Vojvoda citat: |
Zdravo Marija Mozda si u pravu ali neke vrste voca se ne suse termicki u susarama nego se prirodno osuse na granama . Kad se prirodno osuse tek tada se beru i onda je takav plod kandiran. Zamisli kada bi se termicki susila, sumska borovnica, aronija, zatim pitoma borovnica , americka i evropska brusnica i td. Gledao sam na pijacama i prodavnicama zdrave hrane ,,kandirano voce ,, o kome i pisem. Kupim pa pogledam, nema veze sa susenjem u susarama . Pa i ne isplati se susiti ga kada ga mozemo obrati pred zimu kada se samo po sebi uz pomoc sunceve toplote osusi na granama . Sumska borovnica , kao i evropska brusnica pa i aronija mogu da ostanu na granama do sledeceg proleca . Pa zar takvo voce da se susi u susarama . Drugo su sljive , kruske, oskoruse, kajsije i jos neke jagodaste kulture. one moraju na susenje . Ziziphus jujuba ili urma moze na granama da ostane do proleca sledece godine i to na jugu Srbije , tu blizu Nisa. Tako se prirodno osusi i izmrzne tokom zime ali ne odpadne . Nije za upotrebu ali se ne susi. Pozdrav Nenad. |
Sva vremena su GMT + 1 sat