MIODRAG22 citat: |
Obično se praktikuje da poslednja dva tretmana budu bakarnim preparatima kad je intenzivan rast lastara gotov, eventualno poneki zaperak može da se otme kontroli. Bakar utiče na brže bistrenje vina nakon završene fermentacije i zbog toga se preporučuje makar zadnje prskanje sa njim. Rana primena bakra zbog svoje postojanosti i teškog spiranja kišom automatski isključuju primenu sistemika zbog nemogućnosti prodiranja u list kroz bakarni film, pa zato ako se rano počne tretirati bakrom onda se mora do kraja izgurati. |
MIODRAG22 citat: |
Sistemici se koriste najčešće u blok tretmanu što znači dva puta uzastopno i potom se menja preparat da bi se izbegla rezistentnost gljivice na određenu aktivnu materiju, potom se uzima drugi sistemik sa sasvim drugačijim mehanizmom delovanja i on se koristi u blok tretmanu. Da bi se izbegla rezistentnost i pojačalo delovanje sistemika obično se dodaje i neki kontaktni fungicid. Mikal je jedini pravi sistemik , svi ostali su lokal sistemici sa ograničenim kretanjem u odnosu na mesto prodiranja u unutrašnjost lista. Većina ih ima preventivno delovanje dok manji broj imaju i kurativno. Po prvilu dobro oprskan list bakrom je dugoročno zaštićen. Problem se javlja na zapercima i dok god oni intenzivno rastu sa zaštitom ne treba prestajati. Interval između dva tretmana nebi trebao biti duži od 8 dana, izuzetak je ako sušni period potraje duže i izostaju jutarnje rose i magla, u tom slučaju može da se proredi i na 12-14 dana. Posednji tretman bakrom je pred šarak. Šarak je i pravi momenat za zaštitu od botritisa. |
MIODRAG22 citat: |
Zaperci se zalamaju na dva lista jer ti listovi su fiziološki mnogo aktivniji od donjih listova koji se u šarku inače trebaju odstraniti ili prorediti zbog osunčanosti i promajnosti grozda čime se postiže lepa boja grozda, brže sazrevanje, veće nakupljanje čećera i manja opasnost od pre svega botritisa. Paradajz se može prskati sa preparatima za vinovu lozu osim u slučajevima kad se vinograd prska sumpornim preparatima protiv pepelnice. Ostatak pripremljene čorbe nikako ne trošiti na povrće pogotovo na paradajz i krastavce. Takva čorba može bez bojazni da se utroši na jabukama i breskvama pod uslovom da temperatura vazduha ne prelazi 28 stepeni, u suprotnom može doći do ožegotina na listu i plodu. |
Oliver_Tomic citat: |
Zadnje prskanje pre 15-ak dana sam obavio mikalom,topasom,decisom i botrystock-om,sad planiram da obavim novo prskanje pa sam u dilemi da li da koristim opet ridomil koji sam koristio pre mikala ili da predjem na neki kontaktni preparat tipa Antracol i da li je pametno da koristim preparat na bazi Captan-a sad u vinovoj lozi i kakvo bi delovanje ispoljio? |
Sva vremena su GMT + 1 sat