro vidim, na prvoj (Mary Jo) ima još nekoliko listića, pa bi ona i mogla da se orezuje. A ova druga je puna lišća, verovatno ne treba još.

#53: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: ralsonxxLokacija: RS PošaljiPoslato: Čet Mar 27, 2008 6:00 pm
    ----
Jedne godine sam imala bozicnu zvijezdu..sve jke na njoj bilo lijepo ..krasno itd...medutim pocnu da joj otpadaju listici i ja kontam smrzla se ..nema od nje nista i zavrsi u smecu..prije 17 god.kad se to desilo normalno nije bilo mogucnosti nabavke komp.i svih ostalih pratecih sadrzaja..pa stoga ni neke narocite edukacije sto se cvijeca tice..Elem..te cvecke i nema po cvjecarama u mom gradu ..a ako i dode treba bas biti maher pa da u tom momentu naletis i kupis ...pa sam ja naletila kod neke svoje prijateljice negdje u januaru na boz.zvijezdu a ona sva neka ofucana ali sam uzela jednu grancicu ..donijela kuci ona lijepo pustila listice ..presadim je u saksiju ..ma sve super napreduje..medutim od prije jedno tri dana poceli lisistici da joj zute i otpadaju ...sta mislite sta joj je...jel doslo vrijeme da miruje ..inace stoji na istom mjestu svjetlosti ima dovoljno i neko normalno zalivanje...sta je reci Mase Shocked

#54: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: pelcerLokacija: NBg PošaljiPoslato: Čet Mar 27, 2008 6:14 pm
    ----
Xe - Xe
Evo sam upravo moju zvezdicu pofajtala i razmisljam da li joj mora uopste opasti lisce da bi se uzimale reznice. Moja je i dalje puna lisca Shocked
Mislim da je sa tvojom sve u redu, ako sam dobro pratila na casu Smile , sad bi je trebalo pokusati razmnoziti.
Ispravite me ako gresim Curtsey

#55: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: ralsonxxLokacija: RS PošaljiPoslato: Čet Mar 27, 2008 10:19 pm
    ----
Al ona i ima samo jednu grancicu ...sta sad da je skratim a visak u vodu ...bas nisam pametna ....ajde pametnice moje zazujite koju pametnu ...

#56: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Sre Avg 27, 2008 9:10 am
    ----
Euphorbia pulcherrima ili Poinsettia
Porodica Euphorbiaceae (Mlečika)

Poinzecija ili Božićna zvezda vodi poreklo iz suptropskog dela Meksika i Centralne Amerike. U prirodi ova biljka raste kao grm visine do 3 metra, međutim stvoreni su kultivari koji imaju zbijeniji izgled, visine 30-45 cm, za gajenje u prostorijama. Kao i sve Mlečike i ova biljka obiluje mlečnim sokom koji je veomna otrovan, pa se preporučuje nošenje rukavica pri orezivanju Poinsettie, a ukoliko mlečni sok dođe u dodir sa kožom odmah ga treba isprati hladnom vodom kako ne bi došlo do iritacije kože. Prema verovanju prastanovnika Centralne Amerike, ova biljka svoj privlačan izgled duguje Asteškoj boginji, kojoj je zbog neuzvraćene ljubavi prepuklo srce. Legenda kaže da je iz kapljica njene krvi izrastao vatreni cvet okružen tamnozelenim listićima. Asteci su ovu biljku kultivisali znatno pre pojave hrišćanstva u zapadnoj hemisferi. Asteci su obojene listove (brakteje, odnosno pricvetne listove) koristili za dobijanje purpurne boje. Poinzecija je dobila ime po američkom ambasadoru Robertu Poinzecu koji je zadivljen njenom lepotom preneo iz Meksika u svoju baštu u Južnoj Karolini. Kasnije je preneta u Evropu. U Meksiku je cenjena kao sveta biljka i koristila se za dekoraciju hramova i o praznicima, kao i za ukrašavanje sobe devojaka pred udaju. U hrišćanskoj religiji, od 17. veka, božićna zvezda ima simbolično značenje vezano za božićne praznike i Hristovo rođenje. U Americi božićna zvezda se masovno kupuje i poklanja za Božić i na Dan zahvalnosti.

Najtraženiji su kultivari crvene boje (Barbara Ecke Supreme, Mrs Paul Ecke, Angelica, Lilo...), a ima dosta kultivara sa belim ili bledokrem braktejama (Regina, Eche’s White, White Lilo...) Kultivar Dorothe ima ružičaste brakteje, dok Marble ima pricvetne listove krem boje sa ružičastim srednjim delom.
Ono što mi nazivamo cvetovima ustvari su listići – brakteje (lažni cvetovi crvene, žute, narandžaste, bele i krem boje) koji okružuju njene gotovo neprimetne cvetove. Funkcija brakteja je da različitim bojama privuku insekte koji oprašuju biljku.

Poinzecija voli mekanu, dobro nađubrenu, humusnu zemlju uz dodatak malo peska. Traži dosta svetlosti, ali joj najviše odgovara filtrirana svetlost, jer direktni sunčevi zraci mogu oštetiti listove. Zahteva visoku vlažnost vazduha i zato se drži u podmetaču sa vlažnim kamenčićima. Optimalna temperatura za njeno gajenje je 18 oC. Može da podnese temperature od 15-20oC. Dok raste, kao i u periodu obrazovanja brakteja, ne sme se dozvoliti da se zemlja isuši (zalivati dva puta nedeljno), ali treba voditi računa da ne bude ni preobilno zalivana (jer koren truli).
Posle padanja brakteja božićnu zvezdu ostaviti da miruje oko 2 meseca na nešto nižoj temperaturi (12-16 stepeni), kako bi biljka mogla cvetati i naredne zime. U periodu mirovanja zalivati oskudno, dopuštajući da se kompost gotovo isuši. Kad otpadnu listovi, božićnu zvezdu orezati na 10-15 cm visine iznad korenovog čvora (mesto grananja), da bi se omogućilo cvetanje naredne godine, zato što se cvet obrazuje na jednogodišnjim granama. Odsečeni delovi se mogu ožiliti u mešavini zemlje i peska na temperaturi od 21 oC, pod folijom ili staklom, a isticanje mlečnog soka se može zaustaviti potapanjem u mlaku vodu. Ožiljavanje traje 2-3 nedelje i preporučuje se korištenje fitohormona za ožiljavanje. Beli mlečni sok iritirajuće deluje na kožu te je neophodno nositi rukavice. Nakon perioda mirovanja i orezivanja ( do 5. meseca) poinzeciju presadite u mešavinu zemlje za cveće, treseta i peska u odnosu 3:1:1. i počnite sa obilnijim zalivanjem. Ubrzo po presađivanju pojaviće se mladi izboji. Na biljci treba ostaviti 4-5 najboljih izboja, a ostali mogu poslužiti za razmnožavanje. Ponovo je presadite 4-6 nedelja pre cvetanja. Leti se može biljka držati na balkonu. Tokom proleća i leta neophodno je prihranjivanje biljke jednom nedeljno ili svake druge nedelje sa tečnim mineralnim đubrivima, uz obilno zalivanje mlakom vodom.

Poinzecija je biljka kratkog dana i cveta samo kada je dan kraći od 10 sati. Da bi se podstaklo cvetanje krajem desetog meseca biljku treba prekriti tamnim platnom, kutijom ili nekim sličnim tamnim neprovidnim materijalom u trajanju od najmanje 14 sati dnevno (od podneva do narednog jutra) svakog dana. Ovako skraćivanje dana treba vršiti svakodnevno oko 8 nedelja. Zimi biljci treba što više svetla i da ne dođe do otpadanja brakteja i žućenja rubova listova u toplim prostorijama sa suhim vazduhom treba redovno orošavati listove. Otpadanje listova dešava se pri prekomernom zalivanju, ali i pri nedostatku vode, kao i na niskim temperaturama, pri nedostatku svetlosti i od promaje. Vatrenocrveni listovi božićne zvezde lepo izgledaju u novogodišnjim i božićnim aranžmanima.

Stavio sam tekst i u enciklopediju, a ovde je malo opširnije...

#57: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: mija_57Lokacija: Niš - carski grad PošaljiPoslato: Pon Okt 20, 2008 10:57 pm
    ----
Koleginica na poslu je imala primerak preko metar visine i sirine, pravi zbun! I davala je pelcere, svi smo pokusavali...Uzili se dosta lako, ali nam nije cvetala-crvenela. A kako dodjemo na posao, doceka nas crveni zbun i to mesecima. A nase kuci zelene ko salata. Tek kasnije, kad smo saznali pravi recept - skracivanje dana, tj ukidanje sijalice, setili smo se da je lepotica na poslu, u kancelariji bila svakog popodneva u mraku, i da je slucajno ispostovan uslov za cvetanje! A mi smo ih mazili kuci u dnevnoj sobi i gledali u njih...

#58: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: lepakataLokacija: Zemun PošaljiPoslato: Uto Okt 21, 2008 2:09 am
    ----
Nadam se da ce ovaj cvet potrajati uz orosavanje, zalivanje, a onda sve po PS pa da opstane do iduce sezone cvetanja. Nece biti lako obezbediti joj mesto - danju svetlo, a svako vece pokrivanje. Uglavnom dacu sve od sebe jker je imam prvi put.

#59: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: BeicaLokacija: Sombor PošaljiPoslato: Pon Okt 27, 2008 10:14 am
    ----
Pozdrav vernim ljubiteljima bozicne zvezde. Bye Bye . Ja sam je upravo sad kupila i prekrasna je, listovi crveni, i mali pupoljci. Ali sad ne znam sta da radim.. Procitala sam da treba pokrivati da bi listovi pocrveneli i da bi procvetela, i to 8 nedelja bez greske da slucajno ni trunku svetlosti ne dobije. Ali to se prekinulo cim je prodavac izneo da prodaje. A nije mi nista rekao o pokrivanju.. Sad Da li sad ja trebam pokrivati ili sta?

#60: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: BeicaLokacija: Sombor PošaljiPoslato: Pon Okt 27, 2008 12:53 pm
    ----
kako sad? negde pise nikako ne orosavati, a neki je orosavaju?
ili se mozda smeju orosavati listovi dok su zeleni, a kad pocrvene ne?
pomagajte sveznalice.. Mase

#61: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: JelencicaLokacija: Ferrara, Italy PošaljiPoslato: Pon Okt 27, 2008 12:57 pm
    ----
Javiće se neko ne brini. Ja lično ne znam da ih održim, uvek mi propadnu početkom leta tako da ne mogu da ti pomognem.

#62: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: lepakataLokacija: Zemun PošaljiPoslato: Uto Okt 28, 2008 1:51 am
    ----
Jaoooj, tek je nedelju dana kod mene, a vec joj opadaju listovi zeleni. Ucinila sam sve kako pise, dala joj svetlo mesto, bez promaje, umereno zalivena, orosavam samo zelene listove... Ne znam gde gresim i sta jos da uradim. Ako propadne ona ce biti prvi i poslednji put kod mene. Prelepa je, pravi praznik za oci, al ne mogu da podnesem da gledam kako mi na ocigled propada, a ne znam kako da je spasem

#63: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: LidijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Okt 28, 2008 1:08 pm
    ----
Biljka se zamračuje da bi cvetala, a tvoja već cveta Very Happy Stranicu-dve iza Soja je napisao veliki tekst o nezi, ali ja se zaista ne bih trudila oko tih holandskih, slaba vajda - ako i prežive, taško da će ličiti na nešto za godinu dana... Nedavno sam Ggm kupila jednu "domaću, neprskanu" Mr. Green zanima me kako će se ona ponašati. Bila je u, da kažem, prirodnoj fazi - tek su listovi počeli da crvene... S obzirom da je Božićna zvezda, možemo biti sigurna da ove koje sada cvetaju to rade prerano, tj. da su silom terane na takvo ponašanje. Nadam se da će ova iz domaće radinosti, koja nije ni blizu tako raskošna, pokazati da je bar dugotrajnija Very Happy

#64: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: lepakataLokacija: Zemun PošaljiPoslato: Uto Okt 28, 2008 2:18 pm
    ----
S obzirom da je Božićna zvezda, možemo biti sigurna da ove koje sada cvetaju to rade prerano, tj. da su silom terane na takvo ponašanje. Nadam se da će ova iz domaće radinosti, koja nije ni blizu tako raskošna, pokazati da je bar dugotrajnija :D[/quote]
Negovacu je, naravno, ali posto i danas vidim opale listove Sad ocigledno da necu uspeti da je sacuvam. Iako mi je jako zao necu se sekirati jer vidim da mnoge biljke uvezene iz Holandije sluze za jednokratnu upotrebu , tj lepe su dok traju Wink Mase

#65: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: dadoxxlLokacija: Mostar PošaljiPoslato: Uto Okt 28, 2008 3:26 pm
    ----
Bozicna zvijezda ne moze propasti,ako joj otpadnu listovi,za godinu dana ona se obnovi i bude ljepsa nego sto je bila.Ja sam jedne godine uzgajao 1000 komada,ali sam bio neiskusan glede zalamanja vrhova,pa su bile velike ali vecinom sa jednom velikom granom,tako da i nisam mogao puno prodati,vidim da se dosta ljudi odlucuje za uzgajanje bozicni zvijezda.Po mojim procjenama najveci problem je kada se ona premjesta tj.iz plastenika ili sa vani u kucu,tu dolazi do opadanja listova,ne voli puno vlage niti suhi zrak.

#66: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: lepakataLokacija: Zemun PošaljiPoslato: Uto Okt 28, 2008 3:41 pm
    ----
Hvala, utesno je znati da opadanje listova ne znaci i kraj biljke! Sad sam se potrudila da joj ugodim, na osvetljenom je mestu, bez direktnog sunca, pored nje je tacnica sa vodom, nije prezalivena. Znaci da je ne bacim cak i ako sve otpadne? Gde da je cuvam do sledece godine? Znam za kratki dan, orezivanje, presadjivanje (teoretski) samo ne znam gde da cuvam tu golu granu (ako, naravno dodje dotle pu,pu)

#67: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: LidijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Okt 28, 2008 3:41 pm
    ----
Dado, a da nam napišeš malo više o uzgoju, ako već imaš iskustva? Jesi li im obezbeđivao taj mračni period i uopšte u kakvim uslovima si ih gajio?

A da može da propadne, može, to sam sigurna. Moja kuma je obožava i svake godine je kupuje, da bi za par meseci dobila goli, suvi grmić...

#68: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: inakaLokacija: BEOGRAD PošaljiPoslato: Sre Okt 29, 2008 10:22 am
    ----
ja cu kako stvari stoje ,brzo dobiti goli suvi grmic- 3 dana je kod mene a vec je par listova sa dna pozutelo i opalo...ne znam sta da mislim o njoj...da je lepa neosporno je ali ... Bye

#69: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: LidijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sre Okt 29, 2008 11:26 am
    ----
Evo šta pročitah na netu... Listove gubi ako temperatura pređe 26 stepeni ili padne ispod 10. Najviše voli temperaturu 18-21 stepen, a što se tiče zalivanja, voli prosečno vlažnu zemlju - kada se isuši gornji sloj zemlje, zalije se tako da voda prođe kroz odvod na dnu. Prihranjuje se na 2 nedelje, prihranom 10:10:10 ili sličnom.

Takođe piše da od septembra do decembra treba da se drži na oko 10 stepeni i da se zamračuje 14 sati dnevno - i to apsolutni mrak... to naravno, da bi cvetala.

#70: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: BeicaLokacija: Sombor PošaljiPoslato: Sre Okt 29, 2008 1:40 pm
    ----
Evo moje lepotice.. Razz

#71: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: dadoxxlLokacija: Mostar PošaljiPoslato: Sre Okt 29, 2008 2:31 pm
    ----
Lidija ja sam i gajio u plasteniku na zemlju uz odredjen razmak u saksijama fi 14,kako ja uzgajam i krizanteme koje mracim mracio sam i bozicne zvijezde neke,jer sam vrsio eksperimente,jer ukoliko se ne mrace krizanteme kao i zvijezde zakasne za taj period,tj.krizanteme koje bi trebale da im "glava" bude skroz razvijena 1.11,zakasne 10 dana bez mracenja koliko i zvijezda,jer vec u ovom vremenu ima dosta noci,a malo dana.Kad otpadnu listovi ostavite je negdje,gdje temperatura ne pada ispod 7-8 stepeni u proljece iznesite vani,i ona ce ponovo pustiti nove listove.Tad kad ojacaju listovi mozete se sjeci,pazite mlijeko iz nje je otrovno,i zaziljavati,prijem je vrlo dobar i laka je za zaziliti.Dakle ukoliko se odlucite za gajenje nije tolko zahtjevna,jer se navikne na uvjete koje vi joj osigurate,sem zadnja 2.mjeseca kada joj treba grijanje,zamracuje se crnom folijom u plasteniku,ukoliko hocete da je 10.12.sva crvena,to je toliko iz mog osobnog iskustva,sada ja za sebe i prijatelje proizvedem po nekoliko primjeraka,evo jednu sam slikao prije 10 dana jos je vani,a gornji listovi su pocrvenili bez mracenja.Ukoliko nadjem vremena stavicu sliku...

#72: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: asterLokacija: Backi Maglic PošaljiPoslato: Pon Nov 03, 2008 3:31 pm
    ----
Pošto sam prvi put na forumu želim sve da Vas pozdravim. Bye Bye
Ja sam božićnu zvezdu dobila 20.dec 2007. Od tada je stalno stajala na jednom mestu sa stalnom temperaturom od oko 22°C. Uz redovno zalivanje sve listove je zadržala do ovog leta, tako da nisam imala srca da je orežem. Ispod crvenih listova je u međuvremenu pustila nove izdanke. I njih mi je bilo žao dirati. Sve u svemu stare listove je tek počela odbacivati krajem avgusta,a ja sam joj poslednje skinula prošle sedmice da bi novi izdanci imali više svetlosti. Kako će dalje napredovati videćemo.
Ovako sada izgleda.
Imate li neki predlog ?

#73: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: kikcaLokacija: koprivnica PošaljiPoslato: Pon Nov 03, 2008 7:46 pm
    ----
Ja sam po prvi puta uspjela sačuvati svoju prošlogodišnju Božićnu zvijezdu. Malo sam je čuvala u drugim uvijetima za razliku od Aster.
Prošlu zimu je provela u negrijanom hodniku pored prozora uz povremeno oskudnije zalijevanje. Odbacila je sve listove osim onih maleckih koji su se nazirali u pazušcu starih listova. U proljeće sam je presadila u frišku zemlju, porezala samo vrhove grana koji su se posušili i stavila van u hladovinu. Stajala je ispod trešnje na zapadnoj strani tako da je ev. kasno poslije podne dobila vrlo malo sunca. S obzirom na ovu toplu jesen, još uvijek je vani, ali zaštičena od kiše.
Čini mi se da su joj gornji listovi počeli lagano crveniti.

#74: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: ggmLokacija: Beogradski pašaluk PošaljiPoslato: Pon Nov 03, 2008 11:02 pm
    ----
Kikca predivno si je sacuvala Smile I meni se cini da su gornji listovi poceli blago da crvene.
Mozda glupo od mene ali drzi je negde u mraku.
Od Lidije sam dobila jednu na kojoj su brakterije tek pocele da crvene,ima tome sigurno 2-3 nedelje,stoji u sobi koja je dosta mracna i hladnjikava i cini mi se da su se pojacale boje.

#75: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: kikcaLokacija: koprivnica PošaljiPoslato: Pon Nov 03, 2008 11:10 pm
    ----
Ggm, baš sam i razmišljala da je stavim u neki mračni dio hodnika da joj ubrzam cvatnju. Jedino kaj nemam pojma koliko joj treba vremena do potpuno crvenih "listova"?

#76: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: ggmLokacija: Beogradski pašaluk PošaljiPoslato: Pon Nov 03, 2008 11:28 pm
    ----
Kikca ne znam ni ja tacno. Negde sam citala,mozda na prednjim stranama teme,da je treba od septembra,oktobra drzati u mraku i taman pocrveni pred Bozic.
Znaci bar 4-8 nedelja.
Praticu ritam kako crvene listovi ove sto sam dobila.Morala bi da je slikam pa da se vidi razlika.

#77: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: ggmLokacija: Beogradski pašaluk PošaljiPoslato: Uto Nov 04, 2008 10:22 pm
    ----
Evo mog poklona koji rekla bi polako ali sigurno crveni Very Happy






#78: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: inakaLokacija: BEOGRAD PošaljiPoslato: Pet Nov 14, 2008 10:49 am
    ----
moj lepi primerak polako ali sigurno postaje golisav... ima li ikakve sanse da ce mu do bozica ostati koji list...? moram vam reci da sam razocarana

#79: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: b.tamara.b PošaljiPoslato: Pet Dec 05, 2008 11:19 pm
    ----
i ja sam je poklonila sama sebi i nadam se da cu uspeti da je odrzim.

#80: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: b.tamara.b PošaljiPoslato: Pet Dec 05, 2008 11:22 pm
    ----
...

#81: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: mija_57Lokacija: Niš - carski grad PošaljiPoslato: Ned Dec 07, 2008 8:12 pm
    ----
Aaa


#82: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: lepakataLokacija: Zemun PošaljiPoslato: Ned Dec 07, 2008 8:31 pm
    ----
Prelepo!
Samo mi se cini da moja JEDVA da ce docekati Bozic. Dobila sam je pre dva meseca i desetak dana nakon toga pocela je odozdo da odbacuje lisce Evil or Very Mad . Sad su vec danima na redu crveni listovi i tesko da na svakoj grancici ima vise od po sedam osam listova Mad . Ja cu je orezati cak i tako goluzdravu i pokusati da je sacuvam. Ako ne uspe sledece sezone idemo iz pocetka Sad

#83: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: lepakataLokacija: Zemun PošaljiPoslato: Ned Dec 07, 2008 8:39 pm
    ----
Evo nadjoh sliku na kojoj se vidi kako izgleda ovih dana...

#84: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: jocacirkovicLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Dec 08, 2008 11:38 am
    ----
Mijo, Mijo, sto sikiras devojke sa tom slikom!

Ne znam odkud ova tema, mislim na (E. pulcherima-bozicna zvezda) uopste u ovom forumu s obzirom da je sukulent taman koliko sam i ja Marsovac. Jeste mlecika, ali familija Euphorbiaceae ima oko 7800 clanova, same Euphorbiae oko 7000. Doduse, ukupno je oko 4000 manje ili vise sukulentnih ali E. pulcherima ipak spada u onih oko 3800 nesukulentnih, kao i ove nase, domace, livadske i sumske mlecike.

Nemam nista protiv njih, sta vise imam i ja jednu u kuci (ne u zbirci), predivna je. Posto je cvetanje pri kraju, cijatije polako venu, pocela je da izbacuje zelene listice koje ja uredno zakidam da bi crvene braktareje sto duze bile dominantne.

Da budem iskren, nikada nisam uspeo da ponovo dobijem tako lepu crvenu krunu od braktarea iako sam puno puta pokusavao. Bude nesto crveno, ali neubedljivo. Radije iduce godine kupim novu, lepu zvezdu i uzivam u njoj dok je lepa, a posle mi ostane jos jedna prazna saksija...

Inace, kad jednom braktareje dobiju punu crvenu boju i cijatije se otvore, vise nije neophodan mrak, zapravo, nije ni pozeljan.

Pozdrav,
Joca

#85: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: DivaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Dec 13, 2008 12:56 am
    ----
mozda bi neko od urednika mogao da premesti ovu temu u sobno ili gde vec, neki usplahireni clanovi ne mogu da je pronadju na "sukulentima" Rolling Eyes Wink

btw, jel vam pocrvenela skroz-naskroz Goco, Kikca?

#86: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: aeskaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Dec 13, 2008 1:08 am
    ----
Stize usplahireni clan sa svjezim slicicama Wink

#87: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: kikcaLokacija: koprivnica PošaljiPoslato: Sub Dec 13, 2008 1:17 am
    ----
Diva citat:


btw, jel vam pocrvenela skroz-naskroz Goco, Kikca?

Moja nije. Imam dojam da se nije ni pomakla s mjesta što se tiće crvenila. Smile


Ej ti, "usplahirena", shvaćam te. I ja bih bila usplahirena da vidim ovakvu nježnu ljepotu kao što je ova na tvojoj prvoj slici. U nesvest 2

#88: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: tanje PošaljiPoslato: Pon Dec 22, 2008 9:47 am
    ----
e i ja je imam od ove godine ali je vrlo mala.neznam dali ce da pusti neki cvet.moja prijateljica je ima vec 3-tu godinu ali nikako da procveta,a stablo je vrlo zdravo-ali nikako da procvkieta.ah ta bozicna zvezda.kiss.

#89: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: jocacirkovicLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Dec 22, 2008 4:48 pm
    ----
tanje citat:
e i ja je imam od ove godine ali je vrlo mala.neznam dali ce da pusti neki cvet.moja prijateljica je ima vec 3-tu godinu ali nikako da procveta,a stablo je vrlo zdravo-ali nikako da procvkieta.ah ta bozicna zvezda.kiss.

Da li si nestrpljiva da vidis zaista cvet ili crvene braktareje. Cvet je mali i neugledan kao i kod ostalih mlecika.

Joca

#90: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: ggmLokacija: Beogradski pašaluk PošaljiPoslato: Pon Dec 22, 2008 4:53 pm
    ----
Moja je izgubila svo lisce a da nije sasvim pocrvenela(:.Sada je verovatno zimskom snu do daljnjeg.

#91: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: jocacirkovicLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Dec 23, 2008 11:08 am
    ----
ggm citat:
Moja je izgubila svo lisce a da nije sasvim pocrvenela(:.Sada je verovatno zimskom snu do daljnjeg.

Da li se to odnosi na onu sa prethodne strane?

Ako jeste, mozda bi pomoglo da joj sledece godine jos vise i naglo skratis dan, makar je pokrivala kao kanarince Wink Ako ni to ne pomogne, dizi ruke.

Ja nikad nisam uspeo da sledece godine dobijem tako lepu biljku kao kad je kupim. Verujem da tu, osim 'taktike' ima i dosta biohemije, nama nedostupne.

Pozdrav,
Joca

#92: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: ggmLokacija: Beogradski pašaluk PošaljiPoslato: Uto Dec 23, 2008 1:33 pm
    ----
Jeste Joco ona sa prethodne strane.Odgajena je na nasim prostorima i mislim da nema mnogo hemije u njoj.
Koliko sam citala treba joj sada period mirovanja.Posle toga cu da je skratim pa da vidim da li ce opet da krene.Ako krene i izbaci nove listove pazicu je a ako ne sta mogu.
Zao mi je jer je poklon i mislila sam da nesto malo znam oko nje Sad

#93: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: jocacirkovicLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Dec 23, 2008 4:57 pm
    ----
ggm citat:
Jeste Joco ona sa prethodne strane.Odgajena je na nasim prostorima i mislim da nema mnogo hemije u njoj.
Koliko sam citala treba joj sada period mirovanja.Posle toga cu da je skratim pa da vidim da li ce opet da krene.Ako krene i izbaci nove listove pazicu je a ako ne sta mogu.
Zao mi je jer je poklon i mislila sam da nesto malo znam oko nje Sad

Posle cvetanja treba period mirovanja, ali cvetovi su ono malo, zuto i nikakvo. Trebalo bi da prvo oni otpadnu kad precvetaju, pa da pocne da izbacuje nove grancice, zelene. Tad je treba kresnuti da bi izbacila vise grancica. Tako bar kazu uputstva za rukovanje.

Malo me cudi da je tako naglo odbacila sve listove, ali nisam razumeo da li je kod tebe dosla onako zelena, pa pocela da crveni i stala.

Ipak, u pravu si, ako ponovo krene, probaj jos jednom, a ako ne, i ti ces kao i ja imati jednu praznu saksiju vise.

Uzgred, ove godine je bilo predivnih E. pulcherima u IMO centru u bloku 64 a ima ih jos uvek. Prodavala je Jagoda, cvecarka, a ona uvek ima dobre i lepe biljke. Kupio sam sebi jednu i jos 4 sam poklonio za slave. Umesto buketa rezanog cveca. I svi su se veoma obradovali...

Pozdrav,
Joca

#94: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: b.tamara.b PošaljiPoslato: Ned Jan 11, 2009 9:27 pm
    ----
moja zvezda je divno cvetala,onda je izgubila listove,ostali su mali zuti cvetovi i po koja crvena brakteja,a onda je pocela da tera nove listove,nije imala period mirovanja,nisam stigla ni da je podrezem,da li da je ostavim tako ili imate neki savet sta da uradim?

#95: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: lepakataLokacija: Zemun PošaljiPoslato: Pon Jan 12, 2009 12:42 am
    ----
Otprilike u vreme kad sam stavila sliku na prethodnoj strani prestali su na mojoj biljci da opadaju crveni listovi i ostala joj je cuba. Ali par dana nakon toga krenuli su i na vrhu i sa strasne da teraju novi zeleni listovi. Da li je sad vreme da je orezem, na koju visinu? Znam da kazete da je skoro nemoguce dobiti opet lepu crvenu krosnju, al ja ne mogu tek tako da je bacim

#96: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: jocacirkovicLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Jan 12, 2009 4:27 pm
    ----
lepakata citat:
Otprilike u vreme kad sam stavila sliku na prethodnoj strani prestali su na mojoj biljci da opadaju crveni listovi i ostala joj je cuba. Ali par dana nakon toga krenuli su i na vrhu i sa strasne da teraju novi zeleni listovi. Da li je sad vreme da je orezem, na koju visinu? Znam da kazete da je skoro nemoguce dobiti opet lepu crvenu krosnju, al ja ne mogu tek tako da je bacim

Skrati na 1/3 do 1/2, ostavi samo 3 - 5 grana, ostale eliminisi, prebaci na hladnije i svetlo mesto i primiri do proleca (smanji zalivanje)

U prolece pocni da je forsiras i da ima puno svetla da se zgusne i dobije lepo veliko lisce (ali gusto)

Jesenas joj skrati dan tako sto ces je pokrivati necim tamnim ali i malo poroznim (snadji se) da ima vazduha ali ne i svetlo. Skrati dan na max. 10 sati ili i manje.

Pa sta ti bude. Meni nikad nije uspelo. Neutral

Pozdrav,
Joca

#97: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: tanjanjaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Ned Feb 01, 2009 12:02 am
    ----
Necu da kazem da ne mogu da verujem, ali evo moje bozicne zvezde!

Toliko sam nekako bila rezervisana prema ovoj biljci od kako sam je kupila u novembru bas zato sto brzo izgubi lisce i ne ostane nista od onog njenog sjaja i lepote zbog koje je i kupujemo. Svo cvece sam pazila, a na nju sam uvek nekako gledala polusumnjicavo i onako ispod oka iako sam se potajno radovala sto je lepa i sto se drzi, ali nisam se trudila oko nje previse sve misleci kako vec sutra moze da me otpozdravi.
Jako me raduje sto mi je uspelo ovaj put da je odrzim i evo, sad je kraj januara, a ona me dalje veseli svojom lepotom. Svi zeleni listovi su postepeno otpadali u poslednjih par nedelja i ostala je samo crvena cubica. Pre par dana nije imala niti jedan jedini zeleni listic i onda joj se nesto desilo i krenula je da lista! Na danasnji dan ima puno malih listica koji teraju, a crveni i dalje stoje. Uspela sam je odrzati oko 2,5 meseca. Morala sam vam se pohvaliti! Evo i slicice!

#98: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: tanjanjaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Ned Feb 01, 2009 12:13 am
    ----
oooh... evo kraja mom ushicenju! nisam citala postove iznad! AAAA! stupid me... znaci sad je vreme da se sece? paaa... koje su sanse da mi uspe sledece godine? da li je nekom ovde uspelo? jel bi ti joco, da je ovo tvoja biljka, jos jednom pokusao da je secnes u nadi da uspes da je olistas za sledecu godinu ili bi je ostavio takvu kakva je pa dok traje, traje? inace, nisam ufotkala, ali imam i jednu novu granu ili biljku pored ove velike nekih 5-6cm visine...

#99: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: pistacijaLokacija: Zagreb, Croatia PošaljiPoslato: Ned Sep 27, 2009 1:32 pm
    ----
Evo i mene, huh.

Od prosle godine imam Bozicnu zvijezdu. Stajala je na sjevernoj strani prozora u kuhinji kod sudopera. Uglavnom zaljevala sam je po malo svaki treci dan a ako zaboravim listovi joj se skroz uvinu i umotaju i bas skuzis da je zedna, nakon par sati od kad dobije vodu sva zivne Very Happy
OD kad je cvjetove izgubila prosle godine nisam ju dirala, rezala i sl. Sad je lijepa , zelena. Da ju probam staviti na 14 sati bez svjetlosti, mozda ipak procvjeta???

#100: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: bbaannee933 PošaljiPoslato: Pet Nov 27, 2009 7:57 pm
    ----
pozz svima
vlasnik sam jedne cvecare i ovo je treca godina kako proizvodim bozicne zvezde!!ustvari ja sam sin vlasnika !
neznam bas o njima kao moj cale ali znam ponesto!!
krenimo od sadnice!!
mi narucujemo sygentine sadnice zvezda ali imamo i dumen ove slabu kolicinu!!
zvezdu sam sadio u Stenderov supstrat d-c900 koji je namenski substrat za bozicnu zvezdu!!saksije se pune malo preko ruba saksije i bez ikakvog zbijanja.sygentina sadnica dolazi u kontejneru a dumenova u posebnim kutijama gde su vez izvadjene pa se preporucuje brza sadnja!
sadi se tako da se vidi povrsinski sloj zemlje u kojoj je sadnica1!
posle vise desetina dana zvezdi se skidaju vrhovi koji su u stvari pelceri za novu biljku!!
od vrha se ostavi samo 2 velika lista i oni se prepolove radi smanjivanja povrsine listova!!
zatim se reznica umace u hormon koji je potpun promasaj i to nikad nemojte raditi!!!!!(90% reznica sam umakao u hormon i sve su propale a onih 10 % koje nisam bile su mnogo bolje);
znaci kad se reznica skine i skinu listovi reznica se ''kupa'' u vrucoj vodi(20 stepeni C);
pa se potom sadi u saca;.....

#101: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: bbaannee933 PošaljiPoslato: Pet Nov 27, 2009 8:00 pm
    ----
zvezde ne izlagati direktnom suncu i u fazi cvetanja bilo bi pozeljno da se malo pomraci prostorija u kojoj se nalazi biljka!!

#102: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: BAMILokacija: Mionica PošaljiPoslato: Pon Nov 30, 2009 6:26 pm
    ----
Da stavim sliku moje lepotice,dok je još živa.Svake godine,kažem neću više kupovati jer mi brzo propadne i onda prođem pored cvećare i ne mogu da odolim.

#103: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: dadoxxlLokacija: Mostar PošaljiPoslato: Pon Nov 30, 2009 6:46 pm
    ----
Bami ne toplo,ne previse vode,i kad joj otpadnu listovi ostavi je za narednu godinu,kada je mozes koristiti za reznice i presaditi u veci sud uz dodatak hrane,tako da godinama mozes koristiti jednu,ali sve vecu i vecu.Ja sam takodje sadio naveliko,ali kod nas su cijene sada pale,tako da su puni trzni centri sadnica od 1 do 3.eura po komadu.

#104: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: BAMILokacija: Mionica PošaljiPoslato: Pon Nov 30, 2009 9:52 pm
    ----
Dadoxxl,hvala na informacijama.Ova biljka(i još neke)me podsećaju na detinjstvo.Imali smo veliki primerak ove biljke,pa sam ja stavljala lutke ispod saksije,kao one na izletu.Znala sam da maltretiram tatu da nosa saksiju tamo-vamo.Ali,ta biljka se nažalost osušila.Zainatila sam se da je očuvam,pa ako ne ove, onda neke sledeće godine.Inače,ova je plaćena 4,5eura. Bye Bye

#105: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: konaniusLokacija: sombor PošaljiPoslato: Pon Nov 30, 2009 11:50 pm
    ----


Evo ljudi ovo sam ja proizveo, biljke su odlicne, i vrlo otporne za sada, ovo je prva godina da sam ovo proizvodio.Kako vam se cini?

#106: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: konaniusLokacija: sombor PošaljiPoslato: Pon Nov 30, 2009 11:51 pm
    ----

#107: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: konaniusLokacija: sombor PošaljiPoslato: Uto Dec 01, 2009 9:31 am
    ----
Pa prica je sledeca. Radim 5 godina proizvodnju rasada povrca, pa sam mislio ove godine da probam i cvece. Odlucio se za Viole, Hrizanteme i Euphorbie, sve je uspelo.
Euphorbie smo uzeli od 3 proizvodjaca kao oziljene reznice. Oko mesec dana ih zalivali prethodno presadjene u saksije zaboravio sam dodati. Onda zalamanje vrhova da se pospesi grananje. Kad su temperature pale nocne na ispod 10-12c uneli smo ih u staklenik, poceli dogrevanje. Bile su skroz zelene i onda od jednom za svega 2 nedelje pocrvenele kako se dan skratio a Hrizanteme rasprodali- idealno. Nista samo sunca, prihrane, i zalivanje 2 x nedeljno.
www.garden3.net

#108: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: buba62 PošaljiPoslato: Uto Dec 01, 2009 11:31 am
    ----
Divna biljcica. Ja sam je dobila pre par dan na dar da sto pre ozdravim( grip).Puno ste mi pomogli u savetima da je sacuvam. Sada je u savrsenom izdanju.Pozz

#109: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: BAMILokacija: Mionica PošaljiPoslato: Sub Dec 05, 2009 5:36 pm
    ----
Opet se jedna zvezdica uselila kod mene,a rekla sam neću više(baš sam karakter za cveće Very Happy ).Evo da vidite kakva sam lepotica

#110: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: MissBgd PošaljiPoslato: Uto Dec 15, 2009 3:15 am
    ----
Ja sam potpuno nova kako na forumu tako i u odgajanju Zvezdice. Moju prvu Bozicnu zvezdu sam kupila pocetkom decembra...
I u pocetku je sve bilo ok -- da bi joj u proteklih par dana krenuli listovi da opadaju...Koliko sam uspela da shvatim citajuci forum, najverovatnije sam je previse zalivala. Ako sada pocnem redje da je zalivam (na tri dana recimo) ima li sanse da se oporavi? Takodje, da li svaki dan treba da prskam zelene listove?

#111: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: BAMILokacija: Mionica PošaljiPoslato: Uto Dec 15, 2009 11:59 am
    ----
MissBgd,i ja pokušavam da očuvam moje Božićne Zvezde.Što reče Dadoxxl,ne toplo,ne previše vode.Moje stoje na prozorskoj dasci,imaju dovoljno svetlosti,zalivam ih na 10-tak dana,pipneš zemlju prstom,pa ako je suva,onda zaliješ,ili probaj da sipaš vodu u podložak,ostaviš 20-30 min., pa što ne popije prospeš.Ja tako radim,pošto sam dosta biljaka udavila vodom,sad većinu zalivam,podložak-čekanje-odlivanje viška. Bye Bye

#112: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: BAMILokacija: Mionica PošaljiPoslato: Uto Dec 15, 2009 4:50 pm
    ----
Držim ti fige.A ako ne uspe ove godine,onda sledeće,nemoj samo da odustaneš!Uz pomoć divnih ljudi sa ovog foruma imaćeš još više i još lepših biljka! Bye Bye

#113: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: mamika021Lokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Sub Dec 26, 2009 9:48 am
    ----
Evo mog poklona za rodjus. I prosle godine sam dobila jednu al sam je drzala u svetlarniku(hladno) pa je izgubila svo lisce i umrla(bar sam ja tako mislila). Ova je mnogo veca i ostavicu je u dnevnoj sobi gde se danju greje(radijatori). Zalivanje kad se prosusi gornji sloj, svetlosti malo "na moje misljenje" ali uspevaju tu ostale biljke. Hoce li joj biti dobro u ovim uslovima?
Koliko bi dugo trebalo da traje ovo crvenilo? Jel moze da se produzi? Kad pocne da opada lisce onda je orezem i stavim na hladno,jel? Sta sam zaboravila?

#114: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Sub Dec 26, 2009 10:44 am
    ----
Mnogu ubavo cveke e ovaa bozikna zvezda ,ja imav pet do sest god.i bese mnogu ubava visoka i siroka prav grm,vo leto nadvor vo polu senka, a vo zima vo toplo.Od nego nasadiv drugo cveke i vo esen na penzere ,ova vreme mi rascuti i bev presekna ,se slucida gi izgubam i dvete cvekina.Korenot od golemiot crep koga go izvadov e zavitkan i e prav ukras koj go cuvam tricetiri god.Obozavam vakvi prirodni skulpturi i gi imam poveke. Sega vo spomen mi e samo polukrugot od boziknata zvezda pozdrav.

#115: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: mamika021Lokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Sre Dec 30, 2009 12:00 am
    ----
Dakle od 23.12 do danas moja cvecka je izgubila 5-6 listica donjih koji su i bili manji, ali imam utisak da ce se opadanje nastaviti!!!!
Sta da radim?

#116: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: BAMILokacija: Mionica PošaljiPoslato: Sre Dec 30, 2009 11:37 am
    ----
Ja sam moju crvenu kupila krajem oktobra i dalje je živa,zdrava i crvena.I cvetala je,mali neugledni sitni cvetići.Zalivam je kad se zemlja prosuši(stavim kažiprst u zemlju ceo,pa ako je suva zemlja dodam vode).Opalo joj je nekoliko listića,ali ništa strašno.Mamika021 opusti se i uživaj u biljci.

#117: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: mamika021Lokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Sre Dec 30, 2009 11:11 pm
    ----
I ja tako zalivam al danas su joj pozutela dva,tri lista i to su sad vec oni veci. Za koji dan donji deo ce biti golisav. Mozda se jos nije adaptirala na novu sredinu Sad Ili?

#118: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: BAMILokacija: Mionica PošaljiPoslato: Čet Dec 31, 2009 3:50 pm
    ----
A da joj nije pretoplo ili suv vazduh ili previše vode?

#119: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: LidijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Dec 31, 2009 4:17 pm
    ----
Ako pročitate prethodne stranice, shvatićete da ovu biljku treba prihvatiti kao rezano cveće i to je to Very Happy Uživati dok je s vama, a posle pravac - kanta. Pokušavali su mnogi da je sačuvaju, retki su uspeli, ali slabo kome je ličila na kupovnu varijantu čak i ako je doživela sledeću sezonu. Vidim da čak i navodni rasadnici svake godine kupuju nove mlade biljke, par meseci pre prodaje.

#120: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: milica1 PošaljiPoslato: Sre Apr 07, 2010 8:23 pm
    ----
Mislim da bi bilo pametnije da je prodaju sad, kad je manje osetljiva, nego u sred zime kad joj svaka promena skodi. Moze li se ona nabaviti u ovom periodu?

#121: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: Davor500 PošaljiPoslato: Pet Jul 23, 2010 12:51 pm
    ----
Pozz, evo slike moje ljepotice! Very Happy Cvetanje

#122: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: vesna005 PošaljiPoslato: Uto Nov 09, 2010 6:50 pm
    ----
Ja sam juce dobila jednu bozicnu zvezdu.Stvarno sam se odusevila koliko je lepa.Nisam bas neki strucnjak za cvece i tek sada polako dopunjavam svoju kucu.
Trenutno je u saksiji u kojoj je kupljena koja nema posudicu za vodu.Da li da je presadim sada ili da cekam prolece?
Vidim da ima dva pelcera koji vec imaju crvene listove, sta da radim sa njima, da li da ih otkinem i stavim u vodu ili ne?
Nisam procitala celu temu, izvinjavam se..... procitala sam samo da ne voli mnogo vode, da treba da se zaliva jednom u 7-10 dana po malo.
Procitala sam i da ona nije visegodisnje cvece , da li je sam lepo shvatila?

#123: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: vesna005 PošaljiPoslato: Sub Nov 27, 2010 3:52 pm
    ----
Mojoj su poceli da opadaju donji listovi Sad ne znam sta da radim ?Nadala sam se da ce bar trajati do proleca.
Mozda ima malo svetla, da li da je premestim?

#124: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: 80natasaLokacija: Kruševac PošaljiPoslato: Pon Nov 29, 2010 3:07 pm
    ----
Vesna ,one ne vole mnogo vode , mozda si je previse zalivala ili joj je pretoplo , a mozda i zbog toga sto je loogicno da stari listovi opadaju.

E sada je meni potrebna jedna pomoc strucnjaka , ja imam onu sa crvenim listovima , kupila sam je prosle godine , ali sam kasno procitala da sam u prolece trebala da je orezem , ja to nisam i sad me muci briga dali ce joj se obojiti listovi i dal da je bacim u 12-sati mraka?

Unapred hvala.

#125: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: vesna005 PošaljiPoslato: Pon Nov 29, 2010 3:16 pm
    ----
Zalivala sam je jednom nedeljno i to nisam sipala vodu nego samo malo poprskala zemlju sa prskalicom.
Moguce da joj je bilo pretoplo,juce sam je premestila dalje od radijatora.
Znam da je ok da stari otpadaju ali mojoj su bas ubrzano poceli da opadaju i mali listici sa pelcercica a i veliki sa stabla, i crveni i zeleni.
Vidim da na vrhu ima 4 nova mala listica i kao neki cvet.

#126: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: ggmLokacija: Beogradski pašaluk PošaljiPoslato: Pon Nov 29, 2010 5:58 pm
    ----
Nema mngo stranica pa moze brzo da se pogledaju.
Sigurna sam da negde pise da ona voli prohladnu prostoriju, 15C bi bilo odlicno.
Veoma je tesko da se sacuva za iducu godinu ali moze da traje bar mesec dana.

#127: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: LOLAplasteniciLokacija: Zrenjanin PošaljiPoslato: Pon Nov 29, 2010 7:21 pm
    ----
Ne bih da sam bas jako navalentan na ovo o zalivanju, (napisao sam 10-ak postova-saveta) ali moram Very Happy NEMA, univerzalnog recepta za zalivanje [knjige: -nega sobnog bilja- i sl.). Onda bi trebalo da se zna i sa kojom kolicinom vode [ u ml ] i kolika je relativna vlaga u prostoriji i kolika promaja, temperatura, velicina saksije, biljke itd. POKUSAJTE NA OSNOVU TEZINE SAKSIJE [u ruci je odvagajte]. Bozicna zvezda odbacuje listove kad je suva, a kad je previse vlazna, listovi [donji] joj oboljevaju, pa ih opet odbacuje [ili sami opadaju]. Ona se prepozna kad je ZEDNA. LISTOVI SE MALO OPUSTE. Pa joj prvo dajte malo vode, pa posle par sati, kad se podignu listovi jos malo. [ u plastenicima , gde se proizvodi, zaliva se 3-5 puta dnevno - u kapima] I NA SVETLO -

#128: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: Mary JoLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Dec 02, 2010 7:00 pm
    ----
Dve euforbije kupljene u prilicno ofucanom stanju prosle godine za vreme jednod druzenja u GC Zemun. Bile su na rasprodaji. Celo leto su bile ispod zbuna i skoro uopste nisu imale sunca. Zalivala sam ih kada se setim i djubrila cime god stignem, kada pretekne. U prolece su izgubile skoro svo lisce. Nisam ih sekla vec sam ih pustila da se izbore kako znaju i umeju. Sada su u stakleniku gde svakako nije toplo i nisam ih pokrivala vec sam ih pustila sta im "dan da".
Pitanje za Lolu - da li sada da im dam malo hranice za cvetanje? Bye Bye

#129: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: LOLAplasteniciLokacija: Zrenjanin PošaljiPoslato: Pet Dec 03, 2010 8:23 am
    ----
Meni, one, odavde, [ Very Happy ] izgledaju jako-jako dobro (na fotkama). Navikle su se na vas i vase uslove gajenja. Vama to sve ide 'k'o iz vode'.
Boja listova je odlicna, takodje i velicina. Da li zalivate mlakom vodom [bolje je], ? A za prihranu vidim da je OK, sada bi zbog atraktivne vatrene boje [listova, verovatno ste na to mislili] trebalo dodati Molibden , ima toga da se nadje, [neko djubrivo sa znacajnim udelom Mo ]. To je njen pseudo-cvet, a pravi cvet [ koji mi bas i nije nesto], ne treba prihranjivati posebno.
I za vas jedan 'lex specijalis' : Prihrana cvetnica za atraktivnost boje [ sa pojacano P, Ca i Fe ] ima jednu manu Sad To je prihrana i za plod i seme), pa biljka brrzo precveta, (iscveta), sto nam skrati uzitak u lepoti. Treba samo Ca i Fe boja je malo slabija, ali cvet duze traje. Pricam o onoj tajni [ Downtown ] Pssstt ...

#130: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: psycho3pLokacija: Pančevo PošaljiPoslato: Pet Dec 03, 2010 12:11 pm
    ----
chek..zar ovo nije poinsetia?

i nisam znao da je sukulent..

#131: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: Mary JoLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Dec 03, 2010 1:13 pm
    ----
LOLAplastenici citat:
Meni, one, odavde, [ Very Happy ] izgledaju jako-jako dobro (na fotkama). Navikle su se na vas i vase uslove gajenja. Vama to sve ide 'k'o iz vode'.
Boja listova je odlicna, takodje i velicina. Da li zalivate mlakom vodom [bolje je], ? A za prihranu vidim da je OK, sada bi zbog atraktivne vatrene boje [listova, verovatno ste na to mislili] trebalo dodati Molibden , ima toga da se nadje, [neko djubrivo sa znacajnim udelom Mo ]. To je njen pseudo-cvet, a pravi cvet [ koji mi bas i nije nesto], ne treba prihranjivati posebno.
I za vas jedan 'lex specijalis' : Prihrana cvetnica za atraktivnost boje [ sa pojacano P, Ca i Fe ] ima jednu manu Sad To je prihrana i za plod i seme), pa biljka brrzo precveta, (iscveta), sto nam skrati uzitak u lepoti. Treba samo Ca i Fe boja je malo slabija, ali cvet duze traje. Pricam o onoj tajni [ Downtown ] Pssstt ...
Hvala Cvetanje jeste boja lisca je sasvim zadovoljavajuca. Bele fleke koje se vide su od fungicida kojim preventivno prskam biljke u stakleniku zbog velike vlage i eventualne stete zbog toga. Pokazalo se jako dobro. Znam da crveni list na vrhu nije cvet. Cvetici su zute loptice i zaista su zanemarljive. Hvala i za tajnu Wink znala sam za Fe, a Ca koristim u propisanoj proporciji uglavnom za citruse kada krenu sa zameatanjem ploda. Naravno, stavicu slike kada bas pocrvene moje pulcherime.

Jeste, psiho, ova biljka je sukulent ali jaaaako lep Bye Bye

#132: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: sbdanijela PošaljiPoslato: Pet Dec 03, 2010 1:23 pm
    ----
Ni ja nisam imala pojma da je sukulent Shocked
Izgleda divno ali je nisam nikad imala, moja komsinica jeste i to svake godine je kupovala novu jer joj jako brzo propadnu i uvek se nervirala kako je teska za odrzavanje. Preporucicu joj da procita ovo, koristice joj, s obzirom da je ona koliko znam drzi u pretoploj prostoriji! Sad vidim da nije ni cudo onda sto brzo ode!

#133: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: dadoxxlLokacija: Mostar PošaljiPoslato: Pet Dec 03, 2010 2:02 pm
    ----
Mary Jo,ukoliko hoces da ti brzo procvjeta,tj da listovi pocrvene,smanji dnevnu svjetlost.Biljku poklopi kartonskom kutijom oko 15,00 sati i skini je ujutro oko09,00 sati.Biljke su kratkog dana,tj.za cvjetanje im treba puno noci. Cvetanje Cvetanje

#134: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: Mary JoLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Dec 03, 2010 3:43 pm
    ----
Ehej, Dado, gde si bio? Ne zurim se nigde. Bitno je da je pocela da crveni. Moji prijatelji u Herceg Novom imaju bas veliki zbun pulherime, zasadjen u vrtu u potpunoj senci. Uopste ga ne pokrivaju nicim i on divno izgleda oko Bozica. Zato sam napisala "sta joj dan da", jer prvo kod mene u stakleniku je prilicno prenaseljeno i nema mesta za kutije, a drugo - zima mi je period posla sa rokovima i desi se da po 4-5 dana ne udjem. Hvala ti. Cvetanje

#135: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: psycho3pLokacija: Pančevo PošaljiPoslato: Pet Dec 03, 2010 3:53 pm
    ----
@Mary Jo

vidjao sam je po izlozbama pod imenom "poinsettia"..isto izbacuje i na guglu.. (a i na farmville-u je bilo da se seje hahaha xD)..ali nisam znao da je sukulent, chak mi ni ne lichi..

lepa biljchica, samo cu je nabaviti kad neko otkrije kako da je odrzimo u zivotu duze od jedne sezone Smile

#136: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: Mary JoLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Dec 03, 2010 3:57 pm
    ----
Ja sam uspela :R I napisala "recept" Bye Bye

#137: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: psycho3pLokacija: Pančevo PošaljiPoslato: Pet Dec 03, 2010 4:11 pm
    ----
o.O corav sam Neutral

#138: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: LOLAplasteniciLokacija: Zrenjanin PošaljiPoslato: Pet Dec 03, 2010 5:36 pm
    ----
psycho3p citat:
@Mary Jo

vidjao sam je po izlozbama pod imenom "poinsettia"..isto izbacuje i na guglu.. (a i na farmville-u je bilo da se seje hahaha xD)..ali nisam znao da je sukulent, chak mi ni ne lichi..

lepa biljchica, samo cu je nabaviti kad neko otkrije kako da je odrzimo u zivotu duze od jedne sezone Smile

Ja sam ih radio za prodaju, po 300-400kom u turi, Ode po neka 1-2%, ako ih malo maltretiram, ali zato one koje prezive "torturu", postaju extra otporne.
"Tortura" je bila u smanjenom grejanju [skupo breee], i smanjenom zalivanju.

Veci je problem, sto zbog cene, nasi uvoznici uzimaju, malo bolesne, ili odgojene u idealnim uslovima, pa ako se naviknu, ili ozdrave, postaju nashe, domace. Ima ih i vise varijeteta, neki su otporniji.Kupi od domacih proizvodjaca [ima nalepnica na dnu saksije], te su malo maltretirane. Very Happy

#139: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: perkaLokacija: Zaječar PošaljiPoslato: Čet Dec 09, 2010 10:30 am
    ----
Kupila sam juče divnu božićnu zvezdu! Cvetanje Nisam joj mogla odoleti a i nije uopšte skupa,kada pogledate cene rezanog cveća(platila je 400 din.)!U cvećari gradskog zelenila su mi rekli da je od domaćih proizvođača,a na saksiji ne piše ništa sem cene!
Nadam se da će što duže biti lepa,mada mi se čini da je komplikovana za negu.Bilo mi je čudno da spada u sukulente,jer mi je sva krhka i nežna.
Svaku biljku koju kupim odmah presadim ali nju ne smem da diram.U stanu mi je toplo preko dana zgob CG pa sam je stavila u dublju staklenu vazu a na dno sipala malo vode da isparava.Svetla će dobiti koliko i druge biljke a to nije previše,pa šta joj bude.
Lola,koje tečni đubrivo treba koristiti(ako možeš da preporučiš neko sa tačnim nazivom),jer u mom gradi izbor nije veliki.Ima svega tri cvećare i desetak poljoprivrednih apoteka a izbor đubriva jako mali.Trenutno u kući imam univetzalno tečno đubrivo za sobne biljke,,Flora line,,! Bye Bye

#140: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: LOLAplasteniciLokacija: Zrenjanin PošaljiPoslato: Čet Dec 09, 2010 11:35 am
    ----
Dobro je [to sa Shirom vazom] sto ce imati malo vise vazdusne vlage [ stavite i kamencice, koji povecavaju povrsinu isparavanja i omogucuju da vazduh ulazi kroz dno saksije, a visak vode brzo otekne ]
Biljka treba da ima kratak dan [da bi doobro pocrvenela], i da se zaliva mlakom vodom .
Tesko cu vam preporuciti djubrivo , jer ja radim sa velikim pakovanjima, koja uzimam u specijalizovanim prodajama ['i preko grane -po banane']; ali ajd' da se malo ogresim o pravila lepog forumskog vaspitanja [ reklama je bitna, pa makar i sitna ], Traite djubrivo sa Mo (molibdenom), ako ga nema, moze Muskatli-doktor, ako ga ima. A ne znam sta ima u vasim poljoapotekama. [ ako pisete, prepisite sastav ].
A nalepnice su u obavezi [propisima o poreklu] za -d.o.o,, a za proizvodjace jos nisu, bice jednog lepog dana.

#141: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: perkaLokacija: Zaječar PošaljiPoslato: Čet Dec 09, 2010 1:27 pm
    ----
Hvala na brzom odgovoru!Malo je okrzana nalepnica sa sastavom elemenata tečnog đubriva,ali čini mi se da ne sadrži molibden!Važno je da sada znam šta da gledam kada kupujem! Bye Bye

#142: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: gradina PošaljiPoslato: Sre Dec 29, 2010 10:57 pm
    ----

Bozićna zvezda (Euphorbia pulcherrima) POREKLO - Meksiko
LIŠĆE - 15cm dužine,elipsasto,tamno zeleno
CVETOVI - neugledni i sitni žuto krem boje njih obavijaju brakteje crvene, ružičaste,žute grupisane
u rozetu koje obavljaju estetsku ulogu cveta. Cvetanje od oktobra do februara.
SVETLOST - jaka i direktna. Ona je biljka kratkog dana da bi procvetala držati biljku u mračn prostoriji
8-16h 4-8 nedelja pre vremena cvetanja ZEMLJA - iz baste, pesak i humus ĐUBRENJE - uobičajeno
VLAŽNOST VAZDUHA - stavite saksiju na sloj vlažno šljunka ZALIVANJE - jednom nedeljno
IZMEŠTANJE U DRUGU SAKSIJU - svake god u proleće
POSEBNI ZAHTEVI - posle cvetanje traži vreme za odmor u svežoj i veoma dobro osvetljenoj prostoriji
sa veoma malo vode. voli mekanu, dobro nagnojenu, humusnu zemlju uz dodatak malo pijeska. Traži dosta svjetlosti, ali joj najviše odgovara filtrirana svjetlost, jer izravne sunčeve zrake mogu oštetiti listove.Zahtjeva visoku vlažnost zraka i zato se drži u podmetaču s vlažnim kamenčićima. Idealna temperatura za njen uzgoj je 18°C. Može podnijeti temperature od 15-20°C. Dok raste, kao i u vremenu nastanka brakteja, ne smije se dozvoliti da se zemlja isuši (zalijevati dva puta tjedno), ali treba voditi računa da ne bude ni preobilno zalijevana (jer korijen truli).
Poslje padanja brakteja božićnu zvijezdu treba ostaviti da miruje oko 2 mjeseca na nešto nižoj temperaturi(12-16 stepeni), kako bi biljka mogla cvjetati i sljedeće zime. U periodu mirovanja zalijevati oskudno, dopuštajući da se kompost gotovo isuši. Kad otpadnu listovi, božićnu zvijezdu orezati na 10-15 cm visine iznad korijenovog čvora (mjesto grananja), da bi se omogućilo cvjetanje sljedeće godine, zato što se cvijetformira na jednogodišnjim granama. Odsječeni dijelovi se mogu ožiliti u mješavini zemlje i pijeska na temperaturi
od 21°C, pod folijom ili staklom, a istjecanje bijelog mliječnog soka se može zaustaviti potapanjem u mlaku vodu.Ožiljavanje traje 2-3 tjedna i preporučuje se korištenje fitohormona za ožiljavanje. Bijeli mliječni sok iritirajuće dijeluje na kožu te je neophodno nositi rukavice. Nakon perioda mirovanja i orezivanja ( do 5. mjeseca) poinzeciju presadite u mješavinu zemlje za cvijeće, treseta i pijeska u odnosu 3:1:1. te počnite sa obilnijim zalivanjem. Ubrzo po presađivanju pojavit će se mladi izboji. Na biljci treba ostaviti 4-5 najboljih izboja, a ostali mogu poslužiti za razmnožavanje. Ponovo je presadite 4-6 tjedana prije cvjetanja.
Ljeti se može biljka držati na balkonu. Tokom proljeća i ljeta neophodno je prihranjivanje biljke jednom tjedno
ili jednom u dva tjedna s tekućim mineralnim gnojivom, uz obilno zalijevanje mlakom vodom. Poinzecija je biljka kratkog dana i cvjeta samo kada je dan kraći od 10 sati. Da bi se potaklo cvjetanje krajem desetog mjeseca biljkutreba prekriti tamnim platnom, kutijom ili nekim sličnim tamnim neprozirnim materijalom u trajanju od najmanje 14 sati dnevno (od podneva do narednog jutra) svakog dana.
Ovako skraćivanje dana treba vršiti svakodnevno oko 8 tjedana. Zimi biljci treba što više svjetla i paziti da ne
dođe do otpadanja brakteja i žućenja rubova listova u toplim prostorijama sa suhim zrakom. Stoga treba redovito orošavati listove. Otpadanje listova događa se pri prekomjernom zalijevanju, ali i pri nedostatku vode, kao i naniskim temperaturama, pri nedostatku svjetlosti i od propuha. Vatrenocrveni listovi božićne zvijezde lijepo izgledaju u novogodišnjim i božićnim aranžmanima.

#143: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: perkaLokacija: Zaječar PošaljiPoslato: Uto Jan 18, 2011 8:15 pm
    ----
Moja Euphorbia kupljena 9.decemra je još živa i zdrava i izlaze novi listići na mestu otpalih...a mislila sam da ću je ubiti.Hvala svima na savetima!

#144: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: milenicav PošaljiPoslato: Pet Jan 21, 2011 3:30 pm
    ----
Ja sam dobila za rodjendan jedan mali primerak. Imala je samo 10ak listica i svi su bili crveni. ODmah su poceli da otpadaju i sad se bojim da kad dodjem kuci ne zateknem golo stablo Sad

Ne zalivam je puno, ubola sam u zemlju zeleni stapic za prehranu i stoji mi na prozorskoj dasci na kojoj su mi i druge biljke (ljubicica, seflera, bendzamin) koje bujaju ko besne. Jel ima jos nesto sto mogu da uradim ili da samo sedim ispred nje i da joj pevam ne bi li ostala u zivotu? Sad

#145: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: perkaLokacija: Zaječar PošaljiPoslato: Pet Jan 21, 2011 6:22 pm
    ----
I meni su u početku opadali ali su vremenom izlazili i novi,i oni čak crvene Cvetanje Stavila sam je na sloj vlažnih kamenčića i to joj je jako prijalo.Primetila sam da ona ne voli da se isuši zemlja,već traži da joj je stalno vlažna ali naravno ne preterivati sa vodom!Baš voli vlagu u vazduhu!
Moja sve vreme stoji na stolu u blizini prozora koji je na severnoj strani,što znači da nema previše svetla,i izbacuje nove listove koji vremenom prelaze u crveno.Nisam je uopšte presađivala već je u onoj kupljenoj zemlji iz cvećare.Čekam dalji razvitak i situaciju pa ću onda videti oko presađivanja..

#146: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: _biljana_ PošaljiPoslato: Sre Mar 16, 2011 11:01 pm
    ----
Pozdrav svim forumašima, s obzirom da mi je ovo prvi post, iako vas već dugo pratim.
Ja sam potpuni novajlija kad je ova biljka u pitanju. Dobila sam je sredinom novembra. Ima šest "štapića" dugih po oko 50 cm, na svakom kraju po 3-4 crvena listića i 2-3 zelena koji su pootpadali pre mesec dana i koji su bili znatno manji nego listovi na fotografijama vaših biljaka. Biljka se ne suši od tad, čak je na svakih desetak cm pustila minijaturne listiće. Da li je sada pravo vreme da je orežem i proredim broj grana? I koliko moram čekati posle orezivanja da biljku premestim na balkon, da ne bi pretrpela šok zbog velikih promena?

#147: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: radicasrLokacija: setonje PošaljiPoslato: Uto Apr 19, 2011 4:52 pm
    ----
Ja sam ovde novajlija,mada dugo pratim forum.
Godinama gajim,uspešno,božićnu zvezdu,šteta što nemam foto-aparat da vam ih pokažem.Moje iskustvo je ovakvo: kada se na crvenim vrhovima biljke počnu probijati zeleni listovi,a to zna da bude čak i polovinom juna,orežem ih na visini oko 10 cm.Reznice posadim u male saksijice,koje držim u širokoj posudi u koju svakodnevno sipam vodu.Ožili se negde 80% biljaka.Orezana mesta zalijem voskom.I stare i mlade biljke tada iznosim na terasu na mesto zaklonjeno od sunca i kise (one ne trpe vodu po lišću).Negde u septembru ih unosim i postavljam na prozorsku dasku.Zamračivanje sam rešila tako što imam duple zavese,znači svetlo imaju samo dnevno.Polovinom decembra su već sve crvene.Temperatura im je oko 17%,a zalivanje otprilike na svaka 2 dana,malo,ali da su uvek vlažne.I to je to.

#148: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: allroyallLokacija: nis PošaljiPoslato: Sub Maj 14, 2011 12:11 pm
    ----
Ja sam nova ovde.Veoma me je zainteresovala tema.Zelim da znam gde mogu naci seme Bozicne zvezde da bi je posadila ( i kako se sadi ) jer u Nisu retko koja cvecara ih prodaje ili ja nisam videla.Molila bih da mi pomognete da nadjem seme .
pozdrav!!!!! javascript:emoticon('post',%20'message',%20':cvet') Cvetanje

#149: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: DjurdjajlicaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Jun 10, 2011 1:17 pm
    ----
Ja ne da sam nova, nego sam najnovija. Ali i ja vec dugo, dugo pratim forume. Evo kako je izgledala moja bozicna zvezda zimus i proletos, a kako sada. Lisce joj uopste ne opada. Ustvari imam dve biljke, jednu iz oktobra 2010, a jednu iz oktobra 2009. godine. Moje iskustvo sa njima je odlicno.

#150: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: savapLokacija: petrovcic PošaljiPoslato: Pet Jun 10, 2011 2:07 pm
    ----
Bye Bye Pratim ovu temu redovno od kako sam dobila na poklon ovu divnu biljku.Po komentarima mnogih sam se bila prvo uplasila,pa posle oladila,reko sta mi da bog....I prateci temu imam rezultate,doduse jos necete videti slike(bar dok mi sin ne diplomira,ja sam duduk za prebacivanje slika sa aparata....Biljka orezana,presadjena,i najveci uspeh oziljeno 10kom od reznica(presadila ih u vece saksije,bili ma u plasticnim casama za kafu)reznice stavljala u humus pomesan peskom....Eto da se pohvalim,dok nepostavim slike... Embarassed

#151: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: DjurdjajlicaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Jun 10, 2011 2:42 pm
    ----
Bas mi je drago Savap da ti stvari oko ove divne biljke idu od ruke. Jedva cekam slike. Verovatno i ostali. Ali mi je cudno da vec mesec dana niko ne pise na ovoj temi. Mozda zato sto sada nije sezona Bozicne zvezde, ali sta ima veze. Mi koji je imamo, imamo je, pa nema veze sto je vise zelena nego obojena. Pocrvenece ona na jesen.

#152: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: savapLokacija: petrovcic PošaljiPoslato: Pet Jun 10, 2011 5:11 pm
    ----
Bye Bye Ja kako sam razumela iskustva drugih tako sam radila(mada nema biljke i cveta da kod mene nije nastavio zivot)a koliko sam ih vratila u zivot (mislim raznih biljaka sto su neki hteli da bace.....).Pa kada otpadnu crveni listici i oreze se uvek prvo krenu zeleni i lepi su i oni...No sve u svoje vreme bice i crvenih.E onda ce mi biti jos lepsi jer sam ih ja odnegovala a ne kupila(kao prvu).sad jurim belu,nace se i ona Bye Bye

#153: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: znakpitanjaLokacija: Beška PošaljiPoslato: Pon Sep 12, 2011 4:04 pm
    ----
Pelcer dobijen od Savap , uspesno oziljen , evo kako izgleda sad Cmok Cmok Cmok

#154: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: spomiLokacija: subotica PošaljiPoslato: Čet Okt 27, 2011 12:55 pm
    ----
pozdrav svima ,i ja imam Bozicnu Zvezdu kupila sam je prosle godine sada je vioka otprilike 45cm ,pocela sam da je pokrivam pre dve nedelje,ali je u prolece nisam orezala bila je lepa pa mi je bilo zao,i sada je lepa ali samo zelena,ja bih crvene listove

#155: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: savapLokacija: petrovcic PošaljiPoslato: Čet Okt 27, 2011 2:10 pm
    ----
Cmok Spomi,nastavi sa pokrivanjem i imaces crvene listice Cmok Bye Bye

#156: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: spomiLokacija: subotica PošaljiPoslato: Sre Nov 02, 2011 1:53 pm
    ----
nadam se ,kod svekrove stoji na prozoru Bozicna Zvezda u isto vreme smo kupili i na istom mestu njena crveni ,a nije pokrivala i nista drugo radila sa njom

#157: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: znakpitanjaLokacija: Beška PošaljiPoslato: Čet Nov 03, 2011 5:04 pm
    ----
Procitala sam, celu temu.Iskustva su razlicita.Ja moju vec pokrivam , i otkrivam danima..
Jedna od nas dve ce pocrveniti Skakuce

#158: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: vesna005 PošaljiPoslato: Sre Nov 09, 2011 1:52 am
    ----
Ja sam ponovo dobila jednu na poklon bas veceras.Prosle godine mi je vrlo bryo uvenula, nadam se da ova nece.

#159: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: bbaannee93 PošaljiPoslato: Sub Nov 26, 2011 12:13 am
    ----
temperatura od 15 do 18 stepeni,nema potrebe za bilo kakvim pokrivanjem,polivanje kada se substrat prosusi,
znaci ne gusiti je vodom i gledajte kako cveta kome jos uvek nije,preporucljivo dosta svetlosti...

evo kako izgleda biljka u rasadu xD

#160: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: bbaannee93 PošaljiPoslato: Sub Nov 26, 2011 12:27 am
    ----
evo jedne iz moje kancelarije...Sutra kacim slike svoje trenutne proizvodnje euphorbia,sjajna biljka ali veoma teska za razmnozavanje,po mom misljenju skoro nemoguce.

#161: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: grujkaLokacija: ZUPA PošaljiPoslato: Sub Nov 26, 2011 6:33 pm
    ----
Bane posto smo komsije ja sam iz Zupe moram ti reci da sam je uspesno razmnozila iz pelcera letos od stare maticne biljke koja je cvetala od marta do avgusta i bila ja ukras u dvoristu ispod jabuke u hladu ali neznam kako da je sad nateram da cveta, imam ih tri jednu staru tri ili cetiri godine i uvek cveta oko marta i dve mlade ali od cveta ni C

#162: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: bbaannee93 PošaljiPoslato: Sub Nov 26, 2011 10:35 pm
    ----
Bozicna zvezda cveta od 43 nedelje,tacnije krajem oktobra do kraja februara,dok ne pocne farbanje listova treba drzati temperaturu od 17-19 stepeni,a kasnije pocetkom novembra smanjiti na 16,decembra na 15,iako ja to ne radim probajte da je drzite u mracnoj prostoriji ceo decembar i temperatura nikako ispod 15 stepeni,to bi trebalo da je natera da procveta.
Srdacan pozdrav

#163: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: bbaannee93 PošaljiPoslato: Ned Nov 27, 2011 12:45 pm
    ----
4 nedelje nakon sadnje...

#164: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: bbaannee93 PošaljiPoslato: Ned Nov 27, 2011 12:58 pm
    ----
Zvezde sada...

#165: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: bbaannee93 PošaljiPoslato: Ned Nov 27, 2011 12:59 pm
    ----

#166: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: bbaannee93 PošaljiPoslato: Ned Nov 27, 2011 1:00 pm
    ----

#167: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: grujkaLokacija: ZUPA PošaljiPoslato: Ned Nov 27, 2011 2:11 pm
    ----
Bane prelepe su iako ih ima tri moracu da svratim da kupim ovu satiranu ako nije tajna koja im je cena Bye Bye Bye Bye

#168: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: CyprusLokacija: Kipar PošaljiPoslato: Sre Nov 30, 2011 10:46 am
    ----
Moja prelepa Bozicna zvezda dozivela je atak mog 6ogodisnjeg sina i polovina biljke je slomljena. Slomljene grane stavila sam u vodu ali nisu 'zivnule'... Mislite li da bih mogla ista sa njima uraditi (da ih npr pobodem u zemlju i ocekujem najbolje)?

#169: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: Tanja13Lokacija: Pančevo PošaljiPoslato: Sre Nov 30, 2011 11:17 am
    ----
Možeš da ih zabodeš u zemlju, reznice od 10cm, da imaju bar 2 para zdravih listova i rastući vrh. Pokrij reznice nečim. npr. plastičnom flašom, ali svakodnevno podigni na nekoliko minuta, da bi sprečila truljenje.
Nadam se da ćeš uspeti. Bye Bye

#170: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: CyprusLokacija: Kipar PošaljiPoslato: Čet Dec 01, 2011 5:09 pm
    ----
Tanja, hvala ti puno. Odmah idem u akciju. Treba li im svetla ili ih mogu staviti bilo gde?

#171: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: Tanja13Lokacija: Pančevo PošaljiPoslato: Čet Dec 01, 2011 7:16 pm
    ----
Cyprus citat:
Treba li im svetla ili ih mogu staviti bilo gde?

Treba im i svetlosti.

#172: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: bbaannee93 PošaljiPoslato: Pet Dec 02, 2011 11:15 am
    ----
Ostatak biljke koji je ostao u saksiji nema sumnje da ce se obnoviti,ali za taj odlomljeni deo ,ako ste na bilo koji bacin podstakli oziljavanje slabe su sanse da ce se oziliti,nemojte odustajati ako posle nekog vremena vidite da nije ni pocela da pusta zile,jer ima treba dosta vremena .

#173: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: dada013 PošaljiPoslato: Uto Dec 27, 2011 2:49 pm
    ----
Pozdrav svima koji volite i gajite cvece!
zamolila bih vas za pomoc..propada mi BOZICNA ZVEZDA:(
Dobila sam je 14.12.nije bila crvena,pa sam je drzala u mracnoj sobi po vasem savetu....pocela je da crveni,prebacila sam je u sobu sa vise svetla, ali i listovi su poceli da opadaju.Mozda je problem centralno grejanje,ali nije blizu radijatora...Isto se desilo sa begonijom(ja mislim da je begonija ali ima dlacice,nisam znala pod kojim imenom da tazim informacije)
MOLIM VAS DA MI POMOGNETE KAKO DA SPRECIM DA MI SKROZ PROPADNE?HVALA UNAPRED

#174: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: liza6450Lokacija: beograd PošaljiPoslato: Sre Dec 28, 2011 2:28 pm
    ----
Molim pomoc,dobila sam božićnu zvezdu.Listovi su počeli da joj se suše (zeleni) i da opadaju,šta da radim da je spasem.Crveni listovi stoje i nevenu,čak pored njih izbijaju mali zeleni listici.Pozdrav od lize6450

#175: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: marreaLokacija: kraljevo PošaljiPoslato: Uto Jan 03, 2012 8:36 pm
    ----
Pozdrav svima...
Imam problem sa bozicnom zvezdom Sad . Pocela je naglo da "propada"... Listovi joj zute i venu... Imam utisak da ce vrlo brzo ostati samo golo stablo, (mada joj se crveni listovi jos drze)...
Ne zalivam je ni previse, ni premalo; drzim je na umereno osvetljenom mestu, na umerenoj temperaturi. Kako da je spasem?

Unapred hvala.

#176: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: kameliaLokacija: srpska republika PošaljiPoslato: Uto Jan 03, 2012 9:21 pm
    ----
stenasify citat:
Nigde nisam nasla podatak da li je Bozicna zvezda dvogodisnja ili visegodisnja biljka, i koju visinu moze da postigne?
Višegodišnja!







#177: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: marreaLokacija: kraljevo PošaljiPoslato: Sre Jan 04, 2012 9:51 am
    ----
Sada su poceli i crveni listovi da gube cvrstinu. Kako da sprecim da mi biljka uvene? Help... Ne mogu da je gledam kako propada.

#178: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: kameliaLokacija: srpska republika PošaljiPoslato: Sre Jan 04, 2012 10:04 am
    ----
Vjerovatno je prživila šok i još je pod stresom. Ako je u umjerenim uslovima (pored svega ne prevruće) , sačekaj malo, oporavit će se . U proljeće je stavi u baštu / balkom ne baš na direktno sunce, pomalo je zalivaj, malo prehrani i do oktobra skoro ignoriši. U oktobru šešir na glavu.

#179: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: marreaLokacija: kraljevo PošaljiPoslato: Sre Jan 04, 2012 2:28 pm
    ----
Nadam se da si u pravu... Samo, ne bih brinula da ona ostaje u ovom stanju kakvom je sad, no ona je sve losije...

#180: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: Isladjana PošaljiPoslato: Pet Jan 06, 2012 11:53 am
    ----
Moja B.Z posle odlaska "gostiju"koji su je pipkali-okretali-tresli-i cudili se kako je lepa

#181: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: Isladjana PošaljiPoslato: Pet Jan 06, 2012 12:00 pm
    ----
Zapravo ona i nije nesto-pogotovo sad.Donji listovi (do pola biljke)su se opustili i mislim da ce da otpadnu i nije mi bio cilj da vam je prestavim ovako jadnu (samo sam probala da postavim sliku - pa ...)

#182: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: sleepy78Lokacija: petrovaradin PošaljiPoslato: Pon Nov 12, 2012 3:50 pm
    ----
cao svima. vec vas dugo citam i uvek nadjem u postovima resenje problema, al sad je malo zapelo. Bas sam bila ponosna na svoju stellu jer mi je prezivela od proslog bozica, i od majusne biljcice 10tak cm izrasla u raskosnu
lepoticu. Sve sam radila po knjizi al od kako sam pocela da je pokrivam pred mesec dana sva je kljoknula i ne izgleda kao da ce preziveti.
Pokrivala sam je svaki dan na 14 sati ali ne bas uvek u isto vreme, ne ubijam je sa vodom niti sa centralnim, stoji u hodniku koji se ne greje., i nema nikakvih nametnika. U cemu gresim , svaki savet je dobro dosao Plache

#183: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: danaja5Lokacija: Šibenik PošaljiPoslato: Ned Jan 06, 2013 5:09 pm
    ----
Evo moje božićne zvijezde..
Bila je trećina od ovog sada što imam ... uglavnom nisam je ni jednom presađivala nego dodavala zemlju koju sam skupila u borovoj šumi. Stoji u sobi koja se ne grije ali je sunčana 3-4 sata, prehrana svaka 2 tjedna za lisnatice a sada dok cvate za cvjetnice. Podrežem je svako proljece ali ne previše i ostavim na više izdanaka. Jako često je zalijevam jer joj je zemlja jako propusna... svaka 2-3 dana. Voda je uvijek odstajala barem 24 sata.
Nisam je mogla prekrivati od 10 do 11 mjeseca je je prevelika i možda bi se oštetila ali ipak je obojila listove u crveno.

To je moje iskustvo ali meni sve cvijeće uspijeva a imam ga i previše tako da pomalo više ne mogu pratiti šta i kada i koliko zalijevati.. ali još se sve dobro drži.


#184: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: ELAdaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Ned Jan 06, 2013 5:41 pm
    ----
Wooooow!! Kako je lepa,svaka cast!! Nisam znala da ova biljka moze ovoliko da poraste.. Shocked Shocked Cvetanje :cvet. Izgleda fantasticno!

#185: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: danaja5Lokacija: Šibenik PošaljiPoslato: Ned Jan 06, 2013 5:51 pm
    ----
da, sada je zaista lijepa li ima razdoblja kada nije tako reprezentativna ali nikada nije skroz gola i kamufliram je uz ostele biljke da ne izgleda očerupano par mjeseci, trud se isplati jer je zaista preljepa, ma miljenica mi je pored nekoliko desetaka raskošnih biljaka.

#186: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: ggmLokacija: Beogradski pašaluk PošaljiPoslato: Ned Jan 06, 2013 8:57 pm
    ----
Danaja5 dobrodošla u ovaj svet biljaka sa tvojom prelepom euforbijom Very Happy
Stvrano je divna i velika biljka :+

#187: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: sparkle PošaljiPoslato: Sre Mar 06, 2013 10:30 pm
    ----
Prelepa je! Obožavam zvezdu, nekoliko godina sam pokušavala da je održim, ali mi nikad ne bi uspelo Sad Ali zato čim dođe novembar, trk u cvećaru i ova lepotica mora da se nađe u mom domu Cvetanje
Kako je već mart, već su ponegde počeli da joj otpadaju listovi i više nije onako raskošna i lepa kao zimus. Pokušaću i ove godine da je orežem i sačuvam, valjda će mi ovog puta uspeti Very Happy


Evo i moje zvezde


#188: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: Neca75Lokacija: Pirot PošaljiPoslato: Sre Mar 06, 2013 10:35 pm
    ----
danaja5 svaka čast za zvezdu! kako ti uspeva da sama tako oboji listove bez pokrivanja. Ja sam pokušala prekrivanjem ali me bilo strah da ne ugine pa sam odustala. primetila sam da su joj listovi malo žućkasti ali do crvenih još nisam stigla! Bye Bye

#189: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: Twins2010Lokacija: Subotica PošaljiPoslato: Pon Dec 02, 2013 10:39 am
    ----
Jel neko probao da je stavlja u mrak ako nisu dovoljno crveni listovi?

Naime, ja sam je dobila pre mesec dana... vec onda nisu bili jarko crveni listovi, ali sada su postali roze...sumnjam da nije bila dovoljno u mraku.... jel je kasno da je stavim sada na jedno 2 nedelje u mrak?

#190: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: laurindaLokacija: Novi Beograd PošaljiPoslato: Ned Mar 02, 2014 12:56 am
    ----
ja sam moju dobila u novembr sli je ubrzo pocela da propada, posusili jos se otpali listovi.
nisam je pokrivala.
sada, zapravo nekih 20 dana unaz joj izlaze novi listovi.
kada se radi to orezivanje i hocu li je ostetiti ukoliko je sad potkresem, obirom da joj listovi izlaze.
bojim se da joj ne presecem oporvak.

#191: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: savapLokacija: petrovcic PošaljiPoslato: Sre Nov 05, 2014 3:04 pm
    ----
Razz Mini bozicne zvezde

#192: Bozicna zvezda-pomoc! Autor: majvufLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Dec 08, 2014 5:34 pm
    ----
Nadam se da ce neko ovde znati da mi pomogne..imam bozicnu zvezdu vec tri godine i vrlo je izdrzljiva i dobro raste ali ove godine su je pre jedno mesec dana napale biljne vasi..prskala sam je sprejom protiv biljnih vasi i takodje pojacala djubrenje kako bi se sto lakse izborila sa ovim napastima medjutim iako bubice jesu nestale biljka ne samo da je prestala da pravi crvene listove vec su svi novi listici koji nicu zuti! prehranjujem je dobro i ne znam u cemu je preblem! molim vas ako neko zna sta da uradim nek se javi puno ce mi znaciti! hvala Smile

#193: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: vasleta PošaljiPoslato: Čet Nov 19, 2015 7:10 pm
    ----
tek sam kupila Bozicnu Zvezdu ,ima desetak crvenih listova -ovo ostalo su zeleni.

Da li treba da je prekrivam tamnom vrecom jer bih zelela da ima jos vise crvenih listova?

Koliko godina najduze pozivi ova biljka?

#194: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: NenetoLokacija: Berovo PošaljiPoslato: Uto Dec 29, 2015 6:30 pm
    ----
Zdravo jas sum iz Macedonije upravo sam postala clan jer zeljela sam da postavim jedno pitanje.Pre nedelju dana kupila sam Bozicnu zvezdu stavila sam je do prozora i polivala sam je sa vodom na dva dana.Po 3 dana otkako sam je kupila crveni deo je poceo ss susiti a zeleni deo je pozuteo i listovi su poceli da padaju....Molim vas za pomos kako da je spasim da mi ne uvene...hvala

#195: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Ned Jan 03, 2016 2:38 pm
    ----
Dobrodosla na SB Neneto Smile , imaj srekna i cvetna Nova 2016 godina Sunce sija Cvetanje
Cudesni se boziknite zvezdi, najubavo uspevaat od pelcerce-(catalce po nase).
Ako postoi opasnost od izumiranje , skini gi vrvovite , neka postojat eden den da se potsusi od mlekoto i zasadi gi,pokrijaj so flasa.
Na dva dena i e mnogu zalevanje, najdobro e koga zemjata ke bide suva.
Sekoe cveke strada od poveke voda odosto od pomalku.
Kupenite retko uspevaat, treba epten da mu se pogodi mestoto na stoenje.
Gi gledav primerocite sto se prodavaat golemi bea , sto pomalo toa podobro.
Procitaj unazad mnogu iskustva ima i ke ti bide jasno.
Veruvam da uspeete Sunce sija
Imavte mnogu ladno -18, kako pominavte?
Bye Bye

#196: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: BlumLokacija: Beska PošaljiPoslato: Čet Mar 24, 2016 9:45 am
    ----
krenuli su listici na grancicama bozicne zvezde,nedavno sam ih orezala,valjda cu uspeti da mi cveta i ove godine,ako ne glavna biljka onda bar neka od novih

#197: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: BlumLokacija: Beska PošaljiPoslato: Sre Jun 22, 2016 7:30 am
    ----
nove slike bozicne zvezde,trenutno stanje

#198: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: jeckaa94Lokacija: kacarevo PošaljiPoslato: Sub Avg 13, 2016 1:30 pm
    ----
Komsinica mi je dala pelcer i reka da ga stavim u vodu i pustic zilic, a ovde citam da treba u pesk i zemlju Sad Bas sam se smorila. Da li je mozda neko uspeo tako sa vodom ili ne moze ipak?

#199: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Ned Apr 02, 2017 4:03 pm
    ----
bozikna zvezda
Bye Bye

#200: Re: EUPHORBIA PULCHERRIMA - božićna zvezda Autor: SeelenaLokacija: Bački Petrovac PošaljiPoslato: Sub Okt 07, 2017 7:35 pm
    ----
HELP HELP!!
Postovani članovi, moja zvezda, po prvi put preživela sve do sada... nisam nešto vodila posebnu pažnju o njoj, osim što sam je redovito zalivala. A muž joj je "dao" nešto još preko zime i čudnovato je preživela a on se sve vreme pravio važan... Very Happy Danas sam se posvetila biljkama koje su bile na balkonu, unosila ih unutra, neke su prerasle saksije pa sam ih presađivala i padne mi u oko i ona - "A šta ću sa tobom?!"
Sve vreme je bila unutra, na prozoru sa severne strane, malo zahvatajući istočnu stranu, i to joj je očigledno godilo, primetih međutim da i njoj je pomalo tesno, reku ajd da ja vidim šta kaže čika Gugl....
I tu sam se zabrinula. Trebala sam je orezivati a ja je ni jednom nisam, te izgleda kao mali grmić Plache razgranata na sve strane...
Ima li šanse da se nešto popravi - pitam ja vas??
Hvala unapred!

#201: Re: Božićna zvezda - Euphorbia pulcherrima Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Sre Nov 13, 2019 12:05 pm
    ----
...

#202: Re: Božićna zvezda - Euphorbia pulcherrima Autor: Nami23Lokacija: Odzaci PošaljiPoslato: Uto Dec 24, 2019 10:42 pm
    ----
Treba mi savet za moju bozicnu zvezdu. Mama mi je kupila dok je bila u cvetanju i mislila je da mora da je presadi jer joj je saksija mala 😂. Ja sam je donela posle toga kod mene u stan medjutim posle 3 dana poceli su da joj otpadaju listovi. Ostale su samo crvene baktreje par komada. Sve cekam da otpadnu i one pa da je orezem, ali tih baktreja stoji mesec dana i cak sa stabljika krece da raste po koji novi list. Sad sta da joj radim da bi mi sledece godine bila lepa? Izgleda jako neugledno otisla je u visinu samo sa par malih grana sa strane. Da li da je ne diram jer vidim da raste lisce ili da je ipak orezem?

#203: Re: Božićna zvezda - Euphorbia pulcherrima Autor: Nabuko PošaljiPoslato: Pet Jan 08, 2021 11:34 pm
    ----
Osetljiva je na disbalans (neravnotežu) svetla i temperature ... verovatno ste je stavili na toplo (ali nedovoljno osvetljeno) mesto. To nagađam jer vam se i izdužila u visinu,.. ali je moguće i da joj niste utrefili supstrat, kada ste je presađivali - to je fina biljka,.. traži kvalitetan supstrat.

Sad bu trebalo bi da se smanji zalivanje (jedva vlažan supstrat - nema listova koji troše vodu).
Da se oreže ( da ostane 1/3 dužine grana), i krenuće ponovo.



-> Sobne biljke

Sva vremena su GMT + 1 sat

Strana 1 od 1