:: Forums ›
detaljno
Kalemljenje voćaka
Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90  Sledeća  :| |:
-> Voće

#961: Re: Kalemljenje voćaka Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Ned Mar 13, 2016 10:05 pm
    ----
Svuda ima toga prijatelju. Kradja u srpskom narodu je u genima i ne iskorenjava se tako lako.
Pozdrav

#962: Re: Kalemljenje voćaka Autor: duleduskoLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Čet Mar 24, 2016 10:15 pm
    ----
Drugari, citao sam forum. Sve. Ali toliko informacija i dezinformacija imam da mi nista nije jasno. Osim toga, konstantno isticanje pojedinaca koliko godina radnog staza imaju i koliko su oni superiorni nad drugima ucinilo je da napisem poruku i pitam otvoreno i lepo jer ne znam.

Nadam se da je tu neki dobrovoljac da mi ukaze na gresku i posavetuje me rado. Imam 4 pitanja koja me muce. Naime:

1.) Imam nekoliko izdanaka bele sljive (nije dzanarika!, vec lepa mirisljava slatka bela sljiva koja kasno krece). Zeleo bih da nakalemim kajsiju na te izdanke. Ali me zanima koliko kasnije ce ta kasjija da krene i ima li razlike u ukusu?

2.) Kakva ce kajsija biti ako se kalemi na trnjinu (zbunje koje raste pored puta) u smislu ukusa i bujnosti? A kakva sljiva?


3.) Da li je moguce kalemiti breskvu na dzanariku ili trnjinu ili na belu sljivu?

4.) Sta sve moze da bude podloga aroniji stablasici osim gloga, oskoruse, kruske i jarebike?

Hvala vam beskrajno!

#963: Re: Kalemljenje voćaka Autor: gandradLokacija: Jagodina PošaljiPoslato: Pet Mar 25, 2016 7:02 pm
    ----
Vidi druže...
Prvo... dobrodošao!!!
Dalje ...to što ti se " prepliću" informacije i dezinformacije...to ti sam moraš "filtrirati" u smislu onoga šta hoćeš da saznaš ili naučiš, jer ipak je ovo forum koji funkcioniše po principu pitanja i odgovora i nije knjiga, tjt. udžbenik ...E iz udžbenika možeš lepo učiti sve po redu...
Što se mene tiče "dobrovoljac" nisam ...ali ću pokušarti iz ličnog (inače skromnog) iskustva pomoći ...Koliko? Ti ćeš znati...Kažu da je najbolje kalemiti kajsiju na belošljivu, baš zbog toga što belošljiva kasnije ide u cvet ( ovde se konkretno misli da kasnije ide od divlje kajsije, vinogradarske breskve , džanarike sa i bez posrednika a posrednik na džani se i stavlja da bi se produžio period do cvetanja, a najčeršći posrednici su stenli, lepotica i trnjna), ali to ne zavisi samo od podloge ,nego i od same kajsije koju si nakalemio...
Recimo kod mene je džanarika cvetala ...ima već ohoho... pa ranka ( a i na nju se prima kajsija) koja je cvetala prekjuče... a između njih, odnosno par dana posle džane, cveta trnjina , a recimo stenli još nije cvetao...
Moraš na neki način sam proceniti šta je najbolje za tebe , jer mora se uzeti u obzir teren, nadmorska visina , okrenutost terena prema jugu ili severu i mnoge još stvari...Poslednjih godina se dešava neobjašnjivo sušenje kajsija starih i pet i šest i sedam i osam godina ...bez obzira na čemu je kalemljena...
Što se tiče ukusa , ja mislim da nema razlike u ukusima u iovim pojedinim slučajevima...
Na treće pitanje ne znam odgovor, a na četvrto...pa šta će ti više ? Zar izbor od četiri podloge nije dovoljan?
Pozdrav!!!

#964: Re: Kalemljenje voćaka Autor: misoo83Lokacija: Okolina Panceva PošaljiPoslato: Sre Mar 30, 2016 2:53 pm
    ----
Evo ja danas malo kalemio pa snimio i video kako se kalemi na cip Razz .


#965: Re: Kalemljenje voćaka Autor: JosepeLokacija: Sarajevo PošaljiPoslato: Ned Apr 10, 2016 1:28 pm
    ----
A jeli kasno sad kalemiti na pup-cip posto je većina pupova izlistala.

#966: Re: Kalemljenje voćaka Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Ned Apr 10, 2016 9:51 pm
    ----
Kasno je i to kod svih biljaka osim kod cetinara . Oni se kaleme kosim rezom sredinom juna [ 6. mesec ]
Pozdrav

#967: Re: Kalemljenje voćaka Autor: dr.jareLokacija: Istocna Srbija (zona 7a) PošaljiPoslato: Pon Apr 11, 2016 8:39 pm
    ----
Moze kalemljenje pupoljkom u T zarez i cipovanje u maju i pocetkom juna pre jacih vrucina... to se radi pupoljkom od ove godine a kada ce tacno da se kalemi zavisi kada je sazreo pupoljak zato se ovaj nacin i zove kalemljenje na zreli pupoljak...

#968: Re: Kalemljenje voćaka Autor: misoo83Lokacija: Okolina Panceva PošaljiPoslato: Sre Apr 13, 2016 12:12 pm
    ----
Evo napravio sam danas jedan video posto me ovo dosta ljudi pitalo.


#969: Re: Kalemljenje voćaka Autor: Knez01Lokacija: Osijek PošaljiPoslato: Sre Apr 13, 2016 4:34 pm
    ----
Tako se sjece pup za okuliranje spavajucim pupoljkom.
Za cip i budni pupoljak bi se trebao izvuci ovaj komadic tkiva skoro do kore

#970: Re: Kalemljenje voćaka Autor: puljka5Lokacija: ZADAR PošaljiPoslato: Sre Apr 13, 2016 10:35 pm
    ----
Rez bi trebao ići odozdola prema gore,ako sjećeš odozgora nije sigurno kako će ispasti donji dio reza,a teško ga je popraviti.

#971: Re: Kalemljenje voćaka Autor: misoo83Lokacija: Okolina Panceva PošaljiPoslato: Čet Apr 14, 2016 5:30 am
    ----
Ovo je video za kalemljenje pod koru pupoljkom i tu se sece pupoljak kao stit a prethodni moj video je kalemljenje na cip i razlika je u secenju pupoljaka Cool .


#972: Re: Kalemljenje voćaka Autor: Knez01Lokacija: Osijek PošaljiPoslato: Čet Apr 14, 2016 6:11 am
    ----
Gore u zadnjem postu u recenici pise da se i u ovom videu u kojem je prikazana okulacija na spavajuci pupoljak pup sa plemke sjece kao i u kalemljenju na cip, a u drugoj polovici iste recenice se navodi da se drugacije sjece pupoljak za kalemljenje na cip i okulaciju?

#973: Re: Kalemljenje voćaka Autor: Knez01Lokacija: Osijek PošaljiPoslato: Čet Apr 14, 2016 6:37 am
    ----
Ovo je kalemljenje na cip



Na ovom prikazu je to u obliku romba no svejedno je u kojem je obliku...
A ako se radi T rez i ubacivanje pupa pod koru bilo aktivnog ili spavajuceg za mene je to okulacija.
Treba razlikovati kalemljenje na cip i stit.
Dosta je slicno a razlika je u tome sto se u kalemljenju na stit skida samo gola kora sa pupom npr.u obliku pravokutnika i ubacuje na podlogu gdje se u istom obliku isjece kora.

#974: Re: Kalemljenje voćaka Autor: gandradLokacija: Jagodina PošaljiPoslato: Čet Apr 14, 2016 7:07 pm
    ----
Mene interesuju termini za ova dva načina kalemljenja???

#975: Re: Kalemljenje voćaka Autor: dr.jareLokacija: Istocna Srbija (zona 7a) PošaljiPoslato: Čet Apr 14, 2016 7:44 pm
    ----
Knez01 citat:
Tako se sjece pup za okuliranje spavajucim pupoljkom.
Za cip i budni pupoljak bi se trebao izvuci ovaj komadic tkiva skoro do kore
Ne vadi se "komadic tkiva" - drvenasti deo (video sam da neki to rade ali je mali procenat prijema)... kod kalemljenja pod koru T presekom pupoljak se skida od dole na gore kao sto rece puljka5 stim da dole oko 2cm a gore 1cm od pupoljka (ne treba metar to od prilike)... takodje kod kalemljenja pod koru budnim pupoljkom skidanjem pupoljka skine se i tanak sloj drvenastog dela koji ostaje na pupoljku, ako ostane deblji sloj pupoljak se ili ne primi ili primi ali bude spavajuc i krene tek sledeceg proleca (koliko tacno treba to ce iskustvom da se stekne)... ja vise ne kalemim pupoljkom vec samo grancicama februar-mart, ali kada sam to radio koristio sam deblje plemke od ovih na Misinom videu... ja sam na budni pupoljak ostavljao samo lisnu drsku a neki ostavljaju lisnu drsku sa trecinom lista... ako se kalem primi lisna drska odpadne posle 2-3 nedelje...
Mislim da je kalemljenje pod koru lakse za amatere od kalemljenja na cip jer cipovanjem treba da se poklope kambijum od plemke i podloge...
Kneze ne znam da li je ovo na tvojoj slici cipovanje ali ono na Misinom videu je kalemljenje na čip - čipovanje evo to isto i u ovom videu:
www.youtube.com/v/XBEm78GfKWU



-> Voće

Sva vremena su GMT + 1 sat

Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90  Sledeća  :| |:
Strana 65 od 90