draganp citat: |
Ako mislis na japanske kruske nashi, vocke su skoro pa savrsene. |
draganp citat: |
Preporucujem obavezno kumoj kao oprasivac, moze kosui, jang ce, niiseiki. Pazi da ne budu na previse bujnoj podlozi. |
alex citat: |
jako sam zainteresovan za tu vrstu voca, pa bih zamolio nekog da mi malo vise napise o tim biljkama hvala |
Tomy citat: |
Nashi, a japanska kruska Pyrus pyrifolia Kod nas uzgajane nashi sorte su uzgojene od evropskih roditelja . Karakteristika im je da sup o pravilu velike biljke sa karakteristicnim izgledom , ukusom kruske da su socih plodova. Istocno Azijske sorte se tek odskora pojavljuju kod nas , mada se u Aziji uzgajaju vec vise od 3000 godina ! Azijske sorte su obicno okrugle , oblika jabuke , manjih dimenzija , mirisne , manje socne ali ujedno mnogo otpornije I manje zahtevne sorte. U hladnjacama se mogu cuvati do decembra u slucaju da se oberu desetak dana prije zrenja a u basti mogu ostati na peteljci do kraja novembra meseca . Najcesce sorte kod nas su : Kosui, Hosui i Nijisseiki. Poznate sorte :Akiakari , Akizuki , Syusui , Hokusin , Seiki , Nidaka , Hougetu , Atago , Syurei , Tikusui , Sinsei , Nansu , Ousyu , Bong Ri , Chojuro , Choju , Danbae , Haeng So , Hakko , Hwa Hong , Kikusui , Okusanki , Shen-Li , Shin Go , Shinko , Shinsei , Shinseiki , Shinsetsu , Shin Soo , Shinsui , Yakumo , Ya Li , Shurei , Ohshu , Kaori , Chikusui , Tama , Enju , Seigyoku , Yoinashi , Dasui Li , Shin Li , Okusankichi 'Kosui' (Japan, 1959; the most important cultivar in Japan) Kosui se bere od sredine avgusta a jestiva je od pocetka septembra . Plod srednje velicine sa korom smedje boje, sladak i aromatican. Stablo srednjeg rasta sa granama koje se relativno lako lome pri jacem vetru. Veoma rano plodonosi a dobar je davaoci polena sortama : a Hosui i Nijisseik. 'Housui' (Japan, 1972) Berba joj je desetak dana kasnija od Kosui-a , velikog ploda, zlatno-bronzane boje, topna, socna, veoma aromaticna malo nakisela. Zahvalna je za toplo , suncano mesto u basti ( u slucaju nedostatku sunca plod bude kiseo ). Stablo je malo vece od Kosui-a. 'Nijisseiki' (Japan, 1898; name means "20th century", also spelled 'Nijusseiki') Berba pocetkom septembra, veoma rodna sorta. Plod zuto-zelen, gladak, srednje velicine , ,,Puca pod zubima ,, ali ipak socan , sladkasti, aromatican. Drvo je snaznoga rasta i pocinje sa radjanjem vec u drugoj godini ali je preporucljivo u drugoj godini skinuti cvetove da se grane od tezine ploda nebi polomile ! pozdrav |
draganp citat: |
Voće je super. Ja japansku krušku gajim već godinama: photobucket.com/albums...kruska.jpg U Srbiji se lako nalazi... ako si u Srbiji, reci gde si pa ću ti preporučiti rasadnik! |
draganp citat: |
.. do ukusa šaranskog mesa |
jovs citat: |
danas sam kod komsinice gledala katalog jednog rasadnika. imaju tri vrste japanske kruske. hocu da kupim da zasadimjednu. da li trazi neke posebne uslove? |
Sava citat: | ||
Hvala Sava |
alex citat: |
pre par dana sam gledao neku emisiju o poljoprivredi na TV-u i nahvališe japansku sortu jabuke "Kiko" neviđeno.. rekoše da je veoma tražena na tržištu zbog jako lepog i ukusnog ploda crvene boje koji puca pod zubima (slična je Ajdaredu ali nije nakisla nego slatka kao med!) zanima me gde se mogu naći sadnice ove sorte ako je uopšte ima na ovim prostorima? |
salih citat: |
Na pijaci sam kupio japanske jabuke(prvi put vidio,mislio da je paradajz,nemoj da se smijete)i ukus mi se svidio.Poceo sam traziti sjemenke da probam zasijati ali u 1 kg jabuka ni jedne.Otiso ja kod komsije i vidim i on kupio samo negde usput ,i ja mu pricam kako bi volio razmnozit samo neznam kako jer nemaju sjemenke on uze jednu razreze je kad tamo tri sjemenke,neznam kako to u jednim ima a u drugim ne ista sorta.Da neduljim ja sam uzeo te sjemenke i posijao u jednu vazu i cekam.Neznam dali ce sta nici i sta kad nikne zato molim sve koji znaju nesto o japanskoj jabuki da mi daju savjet...HVALA... |
ghostrider citat: |
Marko, hvala puno, ovo je i vise informacija od ocekivanih Cena japanske kruske u tom rasadniku je prilicno mala (300 din.) za razliku od jabuke (1500). Jabuku sam imala zadovoljstvo da jedem, a krusku ne. Imam dve kaki jabucice koje sam podgajila ove godine iz semena, nadam se da ce pregurati zimu, pa cu , valjda, nekada docekati i njihove plodove |
ghostrider citat: |
:shock: Koliko su stare biljke na prethodnim slikama? |
ghostrider citat: |
:shock: Koliko su stare biljke na prethodnim slikama? |
ghostrider citat: |
Ako me put nanese do Mostara-grada, 'eto nas kod vas' |
dadoxxl citat: |
Kalemljena sorta typo ne preskace niti jednu godinu sa obilatim rodom. |
markoturas citat: |
A evo da se podsjetimo kako je to nedavno izgledalo |
markoturas citat: | ||
|
drveni citat: |
Vojvodo, japanska kruška je JAPANSKA KRUŠKA i ona nema blage veze sa bilo kakvom starom sortom, maslarkom i slično... To što kod tebe raste 500 godina sigurno nije japanska-naši kruška (Pyrus pyrifolia). Zar misliš da su članovi ovog foruma tolike neznalice da brkaju japanske kruške sa domaćim i banane sa boranijom?!?! |
Sva vremena su GMT + 1 sat