:: Forums ›
detaljno
Cimet i med
Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3  Sledeća  :| |:
-> Lekovito i začinsko bilje

#16: Re: Cimet i med Autor: VeljanovicLokacija: Kragujevac PošaljiPoslato: Sre Maj 11, 2011 8:27 pm
    ----
Sada ostaje samo da pitam kod koga da potvrdim ovo. Very Happy

#17: Re: Cimet i med Autor: salihLokacija: Bihac PošaljiPoslato: Uto Maj 17, 2011 9:36 am
    ----
Janna citat:
Procitala sam da svaki cimet nije zdrav. Navodno jedino je zdrav cimet sa Cejlona. Koji si ti cimet upotrebljavao, kada si regulisao i holesterol i triglecirene?

Koristio sam cimet kupljen u bilo kojoj prodavnici,cimet je cimet,jos bolje bi bilo nabaviti onaj u stangicama i sam istucati zato sto je frisak.postoje i tablete mogu se nabaviti u malo bolje opskrbljenim apotekama.Svaki cimet je zdrav,jedino treba pogledati pri kupovini na rok upotrebe da bas nije istekao sve ostalo nema neke velike razlice,bio cejlonski kineski ili neki drugi.Samo treba biti uporan,uzimati ga redovno,garantovano rezultat nece izostat,puno zdravlja i svako dobro Bye Bye

#18: Re: Cimet i med Autor: kreketaloLokacija: Sombor PošaljiPoslato: Uto Maj 17, 2011 10:07 pm
    ----
Tijam citat:
Toliko dobrih stvari ste napisali o kombinaciji meda i cimeta da ću probati pa možda riješi moj problem s cirkulacijom. Imam vječno ledene ruke i noge pa zbilja možda to pomogne. Obožavam i med i cimet, a ako i ne pomogne uživat ću u okusu.
Cirkulacija se najbolje podstice ubrznim radom srca (vezba), e ako se redovno vezba mora doci do prosirenja tih sitnih krvnih sudova
I na taj nacin se postize bolja cirkulacija, a pogotovo vezbanje za vreme hladnih dana i izlaganje ruku na hladnocu dok se npr. trci
Svi preparati bez ovoga gore napisanog mislim da nisu u stanju to da postignu

#19: Re: Cimet i med Autor: salihLokacija: Bihac PošaljiPoslato: Sre Maj 18, 2011 2:45 pm
    ----
kreketalo citat:
Tijam citat:
Toliko dobrih stvari ste napisali o kombinaciji meda i cimeta da ću probati pa možda riješi moj problem s cirkulacijom. Imam vječno ledene ruke i noge pa zbilja možda to pomogne. Obožavam i med i cimet, a ako i ne pomogne uživat ću u okusu.
Cirkulacija se najbolje podstice ubrznim radom srca (vezba), e ako se redovno vezba mora doci do prosirenja tih sitnih krvnih sudova
I na taj nacin se postize bolja cirkulacija, a pogotovo vezbanje za vreme hladnih dana i izlaganje ruku na hladnocu dok se npr. trci
Svi preparati bez ovoga gore napisanog mislim da nisu u stanju to da postignu
U pravu si,ali sta ce mo sa onima koji nemogu vise trcat,njima cimet i med dodu pravo Ljutisha Very Happy

#20: Re: Cimet i med Autor: salihLokacija: Bihac PošaljiPoslato: Ned Sep 18, 2011 12:40 pm
    ----
Janna citat:
Procitala sam da svaki cimet nije zdrav. Navodno jedino je zdrav cimet sa Cejlona. Koji si ti cimet upotrebljavao, kada si regulisao i holesterol i triglecirene?

Nisam uopste gledao porijeklo cimeta,mislim da je svejedno,samo treba biti uporan i dosljedan i rezultat nece izostat

#21: Re: Cimet i med Autor: maski PošaljiPoslato: Ned Jun 17, 2012 2:41 pm
    ----
kreketalo citat:
Janna citat:
Procitala sam da svaki cimet nije zdrav. Navodno jedino je zdrav cimet sa Cejlona. Koji si ti cimet upotrebljavao, kada si regulisao i holesterol i triglecirene?
Mislim da je tebe neko prevario Bye Bye

nije je niko prevario. to sa cimetom i medom je odlična kura ali vodite računa koji cimet kupujete....



Postoje stotine vrsta i podvrsta cimetove biljke. Kao zacinske, koriste se dve vrste: cejlonski i cimet kasija, poznat kao kina-cimet, koji potice iz Burme. U Evropi se upotrebljavaju obe. Cejlonski cimet stiže u prodavnice u štapicima i ima nežniju i prijatniju aromu, a ukus mu je ljuto oštar, slatko-peckav, ni opor ni sluzav. Sadrži 1,5 do 4 procenta etericnih ulja. Najbolje vrste kina-cimeta mirišu oštrije, a ukus im je peckavo ljut i sladak dok je hemijski sastav kao kod cejlonskog cimeta. Cimet se dva do tri puta godišnje sece sa svakog stabla, zatim se preko noci umotava u kokosove asure i pušta da fermentira, nakon toga se guli spoljna kora, odstrani i srednja, a upotrebljava se samo nežna, unutrašnja. Deset takvih tankih kora uvijaju se jedna u drugu pa se suše prvo u senci a zatim na suncu. Pri tome on dobija svoju žuckasto-smedu boju. Cejlonski cimet je znatno deblje kore i samo se jedanput uvija u štapic. U prodavnice stiže uglavnom u komadicima od 3-10 cm .

Kako razlikovati cejlonski i kasija cimet?

Osim razlike u boji razlikujemo ih ovako:

Štapići pravog cimeta imaju puno tankih slojeva i mogu se vrlo lako samljeti u prah koristeći mlinac za kavu ili mužar, dok su štapići kasija cimeta iznimno tvrdi, a najčešće sadrže jedan deblji sloj kore i mogu vrlo brzo ako ne odmah slomiti električni mlinac ukoliko se prethodno ručno ne slome na male komadiće.

Ponekada dolazi do zabune pri razlikovanju mljevenog cimeta ukoliko je isti skladišten u vlažnijim uvjetima. No, jednostavno provjera lako može pojasniti o kojem je cimetu riječ – par kapi otopine/tinkture joda će pravi cimet ostaviti istim, dok će kasija cimet poprimiti tamno plavu, skoro pa boju tinte, ovisno do količine kasija cimeta koji smo nakapali jodom. Ukoliko niste sigurni koji ste cimet kupili, svakako prije konzumacije provjerite o kojoj je vrsti ovoga začina riječ.

Na kraju zapamtite vrlo važno pravilo:

Kupujte isključivo pravi, odnosno cejlonski cimet – obratite pozornost na latinski naziv na pakiranju proizvoda. Taj cimet možete jesti do mile volje.

Ako ne možete naći taj cimet, onda smanjite uporabu kasija cimeta na najmanju moguću mjeru – primjerice, djeca predškolske dobi smiju dnevno pojesti najviše četiri keksa s kasija cimetom, starija djeca do šešt komada, a odrasli osam. Trudnice ne bi smjele konzumirati kasija cimet.

efekte upotrebe pogrešnog cimeta (sa medom) osetila sam na sopstvenoj koži. obećavam da nije prijatno...

#22: Re: Cimet i med Autor: Janna PošaljiPoslato: Čet Jun 21, 2012 1:58 am
    ----
Hvala Maski na objasnjenju, znam da sam negdje citala i cak vidjela sliku kasija cimeta i cimeta sa Cejlona. Bas prosle sedmice sam pronasla cimet sa Cejlona.

#23: Re: Cimet i med Autor: salihLokacija: Bihac PošaljiPoslato: Sre Okt 03, 2012 12:35 am
    ----
Svi smo razliciti i vrlo moguce da vam cimet npr. iz malezije nije najbolje sjeo,to stoji, ali evo vec duze vremena trosim cimet iz indonezije i nemam nikakvih problema, bas naprotiv,vrlo sam zadovoljan a to sam vec pisao u prijasnjim postovima. Moguje i da jeste cejlonski nabolji, ne sporim ali ja sam za to da se uzima, pa ako nekome ne smeka jedna vrsta neka pokusa sa drugom al cimet i med su dobitna kombinacija u svakom pogledu..

#24: Re: Cimet i med Autor: Dzuli01Lokacija: Skopje PošaljiPoslato: Uto Okt 30, 2012 9:26 pm
    ----
Naisla sam na ovu temu i zaista bih tela da probam cimet i med zbog zdravstvenih problema no jedno me buni.Kod nas u Makedoniji zovu ga i kanella iako mislim da se neradi o istom zacinu.Ja cecto koristim cimet kao zacin i na kesici pise samo cimet ili kanela a poteklo ne.Malo sam istrazivala i nasla neke podatke koji su ma samo vise zbunili.Canela je drvo slicno cimetu(cinamon) a i jos i to da postoje dve vrste cimeta od kojih jedan nesme da se koristi u vecim kolicinama.

#25: Re: Cimet i med Autor: bicalju PošaljiPoslato: Uto Nov 13, 2012 12:44 pm
    ----
I ja obozavam cimet i med.Od nedavno imam napravljenu smjesu u maloj teglici.Jos uvijek nemam naviku za redovnu konzumaciju ali moram reci da mi je grlobolja nestala nakon dvodnevne konzumacije.
I ja sam kupila mljeveni cimet u staklenci,zemlja porekla-Indonezija.
Od ove kombinacije se osjecam dobro.Svidja mi se i ova ideja sa jogurtom,ponekad tome dodam rendanu jabuku i jedem kao uzinu.

#26: Re: Cimet i med Autor: FatkaLokacija: Gracanica/Bosna PošaljiPoslato: Uto Nov 13, 2012 2:42 pm
    ----
Eh, ja nisam mogla naci drugi cimet osim ovaj sto je prizveden u Indoneziji i koristim ga, sa medom sa jogurtom i dobro se osjecam.

#27: Re: Cimet i med Autor: bicalju PošaljiPoslato: Sre Nov 14, 2012 8:26 am
    ----
Da,nema ni kod mene u nabavci drugaciji.Bas juce sam ispregledala sve cimete u marketu,svi su iz Indonezije.
Ja se necu opterecivati vise s tim jer valjda je svaki cimet za koristenje u ishrani pa nece valjda biti otrovan.Mada i ja sam cula da kao ni sa cim ne treba ni sa cimetom pretjerivati.Sve u umjerenoj kolicini i dobro.

#28: Re: Cimet i med Autor: dehi15697Lokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Nov 18, 2013 8:52 pm
    ----
vidim da dugo nije pisano, ali od juče koristim cimet i med, dodao sam kim đumbir i karanfilić... ništa preterano nisam ubacivao 600gr meda 3 kafene kašičice cimeta 1 kima i manji koren đumbira narendan, da i kašikica mlevenog karanfilića, pa videćemo kako e delovati, mada sada dok sam čitao ovu temu možda pojačam dozu cimeta Very Happy

#29: Re: Cimet i med Autor: ema22Lokacija: beograd PošaljiPoslato: Pon Nov 18, 2013 9:33 pm
    ----
ja cesto pravim masku za lice od meda (nerafiniranog) i cimeta. lice bude super hidrirano i dobije lepu boju. drzi se 20 min. i skida se mlakom vodom, nikako vrelom. super je i ako neko ima problematicnu kozu sklonu aknama.

#30: Re: Cimet i med Autor: smederevacLokacija: smederevo PošaljiPoslato: Ned Jan 19, 2014 7:01 pm
    ----
pozdrav ljudi ja sam u teglu sa 200 grama meda izrucio celu kesicu cimeta na njoj pise da je 5 grama posle procitanih postova ovde izgleda je to veoma malo treba barem 50 grama cimeta da bude?



-> Lekovito i začinsko bilje

Sva vremena su GMT + 1 sat

Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3  Sledeća  :| |:
Strana 2 od 3