#46: Re: Bamija (Hibiscus/Abelmoschus esculentus) Autor: cvekarka, Lokacija: Prilep MakedonijaPoslato: Sub Apr 24, 2010 6:30 am ---- Bamijata ja sadime kaj nas i ja ima, ama ne sum znaela da e edna vrsta hibiskus. Cvetot vistina e mnogu ubav i lici na hibi Ja prodavaat na pazar seme vo kapace od sise merka. Se podsetiv oti treba da ja nabavam.
#47: Re: Bamija (Hibiscus/Abelmoschus esculentus) Autor: Tase01, Lokacija: SkopjePoslato: Sub Jul 03, 2010 8:47 pm ---- moja bamja
#48: Re: Bamija (Hibiscus/Abelmoschus esculentus) Autor: cvekarka, Lokacija: Prilep MakedonijaPoslato: Uto Jul 06, 2010 12:20 pm ---- Pozdrav do tebe Tase01, cela plantaza si imal bamja.Uzivas vo ubavite cvetovi, a posle na vkusnite plodovi.
#50: Re: Bamija (Hibiscus/Abelmoschus esculentus) Autor: gioiaa, Lokacija: LoznicaPoslato: Pet Feb 18, 2011 12:59 pm ---- gde se moze nabaviti seme bamije?
#51: Re: Bamija (Hibiscus/Abelmoschus esculentus) Autor: Mary Jo, Lokacija: BeogradPoslato: Pet Feb 18, 2011 4:12 pm ----
gioiaa citat:
gde se moze nabaviti seme bamije?
Mislim da je Manus sejao. Mozda ima nesto semena. A vidi i kod Mileta iz Tabanovaca. Telefon cu ti dati na pp, da ne bude reklama Inace bez problema u svakoj poljoapoteci u Sofiji Ako ne nabavis sada, kada bvudem isla, mislicu na tebe
#52: Re: Bamija (Hibiscus/Abelmoschus esculentus) Autor: kasper1111, Poslato: Uto Mar 15, 2011 8:36 pm ---- zdravo na site
denes za rucek jadev bamija noramlno smrznata ja imeem doma nija dade eden rodnina i moram da vi kazam deka rucekot bese fenomenalen
i sto napraviv potoa
pravec vo zemjodelska apteka i si kupiv seme od bamija od semenarna slovenija e i valda ke e OK
sega moram da cekam samo maj da dojde za da mozam da ja poseam
pozzdrav pa ke vi kazam sto ke bide
#53: Re: Bamija (Hibiscus/Abelmoschus esculentus) Autor: kasper1111, Poslato: Sre Mar 30, 2011 11:39 am ---- eto me mene pak
aj kazete mi dali mora da se ceka mesec maj za da se posee bamijata.Jas zedov seme od semenarna slovenija edno paketce i na nego pise deka treba da se ceka vo maj da se posee i edna nok da se drzi vo voda za podobro da iznikne.Aj vasite iskustva spodelite gi so nas
caoo
#54: Re: Bamija (Hibiscus/Abelmoschus esculentus) Autor: Tase01, Lokacija: SkopjePoslato: Pet Apr 22, 2011 10:55 am ---- bamja
#55: Re: Bamija (Hibiscus/Abelmoschus esculentus) Autor: Fatka, Lokacija: Gracanica/BosnaPoslato: Pet Apr 22, 2011 1:26 pm ---- Da,bamnja se sije u maju.
#56: Re: Bamija (Hibiscus/Abelmoschus esculentus) Autor: kasper1111, Poslato: Pon Maj 09, 2011 2:23 pm ---- ETE MOJATA BAMIJA E VEKE VO ZEMJA I CEKAM DA IZNIKNE
JA CUVAV EDNA NOK(SEMETO) VO VODA I POTOA J APOSEAV VO ZEMJA ODNOSNO VO CASI
I SEGA USTE DA BEA VREMENSKIVE USLOVI DOBRI MOZDA I KE IZNIKNE POBRZO A VAKA ????
KAKO E DA E JAS CEKAM
POD NAJLON E I SE NADEVAM DEKA ZA BRZO KE IZNIKNE
Ajd sad Fatka, znači mogu se sušiti i koristiti kasnije, kada nema svežih? Pretpostavljam da se pre upotrebe malo drže u vodi? Da li su sušene manje sluzave?
Kod nas ih stavljaju kao tursiju
#59: Re: Bamija (Hibiscus/Abelmoschus esculentus) Autor: Tase01, Lokacija: SkopjePoslato: Pet Maj 20, 2011 11:34 am ---- I kaj mene pocnaa da niknuvaat
#60: Re: Bamija (Hibiscus/Abelmoschus esculentus) Autor: mentapip, Lokacija: SarajevoPoslato: Sub Maj 21, 2011 2:02 pm ---- Kod nas je nekakvo čudnjikavo vrijeme, maj je ali je hladno Bamija mi je nikla u čašicama i trebala bih je presaditi ali me strah jer mi je skora hladnoća poubijala već dosta biljaka :(
Evo i od mene par savjeta. Bamija se može sušiti i tada se koriste manji plodovi(do 3 cm=sušenjem postanu još manji, smežuraju se malo), za kuhanje svježe bamije ili one brzo smrznute mogu se koristiti i veći plodovi(do 5 cm)-budu jako sočni, takođe se i za kiseljenje salate koriste ti veći plodovi.
Prije kuhanja sušenu bamiju treba namočiti 'preko noći' u hladnoj vodi+supena kašika sirćeta. Prije kuhanja isprati.
Svježu bamiju kratko(2-3 min) prokuhati u vodi sa sirćetom, ocijediti, proprati i dodati već kuhanom mesu. Bamiju staviti u sredinu mesa i doliti vode. Ne miješati već samo malo prodrmati šerpu da se bamija ne bi raspala. Iz istog razloga paziti i na vrijeme kuhanja. Bamija je kuhana kada je plod mekan i ne osjeti se tvrdoća brazdi, a i dlačice su neosjetne. To se najbolje vidi po 'kapici' bamije-kada se počne odvajati to je već prekuhano. Da se to 'skužiti' već nakon 1-2 puta što se napravi.
Od ostalih dodataka uz bamiju se fino slaže mrkva.