MIODRAG22 citat: |
Sorta Lasta selekcionisana na Institutu u Novom Sadu. Ranija je osetno, može da prođe bez prskanja eventualno protiv pepelnice, manji su grozdovi i bobice, a namera je bila da se stvori sorta koja će zameniti Afus Ali a pri tome biti otpornija na zimske temperature. Jedino po šemu zaostaje je muskatni miris koji je tanji, po svemu drugom zaslužuje da se nađe na svakoj okućnici. |
arch505 citat: | ||
Ne moras odustajati od sorte Muskat Italija......Ja je imam vec trecu godinu....tacno je da je malo osetljivija na minuse, ali bitno je samo da zemljiste na kom se gaji bude izuzetno ocedno i dobro drenirano, narocito zimi, kao i kvalitetna jesenja obrada zemljista i nagrtanje....Meni je od pet sadnica samo jedna izmrzla i to prve zime nakon sadnje jer se nije bila dovoljno razvila i ojacala(los kalem valjda)....Ove godine su preostale 4 rodile....ukus je neverovatan..... Sve ovo govorim vise kao hobi-vinogradar jer sam pre 3 godine tek podigao spalir od 20-ak cokota uz ogradu, tako da je ovo moje licno iskustvo sa pomenutom sortom.I da bi sve ovo imalo smisla, da napomenem da lozu gajim na imanju 50-ak kilometara udaljenom od Kopaonika, gde minusi znaju ici i preko -20... |
MIODRAG22 citat: |
Italijanski rizling je bela vinska sorta III epohe sazrevanja, daje kvalitetna , a u izuzetnim godinama i vrhunska vina. Srednje otporna na niske zimske temperature, nakuplja prosečno 19% šećera. Žilavka je autohtona bela vinska sorta sa područja Neretve, daje vrhnska vina, osetljiva je na niske temperature, redovno nakuplja preko 20% šećera. Vranac je autohtona crna vinska sorta sa područja Crne gore, daje vrhunska vina , u hladnijim područjima retko nakuplja 20% šećera. Muskat italija je bela stona sorta, među najboljima, izuzetno krupan grozd, krupma bobica, muskatan ukus ali osetljiva na niske temperature. U našim krajevima nešto kasnije sazreva. Afus ali je bela stona sorta , takođe među najboljima, od prethodne ranije sazreva. |
MIODRAG22 citat: |
Sve vinske sorte se mogu konzumirati , čak po ukusu i ne zaostaju, jedino im manjka muskatna aroma i bobice su prilično sitnije. Jame kopaj duboko koliko su sadnice dužine s tim da spojnoo mesto kalema morabiti iznad površine tla kako se plemka nebi ožilila. Sve što ti ostane iznad zemlje se zagrne kao ruže da ne promrzne i u proleće se odgrće. Najosetljiviji su jednogodišnji kalemovi, sa starošću otpornost na zimu se povećava, ali može da se desi i debeli delovi čokota da promrznu, zato se praktikuje ostavljanje jednog čvora sa dva lastara u podnožju koji se zimi zagrću i služe za zamenu loze koja zimi može promrznuti. |
bogi023 citat: |
Pozdrav I ja da se pohvalim da sam posadio lozu u dvoristu. Posto sam amater za lozu razgovarao sam sa jednim rasadnikom iz Krusevca i preporucio mi je hibride: Lasta,Viktorija,Black Magic i Karmen(sve vrste sam posadio) kalemljene na podlozi Kober5BB sta god to znacilo. Iskljucivo mi treba za konzum,a ako bude viska otice u rakiju. Nasao sam stari prirucnik za lozu i posadio po njemu. U rupe sam ih sadio koso i malo orezao korenje na kraju sam sve zagrnuo zemljom do proleca. |
Sva vremena su GMT + 1 sat