Tartar citat: |
Ova biljka ima dobru osobinu da se odlično suši na stablu. Onda u nekom trenutku počne i da opada. Ja bih nežnim trešenjem na neki čaršav pokupio takve zrele i prosušene plodove i onda ih prirodno dosušio ili uz pomoć nekog kalorifera. Mana je što to (trešenje) mora da se radi u dužem periodu jer na drvetu su istovremeno zeleni, poluzreli, zreli i prezreli(polu sušeni) plodovi. Posle mogu da se čuvaju kao svako suvo voće. Mogu da se koriste za čaj ili kompot zovite to kako hoćete, sami ili u kombinaciji sa drugim suvim voćem. Ili se koščica izvadi pa se meso ploda koristi svuda gde se koristi suvo voće uključujući sosove za meso. Naravno uz dolivanje belog vina. Treba pronaći nešto o tome kako i u kojoj količini se koristi koščica koja je navodno jako zdrava. Načelno da bi hrana bila zdrava treba je kuvati što kraće ili je ne treba kuvati uopšte. Žižula sadrži polisaharide koji su imunopotentori. Slične imunopotencirajuće polisaharide sadrže neke gljive. U receptima i starim i novim, za te gljive predvidjeno je kuvanje pa čak i malo duže. Iz toga se može predpostaviti da ni polisaharidima u žižuli neće smetati kuvanje. |
Sva vremena su GMT + 1 sat