:: Forums ›
detaljno
Bamija (Hibiscus/Abelmoschus esculentus)
Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća  :| |:
-> Hibiskusi

#31: Re: Bamija - Abelmoschus esculentus L. Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Čet Avg 21, 2008 9:39 am
    ----
hoppla citat:
Bas sam zadovoljna. jako brzo su narasle i vec ih berem. Nisam bas sigurna do koje velicine trebaju narasti za branje ali nema veze.
Ugl.-povrce koje je jako jednostavo i brzo uzgojiti.

Treba da se beru 4-5 dana nakon precvetavanja kada su plodovi dužine 3-5 cm, jer posle plodovi dobiju vlakna.

#32: Re: Bamija (Hibiscus/Abelmoschus esculentus) Autor: FatkaLokacija: Gracanica/Bosna PošaljiPoslato: Čet Avg 21, 2008 11:23 am
    ----
soja, ne, to su preveliki, tgreba brati manje i nanizati na konac da se osusi.Uh sto je ukusno.

#33: Re: Bamija (Hibiscus/Abelmoschus esculentus) Autor: mazenkaLokacija: Stara Pazova PošaljiPoslato: Ned Avg 24, 2008 4:11 pm
    ----
Ajd sad Fatka, znači mogu se sušiti i koristiti kasnije, kada nema svežih? Pretpostavljam da se pre upotrebe malo drže u vodi? Da li su sušene manje sluzave?

#34: Re: Bamija (Hibiscus/Abelmoschus esculentus) Autor: FatkaLokacija: Gracanica/Bosna PošaljiPoslato: Ned Avg 24, 2008 4:23 pm
    ----
Jeste mogu se korisiti kasnije.Suhe su ukusnije nego onako svjeze kada se prave.Prije kuhana potopis u hladnu vodu i dodaj malo sirceta ili octa pa ih tako prokuhaj i isperes u hladnoj vodi.Tada mozes lako skinuti ona j konac.U pripremljeno meso sa zacinima stavis bamnju i jos malo neka stoji na vatri i onda njam, njam.

#35: Re: Bamija (Hibiscus/Abelmoschus esculentus) Autor: mazenkaLokacija: Stara Pazova PošaljiPoslato: Ned Avg 24, 2008 4:33 pm
    ----
Hvala Fatka. Sad samo da nađem bamje, kod nas ih retko ima, morat ću da na proleće potražim seme, pa će biti i kod mene.

#36: Re: Bamija (Hibiscus/Abelmoschus esculentus) Autor: FatkaLokacija: Gracanica/Bosna PošaljiPoslato: Ned Avg 24, 2008 4:34 pm
    ----
Kod nas ima suhe bamnje na pijaci za kupiti.

#37: Re: Bamija (Hibiscus/Abelmoschus esculentus) Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Sub Avg 30, 2008 2:15 pm
    ----
mazenka citat:
Hvala Fatka. Sad samo da nađem bamje, kod nas ih retko ima, morat ću da na proleće potražim seme, pa će biti i kod mene.
Seme bamije ima u Agrocoop prodavnicama.

#38: Re: Bamija (Hibiscus/Abelmoschus esculentus) Autor: mazenkaLokacija: Stara Pazova PošaljiPoslato: Sub Avg 30, 2008 2:48 pm
    ----
Hvala Sojo, potražit ću.

#39: Re: Bamija (Hibiscus/Abelmoschus esculentus) Autor: Icko018 PošaljiPoslato: Sub Feb 28, 2009 4:15 pm
    ----
Da li moze neko da mi kaze gde u Nisu mogu da nabavim ili kupim seme bamije? Ako ne moze da se nadje da li bi neko hteo da mi posalje seme? Unapred hvala!

#40: Re: Bamija (Hibiscus/Abelmoschus esculentus) Autor: tarzo PošaljiPoslato: Sre Jun 17, 2009 9:08 am
    ----
zeleo bih i ja da dodjem do semena bamije pa ako neko ima nek mi javi na moj e-mail ppam @ inecco.net ili telefonom sms porukom na ++387 65 695 642 unapred hvala od Milivoja iz Banjaluke.

#41: Re: Bamija (Hibiscus/Abelmoschus esculentus) Autor: tarzo PošaljiPoslato: Sre Jun 17, 2009 9:19 am
    ----
da li ima sad neko seme bamije da mi javi na moj e-mail ppam @ inecco.net ili sms na telefon ++387 65 695 642 Milivoje iz Banjaluke

#42: Re: Bamija (Hibiscus/Abelmoschus esculentus) Autor: ladybeeLokacija: Sarajevo PošaljiPoslato: Sre Jun 17, 2009 10:40 am
    ----
Evo kako ja pripremam bamiju.Možda to nije pravi recept,ali znam da je strašno ukusno.

Potrebni sastojci :

- 1 struk-niz bamije
- 200 gr. jagnjetine bez kostiju
- 200 gr. teletine bez kostiju
- 2 oveće mrkvice
- 2 crvena luka
- 1 svjež oguljen paradajz
- malo bibera
- malo peršuna i kopra
- 1 žlica vegete
- 1 limun
- ulje i puter

Bamiju natopiti u hladnoj vodi 24 h prije kuhanja,da nabubri.Na masnoći propržiti blago luk i mrkvu i dodati jednu kašikicu putera.Meso isječi na kockice promjera cca 2 cm i dodati preprženom povrću,kao i isječen paradajz.To sve pirjati nekih 15-tak minuta,pa dodati procjeđenu bamiju,malo bibera,malo peršuna i kopra i jednu kašiku vegete.Zaliti sa vodom tek toliko da prekrije sastojke.Nastaviti pirjati uz povremeno dodavanje vode na blagoj vatri još 45 minuta.Kada je gotovo,jelo služiti toplo uz dodatak limunovog soka po želji.

Prijatno Very Happy

#43: Bamija (Hibiscus/Abelmoschus esculentus) Autor: sanjalica4Lokacija: hrvatska PošaljiPoslato: Uto Sep 08, 2009 12:06 pm
    ----
ima li tko sjemena da mi posalje? kod nas u Hrvatskoj nema.
Bye Bye Smile

#44: Re: Bamija (Hibiscus/Abelmoschus esculentus) Autor: Gocapn PošaljiPoslato: Sre Apr 21, 2010 4:55 pm
    ----
Bye Bye
Evo za sve zainteresovane koje zanima Crvena Bamija inace, najkvalitetnija i najotpornija sto se tice naseg podneblja, za sve potrebne informacije:
Goca
tel:060 562 54 33
sobek @ nadlanu.com

#45: Re: Bamija (Hibiscus/Abelmoschus esculentus) Autor: MarijaDjLokacija: Cacak PošaljiPoslato: Sre Apr 21, 2010 6:37 pm
    ----
Ja sam kupila seme bamije i planiram da je sejem ove godine. Nikad je u zivotu nisam videla "uzivo" a kamoli probala. Ako nikne bicu zadovoljna samo i da cveta, a ako moze i da se rucka ....



-> Hibiskusi

Sva vremena su GMT + 1 sat

Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća  :| |:
Strana 3 od 6