:: Forums ›
detaljno
Bamija (Hibiscus/Abelmoschus esculentus)
Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća  :| |:
-> Hibiskusi

#61: Re: Bamija (Hibiscus/Abelmoschus esculentus) Autor: kasper1111 PošaljiPoslato: Sub Jun 04, 2011 8:04 pm
    ----
HELLO OOOOO DO KADE SME SO BAMIJATA
MOJATE VEKE IZNIKNA I IMA PO 3-4 LIVCINJA
USTE E VO CASI I POD NAJLON NAVECER
STRAV MI E OD OVA VREMEVO DA JA POSADAM NA OTVORENO
KE POCEKAM USTE NEKOJ DEN DA SE ZATOPLI I POTOA KE JA SADAM
VIE DO KADE STE???
POZZZDRAV

#62: Re: Bamija (Hibiscus/Abelmoschus esculentus) Autor: Tase01Lokacija: Skopje PošaljiPoslato: Sre Jun 08, 2011 8:52 am
    ----
bamja

#63: Re: Bamija (Hibiscus/Abelmoschus esculentus) Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Pet Jul 06, 2012 11:36 am
    ----
Bamija cvet






Bye Bye

#64: Re: Bamija (Hibiscus/Abelmoschus esculentus) Autor: Mary JoLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Jul 06, 2012 11:38 am
    ----
Mmmmmmmm, bice bamije za djuvec, a moze i u tursiji. Ja nazalost, ne mogu da je gajim. Isuvise je senovito Sunce sija Bye Bye

#65: Re: Bamija (Hibiscus/Abelmoschus esculentus) Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Pet Jul 06, 2012 11:51 am
    ----
Blagodaram Marija Smile , ke bide za se, zalam za tebe, ja sakas a nemas uslov za odgleduvanje.
Pocna da dava plodovi i gi upotrebuvam ,mnogu gi sakam Sunce sija .
A da zasadis vo saksija i ja stavas tamu kade ima sonce?Toa e kolku za sekojdnevna upotreba vo gotvenjeto.
Pozdrav Bye Bye

#66: Re: Bamija (Hibiscus/Abelmoschus esculentus) Autor: Mary JoLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Jul 06, 2012 11:59 am
    ----
Hvala Cvekarka, Nisam razmisljala da je posejem u saksiji. Sledece godine ima da raste. Hvala za ideju. Ja je jako volim u jelima, a u tursiji je neprevazidjena Sunce sija Bye Bye

#67: Re: Bamija (Hibiscus/Abelmoschus esculentus) Autor: hopplaLokacija: Dalmacija PošaljiPoslato: Pet Jul 06, 2012 12:45 pm
    ----
Ja sam je sijala jedne godine u posude i dobro je rasla i davala plodove.

#68: Re: Bamija (Hibiscus/Abelmoschus esculentus) Autor: luckybambooLokacija: Tuzla PošaljiPoslato: Pet Jul 27, 2012 11:19 am
    ----
Evo i moje bamije. Mi je beremo do 3 cm, ali zna da se sakrije i preraste.


#69: Re: Bamija (Hibiscus/Abelmoschus esculentus) Autor: ezraLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Okt 05, 2012 9:52 am
    ----
Molim vas da mi pomognete.Gde mogu da nađem nešto opširnije o bamiji i o drugim biljkama ?Ovo po forumima što može da se nađe sve je nekako škrto.
U napred hvala.

#70: Re: Bamija (Hibiscus/Abelmoschus esculentus) Autor: Mary JoLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Okt 05, 2012 1:58 pm
    ----
Ezra, dobro nam dosla Cvetanje
Najbolje da otkucas latinsko ime bamije Abelmoschus esculentus i pronacices sve sto te zanima. Sunce sija Bye Bye

#71: Re: Bamija (Hibiscus/Abelmoschus esculentus) Autor: ezraLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Okt 05, 2012 4:07 pm
    ----
Hvala na brzom odgovoru.Mislio sam ako može na našem jeziku.

#72: Re: Bamija (Hibiscus/Abelmoschus esculentus) Autor: ggmLokacija: Beogradski pašaluk PošaljiPoslato: Pet Okt 05, 2012 6:02 pm
    ----
Preuzeto sa sajta :
www.agroklub.com/sortn...amija-202/

,,Bamija

Sinonim: okra; Engleski naziv: Gumbo; Latinski naziv: Hibiscus esculentus L.;

Bamija je jednogodišnja biljka.
Sasvim mladi plodovi 3 – 6 dana nakon cvatnje i oplodnje
koriste se kao povrće na različite načine,
a najviše kuhani ili pirjani.
Bamija se može konzervirati sušenjem, zamrzavanjem,
sterilizacijom i mariniranjem.
U prehrambenoj industriji sasušena se koristi kao prirodni emulgator, a djeluje i kao antioksidans.
Smanjuje kristalizaciju šećera, što se koristi u konditorskoj industriji.
Zrelo sjeme u nekim zemljama Azije i Afrike prži se kao nadomjestak kavi.

Glavni korijen je dubok, a postrano se razvija u površinskom sloju tla. Stabljika je u početku zeljasta, a kasnije odrveni i može biti
visoka 60 cm do 2 m.
Listovi su spiralno raspoređeni, okrugli ili ovalni, trokrpasti ili peterokrpasti. Dvospolni cvjetovi (bijeli ili žuti s tamnocrvenom ili ljubičastom pjegicom) nalaze se u pazušcima listova.
Plod je tobolac na kratkoj stapci.

Agroekološki uvjeti za uzgoj bamije
Vezani članci - Bamija
-----------------------------------------------------
Bamija - lijek ili hrana
Bamija, orijentalna povrtna kultura
Minimalna temperatura klijanja iznosi 15 – 17 °C, a optimalna 29 – 30 °C.
Za vegetativni rast potrebno je najmanje 15 °C, a normalno raste
tek iznad 20 °C.
Temperature niže od 10 °C izazivaju jači zastoj u rastu,
kao i one iznad 40 °C.
I najmanji mraz uništi biljku.
Može podnijeti kraće sušno razdoblje bez većeg zastoja u rastu,
ali ravnomjerna opskrba vodom prijeko je potrebna za dobar prinos.
Za uzgoj su najprikladnija srednje teška tla, dobre strukture
uz pH 6 do 7. Ne podnosi jače kisela tla.

Agrotehničke mjere u uzgoju bamije
U plodoredu bamiji odgovaraju dinje i krastavci jer imaju
iste uvjete za rast i razvoj.
Za dobar prinos potrebno je dosta hraniva.
Preporučene količine su 600 – 800 kg/ha kombiniranog
NPK gnojiva 10:20:20, uz prihranu dušikom tijekom
vegetacije 2 do 3 puta sa po 20 – 30 kg/ha.
Uz međurednu obradu prema potrebi se prorjeđuje (u proljeće)
na planirani broj biljaka.
Ljeti se zalijeva, prihranjuje i biljke se vežu za potporanj.

Sjetva / sadnja bamije
Bamija se sije kada prođe opasnost od proljetnih mrazeva,
a kada tlo na 5 cm dubine postigne temperaturu višu od 15 °C.
Sije se na otvoreno, uz međuredni razmak 60 – 100 cm i
razmak u redu 20 – 30 cm, na dubinu 2 – 3 cm.
Prije sjetve korisno je sjeme namočiti kroz 24 sata u
toplu vodu (oko 30 °C), što će omekšati sjemensku ljusku.
Za 1 ha potrebno je 5 – 10 kg sjemena.
Cvatnja počinje 6 – 8 tjedana nakon sjetve, a ubrzo nakon toga i berba.

Može se i saditi.
Presadnice se uzgoje u kontejnerima u zaštićenom prostoru
kroz 4 – 6 tjedana sa po 3 – 4 prava lista.
Sadi se krajem travnja ili početkom svibnja, što odgovara klimatskim uvjetima našeg mediteranskog područja.
Uzgaja se na gredicama širine 150 cm pokrivenim crnom
PE folijom u dvoredovima s međurednim razmakom 35 cm
i razmakom u redu 30 cm uz navodnjavanje kapanjem.

Berba i skladištenje bamije
Berba počinje krajem svibnja ili početkom lipnja i traje do kraja
rujna ili početka listopada.
Uz berbu plodova dužine 7,5 – 9 cm, tri puta tjedno na ovaj se
način može postići prinos od 20 t/ha.
Plodovi se beru ručno, tako da se plod malo zaokrene i otkine.
Problem može biti i pojava alergijske reakcije kod pojedinih
berača od sitnih dlačica na cijeloj biljci.

Plodovi vrlo brzo gube vodu i zato ih treba što prije ohladiti na oko 10 °C, pakirati u manje jedinice ambalaže, pokrivene folijom.
Na prodajnom mjestu može se održati samo kratko, 2 do 3 dana na 7 °C.

Izvor: R. Lešić, J. Borošić, I. Buturac, M. Ćustić, M. Poljak, D. Romić; Povrćarstvo; Čakovec, 2002.,,

#73: Re: Bamija (Hibiscus/Abelmoschus esculentus) Autor: tdikiLokacija: Pancevo PošaljiPoslato: Čet Avg 08, 2013 6:04 pm
    ----
Da osvezim temu

#74: Re: Bamija (Hibiscus/Abelmoschus esculentus) Autor: TanicaLokacija: Hrvatska PošaljiPoslato: Pon Avg 12, 2013 10:02 pm
    ----
Kod mene isto cvjeta , svaki dan po jedan cvijet. Ja sam dobila uputu da se plodovi od ovoga ne jedu....


#75: Re: Bamija (Hibiscus/Abelmoschus esculentus) Autor: Dictamnus PošaljiPoslato: Čet Sep 11, 2014 10:52 am
    ----
Тема је заспала начисто, или су вас бамије успавале, ко зна можда имају и ту моћ!? Него да вас потсетим: контролишите бамије сваки дан, да не полуде. Што рече luckybamboo горе, знају да се сакрију, па прерасту. Само два дана ако ме нема, зачас нарасту и више се не могу користити, постају жилаве, испуне се крупним белим семеном.


Зато сада дежурам и мотрим и не дам им да порасту више од 2 cm, тада су најбоље, ма да и тако малецке знају да буду пуне семена!
Хајде ако неко зна још неки интересантан рецепт за спремање бамија нека каже, посебно са сувим бамијама.



-> Hibiskusi

Sva vremena su GMT + 1 sat

Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća  :| |:
Strana 5 od 6