zanka citat: |
Cao novajlije u povrtarstvu Zaperak vam je ona grancica koja izlazi kao novi izdanak kod svakog glavnog lista na stabljici paradajza. Ti novi izdanci se redovno ciste, hocu reci skidaju da bi biljka dala kvalitetnije plodove. Ukoliko ne kidate te zaperke onda je biljka neuredna , ne mozete da je lepo vezete, a da trebate uz svaki koren paradajza da imate takozvanu pritku i cim malo biljka poraste vezete , pa kad ponovo malo poraste, ponovo vezete, naravno tako morate da ponavljate to vezivanje. Jedino tako ce dati kvalitetne plodove. Srecno u bastovanstvu, ma da je jos rano, ali zasadite u casice iza nove godine da imate spreman rasad, da vam na pijacu ne uvaljuju bilo sta |
aremane citat: |
Cherry paradajz gaji-vodi na 3-4 grane, pusti toliko zaperaka da rastu, imaces sitnije plodove a time i kvalitetnije i skuplje plodove (10-30 grama). Ako ti je sadnica mala zaperke pustaj nakon prve cvetne grane i vodi ih odvojeno (svaki zaperak jedna grana), ako je biljka veca proceni sam koliko ces komada pustiti i opet ostale skidaj do kraja vegetacije, mesec dana pre prvog mraza ako ga imate uopste tamo otkini sve vrhove da bi stigli plodovi da sazore. Ako mozes namesti spalir i pusti kanap niz zicu, kupi kopce za vezivanje paradajza i vezi ga sa kopcana. Donje lisce skidaj sa biljke kada krene zrenje (videces i sam kada se izoblici i deformise), uvek ostavi min. jedan list ispod grozda. Ovo vazi samo za cherry paradajz. Dali li su ostala dva poluvisoka ili visoka (ID ili SD) Kako da prikacim sliku???? |
aremane citat: |
Kako da prikacim sliku???? |
Jasbi citat: |
A, jel nema bojazni da mi neuki zamenimo tu cvetnu grančicu sa zaperkom?.. |
aremane citat: |
I na cherry paradajzu se skidaju svi ostali zaperci osim onih prvih (najbolje je poceti posle formiranja prve cvetne grane) kada se formira biljka. Kada ti prvi zaperci porastu na njima se opet pojavljuju novi koji se skidaju i tako dobijate jedan koren i prakticno 2-3-4 stabla zavisi koliko ostavite. cherry na slici je na dve drane i malo je krupniji plod, ako se poredi sa onima iz supermarketa, nemam nijednu sliku zaperka ali mozes da ga zamislis umesto crvene tackice, znaci, raste u "pazuhu" lista, izmedju glavnog stabla i lista. Nema greske. Najbolje je da se skidaju kada su mali-veliki od 3-5 cm, ako puno prerastu kada se skidaju ostecuju biljke i ostavljaju veliku ranu koja je podlozna raznim infekcijama i slicno Kada se pre par godina pojavio kod nas uglavnom su ljudi bezali od njega sa obrazlozenjem da su to ostaci od pravog paradajza. Sto se tice volovskog srca ljudi ga ne sade za prodaju jer je neisplativo ako se zivi od proizvodnje i prodaje paradajza (mali prinos, ne moze da stoji ako se ne proda odmah), a ukus moze da se dotera na bilo kojoj sorti ili hibridu aki je pitanje uloga i tehnologije kako se proizvodi. |
Sva vremena su GMT + 1 sat