Sadržaj
MiniChat
Sparta: Seme Dzinovske Jagode 19-Nov-2024 12:27:28 kiklop99: leopard je ljuta paprika a ne paradajz 19-Nov-2024 00:43:10 Sparta: leopard 01-Oct-2024 12:17:31 kiklop99: Pozdrav svima, nov ovde, zna li neko ima li ranih sorti Cherry paradajza i kako se zovu 30-Aug-2024 20:24:59 drveni: Pozdrav. Uzgoj maka je dozvoljen u Srbiji s tim da se setva na većim parcelama mora prijaviti. Kada se govori o uzgoju maka misli se na uzgoj u cilju dobijanja semena. Zasecanje nedozrelih čaura i sakupljanje lateksa je krivično delo. 27-May-2024 05:49:25 daff: recite molim vas, da li je u srbiji zabranjeno gajenje maka (Papaver Somniferum)? 18-May-2024 14:42:23 dr.strik: Pozdrav.Kade moze da najadam meckino grozje bilka -uva -ursi (uvin caj).Dali nekoj prodava ili ima za prodavanje 16-May-2024 19:25:00 hoppla: Pozdrav 30-Apr-2024 12:37:55
Shout History
Samo za registrovanje članove
Novi nalog/Prijava
Korisnički info
Dobrodošli Anonimni
Članovi:
Najnoviji: Trica
Novih danas: 2
Novih juče: 1
Ukupno: 91751
Ljudi Online:
Članovi: 1
Posetioci: 74
Bots: 2
Uprava: 0
Članovi online:
01: sremac67
Facebook
|
Forums › OSTALE BILJNE VRSTE › Voće › Šljiva (Prunus domestica)
Šljiva (Prunus domestica)
Voće i voćarske preradjevine
Forum › Voće
|
Strana 1 od 19
Idi na stranu: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 Sledeća
Prethodna tema ::
Sledeća tema
|
|
|
Autor |
Poruka |
BornaZGUrednik
Pridružio se: Avg 12, 2005 Poruke: 250 Lokacija: Zagreb
BornaZG
Urednik
Pridružio se: Avg 12, 2005
Poruke: 250
Lokacija: Zagreb
|
Poslato: Pon Dec 12, 2005 10:10 pm Naslov: Šljiva (Prunus domestica)
|
|
Šljiva- Prunus domestica, engl. prune, plum
Poput mnogog drugog važnog i poznatog voća i šljive nam potječu sa Kavkaza, odnosno iz jugozapadnih djelova Azije. Smatra se da su njihove voćke čak ukrašavale jedno od svjetskih čuda prošlosti - viseće vrtove u starom Babilonu.
Postoje mnoge poznate sorte šljiva, neke se koriste u svježem stanju, a druge se moraju kuhati prije upotrebe. Najznačajnija i najkorištenije sorte jesu Prunus domestica ili europska šljiva i Prunus salicina ili japanska šljiva.
Šljive spadaju među lužnato voće bogato raznim vitaminima i mineralima. Suhe šljive su posebno bogate vitaminom A, riboflavinom i vitaminom C, te kalcijem i magnezijem.
One imaju i medicinsko značenje zahvaljujući svom umjerenom, prirodnom laksativnom učinku koji se može iskoristiti kod slučajeva zatvora, naročito kod male djece i kod starijih ljudi. Osim toga, istraživanja vezana za antioksidativna i antikancerogena svojstva voća, pokazala su da su suhe šljive među najbogatijim plodovima, ne samo voća, već i povrća sa tim svojstvima.
Uz uživanje u svježim plodovima, šljivu možemo koristiti i u pripremi različitih voćnih salata, deserta, marmelada i pekmeza, umaka i kompota.
Opis:
|
|
Veličina fajla: |
11.23 KB |
Pregleda: |
55752 puta |
|
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
Google Ads |
|
yt1ecpČlan
Pridružio se: Avg 26, 2006 Poruke: 76 Lokacija: Beograd
yt1ecp
Član
Pridružio se: Avg 26, 2006
Poruke: 76
Lokacija: Beograd
|
Poslato: Ned Sep 03, 2006 11:40 pm Naslov: Šljive
|
|
Aman, za aman, pomazite:
Dobio sam jedan vocnjak, 65 stabala sljive kalemljene. Treba da odrzim to, da ga uredim. Nije odrzavano 5 - 6 godina. Zna li neko sta da radim do kraja sezone? Treba li to prskati, cime treba, ako treba? Rod je otisao, nema vise nista, sto su pokupili, pokupili su, sto je propalo, propalo je. Gde da nadjem " navodilo za uporabo" sto se rezanja tice? Kako to da orezem na prolece?
Ajd' malo da pricamo dok ne dodje vreme da se radi!
Veliki pozdrav za sve one koji vole biljke.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
splendidNovi član
Pridružio se: Sep 04, 2006 Poruke: 6 Lokacija: Beograd
splendid
Novi član
Pridružio se: Sep 04, 2006
Poruke: 6
Lokacija: Beograd
|
Poslato: Pon Sep 04, 2006 6:55 pm Naslov: orezivanje sljive
|
|
I ja imam nameru da pocnem polako sam da radim sve poslove u svom vocnjaku koji je sastavljen iskljucivo od sljive. posto je orezivanje najkomplikovanije od svega sto se u vocnjaku radi molio bih za sto vise strucnih saveta iskusnijih vocara, orezivaca.
_________________ zanima me sve u vezi odgoja sljive (orezivanje, zastita...) i u vezi pecenja rakije od iste
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
zaklinaZaslužni član
Pridružio se: Mar 09, 2006 Poruke: 1715 Lokacija: Banat
zaklina
Zaslužni član
Pridružio se: Mar 09, 2006
Poruke: 1715
Lokacija: Banat
|
Poslato: Uto Sep 05, 2006 11:18 am Naslov: Re: orezivanje sljive
|
|
Rezidba mnogo zavisi i od sorte. Imas opste principe i onda jos i posebnosti vezane za konkretnu sortu, jer sve sorte ne radjaju na istim granama.
Ovim putem ces to tesko nauciti, bolje nadji nekog ko to zna da radi pa nek ti pokaze. Mada mnogi misle da znaju a posle haos... Mora se postici ravnoteza izmedju roda i vegetativnog prirasta, odnosno moras ostaviti grane na kojima ce ti rod dati te godine a i grane na kojima ce roditi narednih godina. Malo iskustva i ici ce to
_________________ Najveća mudrost u životu je da čovjek pronađe pravu ludost.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
BonancaZaslužni član
Pridružio se: Apr 09, 2005 Poruke: 900 Lokacija: Niš
Bonanca
Zaslužni član
Pridružio se: Apr 09, 2005
Poruke: 900
Lokacija: Niš
|
Poslato: Pet Sep 08, 2006 3:59 am Naslov: Re: Jesen stize, dunjo moja, sta cu majkoooooooo !!!???
|
|
Pošto dežurnih šljivara trenutno nešto nema na forumu, 'ajde da ti ja reknem štogod za prvu pomoć (imam neke šljive pa se malo razumem i u to).
Što se orezivanja tiče, možeš da uradiš 2 stvari:
1. Pošto tu ništa nije rađeno 5-6 godina u tom smislu, možeš 'ladno da uzmeš motornu testeru (manjeg kalibra) i da otrupiš sve to, onako, ofrlje za sledću sezonu, pa posle, da radiš kako treba. Ovo ti je ako te mrzi da mnogo seckaš.
2. Ako hoćeš da uradiš kako treba, prvenstveno skidaj sve grane koje su se isušile (iz bilo kog razloga) a onda da kreneš na formiranje krošnje. Postoji gomila načina za isto, ali ja bih ti savetovao da režeš ono što ide unutra i da puštaš spoljne grane da se šire, za početak. Kasnije možeš da se preorijentišeš na nešto bolje i efektivnije (npr. kontra-rezidba sa savijanjem grana žicom, ali stvarno nisam stručnjak za to).
Što se đubrenja tiče, tu nema mnogo nauke: krajem zime i početkom proleća NPK sa jačim N brojem, početkom leta sa jačim P brojem, a negde sredinom leta sa jačim K brojem (odlična su Kemira đubriva, ima ih u različitim varijantama).
_________________ Mnogo suptropskih biljaka se može gajiti u kontinentalnim uslovima
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
RozaritaČlan Udruženja
Pridružio se: Mar 10, 2006 Poruke: 300 Lokacija: Pancevo
Rozarita
Član Udruženja
Pridružio se: Mar 10, 2006
Poruke: 300
Lokacija: Pancevo
|
Poslato: Pet Sep 08, 2006 9:39 am Naslov: Re: Jesen stize, dunjo moja, sta cu majkoooooooo !!!???
|
|
Ja bih ti dodala na Bonancin komentar pod brojem 2.: plati nekog komsiju koji ima negovan vocnjak, da ti oreze a ti mu asistiraj i naucices. Lakse je da vidis kako se to radi. To ti je najsigurnije. Ostale savete, u vezi prskanja, zastita, mozes ovde da dobijes.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
splendidNovi član
Pridružio se: Sep 04, 2006 Poruke: 6 Lokacija: Beograd
splendid
Novi član
Pridružio se: Sep 04, 2006
Poruke: 6
Lokacija: Beograd
|
Poslato: Pon Sep 11, 2006 12:42 am Naslov: Re: orezivanje sljive
|
|
Hvala na savetima. Bar znam koja bih pitanja trebalo postaviti majstoru koji orezuje. idemo dalje
_________________ zanima me sve u vezi odgoja sljive (orezivanje, zastita...) i u vezi pecenja rakije od iste
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
yt1ecpČlan
Pridružio se: Avg 26, 2006 Poruke: 76 Lokacija: Beograd
yt1ecp
Član
Pridružio se: Avg 26, 2006
Poruke: 76
Lokacija: Beograd
|
Poslato: Čet Sep 14, 2006 5:56 pm Naslov: Re: Jesen stize, dunjo moja, sta cu majkoooooooo !!!???
|
|
Jes', Rozarita, u pravu si. Dok to ne vidim, nista od teorije. Vec sam nesto i poradio na tom planu. Samo, znas kako je kad si privatnik. Nikada ne znas kada ce biti slobodnog vremena, kada ces imati slobodan dan da odes tamo i da se majes po vocnjaku. Ali, kad rodi, onda je svako voce slatko. Spremem se, evo vec u subotu ujutro da krenem na sljakanje. Nije to mnogo, 20 ari pod vicem i jedan travnjak. Ali, kad ja zadnjih 15 godina nisam podigao nista teze od 50 gr. gipsa, e, sad je frka kad treba kositi, nositi prskalicu na ledjima, mlatiti sekirom itd. Ali, da vidis, i prija mi uvece kad onako mrtav umoran dopuzim do kreveta.
Pozdrav !!!
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
yt1ecpČlan
Pridružio se: Avg 26, 2006 Poruke: 76 Lokacija: Beograd
yt1ecp
Član
Pridružio se: Avg 26, 2006
Poruke: 76
Lokacija: Beograd
|
Poslato: Čet Sep 14, 2006 6:16 pm Naslov: Re: orezivanje sljive
|
|
Zaklina, a, mozes li ukratko, mislim ako to uopste moze ukratko, kako i po cemu da odredim koje grane treba da ostavim da donesu rod? Ako posecem one koje idu prema centru krosnje sljive Stenlejke, sta je to sto treba da mi da signal koju granu ostaviti a koju eliminisati?
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
splendidNovi član
Pridružio se: Sep 04, 2006 Poruke: 6 Lokacija: Beograd
splendid
Novi član
Pridružio se: Sep 04, 2006
Poruke: 6
Lokacija: Beograd
|
Poslato: Sre Sep 20, 2006 12:53 am Naslov: Re: orezivanje sljive
|
|
Ispeko sam sljivu prosle nedelje. Izasao prepek na 26 gradi i ispalo super. U stvari to cemo da vidimo tek za koju godinu, kad odstoji u hrastovini i kad je svedem na 18 gradi, ali vec sad ona pokazuje znake pitkosti. To sto ti kazes da pecenje nije pamet potpuno si u pravu. Cak je kazan bio bez mesalice, medjutim, posle svakog ispecenog, majstor ga otvarao da prospe ostatak i da ga opere. ni jednom mu nije zagorelo. Sa kominom bi to tesko upalilo jer je previse suva. I meni polako postaje jasno da cu par godina morati da kesiram to orezivanje da bi krao zanat.
_________________ zanima me sve u vezi odgoja sljive (orezivanje, zastita...) i u vezi pecenja rakije od iste
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
zaklinaZaslužni član
Pridružio se: Mar 09, 2006 Poruke: 1715 Lokacija: Banat
zaklina
Zaslužni član
Pridružio se: Mar 09, 2006
Poruke: 1715
Lokacija: Banat
|
Poslato: Sre Sep 20, 2006 9:41 am Naslov: Re: orezivanje sljive
|
|
Stenlejke nisu jako bujne kad prorode.Rode na kratkim rodnim granama, rodnim cvorovima. Koliko tvoje imaju godina? Koji im je osnovni oblik?
Obicno se rezidba u rodu obavlja samo odstranjivanjem "jahaca"(nerodne jednogodisnje grane), izbacivanjem suvih i polomljenih grancica i povratnim rezom na osnovnim granama. Ako ima potrebe tek onda se prorede rodni cvorovi i eventualno skrate da bi se obnovili.
Nadam se da sam pomogla.Nije nauka.
_________________ Najveća mudrost u životu je da čovjek pronađe pravu ludost.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
yt1ecpČlan
Pridružio se: Avg 26, 2006 Poruke: 76 Lokacija: Beograd
yt1ecp
Član
Pridružio se: Avg 26, 2006
Poruke: 76
Lokacija: Beograd
|
Poslato: Sre Sep 20, 2006 11:24 am Naslov: Re: orezivanje sljive
|
|
To su kalemljene sljive pre petnaestak godina. Ja bas ne vladam tim terminima, pa mi "jahaci", i ostali pojmovi nisu sasvim jasni. U svakom slucaju, snaci cu se, nisam bas tupson. Istina, ne znam kako u jesen ili prolece da odredim koje su bile rodne grane, ali, probas, pa kako bude! Ja sam Srbin, a za nas vazi ona dobra izreka: " Ceo svet uci na koledzima, jedino Srbi na svojim greskama!!! "
A, sto se pecenja rakije tice, i ja imam taj kazan bez mesalice. Ali, on ima jedan dodatak, kao veliki levak koji se postavi u kazan pre nalivanja komine, vrhom na gore. To sprecava da gustis padne na dno i da zagori. A, staro je pravilo da se na svakih 100 litara ili 90 sipa po kofa vode. Da se malo razredi, i da se spreci zagorevanje. Bitna je i jacina vatre. Kazan od 100 lit. ne sme da provri za krace od 1 sat. Ma, bez iskustva ne mozes ni cigaretu da upalis, a ne da peces rakiju. Ja sam u tom poslu ucestvovao toliko puta, a opet, nemam blage veze s tim. S godinama iskustvo postaje vece, a korak kraci.
Pozdrav !
_________________ Za pametnog coveka svaki dan je novi zivot !
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
splendidNovi član
Pridružio se: Sep 04, 2006 Poruke: 6 Lokacija: Beograd
splendid
Novi član
Pridružio se: Sep 04, 2006
Poruke: 6
Lokacija: Beograd
|
Poslato: Pet Sep 22, 2006 12:10 am Naslov: Re: orezivanje sljive
|
|
Slazem se, samo mi nije jasno sta im znaci ono kad puste da prepecenica curi prvo u vodu, pa iz tog lonceta preliva u lonac u koji odvajas rakiju. Koju to tacno ima svrhu i da li uopste ima?
_________________ zanima me sve u vezi odgoja sljive (orezivanje, zastita...) i u vezi pecenja rakije od iste
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
yt1ecpČlan
Pridružio se: Avg 26, 2006 Poruke: 76 Lokacija: Beograd
yt1ecp
Član
Pridružio se: Avg 26, 2006
Poruke: 76
Lokacija: Beograd
|
Poslato: Pet Sep 22, 2006 9:24 pm Naslov: Re: orezivanje sljive
|
|
Jesi cuo za " Klin corbu" ? Mozda i ima neka fora, ko zna, ali, meni to sve deluje mnogo misticno za obicnu destilaciju, kako smo mi ucili u skoli da se to zove. Ili, redestilacija, ako se govori o prepecenici. Moje je misljenje da ljudi koji o necemu jako malo znaju, prave famu oko toga da ti ni na pamet ne padne da im postavis neko pitanje. Jer, odgovor obicno ne znaju. E, to ti je ta fora. Ljudi koji o tome nesto znaju, kazu da prepecenu rakiju smes da razblazis samo DESTILOVANOM vodom, i to kupljenom u apoteci. Nikakva DEMI voda ili neke mulje iz samiske. E, jedino takva, cista destilovana voda nece da pokvari rakiju. Eto, a sipati prepecenicu prvo u lonce u koje je prvi unuk u familiji prvi put piskio sam drzeci svoju pisu, a lokalni popa prethodno blagosiljao celu rabotu, e, to meni malo glupavo deluje. Sta cu, taki sam.
_________________ Za pametnog coveka svaki dan je novi zivot !
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
splendidNovi član
Pridružio se: Sep 04, 2006 Poruke: 6 Lokacija: Beograd
splendid
Novi član
Pridružio se: Sep 04, 2006
Poruke: 6
Lokacija: Beograd
|
Poslato: Sre Sep 27, 2006 7:07 pm Naslov: Re: orezivanje sljive
|
|
Dobar savet, to za destilovanu. I ja sam nameravao njom da razblazim, ali bih se verovatno zaleteo, pa kupio na pumpi ili nesto slicno. Inace, ko je iz Beograda neka proseta do Merkura na Bezaniji, ima dosta dobrih stvari za odrzavanje vocnjaka i baste. Imaju cak i kazane za pecenje rakije koji su po meni katastrofalni (tanak bakarni lim, duboki, a bez mesaca... ) te nije ni cudo sto najveci (od 120l) kosta 55 000, a uvoz iz Slovenije. U svakom slucaju vredi prosetati. Sad mene zanima: U cemu je fora sa novim buradima, tj, zasto nisu najpogodnija za skladistenje rakije? Koje to materije hrast ispusta prve godine koje uticu na kvalitet, pa svi kazu da je bure sazrelo tek posle trece godine? Da li je to bas toliko uticajno na ukus ili je ipak veci problem sto bure prve godine najvise "popije"? da li savetujes razblazivanje svake godine po malo (2-3 grada) ili 3-4 meseca pred sezonu ispijanja razblaziti sve od jednom?
_________________ zanima me sve u vezi odgoja sljive (orezivanje, zastita...) i u vezi pecenja rakije od iste
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
|
Forum
› Voće
|
Strana 1 od 19
Idi na stranu: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 Sledeća
|
|
Ne možeš pisati nove teme u ovom forumu Ne možeš odgovarati na teme u ovom forumu Ne možeš menjati svoje poruke u ovom forumu Ne možeš brisati svoje poruke u ovom forumu Ne možeš glasati u ovom forumu Ne možeš da prikačiš fajlove na ovaj Forum Možeš da skidaš fajlove sa ovog foruma
|
Poručite:
|