:: Forums ›
detaljno
Beli luk?
Idi na stranu: 1, 2  Sledeća  :| |:
-> Ratarske i povrtarske kulture

#1: Beli luk? Autor: BiodinamikaLokacija: Vršac PošaljiPoslato: Sre Okt 20, 2010 1:04 am
    ----
Da li ima ista o belom luku na ovom forumu?

Hvala

#2: Re: Beli luk? Autor: wizardica PošaljiPoslato: Pon Apr 11, 2011 2:30 am
    ----
Cvetanje bok svima! kaj bude netko nešto napisao o češnjaku-bijelom luku? Mene konkretno jako zanima jer mi je dosta kineskog u svim trgovinama,konkretno jedva sam nabavila 3 sorte starog češnjaka.Nikada nisam uzgajala češnjak sve dok nisam pročitala kako kinezi gnoje ljudskim fekalijama češnjak i stavljaju ga u klor da bude skroz bijeli.Pa sad ti jedi s guštom taj bljak češnjak.molim vaše komentare. Bye

#3: Re: Beli luk? Autor: xydzLokacija: Subotica PošaljiPoslato: Pon Apr 11, 2011 8:01 pm
    ----
meni su rekli da ne postoje sorte češnjaka. sve je to jedna sorta koja se navodno razlikuje samo u zavisnosti kada je sejana i kako je rasla ( u kojim uslovima).

#4: Re: Beli luk? Autor: wizardica PošaljiPoslato: Pon Apr 11, 2011 8:15 pm
    ----
A BAŠ SU TE KRIVO UPUTILI.Neznam kako, pa onda su sverajčice iste nema sorti? Ajd ti njih sve lijepo pozdravi i nek sjednu za internet pa nek čitaju o sortama povrča. Shocked

#5: Re: Beli luk? Autor: Tartar PošaljiPoslato: Uto Apr 12, 2011 8:16 am
    ----
Danas ima više stotina varijanti belog luka. Ima nekih koji cvetaju i prave seme i nekih koji ne cvetaju pa mogu da se razmnože samo iz čena. Ovi drugi imaju “mek vrat” pa se od njih lako pravi venac. Ovi koji cvetaju teško se upliću u venac jer naprave “bik” na kome je cvetna glava koja pređe u seme. Kod nekih to seme krene da klija još na stabljici. Znači viseći vrtovi na maminoj glavi!
Kada se seme poseje dobije se nešto kao arpadžik, mala, okrugla, simetrična glavica bez čenova ili od jednog čena, kako vam drago. Ako nam ne treba seme onda se bikovi podseku. U suprotnom rod je oko 20% težinski manji. Beli luk koji pravi seme je značajan za hobiste jer kesica semena lako stigne u pismu za razliku od paketa sa čenovima! Jeste da je Balkan jedno od mesta porekla belog luka ali danas ovde dominiraju kineski ili holandski, industrijski modeli tako da stare,dobre vrste moramo da uvozimo. Isto važi i za svo drugo povrće, voć, žitarice pa i svinje goveda ovce...
Danas se od belog luka traži da ima relativno krupne čenove, da se ljuspa lako skida, da je umereno ili malo ljut, da ima dobar miris ali ne žestok i da taj miris zadržava tokom kuvanja . Pored toga treba da bude otporan i trajan, to jest da može dugo da se čuva.
Sve pobrojano ima “German Garlic” koji to ime ima u USA a ko zna odakle stvarno potiče. Naime u USA su razna povrća dobila ime ne po mestu porekla ili naciji iz koje potiču već po onome ko je seme u Ameriku doneo. Tako ovaj “Nemac” može da bude poreklom sa Balkana, Kavkaza ili Španije...
To je relativno krupan luk, jako otporan, koji se dobro čuva. Spoljna ljuska je bela sa ružičastom štraftama, poneka skoro bela ali se ispod nazire ružičasta ljuska čena.
gurneys.com/images/250/72802.jpg
Čenova ima malo 4-6 najčešće 5 mada, ima pod varijanti gde je češći prosečnii broj čenova 6. Najčešće je umereno ljut.Ukusan i mirisan je i to zadržava tokom kuvanja. Pravi bik i cveta pa seme može da se poruči iz USA a verovatno i iz Evrope.
Na kraju jedan način korišćenja koji nije uobičajen kod nas. To je da se u svako pečenje ili dinstano meso u rerni, sa ili bez povrća ubaci nekoliko (po meni nikad dovoljno) celih neočišćenih čenova. Malo arome pređe u jelo ali ne toliko da bi dominirala ili pokrila glavni ukus a pasta ili pire u koju se pretvori čen je jako ukusna i slatka. Jednostavno se iscedi iz ljuske.

#6: Re: Beli luk? Autor: wizardica PošaljiPoslato: Uto Apr 12, 2011 1:21 pm
    ----
Tartar, car si Sunce sija
Jako dobre i iscrpne informacije.To se zove poznavanje . Cvetanje

#7: Re: Beli luk? Autor: Jardinier PošaljiPoslato: Uto Apr 12, 2011 6:47 pm
    ----
Vec nekoliko godina tragam za starom sortom bijelog luka ali ali ali. Dobio sam obecanje da bi mozda ove godine mogao dobiti.O ljekovitosti bijelog luka mozemo svi naci na netu tako da ne pisem.Ovaj sad sto se proizvodi i prodaje je nista u odnosu na onu sortu starog.Jedino je dobar sto ga stavim u bastu pa nece krtica vise doci u bastu.

#8: Re: Beli luk? Autor: wizardica PošaljiPoslato: Uto Apr 12, 2011 8:56 pm
    ----
a baš je jedino za krtice, a i one znaju da je taj češnjak bljak. Uhh

#9: Re: Beli luk? Autor: EminaaLokacija: Zenica PošaljiPoslato: Uto Apr 12, 2011 9:13 pm
    ----
nema bas nista dobro do domace,ono nedoamce nit mirisa,nit ukusa,ni izgled domaceg vise nema.hvala Bogu kad je tako da nije rijetko od nas kod bi tezio za domacim i bavio se poljoprivredom,ovako smo primorani. Znoji se

#10: Re: Beli luk? Autor: Jardinier PošaljiPoslato: Sre Apr 13, 2011 11:39 am
    ----
wizardica citat:
a baš je jedino za krtice, a i one znaju da je taj češnjak bljak. Uhh


Bijeli luk je stari nacin kako otjerati krtice iz baste. A sa ovim bijelim lukom koji se sad proizvodi,koji je nikakvog ukusa krtice bijeze na kilometre.Probaj pa javi Wink

#11: Re: Beli luk? Autor: wizardica PošaljiPoslato: Sre Apr 13, 2011 1:37 pm
    ----
Wink Jardinier, znam ja se samo šalim na račun kineskiog češnjaka kojeg kinezi gnoje vlastitim fekalijama, znam za odličan učinak na krtice i voluharice ponajviše. Bye Bye

#12: Re: Beli luk? Autor: Tartar PošaljiPoslato: Sre Apr 13, 2011 5:12 pm
    ----
Verovali ili ne bas u USA ima starih vrsta koliko hoćete. Amerika je zemlja kontrasta. Sa jedne strane sve sami hibridi i GMO a sa druge neki entuzijasti uporno čuvaju i sade(seju) razne sorte is "starog kraja". U USA postoji festival belog luka. Održava se u mastu Gilroy, koje oni pretenciozno zovu svetskom prestonicom belog luka. Međutim, kada se pogleda šta sve postoji u ponudi starih sorti možda ova pretencioznost i nije bez osnova. Talijani su naravno doneli svoje stare vrste kao i Grci pa Španci. Ja sam kao dobar primer naveo onaj nemački beli zato što mi se čini da zadovoljava najviše uslova pa i to da je reč o staroj jako otpornoj sorti ali ima i slađih i ljućih i mirisnijih i......
Jedan od zanimljivih "modela" je Elephant Garlic, znači slonovski soj, koji potiče iz Perua i dostiže neverovatnih pola kilograma. Ukus i miris su nešto blaži ali tipični, kažu. Najzanimljivije je to da uopšte nije reč o belom luku već o praziluku koji pravi glavice.
www.hollandandbarrett....Garlic.jpg

#13: Re: Beli luk? Autor: Jardinier PošaljiPoslato: Čet Apr 14, 2011 11:22 am
    ----
wizardica citat:
;) Jardinier, znam ja se samo šalim na račun kineskiog češnjaka kojeg kinezi gnoje vlastitim fekalijama, znam za odličan učinak na krtice i voluharice ponajviše. Bye Bye


Dobar ucinak daje i kad hoces da prekines vezu sa curom ili deckom.Najedes se bijelog luka i odes na sastanak. Razz Very Happy

#14: Re: Beli luk? Autor: savapLokacija: petrovcic PošaljiPoslato: Uto Maj 03, 2011 1:06 pm
    ----
Bye Bye lpo objasnjenje Tartar,samo jedno pitanje:Gde naci seme tog luka sto cveta i ima bebe na vrhu?ja sam ga imala i izgubim seme(nisam dugo sejala bastu)dala seme mami i ona ga unustila,a sad bih da ga nabavim ponovo,ovaj u cenjevima(posajala sam ga)mi smor za ciscenje Evil or Very Mad

#15: Re: Beli luk? Autor: Tartar PošaljiPoslato: Pet Maj 06, 2011 5:07 pm
    ----
savap citat:
:bye2 Gde naci seme tog luka sto cveta i ima bebe na vrhu?ja sam ga imala i izgubim seme(nisam dugo sejala bastu)dala seme mami i ona ga unustila,a sad bih da ga nabavim ponovo,ovaj u cenjevima(posajala sam ga)mi smor za ciscenje Evil or Very Mad

Ima po pijacama tog koji pravi bebice. Doduše biće ga tek za jesenje sađenje kada se na pijacama pojave zrele glavice ovogodišnjeg luka. Treba tražiti onaj koji ispod spoljne ljuspe ima manje-višec ljubičastu ljusku ali glavna stvar je da ima ostatak bika. To se lako prepozna tamo gde je stabljika presečena. Na preseku se vidi ostatak bika koji je okrugao i ima šupljinu. Za sađenje se uzimaju najkrupniji čenovi. Tako bi trebalo da dobiješ krupne zdrave glavice. Bebice ceš dobiti tek sledeće godine. Ove godine sam posadio 10-ak čenova i očekujem da cveta. Ja ću probati da bebice posadim već početkom septembra. i onda da ih ostavim u zemlji za sledeću god. Videćemo?



-> Ratarske i povrtarske kulture

Sva vremena su GMT + 1 sat

Idi na stranu: 1, 2  Sledeća  :| |:
Strana 1 od 2