#1: Šparoga Autor: Snježna, Lokacija: Novi SadPoslato: Sre Avg 17, 2005 5:43 pm ---- Da li neko gaji šparogu?
Upravo sam čitala na netu o njoj, pa me zanimaju Vaša iskustva.
#2: Re: Šparoga Autor: Snježna, Lokacija: Novi SadPoslato: Sre Avg 17, 2005 5:47 pm ---- Izvinjavam se, zaboravih sličicu.
#3: Re: Šparoga Autor: Fatka, Lokacija: Gracanica/BosnaPoslato: Sre Avg 17, 2005 6:13 pm ---- Kao djete ssam jela sparoge u Crikvenici, to sam zapamtila , ali u mom kraju je nema,neznma kako dovci do nje, kao se uzgaja neznma nista, samo znam da je ukusna.
#4: Re: Šparoga Autor: mizza, Lokacija: BeogradPoslato: Sre Avg 17, 2005 7:32 pm ---- Ja ne gajim sparoge, tj. spargle, ali sam jednom bila prinudjena da ih probam. Jako su dobre za lecenje bilo kakvih tegoba u vezi sa bubrezima, za sta sam je i ja koristila (cesti napadi eserihije koli). Ispostavilo se da su odlicne, s tim sto meni nikako ne prija njihov ukus. To nije cudno, jer ja inace nisam neki ljubitelj kuvanog povrca, tako da sam i nju morala na silu da jedem.
U Beogradu sam je nasla u novom Merkatoru. Ovde se prodaju dve vrste: bela i crna, kao ova sa slike koju je poslala Snjezna. Dala sam oko 150 din za 300-400gr, koliko se ja secam.
Decko koji ju je redovno uzimao zbog upale bubrega mi je dao jedan mali recept: ocistite spargle, tako da im ostavite one cvetice na vrhu (ako mene pitate, ti delovi su i najukusniji), crne i bele, vezete ih kanapom po par komada i kada voda sa malo soli u loncu provri, strpate ih da se kuvaju. Kuvanje traje 7 minuta. Mozete da dodate i malo mesa u vodu i da tako imate kompletan obrok.
Inace, jako je dobra i jer prociscava bubrege, sto cete videti i posle prve degustacije.
Takodje, ima da se kupi krem corba od spargli Galina Blanca, i kosta oko 60 din kod nas. E, nju vec mogu da jedem!
#5: Re: Šparoga Autor: Fatka, Lokacija: Gracanica/BosnaPoslato: Sre Avg 17, 2005 9:56 pm ---- Moja cerka ima eserija coli, vec su joj i bubrezi napadnuti.problem je kod nje sto je tvrdoglva nece da pije cajeve, posto je mnogo toga koristila i za psorijazu pa joj dosadilo.Ona ima 18 godina,juce su joj otkrili da ima pjesak u bubrezima.
#6: Re: Šparoga Autor: Tomy, Lokacija: PalićPoslato: Sre Avg 17, 2005 11:54 pm ---- Sparoga je podvrsta Asparagusa , zasadio sam nekoliko biljaka iz semena (prije 10-12 god)(karakteristika semena je da samo godinu dana zadrzava klijavost ) prve dve godine se ne seku izdanci nego trece godine !
U prolece s na biljke nanosi sloj peska ( najbolje je u peskovitom tlu ) i neposredno kada izdanci izbijaju na povrsinu se sto dublje seku i to je Sparoga ! Posta je to prilicno mukotrpan posao i posao koji iziskuje vecu teritoriju , batalio sam to , ali zadrzao sam jednu biljku da bih imao aktivnog semena ! Ako se dobro secam i sada ima nekoliko bobica ( ujutro cu pogledati ), ako je neko zainteresovan kada sazreju poslacu postom !
Pozdrav !
#7: Re: Šparoga Autor: Fatka, Lokacija: Gracanica/BosnaPoslato: Čet Avg 18, 2005 1:06 am ---- Tomy da j sutni koju sjemenku do faate, pa da fata proba, uh sto su ukusne.
#8: Re: Šparoga Autor: marina, Lokacija: ZagrebPoslato: Čet Avg 18, 2005 1:57 am ---- Moze jedno pitanje vezano uz sparoge.
U mom kraju rijetko je tko uzgajao doma sparoge, ali mi takve sparoge (te debele) i nismo smatrali "pravim sparogama", vec nekim vise ukrasnim, za koje sam ja cak mislila napocetku da nisu jestive.
Fora je sto je svugdje bilo za brati "divljih sparoga" koje su nicale u svacijem vrtu, a pogotovo na neobradjenim livadama.
Pa me zanima (vec dulje vrijeme) koja je razlika izmedju tih uzgojenih i onih divljih? Da li se tu radi o istoj biljci ili ...? Takodjer koja je zdravija? Za ovu divlju koju smo jeli, su svi govorili da je jako zdrava, ali ja i nisam voljela njen okus (previse gorka za moje nepce) pa sam je malo jela svejedno
#9: Re: Šparoga Autor: Snježna, Lokacija: Novi SadPoslato: Čet Avg 18, 2005 10:32 am ---- Da, veoma je ukusna i lekovita, Violeta na žalost ne znam razliku ali naći će se neko ko zna.
Tomy, zato sam i postavila topić, jer sam pročitala da kada je jednom poseješ, ona traje od 10-15 godina ali traži puno prostora. E to je taj deo koji mi se ne sviđa, ne bih baš volela da mi raste po celom dvorištu.
Za sve koji žele više da saznaju šparogi:
Potječe iz zapadnog Mediterana, a vjerojatno su je prvi za ishranu uzgajali Rimljani. Uvijek je predstavljala povrće visokog standarda a njene “divlje forme” posebno cijene Talijani koji ih rabe kao dodatak u svojim omletima (fritatti)
Značaj šparoge u ishrani
Šparoge, bilo da je riječ o vrtnim ili divljim, prava su blagodat jer sadržavaju mnogo betakarotena, vitamina B1 i B2, folne kiseline, vitamina C, fosfora, kalija, kalcija, željeza kao i tvari nužnih za gradnju bjelančevina. Cijenjene su kao dijetalno povrće a od davnina je poznato stimulativno djelovanje šparoga na rad bubrega i jetre. Osim toga, pokazale su se vrlo učinkovite u skidanju suvišne težine (sto grama divljih šparoga ima samo 35 kalorija) kao i za osvježavanje tena, a štite i od smetnji koje se javljaju kod izmjene tvari u organizmu. Oni koji su imali sreću kušati šparoge ili ih čak uzgajaju u svom vrtu znaju koliko je njen okus poseban. Za razliku od vrtnih, divlje šparoge imaju jači okus i tanje izdanke. Njihov blago gorak okus potječe od sastojaka asparagina, vanilina i spargaurina koji su ujedno i njihova velika vrijednost jer ubrzavaju oporavak nakon bolesti, dobro djeluju na rad jetre i žuči, a imaju i diuretičko djelovanje pa potiču čišćenje organizma.
Na koji način se uzgajaju šparoge ?Šparoga je trajnica sa životnim vijekom 15 i više godina. Međutim, iako daje odlične izdanke čak sljedećih 15 godina, ipak se najproduktivnije razdoblje smatra od treće godine uzgoja. Produktivno razdoblje traje sve do sedme sezone, kada dolazi do znatnije iscrpljenosti nasada i prestanka intenzivnog uzgoja. Šparoge možemo uzgojiti izravnom sjetvom ili iz presadnica. Pošto izravna sjetva za početnike obično nije tako uspješna, bolje se odlučiti za presadnice jer će budući nasad biti puno ujednačeniji i kvalitetniji. Jednogodišnje sadnice šparoge lako se sade i ukorjenjuju te su pogodnije za sadnju od dvogodišnjih, ali se ove druge češće koriste jer ranije dolaze “na rod”.
Način sadnje
Nabavljene sadnice sade se u dobro pripremljene jarke duboke 25 cm i široke 30 cm. Pri sadnji treba voditi računa da ne oštetimo korijen jer se na njegovom gornjem dijelu formiraju pupoljci iz kojih će tijekom proljeća izniknuti mladi, mesnati izdanci. Stoga je kod sadnje potrebno lijepo raširiti korijen po dnu jarka, na kojemu je sloj stajskog gnoja, te ga potom zakopati. Nakon toga, slijedi zalijevanje te ponovno nagrćanje zemlje koja se treba oprezno ugaziti. Važno je znati da šparoga ne podnosi klor te vodu iz vodovoda nije poželjno primjenjivati kod zalijevanja. U tu svrhu je poželjnije koristiti prirodnu, izvorsku ili bunarsku vodu.
Berba
Dobro je znati kako u prvoj godini berbe ne treba ubirati sve izdanke (već jedan dio treba ostaviti) kako biljka ne bi suviše oslabila. Inače, vrijedi pravilo kako se prve dvije godine šparoge uopće ne beru kako bi se biljka što bolje zakorijenila i ojačala. To znači da se tek treće godine nakon sadnje, obično polovicom travnja, može planirati berba i to kada su izboji narasli 10-15 cm. Izboji se odsjecaju nožem i to na 6-8 cm ispod površine tla. Poželjno je berbu provoditi svaki dan kako ne bismo dopustili da izboji previše narastu. Prva berba obično traje mjesec da-na kako bi se izboji pravilno razvili i kako bi, općenito gleda-no, biljka obno-vila zalihe snage za narednu go-dinu. Kulture starije od pet godina mogu se brati nešto dulje i to u razdoblju od prve polovice travnja do sredine lipnja.
Osim u berbi, sa šparogom treba pažljivo postupati i u manipulaciji te transportu jer je šparoga ipak osjetljivo povrće. Posebice su osjetljivi vrhovi u kojima se zapravo i krije osobit okus šparoge. Osim toga, istinski znalci tvrde kako nema ničeg ukusnijeg i tako posebnog kao sisanje vrha zdrave i svježe ubrane šparoge.
Način pripreme šparoga
Kako bismo sačuvali obilje vrijednih sastojaka, šparoge se ne preporučuje dugo pripremati, odnosno, kuhati. Inače, prije kuhanja (koje ne trebe biti duže od petnaestak minuta) nužno je drvenasti, tvrđi dio izdanaka odbaciti jer neće omekšati niti biti jestiv bez obzira koliko ga dugo kuhali. To znači da se za jelo pripremaju samo mekani, vršni djelovi. Kuhanje šparoga je vrlo jednostavno i provodi se u slanoj vodi tijekom petnestak minuta, nakon čega se dobro ocijede, poulje i ohlade. Nakon što ih začinite octom možete ih poslužiti s kuhanim krumpirom i jajima kao predjelo ili večeru.
#10: Re: Šparoga Autor: simonzec, Lokacija: KragujevacPoslato: Čet Avg 18, 2005 11:30 am ---- koliko znam sparoga se industrijski ili da ga nazovemo masovno gaji u Srbiji samo na jednom poljoprivrednom dobru.neznam tacno koje,ali sam citao da svu proizvodnju izvoze u Nemacku.moram da priznam da je na slikama plantaza,tj.njive gde su sparoge odlicno uradjene,u redovima,ali i oni napominju da je to izuzetno tezak posao
#11: Re: Šparoga Autor: Tomy, Lokacija: PalićPoslato: Čet Avg 18, 2005 5:31 pm ---- Sparoga se gaji i kod nas na granici sa Madjarskom ( neki nemac kupio zasad jabuka , koje je pocupao, te ih gaji na prilicno velikoj teritoriji . U Madjaeskoj se gaji zaista naveliko (za nemacko trziste ).
Slikao sam moj ostatak od Sparoge izmedju grozdja i bundeve stabljika kao asperagus ( sa semenkama bez ljusture , jestive ali ih netreba cistiti ... NOVA TEMA u lekovitom bilju ! )
Faati : posalji adresu , posltcu ti sve sto uzaberem ! Na fotografiji ako zapazis crvrno i crne bobice (crne su zrele ) !
Pozdrav
Slike neprolaze , pokusacu kasnije !
#12: Re: Šparoga Autor: MGrubi, Poslato: Ned Feb 10, 2008 7:22 pm ---- haj, ja bih posijala šparoge, no problem mi je naći sjeme, pa ako netko zna kakav link za online shop gdje bih ih mogla kupiti bila bih jako zahvalna
#13: Re: Šparoga Autor: ameda, Lokacija: sjeveroistočna BosnaPoslato: Uto Mar 11, 2008 11:07 am ---- Ja imam šparoge već tri godine. I mnogo sam srećna zbog njih. Nismo bili sigurni da će uspijavati kod nas pa smo zasijali onako na sreću i stvarno nam se posrećilo (živim u Bosni u posavini), neznam da li zato što smo potrefili sastav zemlje koja im odgovara ili smo ih zasijali i pružili im toliko ljubavi da prosto zrače. Trenutno imamo nekih dvadesetak dobro raširenih korijena, tako da nazovem, i samo ih ubereš desetak cm iznad zemlje, zapravo dotle dok fino pucaju kad ih lomiš jednostavno rukom, ne gule se, samo ih opereš i odmah na pripremu, a ono što ostane ne pere se nego se zavije u kuhinjski papir i pravac u frižider, i tako mogu ostati samo možda dan, dva, neznam tačno ali vrlo kratko.
Već u martu kreće berbe, evo za koji dan će jer sam vidjela da su već izvirile glavice iz zemlje. Uskoro ću prikačiti neku sličicu da pogledate kako fenomenalno izgledaju. Kod mene je ta vrsta kod koje se bere nadzemni dio i zaista kad ih jednom probate nemožete više bez njih.
Ne zauzimaju tako puno prostora u vrijeme berbe, jedino posle toga jer im tada izraste taj nadzemni dio kao krošnjica ali se mogu malo uvezati.
Vjerujte da se sav trud i prostor isplati jer su nezamjenljive. Mogu se pripremat kao omlet, zatim pržene sa mladim krompirom zatim kao salata, a nama su najukusnije na pici onako ih naredamo do mile volje i samo ti curi vode na usta. Mi planiramo da zasadimo još ako uspijemo pronaći sjeme, a mi smo kupili sjeme, mislim , u marketu Merkatora, a čini mi se da sam ih nedavno vidjela u sjemenarnama, potražite i potrudite se da ih nađete jer će te biti presrećni što ih imate. Ja bi vam rado izašla u susret što se kupovine tiče ako uspijem naći. Neznam koliko koštaju, ali mislim da nisu mnogo skupe, potrudit ću se da ih pronađem za vas i mene.
#14: Re: Šparoga Autor: Nikola988, Lokacija: NisPoslato: Pon Apr 14, 2008 11:18 pm ---- Evo i ja sam jedva docekao da dobijemo Merkator da kupim seme sparoga, i ko yna jos kakvog cudnog i neuobicajenog povrca, posto smo odlucili u kuci da su nam ove jednostavne kulture dosadile. Danas sam bio i kupio sam seme sparoge i radica. Sutra sejem i iyvestavam cim nikne.
#15: Re: Šparoga Autor: saltas, Lokacija: RijekaPoslato: Uto Apr 15, 2008 7:12 am ---- Područje na kojem ja živim je prirodno stanište šparoga ali naravno divljih, ne kultivara. Sada u proljeće jedemo šparoge barem dva-tri puta tjedno a rastu samoniklo pa se ja u vrtu borim sa njima jer izbijaju posvuda.
Meni su one jako fine bez obzira na gorčinu, vjerojatno je u pitanju stvar navike.
#16: Re: Šparoga Autor: ameda, Lokacija: sjeveroistočna BosnaPoslato: Uto Apr 15, 2008 3:27 pm ---- Evo ja uveliko berem svoje uzgojene šparoge, svaki dan, mnogo su ukusne, uopšte nemaju gorak okus, moje su zelene, prekrasna vrsta. Imamo negdje oko 15 komada zasađenih, sada su to veliki busjenovi.
Tražite ljudi sjeme, jer neznate šta propuštate.
I još nešto, rasada za šparoge se proizvodi godinu dana, u jesen se ošiša a tek druge godine se rasađuje iz rasada na stalno mjesto.
#17: Re: Šparoga Autor: Fatka, Lokacija: Gracanica/BosnaPoslato: Uto Apr 15, 2008 3:33 pm ---- E, o tome cemo pricati u ponedeljak kada se vidimo u Tuzli na sajmu.Ponesi uzorak ameda za degustaciju.
#18: Re: Šparoga Autor: ameda, Lokacija: sjeveroistočna BosnaPoslato: Uto Apr 15, 2008 3:47 pm ---- Naravno, pa to se podrazumijeva
Poslednji izmenio ameda dana Sre Maj 14, 2008 10:44 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
#21: Re: Šparoga Autor: Nikola988, Lokacija: NisPoslato: Uto Apr 15, 2008 11:39 pm ---- Jel moze neko da detaljnije opise kako je sejao sparoge. Ja sam skinuo nesto sa neta i tu se pomije neka stratifikacija semena i namakanje 24 sata u vodi. Ja o tome nisam citao na ovoj temi, a na kesici semena se isto ne pominje. Pitam jer bih bas voleo da mi nikne sto vise biljaka. Koliko je vama niklo kada ste sejali?
#22: Re: Šparoga Autor: ameda, Lokacija: sjeveroistočna BosnaPoslato: Uto Apr 15, 2008 11:47 pm ---- meni je super niklo,sjeme je sjemenarne Ljubljana (meni se do sad pokazalo najbolje), ništa nisam namakala, ja sam čak zasijala u običnu zemlju u rasadnik, istina nađubrenu malo i stavljena je mrežica da nemože iz zemlje ništa ući odozdo, zasijano,malo rjeđe, lagano prekrevino zemljom i zaliveno.
to je iz mog ličnog iskustva, veoma zadovoljna.
#23: Re: Šparoga Autor: Nikola988, Lokacija: NisPoslato: Uto Maj 13, 2008 11:38 pm ---- Nikle su mi sparoge. Izgleda da cu ih imati dosta. Jedva cekam da porastu. Sejao sam u mesavinu zemlje i peska, a bilo je potrebno oko 2o dana da niknu. Jedva cekam da porastu, pa da ih probam.
#24: Re: Šparoga Autor: Fatka, Lokacija: Gracanica/BosnaPoslato: Sre Maj 14, 2008 9:52 am ---- Ja sam svoje vec presadila u bastu ali su posijane prosle godine.
#25: Re: Šparoga Autor: hoppla, Lokacija: DalmacijaPoslato: Čet Maj 15, 2008 10:24 am ---- Sta raditi sa sparogama koje su stajale 3-4 godine i tek od prosle godine pocele davati plodove ali ti plodovi su jako tanki kao divlje sparoge . Nikad nisam sisala te grmove - mozda je u tome greska?
#26: Re: Šparoga Autor: jcaki, Lokacija: NišPoslato: Čet Maj 15, 2008 1:22 pm ---- Ja samo znam da one tek posle tri godine prvi put i počnu davati plodove, tako da je što se tiče vremena kada su počele da "radjaju" sve u redu... ali za tanke plodove nemam pojma ... Kako si ih sadila? Ovde ih po njivama sade u redovima... napravi se brdašce (kao kad se zagrću ruže zimi čak i veće od toga ) i tako celom dužinom njive evo slikice kako to izgleda otprilike nisam videla uživo samo na TV klik
#27: Re: Šparoga Autor: Fatka, Lokacija: Gracanica/BosnaPoslato: Čet Maj 15, 2008 1:30 pm ---- ahahah ja sam zabrljala, ali cu sada zagrnuti.
#28: Re: Šparoga Autor: ameda, Lokacija: sjeveroistočna BosnaPoslato: Čet Maj 15, 2008 11:50 pm ---- Evo mojih šparoga
#29: Re: Šparoga Autor: hoppla, Lokacija: DalmacijaPoslato: Pet Maj 16, 2008 4:14 am ---- E tako i trebaju izgledati- ove moje su tanke a isto su takva sorta.
#30: Re: Šparoga Autor: ameda, Lokacija: sjeveroistočna BosnaPoslato: Pet Maj 16, 2008 11:49 am ---- I kod mene ima tih tankih, negdje sam pročitala da imaju muške i ženske samo neznam koje od njih su koje,
jedne su tanje jedne deblje...
mora da su djevojke te kod tebe, vitke, tanke
#31: Re: Šparoga Autor: hoppla, Lokacija: DalmacijaPoslato: Pet Maj 16, 2008 3:03 pm ---- ne mogu sve bit tanke uf uf
#32: Re: Šparoga Autor: Nikola988, Lokacija: NisPoslato: Ned Maj 25, 2008 2:41 pm ---- Evo i slike mojih malih sparoga. Visoke su nekih desetak centimetara. Cekam da porastu do nekih dvadesetak pa cu da ih rasadjujem u posebne saksije. Na jednom sajtu pise da mogu na stalno mesto kada porastu do nekih 20-30 cm.
#33: šparoga Autor: šparoga, Poslato: Ned Jun 15, 2008 2:28 pm ---- Poštovani, evo ja po prvi puta na vašem sajtu. Pregledavala sam informacije o šparogama i naravno, opet ne znam što da radim sa tih pet šest biljčica koje su mi nedavno niknule u vrtu. Da budem točna, u jagodnjaku, gdje sam prije više od mjesec dana isijala njihovo sjeme, bez ikakve nade da će nešto iz njega niknuti...
MOLIM VAS, POMOZITE MI!! Ne bi htjela da mi iste biljčice sada propadnu, a ne znam od kuda da krenem. Još uvijek su dosta malene (5-10cm). Trebam li već da ih presađujem? Na kakvu podlogu? Ako ne odmah, kada? Hoće li one preživjeti hladnu zimu?
HELP
#34: Re: šparoga Autor: MGrubi, Poslato: Ned Jun 15, 2008 6:46 pm ---- pusti ih neka rastu, početkom proljeća ih presadi
branje je tek 3. godine
#35: Re: šparoga Autor: šparoga, Poslato: Ned Jun 15, 2008 9:05 pm ----
MGrubi citat:
pusti ih neka rastu, početkom proljeća ih presadi
branje je tek 3. godine
Misliš da će preživjeti u jagodama do proljeća? Znam to da je branje tek od 3. godine. Ne znam kako da ih pravilno presadim, na kakvo tlo i koje bi bilo najpogodnije mjesto?
#36: Re: šparoga Autor: Nikola988, Lokacija: NisPoslato: Ned Jun 15, 2008 10:49 pm ---- Ne brini se, prezivece zimu. Sparoga voli peskovito, ali hranljivo tlo. Presadjuje se pocetkom proleca, ali ako ti nisu guste i ne smetaju ti ne moras da ih presadjujes, samo ih sledece godine nagrni zemljom kad pocnu da rastu. Ako se pak odlucis da ih presadis, to ucini pre nego sto izbiju, odmah posle zadnjeg mraza. Iskopa se jarak dubine 40-50 cm, stavi se sloj komposta, pa se rasporede tzv krune, tj sadnice. Prekriju se slojem zemlje debljine 10cm a zatim se jarak postepeno dopunjava kako sparoge rastu. Najbolje je mesto sa puno sunca, koje nije izlozeno jakom vetru. Sadnice se sade na razmak najmanje 50x50 cm jer one budu dosta visoke kad porastu(do 150cm), a neophodno je da postoji provetravanje da ih ne bi napale bolesti. Inace sparogama je i potrebno oko mesec dana da proklijaju. Sve ove informacije su sa neta i nisam ih proverio licno jer sam i ja tek ove godine posejao sparoge, koje su za sada nekih 15cm visoke, ali ce biti presadjivane u prvo u nove saksije, pa sledece godine u bastu.
#37: Re: šparoga Autor: ameda, Lokacija: sjeveroistočna BosnaPoslato: Ned Jun 15, 2008 11:54 pm ---- Za šparogu imamo već ranije otvorenu temu,
da se ne ponavljamo.
#38: Re: Šparoga Autor: ivko5, Lokacija: LapovoPoslato: Uto Jun 17, 2008 2:49 pm ---- imam bastenski asparagus,i ne bih da ispadnem glupa,zna li neko u kakvoj je on vezi sa sparglom,da se ne radi o istoj biljci ili su samo rodaci?
#39: Re: Šparoga Autor: Fatka, Lokacija: Gracanica/BosnaPoslato: Uto Jun 17, 2008 3:15 pm ---- Bastenski aspragus je bastenski, a sparoga je nesto drugo, ona se korisiti u ishrani.
#40: Re: Šparoga Autor: šparoga, Poslato: Uto Jun 17, 2008 9:56 pm ---- Hvala Nikola 988, prekrasne su ti biljčice... Onda ćui i ja svoje da čuvam do idućeg proljeća pa ću ih negdje drugdje presaditi.
I ja u međuvremenu skupila informacije sa neta pa mi je malo lakše...
#41: Re: Šparoga Autor: Tartar, Poslato: Sub Jun 21, 2008 1:31 pm ---- Spargle vec dugo gajim u svojoj basti, pa cu rado da dam nekoliko pojasnjenja.
Spargle jesu jako zdrave ali su bile vrlo cenjen i skup proizvod i pre nego sto je utvrdjeno da su zdrave. S tim u vezi postoji podatak da je u Parizu onaj vlasnik restorana koji bi uspeo da nabavi prve spargle o tome obavestavao svoje najcenjenije goste putem kurira ili telefona. Prisustvo toj veceri kada su se servirale prve spargle bilo je u rangu prisustva nekoj prestiznoj premijeri a pariske novine su pod obavezno izvestavale o tome da su stigle prve spargle...
Spargle se jedu samo u prolece. U dobro negovanim zasadima berba moze da se produzi do leta. Iako postoje sporadicni jesenji izbojci njihova kolicina je beznacajna.
Jedu se mladi izdanci pre nego sto se otvore.
Postoji vise varijeteta koji se razlikuju po boji ali glavna podela je na bele i one druge, zelene, ljubicaste...
U kulinarskom smislu na vecoj ceni su bele. Cak i spargle sa naglasenijom bojom mogu da budu bele a i one bele pocinju da dobijaju pigment ako nisu:
1-nagrnute zemljom ili
2-zasticenje od svetla necim kao sto je komad neprozirne plasticne cevi.
I u jednom i u drugom slucaju cilj je dobiti sto veci izdanak pre pigmentacije posle koje sledi otvaranje pupoljaka.
Spargla ne samo da lici na asparagus vec jeste Asparagus officinalis.
Jedna biljka ne moze da da seme jer postoje muske i zenske biljke.
MUske su na vecoj ceni jer zenske deo energije potrose na formiranje plodova pa im je zaliha hrane u korenu manja. Zato se u poslednje vreme gaje posebni hibridi koji daju samo musko potomstvo i takve sadnice se koriste za proizvodnju.
Seme spargle se seje u neke "jaslice" iz kojih se sledece godine presadjuje na stalno mesto. Spargle podnose delimicnu zasenjenost, nemaju neke posebne zahteve u smislu kvaliteta zemljista. Zemljiste treba da bude ocedno, pozeljno da pH dude iznad 6, ali sa izborom lokacije treba biti oprezan jer gde ih rasadimo tu ce boraviti sledecih 15-ak godina.
Kada izaberemo mesto iskopamo rov 30-40 cm sirok i oko 25 cm dubok. Na dno stavimo kvalitetniju zemlju sa dodatkom zrelog stajskog djubriva, komposta i sl. u sloju od 5 cm. Sadnice spargle postavljamo na taj sloj tako sto korenje radijalno rasirimo i zatrpamo sa 5 cm iste oplemenjene zemlje. Po mom misljenji u takvom rovu najbolje je da su sadnice sadjene u cik-cak na daljini od 40 cm. Ovo se sve radi u prolece pre nego sto biljka krene. U toku sezone kako mlade stabljike izbijaju polako u vise navrata dodaje se zemlja, najbolje mesavina peska i humusa. Ovo zbog toga da bi taj sloj ostao sto rastresitiji da bi se kasnije izdanci lakse vadili.
Do prve berbe treba cekati ali ne postoji neki fiksni rok za to. Merilo da li cemo brati ili ne je debljina izdanka. Ako je on debeo 1 cm ili vise berite slobodno. Sve tanje ostavljajte jer to znaci da koren nema vise dovoljno energije, pa ostavite izdanak daizraste, olista i akumulira energiju u koren za sledece prolece. Dakle jedini kriterijum za berbu je debljina izdanka. Kao neko generalno pravilo uzima se da nije prihvatljivo brati izdanke debele ili tanje od olovke ( cca 8 mm)
U toku formiranja izdanaka zemljiste treba da bude vlazno. Spargla dobro podnosi susu ali ako zemljiste nije dovoljno vlazno izdanci mogu da budu drvenasti.
Izdanke pustamo da maksimalno izrastu ali ih je vazno brati pre no sto pupoljak na vrhu koji lici na zatvorenu sisasrku, pocne da se otvara. Tada razgrnemo zemlju oko izdanka do dubine od max 10 cm i odsecemo ili zalomimo izdanak. Pri ovome treba biti pazljiv da ne povredimo druge izdanke koji jos nisu izbili.
Posto ovakva leja ne moze da da dovoljan broj izdanaka u jednom danu ubrani izdanci se operu i stave u cassu do pola punu vode pa u frizider. Sledecih dana uzimaju se novi izdanci sve dok se ne skupi dovoljno za pristojan obrok. Spargle mogu ovako u casi sa vodom u frizideru da se cuvaju do dve nedelje.
Kada se zavrsi sa berbom a tada je leja vec ispunjena tanjim razlistalim izdancima a deblji prestanu da izbijaju preporucuje se umereno djubrenje sa nekim djubrivom sa vise azota. Npr 15-10-10 ako tako nesto postoji kod nas. Ja sa uspehom primenjujem malciranje tako sto pokosenu travu sa travnjaka pobacam po leji. Ova trava privlaci gliste koje je rado jedu , buse hodnike i usput se "olaksavaju" pa dobijamo rastresitu zemlju i malu kolicinu najboljeg djubriva.
Spargla moze da p[oraste u visinu dobro preko 1m ali pri tome nije dovoljno cvrsta da se odupre jacem vetru i sl. Zato je dobro oko rova postaviti laku ogradu od pritki na 50-ak cm na koju u slucaju oluje i jacih pljuskova mogu da se naslone.
Kada ujesen biljke pocnu da zute pokupim zrele crvene ( nikad nisam cuo za crne) bobice u kojima je crno seme. Ali ja ne vadim seme vec osusim kompletne bobice i dobro osusene stavim u frizider pa delim po komsiluku.
Seme ima dobru klijavost pa uprolece po celoj basti nicu mlade spargle. Po skidanji semena biljke se seku do nivoa zemlje i bacaju na gomilu sa kompostom ili se spale ako se primete neki tragovi oboljenja. To je inace prava retkost jer spargle su izuzetno otporne.
Sto se spremanja tice postoji znacajna razlika spremanja u restoranima i kod kuce. Naime u sezoni spargli u restoranskim kuhinjama stalno kljuca blaga supica u kojoj treba da se kuvaju spargle. Kda stigne porudzbina kuvar ubaci u lonac vezicu od 12(tuce) spargli jer to je porcijai kuva je desetak min. Tako je jedna porcija ujednaceno kuvana i on ne mora da lovi po loncu pojedinacne spargle. U nasoj domacoj kuhinji nema nikakve potrebe da spargle vezujemo u snopice po 12. Naprotiv kada ih ocistimo i odbacimoi deo koji je drvenast onda ih secemo na pola pa u kipucu vodu prvo ubacimo donje delove a nekoliko minuta kasnije gornje koji su mnogo meksi. Ja vodu u kojoj se spargle zacinim sa malo vegete i jednimmanjim ili polovinom veceg lista lorbera. Spargle imaju delikatan ukus i ne podnose jake zacine. Treba ih bariti u sto manje vode, bukvalno sto manje. Kada se obare preliju se sa malo dobrog maslinovog ulja i nakaplje se malo (po ukusu) limuna. Druga varijanta je da se posle kuvanja preliju rastopljenim puterom. Uz njih odlicno ide lako belo vino prefinjenog bukea.
#42: Re: Šparoga Autor: Nocna_Frajla, Lokacija: pancevoPoslato: Sub Jun 21, 2008 7:16 pm ---- tartar moram da pohvalim tvoj tekst, zbilja si me odusevio iscrpnoscu i detaljima .posto sam jako zainteresovana za spargle samo si mi pomogao da ucvrstim svoj stav . moram ih imati.e sad samo jos savet gde naci seme....pozz
#43: Re: Šparoga Autor: šparoga, Poslato: Sub Jun 21, 2008 9:58 pm ---- Tartar, tekst ti je genijalan, hvala puno. Doduše, moje male šparogice su u jagodnjaku još uvijek... Misliš da će preživjeti vani do iduće godine? Ili da ih ipak presadim u neku teglu?
Mislila sam ih pustit vani i u proljeće presaditi na stalno mjesto... Možda malo zaštititi ujesen, hm?
Noćna_Frajla, sjemena ima posvuda po poljoprivrednim apotekama... Ne bude ti problem za pronaći.
#44: Re: Šparoga Autor: Tartar, Poslato: Sub Jun 21, 2008 11:56 pm ---- Da nije tako ukusna spargla bi sigurno bila korov. Imao sam jednu leju za koju se ispostavilo da je na pogresnom mestu. Uz muke sam uspeo da presadim veci deo biljaka koje nisam brao jednu godinu da bi se koren oporavio. To je bilo pre 5 godina. Tamo gde su ranije bile spargle sada je travnjak. Ako s proleca malo zakasnim sa kosenjem jos uvek izbije po neka spargla u travi. Naravno sada su tanke kao dlaka ali nekim cudom su i dalje zive.
Verujem da ce mlade spargle bez problema da izdrze zimu.
#45: Re: Šparoga Autor: ameda, Lokacija: sjeveroistočna BosnaPoslato: Ned Jun 22, 2008 11:34 am ---- Tartar,
evo i ja moram da pohvalim tvoj tekst, stvarno je odličan sa dosta informacija. I ja gajim Sparoge neke 3 godine. Mnogo ih volimo a i dobro nam uspijevaju, potrefili smo zemlju, propusnu, baš kako im odgovara, tako da ove godine već puna dva mjeseca uživamo u prekrasnim plodovima.
Kad smo ih rasadjivali na stalno mjesto nismo ni vjerovali da će uspijevati kod nas, pa smo napravili i neke propuste, zasadili smo ih pregusto, tako da sad razmišljamo, a obzirom da si bolji znalac od nas, ujedno ti postavljamo i pitanje, smijemo li ove sadašnje rizome, odnosno korijene, u jesen odvojiti na više dijelova pa presadjivati, i tako ih razrijediti i napraviti još jedan red, a da ih ne uništimo?
Zapravo i inače razmišljamo o novim zasadima, nakon što proizvedemo rasadu.
I je li se sjeme sije samo u proljeće za rasad ili može i sad, je li kasno?
#46: Re: Šparoga Autor: Tartar, Poslato: Ned Jun 22, 2008 12:06 pm ---- Svako seme koje slicajno negde padne u jesen nikne na prolece. Znaci da moze da se poseje u jesen i da oprezimi napolju.....To mu dodje kao neka prirodna stratifikacija???? Ali nisam nasao da neko to preporucuje.
Verujem da bi biljcice nikle sada ali ne bi stigle dobro da se razviju da bi mogle dobro da prezime, pa bi ih one posadjene u prolece stigle i prestigle?????
Iako na mnogo mesta pise da kada se jednom rasadi vise ne moze da se premesta ja sam svoje premestio. Pri tome sam mnoge ostetio pa sam sledeceg proleca uglavnom imao tanje izdanke. Ne smem da tvrdim a li izgleda da svako jace parce korena moze da postane samostalna biljka. Ali pitanje je koliko mora da se ceka da bi pocela da daje dobre izdanke?
Kada bih ja sada ponovo formirai leju Spargli ja bih mlade spargle drzao u "jaslicama" 2 godine. Vec u drugoj godini spargla hoce da cveta pa mogu da se razlikuju muske od zenskih biljaka. Zatim bi presadio samo muske biljke i jednu ili dve zenske zbog semena.
#47: Re: Šparoga Autor: Tartar, Poslato: Pon Jun 23, 2008 7:37 am ---- @Nocna Frajla
pkusao sam da posaljem pp, ali iz nekog razloga ne prolazi?
Zdravo.
Moja mala leja sa sparglama ima odprilike 5-6 zenskih biljaka. To bi od prilike bilo dovoljno da se zasade 2-3 mozda i malo ambicioznije leje.
Kako u redu na cekanju trenutno imam samo jednu komsinicu, ti mozes da dobijes deo semena kada za to dodje vreme.
#48: Re: Šparoga Autor: Nikola988, Lokacija: NisPoslato: Sre Feb 11, 2009 4:22 pm ---- Mene nije bilo odavno, pa reko cisto da javim da so moje sparoge prezivele presadjivanje, porasle i sada se nalaze u negrejanoj prostoriji na prezimljavanju. Proslogodisnji izdanci su se vec svi osusili, ali zato vec izbijaju novi, samo bledi. Izbijali su i tokom zime, ali sam ih ja kidao. Sta mislite, kada je vreme da ih zasadim napolju?
#49: Re: Šparoga Autor: mariposagirl, Lokacija: BeogradPoslato: Pon Mar 23, 2009 8:00 pm ---- Ja sam se upravo ovih dana zainteresovala za šparglu. Iščitala sam dosta o tome, ali nisam uspela da pronađem da li se i gde se može naći rasad špargle. Postoji li neko ko bi prodao makar nekoliko "strukova"?
#50: Re: Šparoga Autor: hoppla, Lokacija: DalmacijaPoslato: Pon Mar 23, 2009 10:25 pm ---- Kupi sjeme i posij pa napravi rasad sama. Ja sam tako podigla i sparoge i articoke .
#51: Re: Šparoga Autor: Nikola988, Lokacija: NisPoslato: Pon Mar 23, 2009 11:38 pm ---- Koliko ja znam, kod nas niko ne prodaje rasad, tj krune sparoge tako da ti je najbolji nacin iz semena. Imas na prethodnim stranicama nasa iskustva sa sejanjem. Nazalost, mislim da necu imati visak strukova da prodam posto sam smislio da bi bilo super da odnesem malo na plac u selo da posadim. Samo da javim da moje sparoge idu na stalno mesto do kraja ovog meseca. Cim pripremim zemljiste odmah sadim. Zemlja je malo glinovita pa cu morati dobro da preriljam. Takodje cu da izmesam zemlju i sa peskom a dodacu i dosta stajnjaka.
#52: Re: Šparoga Autor: ameda, Lokacija: sjeveroistočna BosnaPoslato: Uto Mar 24, 2009 12:16 pm ---- Moje sparoge krenule, za dan dva pocinje degustacija
#53: Re: Šparoga Autor: Nikola988, Lokacija: NisPoslato: Pet Maj 01, 2009 9:17 pm ---- A moje su posadjene pre tri nedelje i evo vec su pocele da pustaju nove izdanke. Samo sam morao svima da stavim po jedan kocic da privezem one prve izdanke koji su izrasli dok su bile u saksijama, posto su tanki.
#54: Re: Šparoga Autor: mancika7, Poslato: Ned Jun 14, 2009 4:37 pm ---- Vidim da niko od vas nije sadio u saksiji na terasi. Da li ipak moze i tako da uspe?
#55: Re: Šparoga Autor: Nikola988, Lokacija: NisPoslato: Pon Jun 22, 2009 6:29 pm ---- Iskreno, nema sanse da uspe u saksiji na terasi. Sparoga razvija izuzetno dubok i razgranat koren. Da bi pocela da daje izdanke vredne ubiranja, potrebno je da raste neuznemiravana tri godine, a za to vreme koren ode i dva metra u dubinu, a i u sirinu. Dakle nemoguce da ce rasti, pa makar i u najvecoj saksiji.
#56: Re: Šparoga Autor: Antonijo, Poslato: Sub Mar 13, 2010 4:26 pm ---- SADNICA - RASAD ŠPAROGA, ŠPARGLA, ŠPARUGA, ŠPARUGE, BELUŠ, MEKOSTRUK, KALENAC, VISOKORODNA SORTA ŠPAROGA ARGENTEUIL PRECOCE. Sadnica za vrt, baštu, njivu, uspjeva svugde, jako razvijene sadnice, presadnice dvo godišnje za sadnju u ovo vreme, rod ovu godinu, svaku godinu se urod povečava, dobivate upute oko sadnje i uzgoja.
Za nasade i profesionalni uzgoj sadnice šparoga visokorodna sorta EROS za zelenu šparugu i sorta ZENO za bijelu šparogu. Sparoga je ljekovita.
Rasadnik sadnica sparglja RAST Baznik, E-mail: rast @ siol.net Web str.: www.rast-bs.si
#57: Re: Šparoga Autor: jellenaskg, Poslato: Pet Mar 19, 2010 9:55 am ---- [quote="MGrubi"]haj, ja bih posijala šparoge, no problem mi je naći sjeme, pa ako netko zna kakav link za online shop gdje bih ih mogla kupiti bila bih jako zahvalna[/quote
Ja stalno sa suprugom zujim po poljoprivrednim apotekama,pa sam vidjala seme sparoge u bolje snabdevenim radnjama u Kragujevcu,Cacku i Beogradu pored Avale.Ima ga ,cini mi se samo u odredjeno doba godine.Pojma nisam imala da je tako zdrava.
#58: Re: Šparoga Autor: Nikola988, Lokacija: NisPoslato: Sre Apr 21, 2010 11:01 pm ---- Ja sam skoro video ponovo seme sparoge u semenarni koja prodaje semena Semenarne Ljubljana. Njih ima po celoj Srbiji pa se informisi koja ti je bliza. Verovatno ih ima sada, jer se sad seju. Ja samo da jevim da su one sparoge koje su na 3. strani bile visoke jedva 10 cm sada porasle i ove godine je bilo nekoliko komada da se proba. Po mom misljenju, ukus je fenomenalan i najblizi mu je ukus svezih zrna mladog graska (ko je probao, znace na sta mislim). Ja sam ih spremao na najednostavniji nacin, kuvane u slanoj vodi sa 3 lista lovora.
#59: Re: Šparoga Autor: prototype, Lokacija: SuboticaPoslato: Pet Feb 17, 2012 10:04 pm ---- Spargle mozete kupiti u Ásotthalom u Madjarskoj (10-15 km od granicnog prelaza Kelebija). Inace, mozete se kupiti i u Hajdukovu, Horgosu, Ludasu (Okolina Subotice). Ja cu ove godine sigurno ici da kupujem. Imam i poznanika u madjarskoj ko ima hektara spargle. Medjutim, mislim da je cena cena ovog povrca u Srbiji pristupacnija, tako da cu prvo probati ovde kupiti.
Telefonski broj gde se moze naruciti spargle u Ásotthalom-u:
+36 30 556 2889
Sezona spargle pocinje od 15. aprila i traje do 10. juna.
Bave se i turizmom (izdaju sobe a imju i restorana)
probajte google translate za prevod web stranice.
#60: Re: Šparoga Autor: prototype, Lokacija: SuboticaPoslato: Pet Feb 17, 2012 10:06 pm ---- Spargle mozete kupiti u Ásotthalom u Madjarskoj (10-15 km od granicnog prelaza Kelebija). Inace, mozete kupiti i u Hajdukovu, Horgosu, Ludasu (Okolina Subotice). Ja cu ove godine sigurno ici da kupujem. Imam i poznanika u madjarskoj ko ima hektara spargle. Medjutim, mislim da je cena cena ovog povrca u Srbiji pristupacnija, tako da cu prvo probati ovde kupiti.
Telefonski broj gde se moze naruciti spargle u Ásotthalom-u:
+36 30 556 2889
Sezona spargle pocinje od 15. aprila i traje do 10. juna.
Bave se i turizmom (izdaju sobe a imju i restorana)
probajte google translate za prevod web stranice.
#61: Re: Šparoga Autor: prototype, Lokacija: SuboticaPoslato: Pet Feb 17, 2012 10:08 pm ---- Dodatni telefon gde mozete naruciti sparglu u Asotthalom:
003630 904-1720
#62: Re: Šparoga Autor: nikola145, Lokacija: BeogradPoslato: Sub Feb 18, 2012 10:31 am ---- Pretera ga sa reklamiranjem!!!
#63: Re: Šparoga Autor: prototype, Lokacija: SuboticaPoslato: Sub Feb 18, 2012 11:02 am ----
nikola145 citat:
Pretera ga sa reklamiranjem!!!
Izvinite zbog "duplikata" prethodnih poruka. Prva sadrži gramatičku grešku i zato sam ponovio post.
#64: Re: Šparoga Autor: Stub, Lokacija: UbPoslato: Uto Apr 03, 2012 10:06 am ---- Ja sam ove godine, odnosno pre mesec dana preko interneta kupila 10 semenki špargle. Godinama pokušavam da dođem do nje. Za sada još uvek seme stoji u kesici na stolu u dnevnoj sobi. Naime ne znam odakle da počnem. Kupila sam plastične čaše sa idejom da u njih posejem po jednu semenku. Ne znam da li je to dobra ideja???? Molim vas da mi neko pomogne!!! Pročitala sam sve što sam našla o sejanju i uzgoju, i mislim da tek sada ništa ne znam. I još nešto, može li neko da mi kaže da li je istina da stvarno ne sme da se zaliva vodom sa hlorom??? Ja nemam drugu vodu! Samo sa gradskog vodovoda.
#65: Re: Šparoga Autor: nikola145, Lokacija: BeogradPoslato: Sre Apr 04, 2012 8:06 am ---- Sej odmah, već kasniš :-)
Presadjuje se kad poraste dvadesetak cm, dobro osmisli gde ćeš je staviti jer je velika biljka i ostaje za stalno. Samo dobro malčiraj i plevi prvih par godina dok ne ojača, posle samo malč.
Ostavi vodu da odstoji par dana...
#66: Re: Šparoga Autor: Stub, Lokacija: UbPoslato: Sre Apr 04, 2012 9:41 am ---- Jao, hvala vam puno Nikola. Danas sejem! Što se tiče mesta gde će biti rasadjena, pa uz kuću. Ja imam plac od tri ara, na njemu je kuća od 100m2, pa staze, pa šupa, pa kuče.... Znači pored kuće! Blizu! Ali nema veze, samo mi ako nije neki problem, još recite šta je to malč? Šta znači malčirati? Gde se to nabavlja?
#67: Re: Šparoga Autor: nikola145, Lokacija: BeogradPoslato: Sre Apr 04, 2012 10:45 am ---- Mislim da ima tema o malčiranju na forumu pa potraži malo je široka tema.
Za šparglu koja traži duboko i podno tlo je najbolje malčirati travom iz kosilice, redovno i tanko da se ne "uspari", ili svežim senom. Takav malč privlači gliste koje "prorade" i obogate zemlju.
#69: Re: Šparoga Autor: Vladan, Lokacija: СремPoslato: Pon Jul 22, 2013 6:23 pm ---- Да ли је касно да се сад посеје или треба чекати јесен?
#70: Re: Šparoga Autor: Stub, Lokacija: UbPoslato: Čet Mar 13, 2014 9:55 pm ---- E pa dodje ta treca godina kada mogu da pocnem sa "ubiranjem" ploda.
Jos samo da mi kaze neko kada i kako
Citala sam i citala, i nisam sigurna ....
A trenutno izgledaju ovako:
#71: Re: Šparoga Autor: Stub, Lokacija: UbPoslato: Čet Mar 13, 2014 9:58 pm ---- Tako izgledaju danas, molim vas ako neko zna sta sada da radim, kako da ih seckam i kada, neka mi pomogne
#72: Re: Šparoga Autor: nikola145, Lokacija: BeogradPoslato: Pet Mar 14, 2014 7:44 am ---- Dakle počele...
Sačekaj još koji dan. Seku se malo ispod površine zemlje kada imaju dvadesetak centimetara visine. Neke manje neke više, videćeš sama iskustveno. Pre nego što počnu da formiraju vlakna i budu tvrde u donjem delu. Beru se sve dok ne počne da baca tanke izdanke.
#73: Re: Šparoga Autor: Stub, Lokacija: UbPoslato: Pet Mar 14, 2014 7:53 am ---- Hvala Nikola!
Jedva cekam
#74: Re: Šparoga Autor: ocili, Lokacija: jakovoPoslato: Sub Maj 02, 2015 10:23 am ---- molim vas da mi pomognete i kažete gde mogu da kupim seme ili lukovice špargle i seme ili rasadu pelina. Hvala unapred!
#75: Re: Šparoga Autor: Stub, Lokacija: UbPoslato: Sub Maj 02, 2015 8:22 pm ---- Ja sam kupila skoro na Kupindu! Mozda ima jos negde.
#76: Re: Šparoga Autor: Vladan, Lokacija: СремPoslato: Sub Maj 16, 2015 8:53 pm ---- Где имају да се купе готове јел на пијацама или у којим продавницама?
#77: Re: Šparoga Autor: kamelia, Lokacija: srpska republikaPoslato: Sub Maj 16, 2015 9:26 pm ---- I ja to tragam !
#78: Re: Šparoga Autor: Vladan, Lokacija: СремPoslato: Sub Avg 05, 2017 9:00 pm ---- Посадио сам неколико реда и већ почињу да избијају избојци. Плевим, заливам... мало је суша учинила своје али боримо се.
#79: Re: Šparoga Autor: esteraz, Poslato: Pon Avg 07, 2017 10:13 pm ---- Ja gajim spargle vec vise od 20 godina. Kasno u jesen ih posecem, podubrim pregorelim stajnjakom i zagrnem. Na prolece negde krajem marta pocinju da izbijaju izbojci. Odmah mogu da se seku. Zabodem noz ukoso sto dublje (da bi odsekla sto duzi izbojak) i odsecem. Onda je vrh ljubicast a stabljika bela, jer je bila pod zemljom. ako se ceka da vise izrastu stabljika bude zelena adonji deo tvrd tako da mora da se baci (taj donji deo). Berem dva tri puta nedeljno negde do kraja maja i duze (dok ne pstane pretoplo onda su izbojci vise tvrdi) ili dok nam ne dosadi. Posle toga raste do meter i vise visine do jeseni i bude bas bujno. Inace nisam primetila da mi nice svuda po basti.
Koristim je za corbu od povrca sa mlekom ili pravim rizoto sa sparglom. Tako mi najvise volimo. Inace negde sam procitala da nije dobro da se zamrzava.
#80: Re: Šparoga Autor: Vladan, Lokacija: СремPoslato: Ned Sep 10, 2017 8:49 pm ---- Моје падају, истањиле се и нарасле. Шта да радим?
#81: Re: Šparoga Autor: esteraz, Poslato: Ned Apr 22, 2018 5:46 pm ---- Nema mojih spargli, cekam a nikako da se pojave. Samo na dva mesta je isteralo po dva tri tanka izbojka, a ostalo nista. Ne znam sta se desilo.
#82: Re: Šparoga Autor: Vojvoda, Lokacija: Predejane-Motel-PredejanePoslato: Uto Feb 11, 2020 8:48 pm ---- Da li neko ima sadnice ili pak seme . ja u zivotu ovo nisam video . Oce supruga da zapati radi dece .
Pozdrav
#83: Re: Šparoga Autor: esteraz, Poslato: Pon Mar 02, 2020 8:53 pm ---- Kako posaditi sparglu?
Duboko prekopati asovom zemlju gde hocete da zasadite sparglu.
Motikom iskopati jame dubine oko 10 santimetara na razmaku 40-50 cantimetara.
Razmak izmedu redova treba da bude najmanje 80 santimetara.
Korenje zasaditi kao i svaku drugu biljku trajnicu. Moze se podubriti i stajskim djubrivom i vestackim (15-15-19), ali
ne preterivati. Dobro zaliti . Kad se voda upije jos dodatno koren zagrnuti (napraviti humku kao za krompir).
Krajem marta ili pocetkom aprila trebalo bi da se iz zemlje pojave prvi izbojci.
Prve godine ih nece biti mnogo, zbog prolecne sadnje (mnogo je bolja sadnja u jesen). pa treba paziti da ostane bar
jedan izbojak da raste da bi biljka prezivela sezonu.
dalje skidanje izbojka kao sto sam pisala u prethodnom postu.
Ja gajim spargle vec vise od 20 godina. Kasno u jesen ih posecem, podubrim pregorelim stajnjakom i zagrnem. Na prolece negde krajem marta pocinju da izbijaju izbojci. Odmah mogu da se seku. Zabodem noz ukoso sto dublje (da bi odsekla sto duzi izbojak) i odsecem. Onda je vrh ljubicast a stabljika bela, jer je bila pod zemljom. ako se ceka da vise izrastu stabljika bude zelena adonji deo tvrd tako da mora da se baci (taj donji deo). Berem dva tri puta nedeljno negde do kraja maja i duze (dok ne pstane pretoplo onda su izbojci vise tvrdi) ili dok nam ne dosadi. Posle toga raste do meter i vise visine do jeseni i bude bas bujno. Inace nisam primetila da mi nice svuda po basti.
Koristim je za corbu od povrca sa mlekom ili pravim rizoto sa sparglom. Tako mi najvise volimo. Inace negde sam procitala da nije dobro da se zamrzava.
#84: Re: Šparoga Autor: esteraz, Poslato: Pon Mar 02, 2020 9:09 pm ---- Ovo je moje razmisljanje. Napred imate opsirnije o spargli od Snjezane jos iz 2005 g.
Vi uporedite i nadite svoju sredinu.
Pozdrav
#85: Re: Šparoga Autor: Vojvoda, Lokacija: Predejane-Motel-PredejanePoslato: Uto Apr 20, 2021 6:34 pm ---- Pocela sparoga / spargla da nice . Ovo je prvi primerak
Pocela sparoga / spargla da nice . Ovo je prvi primerak
Ovo ti je sparosina,imama sparogu .
Prve dve godine se ne bere tek u trecoj izdanci krecu krajam marta i beru se vec krajem aprila prva tura druga tura u junu !
#87: Re: Šparoga Autor: esteraz, Poslato: Čet Apr 22, 2021 6:57 pm ---- Moja spargla jos uvek ne nice, valjda je hladno zemljiste. Ocekujem da se pojavi ovih dana. Vlage ima dovoljno.
Pozdrav.
#88: Re: Šparoga Autor: Vojvoda, Lokacija: Predejane-Motel-PredejanePoslato: Čet Apr 22, 2021 8:17 pm ---- Hvala na sadnicama drugarice. Sve sam ih posadio na jedno mesto i nadjubrio stajnjakom . Pocele su da nicu . Pozdrav
#89: Re: Šparoga Autor: esteraz, Poslato: Pet Apr 23, 2021 7:21 pm ---- Drago mi je Vojvodo.
Pozdrav.