:: Forums ›
detaljno
Tikva (cucurbita pepo)
-> Lekovito i začinsko bilje

#1: Tikva (cucurbita pepo) Autor: simonzecLokacija: Kragujevac PošaljiPoslato: Sub Okt 01, 2005 4:07 pm
    ----
Tikva(ili kako je u Šumadiji zovu bundeva),ustvari seme od nje,siguran je lek protiv svih vrsta crevnih glista,ne izuzimajući i pantljičaru,i kod dece i kod odraslih.
U praksi kod dece pokazalo se da je seme dragoceno stoga što je prijatno za uzimanje,a uz to pouzdano sredstvo.
Daje se u dozi od 30 do 60 grama(prema uzrastu) tj.:
oljuštenog semena od tikve 60 grama
šećera 20 grama
Istucati sve to kao jednu kašu,meku i jednoliku.Uzimati je uz šolju kakaoa ili u beloj kafi.
radije deca uzimaju mlečnu čorbu :
oljuštenog semena od bundeve 30-60 grama
šećera 20 grama
čiste vode(planinske i sl.) 170 grama
pomorandže 1 kriška
najpre istucati seme,šećer i krišku pomorandže i propustiti kroz sito,pritiskajući.Zatim masu izmućkati sa vodom.I lek je gotov za jedno uzimanje.
Seme se sprema i ovako:
seme od tikve 30-60 grama
šećera 40 grama
pomorandže 1 kriška
čaj od korijandera(coriandrum sativum) 2:100 odnosno onoliko koliko je potrebno za žitku kašu
Kao nešto posebno se sprema ekstrat od 300 komada jezgri semenki koji se zove kukumarin.Daje se deci u dozi od 10 do 20 grama u supi ili kakau
I on služi protiv okruglih glisti i pantljičari.
Stari lekari su uz semenke propisivali obavezno korišćenje ricinusa.Za decu je bila doza:
oljušćenog semena 30 grama
belog luka 30 grama
ricinusa 20 grama
to je dovoljno za jednu dozu.
Sto se tiče odraslih dovoljna je količina od 100-200 grama oljuštenog i samlevenog tikvinog semena.Uzima se ujutro sa belom kafom i kroz dva sata se dopunjuje dozom dozom gorke soli ili majčinog lista.
Za čišćenje organizma stomak se priprema salatama.Znači samo se jedu salate od kupusa,luka,patlidžana itd.
Neki doktori su preporučivali ricinus dve kašike pre upotrebe semenki i dve dva sata polse upotrebe leka(ricinus se najbolje meša sa pivom Wink )
Pošto nema kontraindikacije,ne nadražuje organizam i prijatan je lek se može uzimati još dva dana bez opasnosti.

#2: Re: Tikva (cucurbita pepo) Autor: TaktadzankaLokacija: Vranje PošaljiPoslato: Sre Jan 18, 2006 5:08 pm
    ----
Pozz
Mogu li ja samo da zvacem semenke, lakse je ili je neophodno da se uzimaju u kombinaciji.
Inace, semenke bundeve se preporucuju muskarcima posle 45-e godine da bi se regurisala funkcija urinarnog trakta.
Sta je sa pecenim semenkama?

#3: Re: Tikva (cucurbita pepo) Autor: simonzecLokacija: Kragujevac PošaljiPoslato: Sre Jan 18, 2006 9:06 pm
    ----
moze naravno,sa nekim kombinacijama se povecava dejstvo,ali je lekovitost isto izrazena. przene semenke su manje preporucljive zbog nacina obrade(ulje i visoka teperatura),ali su ipak omiljena poslastica, narocito posetioca fudbalskih utakmica Wink

#4: MARMELADA OD BUNDEVE(TIKVE) Autor: maksica6Lokacija: münchen PošaljiPoslato: Čet Jan 19, 2006 8:09 pm
    ----
Potrebno je ocistit zrelu bundevu od kostica i vanjske kore te je potrebno narezati na male kockice te staviti u posudu u koju smo stavili malo vode,te stavimo kuhati,kada je kuhano potrebno je ispasirati,kada je ispasirano stavimo u drugu posudu te tada dodamo:RUM po zelji i soka OD SVIJEZE OCIJEDENIH NARANCI (ako ne zelimo imatzi zutu boju na kraju mozemo jos dodati nekog voca npr,maline kupine crnog grozda ovo velim samo radi promjkene boje od zute u neku drugu) te nastavimo kuhati sa vocnim secerom kada se pocne zgusnjavati prestajemo sa kuhanjem te stavljamo u staklene flasice,OVO JE JAKO UKUSNA MARMELADA;SA RUMOM I NARANDZINIM SOKOM UNISTIMO MIRIS OD BUNDEVA KOJEG NA KRAJU UOPCE NEMA POZDRAV::::::::::::::::::

#5: Re: Tikva (cucurbita pepo) Autor: simonzecLokacija: Kragujevac PošaljiPoslato: Čet Jan 19, 2006 9:20 pm
    ----
eh ja volim miris tikve ali moja lepsa polovina jok! isprobacu ovaj recept pa videcemo........

#6: Re: Tikva (cucurbita pepo) Autor: SladoležLokacija: Nekad bio Zemun PošaljiPoslato: Pet Jan 20, 2006 12:14 am
    ----
A sok od kajsija-od bundeve? Laughing Jeste to probali?
Niko ne bi poverovao da je od bundeve Smile

#7: Re: Tikva (cucurbita pepo) Autor: BiliLokacija: Niš PošaljiPoslato: Pet Jan 20, 2006 12:41 am
    ----
Verovali li ne one dečje kašice se prave od bundeve ili tikve. Jedan tehnolog mi je to rekao. Baza svih tih kašica je tikva, ali arome su različite.

#8: Re: Tikva (cucurbita pepo) Autor: Rotterdam PošaljiPoslato: Pon Jan 07, 2013 11:42 am
    ----
Postovanje, zna li neko da mi ogovori gde mogu u Beogradu da nadjem bundevino ulje presovano na hladno? Dolazim samo na par dana uskoro tako da nemem bas mnogo vremena da sunjam i trazim,( a i u posladnjih par godina odkad nisam tamo se mnogo toga promenilo...).Hvala unapred na informaciji. Aca Bye Bye

#9: Re: Tikva (cucurbita pepo) Autor: Mary JoLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Jan 07, 2013 11:08 pm
    ----
U radnjama zdrave hrane. Dosta dobro snabdevena je na Kalenicevoj pijaci Sunce sija Bye Bye

#10: Re: Tikva (cucurbita pepo) Autor: Rotterdam PošaljiPoslato: Ned Jan 27, 2013 11:01 am
    ----
Mary Jo citat:
U radnjama zdrave hrane. Dosta dobro snabdevena je na Kalenicevoj pijaci Sunce sija Bye Bye


Ok Mary Jo, hvala za informaciju, da zslucajno neznas i naziv radnje ili bar otprilike gde se nalazi na Kalenicu (nadam da pijaca nije renovirana u poslednih par godina...Pozdrav. A. Bye Bye

#11: Re: Tikva (cucurbita pepo) Autor: nikola145Lokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sre Jan 30, 2013 9:08 am
    ----
www.biospajz.rs/index....&page_id=6



-> Lekovito i začinsko bilje

Sva vremena su GMT + 1 sat

Strana 1 od 1