#16: Re: Pivo i cveće Autor: sanjamarija, Poslato: Čet Apr 14, 2005 2:47 am ---- Eto, vi čitate kako pivom treba da se brišu listovi, dok sam ja pročitala da pivom ne treba prskati biljke i brisati lišće, jer ono onda ne može da diše jer se na taj način pivo " zalepi za list " i zapušava mu pore!
Lepo izgleda lišće obrisano krpom namočenom u pivu, ali koliko će još živeti???
#17: Re: Pivo i cveće Autor: pistacija, Lokacija: Zagreb, CroatiaPoslato: Sub Jun 11, 2005 8:30 pm ---- Da li sada u proljeće biljke u cvjetnim loncima trebam početi prihranjivati i na koji način to učiniti? Mogu li se i lončanice umjesto mineralnim gnojivima prihranjivati i nekim prirodnim preparatima?
– I lončarice – iako ih držimo u kući – »osjećaju« proljeće i u to doba intenzivnije rastu. Stoga im treba dodavati gnojivo odnosno treba ih prihranjivati. Obično im dodajemo mineralna gnojiva različitog sastava koja sadrže najvažnije makroelemente a često i mikroelemente koji su neophodni biljkama za njihov rast i razvoj. Različita gnojiva namijenjena su raznim biljkama ili grupama biljaka. Međutim, neki ljudi ne vole ni za prihranu svog kućnog cvijeća i ukrasnog bilja u loncima upotrebljavati mineralna gnojiva već prihranjuju svoje lončanice nekim prirodnim tvarima koje mogu poslužiti kao gnojivo. Tako oni mogu za to koristiti gnojivo od koprive koje se i inače koristi u ekološkoj poljoprivredi za proizvodnju povrća i drugog bilja. Umjesto toga koprivu se može i skuhati pa svoje lončanice zaliti čajem od koprive. Svoje biljke oni također mogu prihranjivati i vodom u kojoj se kuhao grah ili kelj ako tu vodu nismo posolili. U istu se svrhu može upotrijebiti i voda od krumpira kuhanog u ljusci ako taj krumpir nije prethodno bio posipan sredstvom protiv klijanja. Dakle prihranu svojih lončanica možete obaviti na različite načine i raznim hranjivima – no bez obzira koji način izabrali svakako je dobro da ih u proljeće prihranite jer će vam tada vaše lončanice bolje napredovati a ako se radi o cvatućim biljkama – one će tada bogatije cvasti – odgovara Mirta BLAŽEVIĆ, dipl. inž.
nego............ eh cega se sve ljudi nece dosjetiti
ja i dalje tragam cim ubiti gamad na cvijecu (ako je uopce ima)
#18: Re: Pivo i cveće Autor: Biljka, Poslato: Sub Jun 11, 2005 10:14 pm ---- Pozdrav svima na ovom lepom forumu.
U vezi cveca i piva , moja majka je imala obicaj da ponekad zalije Adama pivom . Posto je bila veliki saljivdzija imala je obicaj da kaze da je to da mu bude lakse posto stalno place za Evom . Znate sigurno na kog Adama mislim, veliko sobno cvece , sa prelepim listovima sa kojih se povremeno slivaju suzice. Koliko je to ispravno ne znam, secam se samo da je taj Adam bio ogroman. Inace ne polivam cvece ni cim osim vodom , koja odstoji na sobnoj temperaturi jedan dan.
#19: Re: Pivo i cveće Autor: pistacija, Lokacija: Zagreb, CroatiaPoslato: Ned Jun 12, 2005 12:44 am ---- meni su biljke naprosto OZIVILE od kisnice i destilirane vode al ovo sa pivom cu pokusat na filadendronu- jel moze bezalkoholna?
#20: Re: Pivo i cveće Autor: pistacija, Lokacija: Zagreb, CroatiaPoslato: Ned Jun 12, 2005 12:14 pm ---- nego ljudi ja umijesala ljuske jaja (8 kom.) na 1 litru vode. sta mislite da stavim u tu vodu i kore od banana , imam ih dosta ....
#21: Re: Pivo i cveće Autor: pistacija, Lokacija: Zagreb, CroatiaPoslato: Ned Jun 12, 2005 12:47 pm ---- u toj vodi gdje sam nakiselila ljuske jaja pliva sve i svasta sa i iz ljuske jajeta, to ne bu smetalo? ne bih da tom vodom zalijem biljke i svim tim kaj pliva u vodi a onda da mi biljke dobiju bube- imam lose iskustvo sa ljuskom jajeta pa sad ono i na hladno pushem
#22: Re: Pivo i cveće Autor: violeta, Lokacija: CuprijaPoslato: Uto Jun 21, 2005 10:43 pm ---- Informacija za pivo je 100% tacna jer godinama brisem listove natopljenom pivom vatu,uglavnom lozice.
#23: Multi tonic Autor: Bogica, Lokacija: PančevoPoslato: Sub Maj 20, 2006 3:17 pm ---- Prijatelj mi je rekao da je njegov rodjak koristio neki preparat zvan multi tonic i da su mu biljke prosto bujale,da li postoji takav preparat ili neki slicni?
#24: Re: Pivo i cveće Autor: najmila, Lokacija: frankfurtPoslato: Pon Maj 22, 2006 7:24 pm ---- I moja je komsinica isto zalevala svoje cvece, na balkonu (6 sprat) sa pivom, i uvek se pitala odkud joj mravi u kuci . Par nedelja posto je ocistila generalno stan, i jos uvek joj mravi harali kroz stan, joj je doslo u glavi, da nije slucajno iz cveca kojeg zaleva sa pivom (mravi ga obozavaju). Kad je prokopala malo saksije imala sto da vidi cele kolonije mrave. Morala je da baci svu zemlju, da okupa cvece do korena, oriba saksije, i evo odtad kuc kuc kuc, proslo vec godinu dana, a od mrave ni traga. Happy end
#25: Re: Pivo i cveće Autor: Idana, Lokacija: sarajevoPoslato: Pon Jun 05, 2006 2:11 am ---- Ja sam cula vecearas od mamine prijateljice koja ima predivno cvijece sta koristi. Ako joj ne cvijeta biljka kupi Cvijetal u apoteci.
Kad skuha rizu i ocjedi je,vodu ostavi da se ohladi i njome zalijeva cvijece. Isto radi i sa vodom u kojoj se kuhao krompir.
A nasi kucni prijatelji imaju divnu caffe pizzeriju puno cvijeca. I kada nekome od gostiju ostane piva, oni je saliju u cvijece. Cvijece je pravo dobro....
#26: Re: Pivo i cveće Autor: andrejica, Lokacija: SuboticaPoslato: Čet Nov 30, 2006 2:47 pm ---- cula sam za to da mnogi rade.. sad nisam ih ni pitala zasto ali po mom strucnom misljenju (posto studiram prehrambenu tehnogiju ) mislim da je pivo zato dobro za biljke jer sadrzi velike kolicine B vitamina...
pa kako odgovara i za coveka tako i za biljku
#27: Re: Pivo i cveće Autor: Lord_o21, Lokacija: Novi SadPoslato: Čet Nov 30, 2006 10:51 pm ---- Moja mama i Adama i Bendzamina "kupa" pivom, s vremena na vreme i stvarno su divni. Ima ih vec dobrih 10-12godina. Njima sasvim odgovara...
Nego, da li ste culi za stavljanje isecenih noktiju ili pepeo od cigara u saksije??? Meni je to neko spomenuo da radi, medjutim sam zaboravila skroz, dok nisam naletela na ovu temu... Nokti su dobri zbog kalcijuma, ali zasto pepeo??? I da li bi neko imao hrabrosti da to proba???
#28: Re: Pivo i cveće Autor: Sasa5, Lokacija: BeogradPoslato: Uto Dec 12, 2006 11:10 am ---- Moja mama je svojevremeno sipala pepeo
iz peci (grejanje na drva) u bastensku zemlju.
To tera razne stetocine iz zemlje.
Inace pepeo je jaka kiselina (ili baza ) - nesto od toga jeste,
nikad nisam voleo hemiju
Kad sipas pepeo u vodu i prokuvas to, dobijes nesto u narodu poznato kao cijedja cime mozes da peres kosu (ako imas neka oboljenja koze glave, seboreja ili sl), ja sam probao iz radoznalosti i to pecka kad se sipa po kozi.
Vodite racuna samo da ne sme mnogo pepela da se stavlja i mnogo zavisi od toga od cega je pepeo.
Ako ima neki hemicar neka slobodno da objasnjenje !
Voleo bih i ja da znam
#29: Re: Pivo i cveće Autor: Fatka, Lokacija: Gracanica/BosnaPoslato: Uto Dec 12, 2006 1:27 pm ---- Voda koja se dobije od pepela kod nas se zove LUŠIJA.Pepeo se uzme i skuha i pusti da se ohladi, a poslije ocijedi.Tom vodom se nekada prao ves u parjenicama.To smo radili i za vrijeme rata tko nije imao dteredzenta.Samo se mora razbalziti sa vodom posto je jako pa mogu ruke da nagrize.Ta voda je jako masna.
#30: Re: Pivo i cveće Autor: ggm, Lokacija: Beogradski pašalukPoslato: Uto Dec 12, 2006 2:33 pm ---- Nekada kada nije bilo praska za pecivo i sode bikarbone koristio se pepeo od drveta ,prokuvan ohladjen i procedjen za pravljenje kolaca ( slicno kao za pranje sto rece Fatka,samo manja kolicina ).
U stariiim kuvarima jos uvek mogu da se pronadju recepti za pravljenje kolaca sa vodom od pepela. Ima to svoj naziv ali ja ga ne znam .