Vojvoda citat: |
Rodjo, safran ili mrazovac ili po juznjacki -kacun. Veoma komplikovan nacin razmnozavanja i vadjenja lukovica . Tucak ove biljke je najskuplji zacin na svetu. Pozdrav |
Vojvoda citat: |
Ukucaj: www.sativus.com pa idi na slike . To je Crocus sativus ili safran. Mi ga zovemo drugacije i tako cemo ga i zvati. Da li je mrazovac ili kacun meni je apsolutno nebitno jer me ne zanima . Pozdrav Nenad. |
Vojvoda citat: |
Alal ti vera. Samo pazljivo i u manjim kolicinama . Nema preterivanja jer nismo navikli na zacine carobnih ukusa. Zamisli da umesto 2 grama imas oko 2 kg. Pozdrav |
gandrad citat: |
Bravo!!! I šta saed bereš od ovoga? |
Badnjevac citat: | ||
Beru se tri crvene trake (tucka). Badnjevac |
floressita citat: |
Edharg, da li novonastale lukovice mogu da cvetaju sledece god?prosle jeseni sam posadila svega tri lukovice,al nesto kasnije,mozda pocetak oktobra, lepo se zelene i dan danas al ni c od cveta..racunam da se umnozavaju pa me zanima da li mogu s jeseni da ocekujem prve cvetove? |
Edharg citat: |
Cvetovi se beru svaki dan cim se pocnu otvarati, a ako zelite da vam cvet ostane duze mozete da odstranite crvene tuckove bez branja cveta. |
Vojvoda citat: |
Safran cveta krajem zime i u rano prolece i ima ga bas svuda po planinama dok mrazovac cveta u jesen. U tome je razlika a ne kako mi neko rece na one moje slike o safranu da to nije safran. Nekom smeta da se pise istina o safranu koji raste po planinama i ima ga u ogromnim kolicinama u aprilu i maju. Ove godine u maju mesecu su poznati botanicari i najstariji biolozi Srbije prepesacili ceo Cemernik uzivajuci u livadama obraslim safranom. Niko bas nije bio zainteresovan da sakuplja tuckove osim mene . Pitao sam strucnjake sta je sta I doibio odgovor . Pozdrav svima i svako vam dobro |
Vojvoda citat: |
Ukucajte : Udruzenje ljubitelja biljaka Dr. Jovan Tucakovic , Soko banja. Necu da se objasnjavam ali u svim strucnim knjigama lepo pise da safran , njegovo prirodno staniste je u prirodi a ne u bastama . On cveta u prolece a mrazovac u jesen. Safran je donet iz prirode i gaji se po bastama . U knjizi ,,Vodic za sakupljanje lekovitih biljaka Balkana ,, lepo ukazuje koja je koja biljka sa tacnim latinskim nazivom. Ja sam rodjen na selo . Radim vec 30 godina na planini i dosta vremena provodim sa ucenim ljudima koji odlicno poznaju floru i faunu Srbije .Vi koji prirodu vidite po parkovima i bastama na periferiji grada malko prelistajte ,,strucnu ,,literaturu nasih i svetskih strucnjaka a ne da citate sve i svasta sto pise na netu. Pozdrav i samo napred. |
Vojvoda citat: |
Višegodišnja zeljasta biljka visoka 6-15 (-35) cm. Koren u obliku krtolaste lukovice, sa nežnim mrežastim omotačem. Stabljika kratka i nosi jedan ili dva cveta. Listova 2-3, dugih i linearnih, sa belom linijom po dužini, razvijaju se istodobno sa cvetovima. Cvetovi uspravni, u obliku levka, ljubičasti (subsp. vernus), beli (retka forma, subsp. albiflorus), zlatnožuti (retka forma ili kultivar) ili neke druge boje. Režnjevi perigona izduženo objajasti, dugi 2,5-5 cm, široki 5-15 mm, pri vrhu sa tamnoljubičastom mrljom. Razmnožava se semenom i lukovicama. Plod je sitna, izdužena čaura. Cvetanje II-IV. Raste po livadama i svetlim listopadnim šumama, od brdskih do subalpskih oblasti. Ilirsko-karpatsko-sudetski florni element rasprostranjen pre svega na Balkanu, delimično i u Srednjoj Evropi. U Srbiji je poznat u svim svojim varijetetima, od kojih je jedan možda i prirodni hibrid (Crocus × fritschii), dok su formu belih cvetova ranije smatrali zasebnom vrstom (beli šafran). Neka od nalazišta kod nas: Kragujevac, Gornji Milanovac, Loznica, okolina Kačanika na Kosovu. Naročito su čuvene livade Zlatibora, gde kada cveta šafran tlo pokrije potpuno plavi tepih cvetova. Pod imenom pitomi šafran gaji se po vrtovima kao ukrasna biljka; kultivar je dobijen od divljih vrsta sa područja alpskih livada. Lekovita je biljka. U narodnoj medicini se koristi protiv nervoze, nesanice i grčeva. U većoj dozi šafran je otrovan. |
Vojvoda citat: |
Ova prica o ovom da kazem hibridnom kultivisanom safranu mi mnogo lici na onu ,,sibirsku aroniju ,, i sibirski limun. Safran je safran ma gde god rastao samo treba traziti tuckove od kojih se pravi taj zacin. Mozda je taj zacin zastupljen u Iranu ali u Srbiji tesko da ce proci kao zacin. Po vama ispada da samo taj koji se sadi u ravnici je dobar i od njega se koriste tuckovi a da divlji ne sluzi nicemu. Tu ste moji drugari forumasi malko vise pogresili . Vise verujem dugogodisnjim biolozima i botanicarima sa kojima svake godine odrzavamo raznorazne manifestacije po planinama nego li vama koji do pre nekoliko godina niste razlikovali trsku od bambusa. Bas tako da kazem.. 1 kg. susenih tuckova za 2 miliona dinara . Strasno . Sta se sve prodaje u ovoj Srbiji. Kod nas se prodaju takve zajebancije i nigde u svetu ..... Samo safran iz Vojvodine je dobar i samo onaj koji raste u Vojvodini sluzi za zacin. Sta reci , Sibirska caga ,iskljucivo sa stabala iz Sibira. Strasno Vreme ce pokazati ko je u pravu a dotle samo napred i neka je sa srecom... |
Vojvoda citat: |
Selo Blendija kod Soko banje. |
Vojvoda citat: |
Ova prica o ovom da kazem hibridnom kultivisanom safranu mi mnogo lici na onu ,,sibirsku aroniju ,, i sibirski limun. Safran je safran ma gde god rastao samo treba traziti tuckove od kojih se pravi taj zacin. Mozda je taj zacin zastupljen u Iranu ali u Srbiji tesko da ce proci kao zacin. Po vama ispada da samo taj koji se sadi u ravnici je dobar i od njega se koriste tuckovi a da divlji ne sluzi nicemu. Tu ste moji drugari forumasi malko vise pogresili . Vise verujem dugogodisnjim biolozima i botanicarima sa kojima svake godine odrzavamo raznorazne manifestacije po planinama nego li vama koji do pre nekoliko godina niste razlikovali trsku od bambusa. Bas tako da kazem.. 1 kg. susenih tuckova za 2 miliona dinara . Strasno . Sta se sve prodaje u ovoj Srbiji. Kod nas se prodaju takve zajebancije i nigde u svetu ..... Samo safran iz Vojvodine je dobar i samo onaj koji raste u Vojvodini sluzi za zacin. Sta reci , Sibirska caga ,iskljucivo sa stabala iz Sibira. Strasno Vreme ce pokazati ko je u pravu a dotle samo napred i neka je sa srecom... |
Edharg citat: | ||
Safran jeste safran ma gde god je njega moguce uzgajati, bilo to na vecoj nadmorskoj visini ili u ravnici, uzgaja se i u Francuskoj,Austriji, Grckoj, Svajcarskoj(a tamo nema ravnice). Zasto ga najvise Iranci proizvode, pa zbog jeftine radne snage. Moram ponoviti da divlji safran ne postoji, ili ja za njega nisam jos cuo. a ova tema sigurno nije ni nalik aroniji, sibirskom limunu,ili paul;ovniji, jer ovde niko ne propagira ili reklamira masovni uzgoj safrana . Nadam se da cemo resiti ovaj nesporazum ,sve najbolje |
malizelenipatuljak citat: |
Edharg: shvatam tvoj razlog zašto vadiš lukovice svake godine... to ti je omogućeno i činjenicom da je površina koju gajiš još uvek mala.... ne verujem da ćeš tako da postupaš kad budeš imao hektar-dva Šta radiš sa bebicama, odnosno skroz sitnim lukovičicama (bacaš ili sadiš ponovo)? Ako poredamo svetske proizvođače opadajućim redosledom (podaci su iz 2013. godine), dobijemo :Iran, Indija, Grčka, Maroko, Azerbejdžan, Avganistan, Španija.... Napravila sam tabelu sa podacima kojim raspolažem, čisto informativnog karaktera (i naravno zavisno od izvora sa kojim sam u tom periodu raspolagala, svi podaci se ne poklapaju baš 100%, ali može da se dobije malo jasnija predstava). Pošto za Avganistan i Azerbejdžan nisam imala mnogo podataka, na kraju tabele sam u zamenu dodala Italiju i Francusku, dva veća evropska proizvođača. Safran jeste podložan gljivičnim obolenjima (Fusarium oxysporum f.sp. gladioli, Rhizoctonia croccorum i Rhizoctonia violacea, kao i grinjama (akaridima) Rhizoglyphus... kako u kojoj zemlji , pre sadnje lukovice se tretiraju raznim fungicidima ili preparatima na bazi bakra... ali u većini slučajeva najveću štetu prave glodari koji obožavaju ove lukovice.... Ne postoji neko usaglašeno pravilo što se tiče perioda u kom se parcela ostavlja na odmaranju...ali recimo da se praktikuje faktor x1 do x2: na primer ako je safran bio zasađen na parceli 3 godine: 3x1 ili 3x2= period odmaranja varira od 3 do 6 godina. Prinos zavisi od više faktora: kvaliteta lukovica, zemlje, klime, agronomskih mera, trajanju kulture, itd. Da ne dužim post, još samo da pomenem Tursku, ona se ističe više simbolično, jer se safran gaji u mestu koje se zove Safranbolu, koje je ime dobilo upravo po safranu. Mesto koje se nalazilo na putu svile, i u XIX veku je bilo poznato po ovom cenjenom začinu.... |