:: Forums ›
detaljno
Kalemljenje voćaka
Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90  Sledeća  :| |:
-> Voće

#781: Re: Kalemljenje voćaka Autor: dr.jareLokacija: Istocna Srbija (zona 7a) PošaljiPoslato: Ned Apr 19, 2015 4:05 pm
    ----
Tresnje i kajsije su vocke koje se malo teze kaleme jer ispustaju smolu koja sprecava kalusiranje... ja sam mislio da nemam ostecenja na kalemima od mraza (-4C°) ali ga ima na kruski koja se polako oporavlja...
Kneze u pravu si za aroniju... svi se popalii kao ekolosko voce jer nema stetnika i kao najzdravije voce leci sve bolesti... ima kamara drugog voca koje je takodje "lekovito" a daleko sladje u svezem stanju... djem, slatko, kompot, rakija, sok, susenje moze od skoro svakog voca... ja licno nemam nijednu aroniju niti planiram da je nabavim (jednom sam probao i ukus mi se nikako nije svidjao)...

#782: Re: Kalemljenje voćaka Autor: JosepeLokacija: Sarajevo PošaljiPoslato: Ned Apr 19, 2015 7:33 pm
    ----
Kod mene kruska prosle godine kalemljena na divlju krusku "viljamovka" i vec prije neki dan probeharala i to bas puno mada mi ovo nije neka sorta draga ali to za djeda i nenu okalemljno.Njima se svidila ova vrsta ,ali me brina sta da uradim bil ostavio da naraste plod ili da raste kalem a i mogao bi plod prebiti grancice od tezine.

#783: Re: Kalemljenje voćaka Autor: Knez01Lokacija: Osijek PošaljiPoslato: Ned Apr 19, 2015 9:04 pm
    ----
Ne brini,odbacit ce ona sama plod.

#784: Re: Kalemljenje voćaka Autor: dr.jareLokacija: Istocna Srbija (zona 7a) PošaljiPoslato: Pon Apr 20, 2015 11:15 am
    ----
Josepe bolje skini sve plodove kada vezu jer ce iscrpeti kalem a rizik od loma uvek ostaje...
Ja sam prosle godine u martu kalemio stubastu jabuku sa krupnim plodom na petrovacu i iste te godine cvetala i vezala jedan plod koji je ostao krzljav a ni kalem nije nesto narocito napredovao... sada kalem lepo napreduje...

#785: Re: Kalemljenje voćaka Autor: dr.jareLokacija: Istocna Srbija (zona 7a) PošaljiPoslato: Pon Apr 20, 2015 11:40 am
    ----
Slika jabuka o kojim pricam nalaze se na ovom linku www.svetbiljaka.com/Fo...t=375.html

#786: Re: Kalemljenje voćaka Autor: JosepeLokacija: Sarajevo PošaljiPoslato: Pon Apr 20, 2015 6:46 pm
    ----
Jeli moguće kalemiti kajisiju na divljoj šljivi mađarici ,

#787: Re: Kalemljenje voćaka Autor: gandradLokacija: Jagodina PošaljiPoslato: Pon Apr 20, 2015 7:19 pm
    ----
Josepe, ja mislim da može...kad može na ranku , što ne bi mogla na madžarku...
Kneže, danas sam okopavao sve kalemove i čistio podloge i biće nečega, ali koliko videćemo kad se lepo razlista...A to za "vojvoroniju" ajd , čik , ubaci u pravu temu....ha ha ha
Moje dve, koje sam posadio, se skoro okitile cvetovima, a na glogu kalemljena, se skoro razlistala ...Pa i kod mene nema te rutavke, ja to nisam video...večeras gledao po jagodama ...čisto...videćemo...

#788: Re: Kalemljenje voćaka Autor: kreketaloLokacija: Sombor PošaljiPoslato: Pon Apr 20, 2015 8:03 pm
    ----
Josepe citat:
Jeli moguće kalemiti kajisiju na divljoj šljivi mađarici ,
Komplikujes opet Very Happy
Zavisi za sta ti smatras madzariku, ovde je to pozegaca, negde zovu tako i ringlov (divlju sljivu)
Najobicnija okrugla sljiva zutih plodova koju imas svuda po polju, pored puteva to seme uzmi to ti je dzanarika.

#789: Re: Kalemljenje voćaka Autor: kreketaloLokacija: Sombor PošaljiPoslato: Pon Apr 20, 2015 8:08 pm
    ----

#790: Re: Kalemljenje voćaka Autor: gandradLokacija: Jagodina PošaljiPoslato: Uto Apr 21, 2015 6:47 pm
    ----
Ma ne komplikujem...Mislio sam na madžarku, odnosno požegaču...prvi put čujem da džanarika, ringlov , piskavac , migavac i kako sve ne...ali madžarka i ovo na slici nemaju veze...ili ja dosad ,ponavljam, nisam čuo.
Koliko znam kajsija oće na svaku šljivu, a najbolje i najčešće je na džanariku sa posrednikom i na belošljivu...Jel tako? A može i na požegaču i na ranku...

#791: Re: Kalemljenje voćaka Autor: kreketaloLokacija: Sombor PošaljiPoslato: Uto Apr 21, 2015 7:06 pm
    ----
Josepe komplikuje, ne kontam ga sto ne nabavi pravu podlogu vec kojekakve zarazene i nikakve podloge, prva ta madzarika svaka je zarazena sarkom.
Iskalemice, posaditi pa cekati 2-3 godine da rodi, a ono biljka bolesna nesto ce roda dati ali generalno vrlo umanjeno a isto se trudio oko nje kao i oko svake druge sadnice...

#792: Re: Kalemljenje voćaka Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Sre Apr 22, 2015 11:12 am
    ----
da pomognem jer vidim da pojedinci pokusavaju da dodju do odgovora . Ne ljutite se ali pisem iz razloga drugih kojih ovo zanima . Postavljaju mi pitanja na pp, pa ne mogu da odgovaram svakom ponaosob.
Kajsija se moze kalemiti na sve sljive ali najbolje rezultate u danasnje vreme kada zahteva prskanje je na sljivu stenlej. Nekada kada nije postojala monilija i sarka ljudi su kalemili na belosljivu tj. ringlov. U danasnje vreme sve sadnice kajsija sto se prodaju po rasadnicima su na stenlej. Sljiva Madzarka je sasvim nesto drugo i nema nikakve veze sa cacankom, stenlejom , pozegacom i moravkom. Oblik ploda jajast a boja otvoreno plava . Lici na stenlej ali ima kosticu kao kod vece dzanarike .
Na njoj se ne kalemi kajsija iz razloga sto kao i kod ostalih kalemljenih sljiva podleze moniliji.
U danasnje vreme najotpornija na moniliju [ zavisi od krajeva u Srbiji] najbolje se pokazuje stenlej .
Savet za sve koji planiraju bilo kakvo kalemljenje tokom leta mislim kajsija na sljivu da ne uzimaju kalem grancice i da ih nekoliko dana cuvaju u frizideru nego da odmah po odsecanju plemke izvrse kalemljenje .
Neko je pitao zasto se plemke za prolecno kalemljenje drze u frizideru.
Odgovor , veoma jasan. To rade oni koji nemaju uslova da u bilo koje doba meseca mogu da dodju do plemki. Onaj ko ima plemke tj. maticno stablo ne mora da drzi plemke , reznice u frizideru.
Kod ovog nacina kalemljenja kao i kod svih ostalih kalemljenje se izvodi istog dana po odsecanju plemki.
Kalemljenje vinove loze , e to je nesto sasvim drugo i tu se plemke cuvaju na hladnom mestu i nekoliko meseci ali ne u frizideru nego u posebno za to pripremljenim prostorijama koje ne mrznu ali nemaju mogucnost zagrevanja .
Pozdrav za Bobana , Vladu i Tamisa , kako sam razumeo.

#793: Re: Kalemljenje voćaka Autor: gandradLokacija: Jagodina PošaljiPoslato: Sre Apr 22, 2015 7:01 pm
    ----
Ja, Kreketalo , mislio , kažeš meni :" da komplikujem"...No dobro, možda nije dobro na madžarku, zbog šarke ...ali može... Bye Bye

#794: Re: Kalemljenje voćaka Autor: kreketaloLokacija: Sombor PošaljiPoslato: Sre Apr 22, 2015 9:18 pm
    ----
Moze jasno da moze, ali losa rabota
Bolje da je uzeo crni trn pa nakalemio visoko, nego madzariku... uvek se uhvati najgore kombinacije, ali moze.

#795: Re: Kalemljenje voćaka Autor: kreketaloLokacija: Sombor PošaljiPoslato: Sre Apr 22, 2015 9:38 pm
    ----
Evo materijala bas za vezbu [kalemljenje] a opet brzo rodi.
Tresnja visoko kalemljena na oblacinskoj visnju, kazu da biljka nema veka, ali bez obzira rodice prve godine nakon kalemljenja iako je presadjena.
Posadio sam klincima na ulici, pa dok traje.




-> Voće

Sva vremena su GMT + 1 sat

Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90  Sledeća  :| |:
Strana 53 od 90