#1: Vinova loza/grozdje Autor: nudista, Lokacija: high park ispod klupePoslato: Ned Avg 07, 2005 5:33 am ---- eh vinova loza, sto mi daje probleme jer nikako ne znam kako da je obrezem. uzaludno mi je citati, jednostavno ne kopiram. doslo mi je da putujem negde od Vardara pa do Triglava i da me neko nauci.
Dragi Jugovici javite se kako da naucim obrezivati vinovu lozu. neko mora znati; Fruskogorci, dalmatinci, zagorci, tetevcani, hercegovci, metlicani, svi redom svi pisite ako me mozete poduciti. hvala.
-------------------------------------------------------------------------------------- necu da se obucem dok ne naucim biti pravi bastovan!
#2: Re: Vinova loza Autor: Bonanca, Lokacija: NišPoslato: Uto Feb 14, 2006 1:19 am ---- Da ne otvaram novu temu po ovome pitanju ali danas je po pravoslavnom kalendaru Sveti Trifun, zaštitnik vinogradara. Valja zarezati malo lozu i zaliti je vinom i lozovačom za bolji rod. Inače, na jugu Srbije, ovaj praznik se zove i "slava zarezojla".
#3: Re: Vinova loza-orezivanje Autor: maksica6, Lokacija: münchenPoslato: Uto Mar 21, 2006 2:49 pm ---- Lijep pozdrav svima na sajtu-orezivanje vinove loze?
Orezivanje vinove loze se vrsi na sljedeci naci,ali da prvo objasnim sto je sto kod nas u zagorju zovemo gotov orezan trs-lozu.
znaci imamo reznik i lucen. LUCEN je RODNA grana na kojoj rodi vecina roda grozda. REZNIK-to je dio trsa koji se obrezuje,slabiji dio koji se ostavlja da naraste,razvije na kojoj ce roditi sljedece godine grozde. OREZIVANJE SE VRSI OVAKO; ako je trs dovoljno jak mozemo ostaviti i dva lucna ako je slabiji tad ostavljamo samo reznike,ali objasnicu jednostavnije.Znaci rezemo vinovulozu na slijedeci nacin,pogledamo kakve je jakosti TRS ako je jak odrezemo mu LUCEN na 9 pupova -ako je jak mogu i 2-3-4 lucena sve zavisi od jacine trsa,znaci lucen je sada odrezan,ali prije toga najbolje je vidjeti da se odreze reznik pomocu reznika se i ramna i povisuje trs-znaci sa reznikom se povisuje trs ali kad se reze REZNIK sa njim se UNAPRIJED planira vise godina u kojem ce smijeru ici trs rezanj se treba vrsiti uvijek ukoso tako da kad proplace loza da se ne slijeva voda po pupovima zbog namakanja pupov koji mogu smrznuti ili pospjesuje vlaga brze ozivljavanj e trsa koje nije pozeljno zbog niskih temperatura pozdrav.
#4: Re: Vinova loza Autor: gs1979, Lokacija: ZagrebPoslato: Sre Apr 05, 2006 9:04 pm ---- Sorry Maksica, ali nije baš točno.
Kod rezidbe je bitna standardizacija kako bi uvijek neka druga osoba mogla nastaviti iza nas sljedeće godine bez razmišljanja što smo mi to željeli postići. Dakle, stvar se svodi na ovo - svaka sorta zahtjeva različit rez. Tako se u Dalmaciji uzgaja bez armature, ne ostavljaju se lucnjevi, nego samo raznici koji idu na 4-5 pupova (samo primjera radi).
Pa, da ne filozofiram:
Najčešći uzgojnu oblik je dvokraki, a tip reza kombinirani (više-manje sve kontinentalne). Trs se na prvoj žici grana na dva kraka i iz njih tjeraju jednogodišnji i dvogodišnji izboji. Kada kreneš s rezidbom prvo skini lucanj (dugački izboj koji je prošle jeseni bio rodan). Tada ti na tom kraku ostane kratki izboj (prošlogodišnji reznik) sa dva izboja. Onaj koji je na nižem položaju skrati se na dva pupa; viši na 12-15 pupova (nije dobro ostaviti manje od 10 jer uvijek računamo da ćemo bar dio izgubiti ili u startu ili u vegetaciji).
Dugi izboj se povije i krajem veže na žicu tako da središnji dio ostaje najviše (radi apikalne dominacije potenciramo baš te pupove na sredini jer donose najveći rod).
Isto ponovimo i s drugim krakom.
Osim ovoga, najjednostavnijeg i najraširenijeg uzgojnog oblika, velik je broj manje ili više raširenih npr. guyot, visoka glava, trokraki, kordonac (dvostrani, royat, moser, sylvoz), pregole (stolne sorte)...
Ako trebaš više informacija šalji mail, negdje pokušaj naći knjigu Vinogradarstvo (Nikola Mirošević) ili odi na www.vinogradarstvo.com/.
#5: Re: Vinova loza Autor: Diona, Lokacija: OsijekPoslato: Uto Jun 06, 2006 11:46 pm ---- Bok! Mi imamo vinovu lozu i primjetili smo sa donje strane lista bijele fleke, a sa dornje strane izgledaju poput kvržica ili izbočina. Znate li što je to? Je li to neki nametnik ili bolest? Kako to ukloniti ili liječiti?
Hvala unaprijed
#6: Vinograd (Grožđe) Autor: Dejan_A., Lokacija: BijeljinaPoslato: Pet Avg 18, 2006 8:04 pm ---- Imam u dvorištu nekoliko čokota stonog grožđa, na kojima mi osovi prave veliku štetu načinjujući bobice koje u kišnom periodu oštećuju i čitave bobice.
Ima li ko da mi da neki savjet u vezi ovog problema? Unaprijed hvala
#7: Re: Vinova loza Autor: nudista, Lokacija: high park ispod klupePoslato: Ned Sep 10, 2006 4:21 am ---- Svima hvala iako kasno stizem, ali bolje nego nikada.
U tome mome velikom neznanju te moje vinove loze kako sam obrezao bilo je zastrasujuce ali narode moj da vidite grozdja, rodilo k'o ludo. Joj sto je ova loza zvana Niagara slatko grozdje. Zrelo mi je i bas se mislim kol' ce ga brati.
Eto ispalo je dobro iako sam sve unapako radio.
#8: Re: Vinova loza Autor: Blonde, Lokacija: BeogradPoslato: Sre Okt 18, 2006 9:17 pm ---- Zna li neko nekoga ko vadi vinograd? trebali bi mi stari cokoti vinove loze!
#9: Re: Vinova loza Autor: Gaja, Lokacija: KikindaPoslato: Čet Okt 19, 2006 3:43 pm ---- Molim pomoc posto prvi put sadim lozu, postavio sam stubove i sad me interesuje koliko redova zice treba da stavim i na kojoj visini?
Puno Hvala unapred na odgovoru!
Gaja
#10: Medjuvrsni hibrid Grozdja "Strashenski" Autor: Gisha, Lokacija: ZrenjaninPoslato: Ned Okt 29, 2006 12:37 am ---- Pozdrav Vinogradari. Moj problem je gde pronaci sortu" Strasheski" (nadam se da se tako zove) . Pozdrav!!!
#11: Re: Medjuvrsni hibrid Grozdja "Strashenski" Autor: draganp, Lokacija: Bačka PalankaPoslato: Pon Okt 30, 2006 7:50 pm ---- Imam je ja, samo nisam baš zadovoljan... mnogo je bolja moldova.
#12: Re: Medjuvrsni hibrid Grozdja "Strashenski" Autor: Gisha, Lokacija: ZrenjaninPoslato: Uto Okt 31, 2006 12:21 am ---- Hvala na sugestiji ali ovo cu proslediti mom drugaru kojem sam zeleo da pomognem. Kazi mi gde si nabavio reznice i sta je to sto ti se ne svidja kod "doticne" i u cemu je ova druga bolja po tebi pa da mom drugu zadam temu za razmisljanje. Poadrav!!
#13: Re: Medjuvrsni hibrid Grozdja "Strashenski" Autor: draganp, Lokacija: Bačka PalankaPoslato: Uto Okt 31, 2006 6:51 pm ---- Ona se nije pokazala baš najbolje na mom području(Vojvodina), grozdovi su krupni, bobice su dosta vodene, bobice koje su više osunčane sazru, a one u unutrašnjosti grozda ostanu kisele. Čini mi se da je sorta više namenjena toplijim krajevima, sa mnogo više sunca (ima genetskog materijala kardinala). Moldova je odlična, otporna na bolesti (jedno do dva prskanja godišnje), grozdovi su srednji, i slatkog i kiselkastog ukusa, vrlo obojeni. Jedina zamerka je što sazreva tek početkom oktobra. Pozdrav.
Ako prijatelju treba reznica strašenskog, javi dok ne iskrčim...
#14: Re: osovi i grožđe? Autor: iivancevic, Lokacija: BeogradPoslato: Čet Nov 30, 2006 10:06 pm ---- Pošto sam od skoro na sajtu, i početnik sam u svemu, sa priličnim zakašnjenjem imam mali savjet za gospodina. Uzmite plastične flaše od soka do pola napunite vodim i okačite pored grožđa, tako da ose upadnu tražeći vodu i udave se. Vidim po seoskim vinogradima to funkcioniše.
Poslednji izmenio iivancevic dana Pon Jan 22, 2007 11:10 am, izmenjeno ukupno 1 puta
#15: Re: osovi i grožđe? Autor: BornaZG, Lokacija: ZagrebPoslato: Pon Jan 22, 2007 10:02 am ---- Možeš u plastičnu bocu, nedaleko od grožđa stavit provrelog vina ili soka, s tim da u tu tekućinu staviš malo insekticida i one će se tu skupljat a ne po lozi i grožđu.