DukePB citat: |
Хвала цењени Војвода али ниси ме баш до краја разумео. Нећу ја уопште шљиве да одржавам..не иду поред влаге на мање од 10метара од реке..бар не у мом крају. Све ћу их посећи, испод калуса/калемљеног дела и оставити нека расту џенарике. У вези калемљења ораха и зашто су скупи..... Комерцијални калемари ораха чувају пар тајни и никад их не говоре..Зато су калемљени ораси скупи свуда. У Турској су најјефтинији јер их калеме лети, јефтина радна снага, у топлим ноћима са оних паралелних два ножића када одсеку цео круг коре са пупољком и пребаце је на грану исте дебљине на подлози. Не знам баш све те стручне називе на српском па ми не замерите. Холандски језик ми је познат као матерњи, српски, а холандски стручни много бољи него српски стручни. Прочитао сам целу библиотеку/архиву пољопривредног универзитета у Wageningenu (не знам има ли бољи на свету) што се тиче калемљења ораса... Они свуда кажу да се... ОРАХ КАЛЕМИ ПРЕ НЕГО ШТО ПОЂУ ЈАКИ СОКОВИ ИЗ ПОДЛОГЕ. У супротном, подлога племку одбацује!!! Активна подлога одбацује племку..ту је, изгледа, сва мудрост код зимског калемљења ораса. Ови из Wageningena предлажу да се племке узимају крајем јануара а спајају са неактивном подлогом већ почетком фебрура. Ако је током калемљења, током сечења подлоге, већ приметно лучење сокова онда само окресати и скратити корен и остатак одрадити нормаално..25 целзијуса, не премокра земља/песак и више влаге одозго..кеса или шта год..Након 2-3 недеље кесу-фолију избушити а после 5 недеља потпуно склонити...Све то унутра, под слабим светлом или поред прозора. Урадићу овако па ћу вам писати како је успело. Ту сам ја..Засад само теоретишем и препричавам докторе и професоре ал пробаћу више начина па видећемо |
Sva vremena su GMT + 1 sat