#1: Organska stocarska proizvodnja Autor: Pljoska, Lokacija: KanadaPoslato: Sre Dec 01, 2010 6:23 am ---- U organskoj proizvodnji dobrobit životinja ima visok prioritet. Pre svega životinjama treba obezbediti uslove za njihov rast i razvoj u skladu sa prirodnim genetskim potencijalom. To podrazumeva poštovanje fizioloških i ekoloških potreba životinja i stvaranje uslova za ispoljavanje prirodnih funkcija i ponašanja.
Pri organizovanju organske stočarske proizvodnje prednost se daje domaćim (autohtonim) rasama koje su adaptirane na lokalne uslove gajenja i otporne na bolesti. Broj životinja na organskom gazdinstvu povezan je sa površinom, kako bi se izbegle industrijske farme i preterano izlučivanje nitrata u zemljište i podzemne vode.
Principi organskog stočarstva:
Vrste i rase životinja treba da budu prilagođene lokalnim uslovima gajenja
Životinje treba da vode poreklo iz organskog sistema uzgoja
Objekti za smeštaj i držanje životinja treba da budu prilagođeni dređenoj životinjskoj vrsti (dovoljno prostora, svetla i mogućnosti za boravak napolju)
Životinje se hrane organski proizvedenom hranom sa sopstvenog imanja ili sa imanja u regionu
Zabranjena je preventivna upotreba antibiotika i drugih lekova, kao i upotreba hormona.
Intenzivni sistemi uzgoja životinja nisu dozvoljeni .
#2: Re: Organska stocarska proizvodnja Autor: Tazika, Lokacija: zaselak 25 km južno od ZagrebaPoslato: Sub Feb 26, 2011 11:28 am ---- Ovo zvuči predobro da bi bilo istinito... Toga kod nas ima samo ako netko drži par kravica i crnih svinja "po starom", više kao kućne ljubimce...
Pozdrav Kanadi , toga kod vas ima?
...a ima li kod nas, organizirano? Možda Mavrović?
#3: Re: Organska stocarska proizvodnja Autor: Vojvoda, Lokacija: Predejane-Motel-PredejanePoslato: Uto Sep 30, 2014 12:55 pm ---- Tazika , ima i u Hrvatskoj i to na nekoliko lokacija .
Gledao sam na TV-eu. na ostrvu Mljetu ljudi gaje podolsko govece koje je tokom cele godine na ispasi i povremeno se obilazi da bi se proverila njihova kolicina ili radi prodaje odraslih grla . Nema nikakvog uticaja hemije i to tako i treba . Ima i u okolini Osijeka neka porodica gaji svinje mangulice . Celog leta su po sumama i tamo se i razmnozavaju.
Kod nas na jugu u opstinama Dimitrovgrad i Crna trava postoje dve porodice koje gaje karakacansko govece i ovcu [ vise grla] na najprimitivniji nacin . Meso takvog teleta [ imao prilike da probam] je neuporedivo ukusnije i kvalitetnije od simentalaca ili neke dtuge pasmine .
Kod nas drzava finansira gajenje tih starih sorti ali vlasnik nesme maticno grlo da proda. Mogu se telad i jagnjad prodavati ali odrasla grla ne .
Karakacansko govece ne prelazi 200 kg. i moze prezimiti napolju.. Stara sorta Balkanskog poluostrva jos iz vremena Karakacana , cincara i sopova na istoku Srbije .
Pozdrav