#121: Re: Tikva, tikvica, bundeva... Autor: Margareta018, Lokacija: NisPoslato: Sre Mar 11, 2015 10:21 pm ---- palo mi je na pamet da probam da tikvice za pohovanje zasadim u dvoristu. htela bih da je zasadim u velikoj kanti ili mora u zemlju? da l treba posebno obradjena zemlja (orana, itd) ili ne?
proslog leta sam na 1 izletu ubrala ukrasnu malu tikvu vrlo lepu sa tamno zelenim vrhom i narandzasto belim dupetom. cuvala sam je kuci ali se brzo ubudjala. sada bih htela da je sadim, da kupim seme u apoteci, pa ako mi mozete reci nesto o njoj.
zivim u gradu, imam dvoriste pa nisam bas sigurna sta sve moze da uspe. jos ljudi svakakve savete dele.
#122: Re: Tikva, tikvica, bundeva... Autor: Margareta018, Lokacija: NisPoslato: Sre Mar 11, 2015 10:22 pm ---- palo mi je na pamet da probam da tikvice za pohovanje zasadim u dvoristu. htela bih da je zasadim u velikoj kanti ili mora u zemlju? da l treba posebno obradjena zemlja (orana, itd) ili ne?
proslog leta sam na 1 izletu ubrala ukrasnu malu tikvu vrlo lepu sa tamno zelenim vrhom i narandzasto belim dupetom. cuvala sam je kuci ali se brzo ubudjala. sada bih htela da je sadim, da kupim seme u apoteci, pa ako mi mozete reci nesto o njoj.
zivim u gradu, imam dvoriste pa nisam bas sigurna sta sve moze da uspe. jos ljudi svakakve savete dele.
#123: Re: Tikva, tikvica, bundeva... Autor: Margareta018, Lokacija: NisPoslato: Pet Mar 13, 2015 12:24 am ---- slucajno sam pronasla sliku od letos. ukrasne tikvice iz sela pored nisave
#124: Re: Tikva, tikvica, bundeva... Autor: Vojvoda, Lokacija: Predejane-Motel-PredejanePoslato: Pet Mar 13, 2015 12:55 pm ---- Zdravo Nislijkorasne te sarene mozes slobodno u neku od saksija pa na terasu . Nije im veliki koren samo im obezbedi naslon[ kao ograda terase]. Mozes i pored ograde . Dubina rupe za semenke ne vise od 15 cmx15.
Za ove vece sto se pohuju treba ti nekoliko kvadrata u dvoristu. Primer. Na jedan kvadratni metar mozes posaditi 4 struka . Zalivaj redovno i imaces po nekoliko tikvica [ one bele duguljaste] od svake sadnice .
Probaj , moze i uopste nije zahtevna . Rupa za nju isto kao za ovu ukrasnu. Jedan riljac u dubinu , nista vise . Cak i djubre ako nemas nije bitno.
Pozdrav
#125: Re: Tikva, tikvica, bundeva... Autor: Margareta018, Lokacija: NisPoslato: Pet Mar 13, 2015 2:00 pm ---- meni su rekli da za tikvice za pohovanje treba posebni poljoprivredni uslovi, tako da je lepo cuti da moze i bez toga. covek ne treba da veruje svemu sto cuje. hvala Vojvodo da ovim savetima
#126: Re: Tikva, tikvica, bundeva... Autor: Vojvoda, Lokacija: Predejane-Motel-PredejanePoslato: Sre Maj 27, 2015 5:29 pm ---- To sto tako govore to govore iz razloga da se samo od njih kupuje a ne da se proizvodi. I ja proizvodim i prodajem aronije ali sam svakom ama bas svakom do tancina objasnio bas sve oko razmnozavanja i gajenja . Znaci, ukrasne tikvice i one bele i zelene za pohovanje mozes i u saksiju pa na terasu . Ove velike kao na slici [ mi ih zovemo pecenjke] moras u bastu . Nije bitno da li su na suncu ili u hladovini. Samo traze malo vise vode.
Pozdrav sa Kamenickog visa , tu blizu Nisa.
#127: Bundeva Autor: cebicka, Lokacija: ZemunPoslato: Ned Nov 22, 2015 10:47 pm ---- Da li neko zna koja je ovo bundeva.
Kad je ubrana bila je zeleno narandzasta, a sad je samo narandzasta.
Nije mnogo teska, oko 1 kg. Ima tanku koru, lako se sece i nije debelo meso. Unutrasnjost je svetlo narandzasta, skoro zuta. Za sta je najbolje da se koristi.
#128: Re: Bundeva Autor: Vojvoda, Lokacija: Predejane-Motel-PredejanePoslato: Sub Dec 05, 2015 8:06 pm ---- Bundeva ili tikva
na severu Srbije je zovu bundeva a mi juznjaci tikvom. Tikva se koristi u razne svrhe i sva jela od nje su bas ukusna .
Nemojte se smejati ali tako je kako je . Neki je kuvaju i hrane svinje a neki koriste u ishrani. U mom domacinstvu se ljusti i kuva u komadima . Moze i da se pece u relni u tepsiji.
Cuveni tikvenik[ pita od tikve ]. Izrenda se na rendeu pa se stavi secer i secer u prahu pa se pospe po korama i uvije . tako se ispece . Ne umem bas da objasnim ali sluzi kao fil za sve pite.
sadi se po bastama a narocito u njivama pod kukuruzom .
To je kod nas tikva i ima ih vise sorti.
Ovo drugo sto cu postaviti sliku mi nazivamo na jugu [ proveravao sam vise opstinskih mesta ] pecenjkom.
Pecenjka sluzi za iste namene osim za pite jer ne valja . Previse je kasasta i gusta .
Pecenjku mnogi kuvaju pa mesaju sa sirupom od sipurka i prodaju kao melasu od sipurka . To rade jer pecenjka nema miris a dobija na tezini.
Ispada 200 grama soka od sipurka + 800 grama melase od pecenjke = 1 kg. pulpe od sipurka . Tako mnogi rade i dobar deo kupaca i ne primecuje . zato je najbolje kada sam uberes plod sipka , skuvas i procedis .
Neka izvinu oni koji se bave ,,ovim nacinom ,, dobijanja pulpe od sipurka . taj nacin nije od juce nego se koristi poodavno medju nama a da mnogi neznaju.
U mesanim marmeladama , dzemovima koje kupujemo po prodavnicama najveci procenat je bas od pecenjke .
Ne znam drugi naziv ali mi je tako zovemo.
Evo slike pravog primerka pecenjke .
#129: Re: Bundeva Autor: Vojvoda, Lokacija: Predejane-Motel-PredejanePoslato: Sub Dec 05, 2015 8:06 pm ---- A ovo je tikva .
#130: Re: Bundeva Autor: Vojvoda, Lokacija: Predejane-Motel-PredejanePoslato: Sub Dec 05, 2015 8:09 pm ---- Da napomenem da se seme tikava koristi u ishrani , narocito za grickanje dok seme pecenjke ne .Postoje razne boje pecenjki od naradzaste do crvene i sive . Neki ih zovu ludaje ali mislim da nije to adekvatan naziv.
Postoje jos neke slicne biljke kao: dulek, ajduk, duduk i lejka ali nisu za ishranu. Nekada se koristili u domacinstvima za uzimanje vode ili istakanje vina i rakije .
Pozdrav
#131: Re: Bundeva Autor: Lilke, Lokacija: SvrljigPoslato: Sub Dec 05, 2015 8:43 pm ---- Baš tako, takve tikve kod nas ljudi sade po njivama sa kukuruzom i hrane svinje mahom. Prave i pite. A ovo što je Vojvoda opisao kod nas zovu pečenka i najviše služi za pečenje u rerni. Mnogo dobra stvar, ima baš sladak ukus i kad se ispeče mekana je. Bolja od banane maltene Ali jako čvrsta dok se reže. I još jedna stvar je jako dobra od nje a to je recelj koji se pravi od slatkog vina i kreča. To poodavno nisam jeo.
#132: Re: Bundeva Autor: Vojvoda, Lokacija: Predejane-Motel-PredejanePoslato: Sub Dec 05, 2015 9:08 pm ---- Lele lilke mora da se setis sta je to . Recelj. Znam sta je slatko vino a sta sa krecom i sta sa pecenjkom .
raspitaj se malo . Eto lepo ja kazem da se kod nas kaze pecenjka jer sluzi samo za pecenje i stvarno je fantasticna stvar kada se ispece u tepsice u relnu.
Pecena tikva nije nesto bas jel da .
Pozdrav.
#133: Re: Bundeva Autor: cebicka, Lokacija: ZemunPoslato: Pon Dec 14, 2015 7:36 pm ---- Hvala svima na odgovorima
#134: Re: Bundeva Autor: Lilke, Lokacija: SvrljigPoslato: Pon Dec 14, 2015 8:57 pm ---- Eto zaboravio sam da odgovorim, tj temu da nađem. Pitao sam majku i rekla mi recept za recelj. Pečenka se oljušti od kore i naseče na kocke (rekla je veličina kao ratluk tako da recimo kocka od 3cm bi bila neka mera), te kocke potopiti 24h u krečnu vodu uz poneko mešanje. Krečna voda se dobije tako što se pomeša kreč sa vodom i potom ostavi da se kreč nataloži na dnu posude a voda izvuče. Nakon 24h stajanja u toj vodi se kocke stave u šerpu, lonac ili slično i nasipa se slatko vino tako da budu skroz prekrivene. Tako se kuvaju dok ne očvrsnu, majka reče prvo omekšaju ali se posle očvrsnu, dobiju pokoricu. Ta pokorica treba da bude oko 2-3mm i tad je recelj gotov. A vino se do tad napravi na sirup nalik medu, dakle zgusti se. I kako kaže može da se stavi u tegle bez ikakvih konzervansa i čuva i po 2 godine bez da se ukvari. To nisam znao jer kad god ga je pravila mi smo jeli odmah A ima podosta kako ga nisam probao jer nemamo slatko vino :/
Valjda je to sve i da nisam nešto preskočio ili zaboravio. Pozdrav.
#135: Re: Bundeva Autor: Tanica, Lokacija: HrvatskaPoslato: Pon Dec 14, 2015 9:57 pm ---- Koliko sela , toliko naziva za ovu vrstu tikve što ju u gornjim postovima zovete pečenjka. U mome okruženju postoje ovi nazivi: turkinja, misirača, račinovka, račanka, minica(naglasak na drugo slovo i ), dublek, ludara,stambolka.....Ima još nekih naziva ali sada se trenutno ne mogu sjetiti.....