#136: Re: Cherry tomato Autor: manus, Lokacija: PancevoPoslato: Uto Jun 29, 2010 3:51 pm ---- Seme ostavljeno od hibrida uglevnom ne daje nista. ili nema nikakvu klijavost (ove godine nisam imao ni jednu jedinu biljku od stotinak semenki nekih crnih ruskih paprika), ili se ne razvije cvet, ili nema ploda,... Od F1 semenki se dobije desetak posto kolicine i kvaliteta "izvorne" biljke. Ovako ili onako, mislim da se ne isplati pokusavati.
Sto se zaperaka tice, jos nisam naisao na sortu gde je napomenuto da se zaperci ne zalamaju. Ne kazem da takve sorte ne postoje, vec samo da ja nisam naisao na njih. Da bi bilo koja biljka terala toliko stabala i davala veliki broj plodova dobrog kvaliteta, morala bi da ima vrlo, vrlo jako stablo i izuzetno razvijen koreni sistem. Moguce da ova vasa sorta to ima, pa da na taj nacin moze da prehrani sve plodove na zapercima. kad na jesen budete vadile paradajz iz zemlje, obratite paznju na velicinu korena u odnosu na neku drugu sortu koju mozda imate, pa nam javite. a do tada, izvestavajte o salatama i rostiljima ukrasenim ovim plodovima
#137: Re: Cherry tomato Autor: tabakov, Lokacija: Novi SadPoslato: Uto Jun 29, 2010 6:59 pm ---- Hvala BlacKBettY što si se odazvala.
Manus-e, od mene možeš očekivati redovne izveštaje sa fotografijama. (Nadam se da će elektronika biti funkcionalana, puj, puj...)
#138: Re: Cherry tomato Autor: tabakov, Lokacija: Novi SadPoslato: Ned Jul 04, 2010 9:18 pm ---- E, pa počelo je. Sinoć sam posadila zapreke, poprilično položeno, pa sam im stavila "tarabice" i privezala ih, da ne bi baš ležali na zemlji. (Došlo me nešto blam da stavljam tačke, ko velim, daj da se prvo primi.) Prvo sam ih doooooobro zalila, a potom je do pola noći padala siiiiiiiiiilna kiša, da je cela bašta plivala. Osvanulo je sunčano i vrelo. Prema najavi "posadotine" izgledaju načisto crknuto. Nadam se, da će ispuniti najavu i za naredne dane i uskoro oživeti.
Nastaviće se...
#139: Re: Cherry tomato Autor: tabakov, Lokacija: Novi SadPoslato: Sre Jul 07, 2010 9:11 am ---- Posađeno još uvek izgleda kao crkotina (treći dan). Velikog sam malo sređivala. Dobio je još jednu tačku (2,5m), podosta raščupavanja i vezivanja. Vrhove grana koje su povezane uz nižu tačku sam odsekla.
#140: Re: Cherry tomato Autor: BlacKBettY, Lokacija: Novi SadPoslato: Sre Jul 14, 2010 9:56 am ---- kazi, na originalnom da li imas plodova? Zametaka?
#141: Re: Cherry tomato Autor: Vojvoda, Lokacija: Predejane-Motel-PredejanePoslato: Sre Jul 14, 2010 8:03 pm ---- zasta koristite ovaj sitni paradajz. Kod nas od jedne sorte prave slatko a drugi je malo veci od lesnika sa malo slatkom aromom. Ima ga svuda ali seme tek u avgustu. Pozdrav.
#142: Re: Cherry tomato Autor: BlacKBettY, Lokacija: Novi SadPoslato: Čet Jul 15, 2010 7:12 am ---- uuu, kako da ne! salata sa sirom i bosiljkom na prepecenom hlebu, garnirung (!ha, koja rec ;o))) ) i svako jutro kad krenem na posao po jedan za usput - sveze ubran.
kako to mislis slatko?
#143: Re: Cherry tomato Autor: ghostrider, Lokacija: uzicePoslato: Čet Jul 15, 2010 8:00 am ---- Ne znam kako kuvaju slatko u Vojvodinom kraju, ali ja sam ga takodje spremala i potseca na slatko od smokava. Sprema se od zelenih plodova cherry-ija.
#144: Re: Cherry tomato Autor: BlacKBettY, Lokacija: Novi SadPoslato: Čet Jul 15, 2010 9:40 am ---- ako kise budu kao sto su rekli da ce biti, zelenih plodova ce biti na pretek. njih smo prosle godine stavljali u tegle (kao tursija) posto u oktobru nije bilo dovoljno sunca da pocrvene, a volela bih i slatko da probam, ako udelite recept
#145: Re: Cherry tomato Autor: tabakov, Lokacija: Novi SadPoslato: Pet Jul 16, 2010 5:15 pm ----
BlacKBettY citat:
kazi, na originalnom da li imas plodova? Zametaka?
DA! I to već rumene. Doduše nismo još jeli, ali sam ipak počela da skidam gornje zaperke, a donji deo sam zagrnula, da, ako je moguće, pusti još žila i poveća koren.
P.S. Sad imam nekog posla, ali uveče ću staviti slike posađenih pelcera i napisati recept za slatko.
#146: Re: Cherry tomato Autor: ghostrider, Lokacija: uzicePoslato: Pet Jul 16, 2010 6:09 pm ---- Evo ga i moj, trebalo je malo probrljati po receptima...Moja biomemorijska kartica ne moze da se nadogradjuje, na zalost
Mera za kilogram zelenih paradajizica:
izbusiti ih unakrst iglom za pletenje, pa potom preliti hladnom vodom i staviti na vatru. Pred kljucanje promeniti vodu i tako 7x. Poslednji put preliti hladnom vodom i skinuti pokozicu. Zatim staviti u krecnu vodu ( kao sljive za slatko) i drzati min. 1/2 sata. Dobro isprati i kuvati u 1 1/2 kg uspinovanog secera kao svako normalno slatko.
Npomena: ovo i svako drugo slatko koje se kuva od voca koje pusta dosta vode ostaviti nakon kuvanja 15-tak min, pa potom vratiti da se kuva jos 3-4'.
#147: Re: Cherry tomato Autor: tabakov, Lokacija: Novi SadPoslato: Pet Jul 16, 2010 7:45 pm ---- Prvo rasad. Pošto je pokazao da se primio, dobio je vadicu za zalivanje i ambicioznu tačku od 2m da raste rodi....
#148: Re: Cherry tomato Autor: tabakov, Lokacija: Novi SadPoslato: Pet Jul 16, 2010 8:09 pm ----
BlacKBettY citat:
a volela bih i slatko da probam, ako udelite recept
Ja ću dati predlog za slatko od ZRELIH paradajzića.
Za 1kg plodova:
Odabrati veću šerpu u kojoj će sadržaj biti plitak.
Ušpinovati 1kg šećera. (Vode se stavi toliko da šećer ogrezne i kuva dok ne dobije konzistenciju meda.)
U to staviti paradajziće i nekoliko kriški limuna. Kuvati (od kad ponovo provri) oko pola sata. Tokom kuvanja skidati penu koja se stvara na površini. (Penu, naravno, baciti.) Šerpu skloniti sa šporeta i prekriti vlažnom krpom. (Dobro je povezati tu krpu oko šerpe (npr. kanapom) da bi ostala zategnuta.) Tako ostaviti dok se potpuno ne ohladi, a krpa osuši (čitaj: do ujutru). Tada slatko može u tegle.
Prijatno.
#149: Re: Cherry tomato Autor: BlacKBettY, Lokacija: Novi SadPoslato: Pon Jul 19, 2010 10:41 am ---- joooj, moji ni ne znaju sta ih ceka
#150: Re: Cherry tomato Autor: tabakov, Lokacija: Novi SadPoslato: Sub Jul 24, 2010 7:11 pm ---- E, sad već i jedemo. No, nema ih dovoljno za obroke, zato što ja, radeći u bašti, kad god prođem kraj njega...
Ukus, ne umem da opišem drugačije osim paradajz. Ukusno.
Vanredni napreduju i danas sam ih privezala za one pomenute ambiciozne tačke. BlacKBettY, volela bih da vidim neku fotografiju tvojih. I da dogodine, opet dobijem sadnicu iste sorte. Kako sam se uverila da se kajcevi brzo primaju, ranije ću ih razmnožiti....
P.S. U jednom grozdu ima po 22 ili 24 paradajzića.