salinjo citat: |
Jel zna neko da li moze komina posle pecenja rakije da se koristi za kompost? |
Bagzijevićka citat: |
Zatekla sam kompostište u dvorištu kuće u koju sam se uselila prošle godine, ali bez kompostera. Nazvala bih to gomilom bio-otpada. U toj gomili sam našla velike, debele, bele larve. Ručno sam ih odstranila, jer su sitnije propadale kroz rešetku za prosejavanje. Da li neko zna koje su to životinjice? |
Snježna citat: |
Bili, ja ću samo da se nadovežem na tvoju priču i dodam da se otpatci iz kuhinje mogu upotrebiti i odmah, npr.: -Sitno naseckana kora banane koju treba umešati u zemlju služi kao gnojivo cveću jer sadrži veliku količinu kalijuma i šećera. -Ljuske jajeta koje ostanu nakon pripreme poslastica i raznih jela namočite u vodu i ostavite da odstoje nekoliko dana. Tom otopinom zalivajte biljke i prirodno ih prihranjujte. -Umesto da ostatke crne (turske) kafe bacite, zalijte njome cvieće. Učinak će biti veći ako je zaslađena jer će šećer u supstratu aktivirati faunu. Osim toga efekt gnojiva postići će se visokom prisustvom kalijuma iz kafe koji će ojačati obrambeni sastav biljke. -isto postižete i ako bilje zalivate čajem, pogotovo crnim -Otopinu belog luka(češnjaka) pripremite tako da usitnjeni beli luk prelijete vodom i ostavite da stoji nekoliko sati, najduže 1 dan. Zatim procedite i 2-3 puta nedeljno nerazređenom otopinom poprskajte napadnute biljke od raznih nametnika. Neugodan miris će brzo ispariti. Možete očišćeni beli luk prepoloviti i lagano utisnuti u zemlju. Ovako ćete se riješiti gljivica koje se razmnožavaju u zemlji i štete biljkama, a ne podnose beli luk. |
Sva vremena su GMT + 1 sat