#436: Re: Kalemljenje voćaka Autor: Lilke, Lokacija: SvrljigPoslato: Pon Dec 15, 2014 8:22 pm ---- Gandrad ima sve na internetu. Ja sam tako gledao vrste kalemljenja što objašnjeno slikama, što video klipovima sa youtube-a. Interesantno mi bilo kako se kaleme orasi (jer sam čitao da je to jako teško), pa sam gledao prvenstveno za to ,a video sam još gomilu raznih tehnike.
U stvari ja dođem laik,amater-nakalemio sam tek par biljaka i to pored oca pošto on to radio i uspevao. I uspelo mi iz prve.
To kad neko želi da se uči lepo ode do nekog sloga, pa na glog kog ima u izobilju proba sve živo pa vidi kako ide
#437: Re: Kalemljenje voćaka Autor: Knez01, Lokacija: OsijekPoslato: Pon Dec 15, 2014 10:33 pm ---- Glog kao podloga i nije neko mjerilo uspjeha.
Na glog se sve jako lagano prima.
Osim aronije i mozda musmule na glogu ni jedna vocka nema kvalitetu.
Tko kalemi krusku na glog nece se u zivotu nauzivati u njenom hladu kao niti najesti njenih plodova...
#438: Re: Kalemljenje voćaka Autor: Knez01, Lokacija: OsijekPoslato: Pon Dec 15, 2014 10:34 pm ---- Glog kao podloga i nije neko mjerilo uspjeha.
Na glog se sve jako lagano prima.
Osim aronije i mozda musmule na glogu ni jedna vocka nema kvalitetu.
Tko kalemi krusku na glog nece se u zivotu nauzivati u njenom hladu kao niti najesti njenih plodova...
#439: Re: Kalemljenje voćaka Autor: Lilke, Lokacija: SvrljigPoslato: Uto Dec 16, 2014 3:37 pm ---- Upravo zato sam i rekao da je dobar za učenje raznih tehnika. Za početnike je super, jer ga ima svuda pa može da se isprobava. I kad se savladaju osnove onda se prelazi na druge podloge. Bitno je da se usvoji princip, a i da to uspe da ne dođe odmah do razočaranja i dizanja ruku.
Pozdrav.
#440: Re: Kalemljenje voćaka Autor: gandrad, Lokacija: JagodinaPoslato: Sre Dec 17, 2014 5:29 pm ---- Meni[quote="zarkodj"][quote="gandrad"][quote="Knez01"]Najbolje krajem 8 mj. okulacijom, najmanje ces ostetiti jer ti je potreban samo jedan pup.
Tzv.okulacija na spavajuci pup.
Kao sto sam rekao moze se kalemiti.
Najbolja podloga ti je vinogradska breskva.
Pozdrav![/quote]
Hvala ti na odgovoru, ali meni taj način kalemljenja nikako ne ide , ali dobro probaću.
Nego kaži mi ovaj tvoj mali avatar? Jel to unuk? Od koga? Koliko ima vremena?
Ja imam jednog sad će u februaru napuniti tri god. a pre petnaest dana je dobio sestricu. Od ćerke unučica. Pozdrav. :bye2[/quote]
Ako ti ovaj način kalemljenja ne ide počni kalemljenje na budni pupoljak već u junu. Rezultat vidiš odmah. Ono što ne uspe popravljaj u avgustu.
Ma ja sam već pisao ,meni i budni i spavajući izgledaju isto???I nikad mi nije uspelo , ali probaću opet
#441: Re: Kalemljenje voćaka Autor: gandrad, Lokacija: JagodinaPoslato: Sre Dec 17, 2014 5:37 pm ---- [quote="Lilke"]Gandrad ima sve na internetu. Ja sam tako gledao vrste kalemljenja što objašnjeno slikama, što video klipovima sa youtube-a. Interesantno mi bilo kako se kaleme orasi (jer sam čitao da je to jako teško), pa sam gledao prvenstveno za to ,a video sam još gomilu raznih tehnike.
U stvari ja dođem laik,amater-nakalemio sam tek par biljaka i to pored oca pošto on to radio i uspevao. I uspelo mi iz prve.
To kad neko želi da se uči lepo ode do nekog sloga, pa na glog kog ima u izobilju proba sve živo pa vidi kako ide :)[/quote]
Hvala ti Lilke, ma video sam gomilu stvarii probao mnogo puta. Probao sam ja i na jabuku i šljivu ,pa trešnju i jedan i drugi pup ,tjt i maj i juni i avgust, ali rezultati su takvi. A na glog mi se primila mušmula na rascep, tako da mi je to poznato. Ma ja ne odustajem, probaću opet.
#442: Re: Kalemljenje voćaka Autor: Lilke, Lokacija: SvrljigPoslato: Sre Dec 17, 2014 11:50 pm ---- E to, ne odustaj samo
#443: Re: Kalemljenje voćaka Autor: gandrad, Lokacija: JagodinaPoslato: Čet Jan 01, 2015 4:59 pm ---- Svim kalemarima amaterima i profesionalcima želim uspešnu 2015 god. Da Bog da da vam se svaki kalem primio pa da čupate kosu od viška!!!
Puno zdravlja vam želim!!!
#444: Re: Kalemljenje voćaka Autor: Knez01, Lokacija: OsijekPoslato: Sub Jan 17, 2015 5:06 pm ---- Najlonska vrecica se stavlja tj.upotrebljava kod kalemljenja na zeleno.
Povecava vlagu i sprijecava isusivanje plemki.
Iz istog razloga se i listovi kod zelenih plemki prikracuju kako bi sto manje vode plemka tj.biljka izgubila kroz proces fotosinteze.
Osim gubitka vode sprijecava i isusivanje spojnih mjesta uslijed utjecaja vjetra te smanjene relativne vlaznosti zraka.
#445: Re: Kalemljenje voćaka Autor: gandrad, Lokacija: JagodinaPoslato: Sub Jan 17, 2015 5:18 pm ---- Šta ti to znači na " zeleno"?
Jel to budni ili spavajući pup ili šta?
I kako se samo brzo prebaci ovamo, dok sam ja kucao za šljive on već odgovorio . Svaka ti čast.
A znaš li zašto sam ti postavio ova pitanja? Pa računam da ima i drugih kojima nešto slično nije jasno ,pa reko' da obnovimo gradivo pred sezonu kalemljenja ( ima neko ne voli da čita stare postove).
I meni lično je mnogo bitno da od vas iskusnijih čijemo datum za početak kalemljenja.
#446: Re: Kalemljenje voćaka Autor: Knez01, Lokacija: OsijekPoslato: Sub Jan 17, 2015 7:41 pm ---- Vrijeme kalemljenja diktira vrijeme.
Kad bi znao da nece vise biti nekog ozbiljnog smrzavanja ja bi vec poceo kalemit.
S druge strane ako se nastavi ovako blago vrijeme lako je zakasniti...
I meni bi trebala jedna prorocica da ne kazem meteorologinja.
Na zeleno znaci u vegetaciji a na zrelo znaci u mirovanju.
#447: Re: Kalemljenje voćaka Autor: gandrad, Lokacija: JagodinaPoslato: Sub Jan 17, 2015 8:19 pm ---- Pa o tome ti i ja pričam.
#448: Re: Kalemljenje voćaka Autor: Vojvoda, Lokacija: Predejane-Motel-PredejanePoslato: Ned Jan 18, 2015 9:07 pm ---- Drugari , ne zurite . Sredinom marta i necete pogresiti. Mozete i sada ali podloge cuvajte onako nakalemljene u podrum a kada otopli samo iznesite i posadite na stalno mesto. To se godinama u Krusevackom i Trstenickom kraju tako radi. Podloge se vade u jesen i ostavljaju u zatvorenim hladnim prostorijama utrapljene u zuti pesak ili obican sitan pesak. U januaru i februaru se na tim podlogama kaleme plemke i one i dalje ostaju tu gde su cele zime [ utrapljene ].
kada otopli vade se i sade da bi se na jesen vadile i prodavale ili pak sadile na drugo neko mesto.
Principi kalemljenaj zimskog su pod koru, na procep, i ono prokleto eng.spajanje sto nista ne valja .
Taj nacin spajanja se koristi u rasadnicarstvu jer je najbrzi nacin dobijanja ogromne kolicine sadnica na najlaksiji nacin . Ali nije i najbolji i najzdraviji.
Pozdrav.
#449: Re: Kalemljenje voćaka Autor: Knez01, Lokacija: OsijekPoslato: Ned Jan 18, 2015 9:31 pm ---- Vojvodo nije li u podrumu pretoplo za cuvanje podloga od jeseni i pogotovo za nakalemljene podloge?
U podrumu je zimi i do 10 stupnjeva.
A ljudi se zale da im spremljene plemke cak i u hladnjaku krenu na 6,7 stupnjeva...
Mislim a mozda sam i u krivu da rasadnici za taj posao upotrebljavaju hladnjace i odrzavaju na temp. 0-5 stupnjeva.
#450: Re: Kalemljenje voćaka Autor: kreketalo, Lokacija: SomborPoslato: Ned Jan 18, 2015 9:34 pm ---- meni je krenulo na 5 -6c - znaci manje od 5 a da nije 0
zna li ko gde kod nasi ima te gumice po toj ceni da i sa njom probam?