draganp citat: |
Ako mislis na japanske kruske nashi, vocke su skoro pa savrsene. |
draganp citat: |
Preporucujem obavezno kumoj kao oprasivac, moze kosui, jang ce, niiseiki. Pazi da ne budu na previse bujnoj podlozi. |
alex citat: |
jako sam zainteresovan za tu vrstu voca, pa bih zamolio nekog da mi malo vise napise o tim biljkama hvala |
Tomy citat: |
Nashi, a japanska kruska Pyrus pyrifolia Kod nas uzgajane nashi sorte su uzgojene od evropskih roditelja . Karakteristika im je da sup o pravilu velike biljke sa karakteristicnim izgledom , ukusom kruske da su socih plodova. Istocno Azijske sorte se tek odskora pojavljuju kod nas , mada se u Aziji uzgajaju vec vise od 3000 godina ! Azijske sorte su obicno okrugle , oblika jabuke , manjih dimenzija , mirisne , manje socne ali ujedno mnogo otpornije I manje zahtevne sorte. U hladnjacama se mogu cuvati do decembra u slucaju da se oberu desetak dana prije zrenja a u basti mogu ostati na peteljci do kraja novembra meseca . Najcesce sorte kod nas su : Kosui, Hosui i Nijisseiki. Poznate sorte :Akiakari , Akizuki , Syusui , Hokusin , Seiki , Nidaka , Hougetu , Atago , Syurei , Tikusui , Sinsei , Nansu , Ousyu , Bong Ri , Chojuro , Choju , Danbae , Haeng So , Hakko , Hwa Hong , Kikusui , Okusanki , Shen-Li , Shin Go , Shinko , Shinsei , Shinseiki , Shinsetsu , Shin Soo , Shinsui , Yakumo , Ya Li , Shurei , Ohshu , Kaori , Chikusui , Tama , Enju , Seigyoku , Yoinashi , Dasui Li , Shin Li , Okusankichi 'Kosui' (Japan, 1959; the most important cultivar in Japan) Kosui se bere od sredine avgusta a jestiva je od pocetka septembra . Plod srednje velicine sa korom smedje boje, sladak i aromatican. Stablo srednjeg rasta sa granama koje se relativno lako lome pri jacem vetru. Veoma rano plodonosi a dobar je davaoci polena sortama : a Hosui i Nijisseik. 'Housui' (Japan, 1972) Berba joj je desetak dana kasnija od Kosui-a , velikog ploda, zlatno-bronzane boje, topna, socna, veoma aromaticna malo nakisela. Zahvalna je za toplo , suncano mesto u basti ( u slucaju nedostatku sunca plod bude kiseo ). Stablo je malo vece od Kosui-a. 'Nijisseiki' (Japan, 1898; name means "20th century", also spelled 'Nijusseiki') Berba pocetkom septembra, veoma rodna sorta. Plod zuto-zelen, gladak, srednje velicine , ,,Puca pod zubima ,, ali ipak socan , sladkasti, aromatican. Drvo je snaznoga rasta i pocinje sa radjanjem vec u drugoj godini ali je preporucljivo u drugoj godini skinuti cvetove da se grane od tezine ploda nebi polomile ! pozdrav |
Sva vremena su GMT + 1 sat