:: Forums ›
detaljno
Organska biljna proizvodnja
Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Sledeća  :| |:
-> Organska hrana i proizvodnja

#61: Re: Organska biljna proizvodnja Autor: majiLokacija: ruma PošaljiPoslato: Uto Mar 19, 2013 2:07 pm
    ----
A sirovo, da li se razredjuje sa vodom ili ne i kako gajite kupus on mi nikako ne uspeva, nece da oformi glavicu! Mislila sam ove godine da ga sadim sa spanacem!?

#62: Re: Organska biljna proizvodnja Autor: BiodinamikaLokacija: Vršac PošaljiPoslato: Uto Mar 19, 2013 2:08 pm
    ----
1:1

#63: Re: Organska biljna proizvodnja Autor: HajdukLokacija: Surdulica PošaljiPoslato: Čet Apr 04, 2013 11:12 pm
    ----
Pozdrav svima.U kakvom vremenu zivimo tema zdrave hrane veoma interesantna.Ja imam tu srecu da zivim u brtskoplaninskom podruciju pa mi je dosta toga iz prirode dostupno,u zavisnosti od sezone.Danas sam bio u setnju i usput ubrao sremus.Hteo bi da pitam ako neko zna da mi kaze da li moze sremus da se skladisti i na koji nacin,posto mu je sezona veoma kratka.Hvala unapred i pozdrav.HAJDUK

#64: Re: Organska biljna proizvodnja Autor: ruselijaLokacija: banjaluka PošaljiPoslato: Pon Apr 08, 2013 8:33 pm
    ----
Драги моји, од прије неколико месеци сам члан овог дивног "Света биљака", али сада први пут активно учествујем својим јављањем. Волим биље и дословно живим с њим и у кући и у мојој малој окућници, али и у природи.

Одушевила ме је ова тема о органском узгоју поврћа. Помало сам то његовала годинама, али у недостатку времена, нисам се могла довољно посветити мојој башти. Сада сам у пензији и почињем истински да уживам.
Иначе, један драги стари, нажалост покојни комшија увек ми је говорио да у башти имам најуспешнији бонсаји, јер, заиста што сам засадила и посијала, било је минијатурно кржљаво, а ја упорно нисам хтела да користим вештачко ђубре, као ни данас, чак ни за цвеће.

Импровизовала сам компостиште у које одлажем кућни и зелени отпад, изрезане гране дрвећа и воћки, папир и све што се разлаже. Набавила сам и "шаку" калифорнијских глиста и оне "вредно раде" тако да имам диван компост, али наравно, у малим количинама, па га "штедим" за моје миљенице међу биљем.

Што се биљака тиче, не знам броја разноразних врста, углавном је то цвеће и лековито и зачинско биље, а упорно набављам и све ново што ми још недостаје. Од поврћа, до сада сам била обесхрабрена због "бонсаи" формата и недостатка времена, али од сада му се озбиљније посвећујем. Већ сутра ми моја прија шаље неколико пикиране расаде атохтоног домаћег парадајза "волујско срце", који ми је и лане био диван, и један примерак је тежио чак 580 гр, а о укусу да вам не говорим.

Такоже сам у невреме, у новембру, "затурила" десетак чешњева белог лука који сам добила од пријатељице, а она од некога из далмације - те димензије још нисам видела - једна главица је била пречника хемијске оловке и садржавала је свега 4-5 "зубића". већ је никао и делује моћно у односу на обичан бели лук и има више пепељасте листове. Баш ме занима какав ће бити када дозрије.

Да не дуљим за први пут.
У очекивању "пролећних дана" и мало топлине и сунца, будите здрави и успешни.

#65: Re: Organska biljna proizvodnja Autor: kameliaLokacija: srpska republika PošaljiPoslato: Uto Apr 09, 2013 9:16 pm
    ----
Dobro nam došla Ruselia !

#66: Re: Organska biljna proizvodnja Autor: kreketaloLokacija: Sombor PošaljiPoslato: Sre Apr 10, 2013 10:55 am
    ----
www.youtube.com/watch?v=AoOZHU9FcTA

www.youtube.com/watch?v=7EQNxypQkwI

#67: Re: Organska biljna proizvodnja Autor: majiLokacija: ruma PošaljiPoslato: Sre Apr 10, 2013 8:47 pm
    ----
Hajduk citat:
Pozdrav svima.U kakvom vremenu zivimo tema zdrave hrane veoma interesantna.Ja imam tu srecu da zivim u brtskoplaninskom podruciju pa mi je dosta toga iz prirode dostupno,u zavisnosti od sezone.Danas sam bio u setnju i usput ubrao sremus.Hteo bi da pitam ako neko zna da mi kaze da li moze sremus da se skladisti i na koji nacin,posto mu je sezona veoma kratka.Hvala unapred i pozdrav.HAJDUK

Hajduk, evo načina da se skladišti sremuš:
Esencija od sremuša:
Sitno naseckanim listovima rastresito se napuni boca do grlića a zatim se masa prelije domaćom rakijom. Boca se 14 dana drži na sunčanom i toplom mestu posle čega se procedi i pije dnevo 14-15 kapi sa malo vode.

#68: Re: Organska biljna proizvodnja Autor: kajka59Lokacija: Sombor PošaljiPoslato: Sub Apr 13, 2013 3:48 pm
    ----
POZDRAV,
citala sam o tome kako je luk sremus zdrav za organizam. Blago svima koji mogu da ga koriste u ishrani. Dali luk sremus raste u svim sumama i kako ga najlakse prepoznati.

#69: Re: Organska biljna proizvodnja Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Uto Apr 16, 2013 8:22 pm
    ----
Zdravo Kajka
Sremus raste u sumama a moze i u saksijama [ ko nema bastu]. Nikakva nega mu ne treba . Jedino sto trazi malo zalivanja tokom leta jer drugo je suma a drugo basta ili saksija .
Pozdrav.

#70: Re: Organska biljna proizvodnja Autor: kajka59Lokacija: Sombor PošaljiPoslato: Sre Apr 17, 2013 8:58 pm
    ----
Pozdrav
Hvala sto ste se javili. Dali ste mi dobru ideju, posto nemogu biljku da donesem iz sume, nabavicu seme i prvo ga posejati u saksiju.
Pozdrav.

#71: Re: Organska biljna proizvodnja Autor: snex70Lokacija: Mladenovac PošaljiPoslato: Sre Jan 22, 2014 7:59 am
    ----
Ja sam cula i gavez kao odlicnu organsku prehranu za biljke, zna li neko nesto vise o tome?

#72: Re: Organska biljna proizvodnja Autor: nikola145Lokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sre Jan 22, 2014 10:23 am
    ----
Koristi se isto kao i kopriva, a može i u kombinaciji sa koprivom. Zbog jako dubokog korena izvlači hraniva iz dubine i ne smeta komšijskim biljkama. Kosi se nekoliko puta godišnje. Može i jednostavno da se koristi kao malč.

#73: Re: Organska biljna proizvodnja Autor: Aconita PošaljiPoslato: Sre Jan 22, 2014 12:11 pm
    ----
evo ti ga iz knjige bio vrt:

klik za povecat

#74: Re: Organska biljna proizvodnja Autor: macak23Lokacija: Pancevo PošaljiPoslato: Sre Jan 22, 2014 10:53 pm
    ----
Stititi li neko kajsije i ostale kosticave vocke bez fungicida od monilije?kako?
Pozdrav

#75: Re: Organska biljna proizvodnja Autor: jelenavsdLokacija: Smederevo PošaljiPoslato: Pon Dec 01, 2014 10:53 am
    ----
Pozdrav
Vidim da je tema malo mrtva,nije mi jasno zasto?
Meni je bilo jako zanimljivo da procitam vasa iskustva,volela bih da ljudi slobodnije pisu,to zaista pomaze drugima.
Moje iskustvo sa zdravom hranom je takvo da sam kao mala jela neprskano povrce iz baste moje mame.Vec par godina imam svoju bastu u kojoj uglavnom gajim grasak,luk,krompir,kupusnjace,salate,dakle skoro sve. Imamo i voce. Voce nikad ni sa cim ne prskamo. Sto se tice povrca svekar je ranije prskao luk,ali ja cu i od toga odustati.Iako neko iskustvo postoji prvi put se srecem sa malcom i kompostom.Nisam znala ni da asovljenje steti zemlji. Kompost sam stavila da se napravi,dok on stigne donela sam zemlju iz sume,koja izgleda i fenomenalno mirise,u stvari prirodni kompost ili treset,ne znam sta je? Ali definitivno ce pomoci mojoj zemlji. Zemljiste na kome sadim je lako,peskovito,blizu Dunava. Prilicno je plodno. Jedino imamo problem sa travom "pirevinom".U pocetku smo je dosta cistili,sad isto imamo jedan deo gde pokusavamo da je se resimo tako sto vadimo koren.Postoji li drugi nacin?

Kod kuce imamo kajsiju i tresnju,nikad ih ni sa cim nismo prskali,toliko radjaju da ne znamo sta cemo sa tolikim vocem.Tako da se ja jezim kad po poljoprivrednim forumima citam koliko se voce prska. Da li zaista niko ne shvata da je to strasno i pogubno po nase zdravlje i buducnost?



-> Organska hrana i proizvodnja

Sva vremena su GMT + 1 sat

Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Sledeća  :| |:
Strana 5 od 10