:: Forums ›
detaljno
Zeleni caj - zanimljivosti i nacin pripreme
Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4  Sledeća  :| |:
-> Lekovito i začinsko bilje

#16: Re: Zeleni caj - zanimljivosti i nacin pripreme Autor: kuchlarLokacija: tetovo makedonija PošaljiPoslato: Sub Apr 29, 2006 12:32 am
    ----
pa meni je seme stiglo sa kanade....bila je jedna akcija narucivanja...

#17: Re: Zeleni caj - zanimljivosti i nacin pripreme Autor: peachLokacija: Osijek PošaljiPoslato: Uto Maj 02, 2006 3:15 pm
    ----
slucajnaprolaznica citat:
... a prvi put kad sam ga probala bio mi je bas fuj, ali sam se ubrzo navikla na ukus i sad mi je omiljeni...

meni je i prvi i drugi put bio bljak Rolling Eyes potrudit ću se još koji put probat pa da promijenim mišljenje Laughing

#18: Re: Zeleni caj - zanimljivosti i nacin pripreme Autor: parab0lica PošaljiPoslato: Sub Maj 13, 2006 5:21 pm
    ----
Na vash forum sam ,naletela' bash tokom potrage za ovom biljchicom. [:

Interesuje me da li neko zna gde mogu nacji biljku. Vidim da ste nabavku semena regulisali, ali meni treba biljka do kraja maja kao rodjendanski poklon. Iz Novog Sada sam i poslednje dve nedelje lutam po istom, ali svi me blentavo gledaju. Kazhem: Biljka zelenog chaja, tea tree, camellia sinensis, napishem na papir, opishem biljku, ali bezuspeshno. ;p

Unapred zahvalna svakom ko mi malko pomogne shto se botanichkih bashti tiche. Nije bitno ako su u pitanju bashte van ns-a jer mi je vecj jasno da ovde nishta necju nacji. /;

z0p [;

#19: Re: Zeleni caj - zanimljivosti i nacin pripreme Autor: Nikola988Lokacija: Nis PošaljiPoslato: Sub Maj 13, 2006 10:40 pm
    ----
Zeleni caaj jeste super ali ja sam vise za crni. Pravi se od iste biljke ali se postupak od lista do caja veoma razlikuje. Inace i da nabavite biljku ne mozete dobijati caj za upotrebu od nje. Postupak susenja je komplikovaniji od prostog susenja na vazduhu. Koliko sam ja upoynat obavlja se u velikim posudama koje se zagrevaju na vatri, ali samo proizvodjaci znaju koliko.

#20: Re: Zeleni caj - zanimljivosti i nacin pripreme Autor: LjutiZmajLokacija: Kula PošaljiPoslato: Sre Jun 14, 2006 12:17 am
    ----
Moram da se pridruzim ljubiteljima zelenog caja, sa sve ritualom.... Nista lepse posle sat - sat i po joge, pa caj, naravno bez secera i dodataka bilo cega! I toliko vapaja za malenom biljcicom caja!? - zar niko ne cuje, tugo moja jesenja!? Dajte dileri javite se, pa da se bar neko ogrebe. A ko god da se ogrebe neka i nas pocasti sa malko caja!!!!! Iako sam tek od nedavno u cvecarenju, daaaaaaaaaaavnasnja mi je zelja da nabavim zeleni caj; i da sam ga samo uspela nabaviti, mozda bih i ranije krenula sa ovim hobijem.
Gde tacno u Begesu ima da se nabavi zeleni caj u listicima?

#21: Re: Zeleni caj - zanimljivosti i nacin pripreme Autor: Nikola988Lokacija: Nis PošaljiPoslato: Sre Jun 14, 2006 12:26 am
    ----
I ja bih voleo da imam biljku ali samo kao ukras ili kao bonsai. Ali od Listova biljke se ne moze u kucnoj radinosi dobiti caj. Malo vise o postupku dobijanja caja procitajte na www.kucazelenogcaja.com/ Tu ce te naci detaljan opis postupka koji se primenjuje u fabrikama na plantazama caja da bi se dobio crni, zeleni, beli ili olong caj

#22: Re: Zeleni caj - zanimljivosti i nacin pripreme Autor: peachLokacija: Osijek PošaljiPoslato: Pet Avg 18, 2006 12:48 pm
    ----
jel netko pije hladni zeleni čaj?
našla sam recept u novinama: u litru negazirane mineralne vode staviti 3 žlice zelenog čaja. ostaviti u hladnjaku 10-12h

#23: Re: Zeleni caj - zanimljivosti i nacin pripreme Autor: Mary JoLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Avg 18, 2006 2:41 pm
    ----
Tek sam sada videla temu! Gde ja to gledam? Turine, majstore zelenog caja, hvala ti sto si se setio da pokrenes temu. Citam ja - neko vezba yogu, a neko zen vise od 10 godina. Ispijanje caja (ovo pisem za one koji ne znaju, jer Turin zna znanje), u zen filozofiji je ritual kome se posvecuje izuzetna paznja. Zajedno sa zen vrtovima, zen slikarstvom, haiku poezijom, gadjanje lukom... Japanci uspevaju od najmanje sitnice da naprave umetnost i ritual. Ispijanje caja je ritual meditacije, koncentracije, otvaranje uma da bi se osetila i dozivela prava aroma... Da se uzivanje ispijanja dovede do savrsenstva.

Ko god mi spomene zeleni caj, ja ga molim da ne kupuje onaj u kesicama. Isti je slucaj i sa crnim - u kesicama se pakuje prasina koja ostane od listica, a posle selekcije. I najnekvalitetniji zeleni caj u listicima je bolji od onog u kesicama. E, a gde nabaviti? Nije mi jasno zbog cega jugo-Kinezi ne uvoze ovaj caj, koji se transportuje u velikim metalnim kutijama. Istini za volju ja volim jasminov zeleni, da ga osetim na nepcu, a posle u nozdrve. Volim i vrste sa razlicitim mirisnim biljkama. Zato ga i ima u toliko varijanti. Da svako pronadje ono sto mu odgovara - to je zen. Filozofija izrazite individualnosti.

PREDLOG! Postovaoci zelenog caja iz Beograda, hajde da se dogovorimo da se nadjemo kod mene, ja imam bastu, sada, dok je vreme lepo.

#24: Re: Zeleni caj - zanimljivosti i nacin pripreme Autor: loncinaLokacija: Stutgart, Njemacka PošaljiPoslato: Pet Avg 18, 2006 5:08 pm
    ----
Jel neko od vas probao pravi japanski caj. Mislim, tradicionalno pripremljen.
Ja se jednom pravio vazan pa zamolio u jednom japanskom restoranu da mi spreme.
Mislim...nije ga bilo jadnostavno popiti Very Happy ili bolje reci pojesti Laugh
U redu, jeste, to je napitak, poprilicno vruc napitak, al nekako mi se citavo vrijeme pijenja motala kasika po glavi Laugh

Kod prave japanske ceremonije caja koristi se samljeveni caj i to mala soljica, ali poprilicno praha. Pa se onda sve to metlicom izlupa da se napravi lijepa pjenica pa se uziva.
Problem je isto sto se po obicaju pije malim, maleckim gutljajcicima, pa to potraje. Nema ono...zatvori oci i progutaj Very Happy

#25: Re: Zeleni caj - zanimljivosti i nacin pripreme Autor: RozaritaLokacija: Pancevo PošaljiPoslato: Pet Avg 18, 2006 5:47 pm
    ----
Priznajem da caj pijem samo kada moram ili kada sam u pustinji. Arapi prave caj od sveze nane, veoma gust i sluze ga u malim casicama ili soljicama i on ima fantasticno dejstvo na organizam, ne osetis vise vrucinu, nema vise nervoze koju stvara visoka temperatura, cekanja ... Tako smirenje posle male soljice caja je prosto neverovatno.
Marija-Joanna mi je rekla da zelenih cajeva nema u Beogradu a ja sam je gledala zacudjeno, nisam mogla da verujem. Kada mi je pokazala svoju kolekciju cajeva i dala da ih pomirisem... Pa to su bili mirisi!

#26: Re: Zeleni caj - zanimljivosti i nacin pripreme Autor: Mary JoLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Avg 18, 2006 6:29 pm
    ----
loncina citat:


Kod prave japanske ceremonije caja koristi se samljeveni caj i to mala soljica, ali poprilicno praha. Pa se onda sve to metlicom izlupa da se napravi lijepa pjenica pa se uziva.
Problem je isto sto se po obicaju pije malim, maleckim gutljajcicima, pa to potraje. Nema ono...zatvori oci i progutaj Very Happy

U pravu si Loncina, Pravi japamski caj je u prahu. Ritual je i samo uzimanje praha. Metlica je od bambusa i koristi se samo jedan put. Posle se baca da se ne bi mesali mirise od prethodnog caja. Zeleni caj pripremljen na japanski nacin, sto obicno rade gejse u bogatim kucama ili u restoranima jer zahteva mnogo strpljenja i posvecenosti, ako bas hocete da budem iskrena Rolling Eyes , mi se nije narocito dopao. Mozda nisam navikla na taj opori i u naznakama gorkasti ukus. Pije se iz malih casica, nesto nalik na nasi fildjani. Kako gde - negde su sire i plice, negde su u obliku rakijske casice.

#27: Re: Zeleni caj - zanimljivosti i nacin pripreme Autor: loncinaLokacija: Stutgart, Njemacka PošaljiPoslato: Pet Avg 18, 2006 8:04 pm
    ----
Ali to nije kraj horora, ako je vise gostiju pozvano svi piju iz jedne solje, u krug.

Salu na stranu, posebna staza vodi do mjesta gdje se pije caj, simbolicki predstavlja odbacivanje svakodnevnice i ulaz u prostoriju cesto nije visi od jednog metra da bi se pokazala skromnost i postovanje prilikom ulaska na ovakvo mejsto :)))

#28: Re: Zeleni caj - zanimljivosti i nacin pripreme Autor: donaLokacija: bitola Makedonija PošaljiPoslato: Pet Avg 18, 2006 8:53 pm
    ----
Jao bre na ovom forumu ima svasta sad sam naletela na ovu temu koja me jako interesuje
Znam da ovaj caj pomaze pri izbacivanje otrova iz organizma pa bih molila ako neko zna da kaze kako se taj caj priprema i ukojim se kolicinama pije u toku dana

#29: Re: Zeleni caj - zanimljivosti i nacin pripreme Autor: donaLokacija: bitola Makedonija PošaljiPoslato: Pet Avg 18, 2006 8:58 pm
    ----
Ja se izvinjavam recept ima na pocetku ali koja je kolicina koja treba da se popije u toku dana

#30: Re: Zeleni caj - zanimljivosti i nacin pripreme Autor: Mary JoLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Avg 18, 2006 10:01 pm
    ----
dona citat:
Ja se izvinjavam recept ima na pocetku ali koja je kolicina koja treba da se popije u toku dana

Ja, kada ga pijem bez rituala, zato sto ga volim i zato sto mi prija - aroma je u zavisnosti od raspolozenja Very Happy - progutam oko litru dnevno. Ujutro zagrejem vodu, na tu litru ubacim 2-3 prstohvata listica, poklopim, sacekam 4-5 minuta. Zeleni caj sadrzi dosta tanina, pa ako listovi stoje duze, caj postaje zaista opor. Onda procedim i tako, kad god se setim ja spopijem solju. Ako ti je to neizvodljivo, preporucujem ti da ga pijes uz obrok ili ako ti to nioje bas neki smek, onda posle obroka. Prijatno!



-> Lekovito i začinsko bilje

Sva vremena su GMT + 1 sat

Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4  Sledeća  :| |:
Strana 2 od 4