:: Forums ›
detaljno
Šafran (Crocus sativus)
Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15  Sledeća  :| |:
-> Lekovito i začinsko bilje

#46: Re: Šafran Autor: BadnjevacLokacija: Negotin PošaljiPoslato: Uto Okt 04, 2016 10:19 pm
    ----
Pod pretpostavkom da nadjes investitora i naucis kako se gaji i imas dobre prinose, kako bi prodavao (i kome) ovaj zacin iz Srbije?

Pretpostavljam da domace trziste za safran prakticno ne postoji, tako da jedino ostaje inostranstvo.

Zasto bi neko sa "Zapada" uopste kupovao ovaj zacin iz Srbije?

Onako, meditiram na ovu temu...

Bye Bye

Badnjevac

#47: Re: Šafran Autor: EdhargLokacija: backa palanka PošaljiPoslato: Sre Okt 05, 2016 10:08 am
    ----
pa koliko vidim to ide online prodaja, kao sto Iran proizvodi najvise safrana, ali recimo Spanija vise izveze safrana nego ga proizvede(mozes sam povezati te stvari)

Ja racunam da bi sa zapada kupovali jer safrana se godisnje ne proizvede puno( mislim da je 300 tona svetska proizvodnja) i tu bi potraznja bila velika, naravno ako si konkurentan sa kvalitetom i cenom.
U zapadnoj evropi cena se krece od 20 do 30 eura za 1 gram zacina. Videcemo sve su opcije otvorene, za sad to posmatram kao ogledno polje i kako se ponasa u nasim uslovima, i koliki moze biti prinos . Ovo mi je druga godina sadnje.

#48: Re: Šafran Autor: BadnjevacLokacija: Negotin PošaljiPoslato: Sre Okt 05, 2016 2:35 pm
    ----
Ne znam sta da ti kazem. Cini mi se da imas dosta energije i volje za ovaj posao, tako da ne sumnjam da ces da uspes sa proizvodnjom.

Ipak, dobro se raspitaj i prouci taj poslednji deo koji se zove plasman, tj. prodaja.

Moje iskustvo je da na kraju ipak ispadne, da je najteze prodati...

Srecno!

Badnjevac

#49: Re: Šafran Autor: EdhargLokacija: backa palanka PošaljiPoslato: Čet Okt 06, 2016 7:26 pm
    ----
Pa pravo da ti kazem imam malo zemlje i sto god sadio tesko se moze dobiti puno para, a u ovo sam ulozio malo para a svake godine se umnozavaju lukovice pa me i tu nece nista kostati. Zacin moze da stoji do 2 godine, ako se dobro skladisti te i to ima prednosti. Od drzave tesko da se moze dobiti podsticaji za ovo jer oni nemaju to ni u registru biljaka, a cak sam pitao i na Novosadskom institutu ni oni nemaju pojma o tome.

#50: Re: Šafran Autor: EdhargLokacija: backa palanka PošaljiPoslato: Sub Okt 08, 2016 7:09 pm
    ----
pocinje pravo cvetanje, jedan otvoren a iza njega se spremaju jos dva.


#51: Re: Šafran Autor: EdhargLokacija: backa palanka PošaljiPoslato: Pon Okt 10, 2016 7:02 pm
    ----
za dva dana se rascvetao safran poprilicno na mom oglednom polju pa sam ga danas morao brati, bilo ga je poprilicno.




jedan je imao 4 tucka, neobicno

#52: Re: Šafran Autor: MajstorMileLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Okt 10, 2016 7:20 pm
    ----
Moj ti je savet da mozda pojuris lux restorane i slicno i da pokusas njima da ponudis taj safran... ako nadjes neke koji bi redovno uzimali onda si miran...

a drugo pitanje, mada nisam neki strucnjak, zasto tako retko sadis ? jel tako mora ? ili me slika vara ili mi se cini da moze to mnogo zbijenije Smile

#53: Re: Šafran Autor: EdhargLokacija: backa palanka PošaljiPoslato: Pon Okt 10, 2016 8:28 pm
    ----
jos sam daleko od restorana, ovo je tek druga godina ogleda Wink
a i verovatno bi onda morao da budem registrovani PP a i da imam sertifikate o kvalitetu i bezbednosti hrane (u kvalitet ne sumnjam jer je moje seme i organsko je proizvedeno), naravno onda treba posedovati i ISO standarde i uraditi laboratorijska ispitivanja o kvalitetu safrana. Kontaktirao sam ja prosle godine nekoliko laboratorija ali svi nikad culi o tim ispitivanjima, to je ipak u zapadnoj evropi normalan standard. Cak i na Standardi Srbije sajtu nema tog ISO certifikata da se kupi.

pa izmedju redova je 20 cm a u redu 10 cm,, a dubina 15 cm tako ide.
Mozda bi moglo i izmedju redova 10 cm ali to verovatno masinom, rucno je teze kopati blizu a da se zemlja ne urusava. Inace bi trebalo da ide 50 lukovica na m2. Na hektar 500000.

#54: Re: Šafran Autor: MajstorMileLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Okt 10, 2016 10:06 pm
    ----
to za redove mi delovalo mnogo vece ali ok ti razmak, meni delovalo kao da ima metar izmedju redova Very Happy

a sto se standarda i PP-a i ostalih kerefeka tice to ti ne treba sve dok ne predjes neki veci limit... a dok se zezas s restoranima ti ne treba nista, samo usmeni dogovor... kakva crna papirologija, dogovoris se lepo da mu dajes 100 grama mesecno za 1000 evra i to je to, ti njemu safran on tebi kesh Smile

ti mislis da ovi sto beru tartufe pa ih prodaju italijanskim restoranima svi imaju firme ? Smile

za te pare sto dobijas od restorana i slicno si jos uvek "ispod radara" a ako vec udjes u ozbiljne vode onda lako registrujes firmu itd... taj koji u srbiji hoce sve po zakonu nece da se opari nikad Smile

#55: Re: Šafran Autor: BadnjevacLokacija: Negotin PošaljiPoslato: Uto Okt 11, 2016 2:50 pm
    ----
Edharg,

Safran se koristi kao zacin i u najboljem slatkisu iz Indije, koji sam do sada probao, a zove se "Gulab dzamun" (eng. Gulab jamun). Takodje ide i u rizoto.
Znaci, potencijalni kupci bi mogli da budu restorani sa Indijskom, Brazilskom, Italijanskom kuhinjom.

Za 1kg zacina, potrebno je obrati oko 100.000 (sto hiljada) cvetova.

Pozdrav,
Badnjevac

#56: Re: Šafran Autor: hopplaLokacija: Dalmacija PošaljiPoslato: Uto Okt 11, 2016 6:05 pm
    ----
ide i u paelu-meksicko jelo, najbolje je staviti ponudu u malim pakiranjima na e-bay i ostalim oglasnicima pa vidjeti sta i kako dalje.
Ja sam prodavala sjeme i kupci su mi bili od Rusije do USA...samo sto nisam mogla postici neku vecu cijenu, konkurencija je velika.

#57: Re: Šafran Autor: EdhargLokacija: backa palanka PošaljiPoslato: Uto Okt 11, 2016 8:34 pm
    ----
majstor mile, prosto ne verujem da kod nas ima restoran koji trosi 100 grama za mesec dana to bi bilo fantastican posao (ali necu da to propagiram da je easy money kao sa aronijom, puzevima, paulovnijom godzi i ostalim cudima) Inace sam mislio za standarde i ostalo zbog prodaje u Zapadnu Evropu vise nego kod nas, mada ako bi se bas desilo da ima neki restorani koji bi kupovali redovno onda bi bilo isplativo i da se registrujem kao PP jer samo kad predjes 8 miliona onda si u PDV-u.

Badnjevac -od 75000 do 150000 cvetova da budemo precizni. Nemam jos preciznu vagu tako da ne mogu da izmerim tezinu tuckova. Verovatno na kvalitetnijem i pod punom agrotehnikom treba manje cvetova. ali i dalje treba ljudska radna snaga masine tu ne pomazu mnogo.

Hoppla jer ti proizvodis safran lukovice ili samo preprodajes?

#58: Re: Šafran Autor: hopplaLokacija: Dalmacija PošaljiPoslato: Uto Okt 11, 2016 9:42 pm
    ----
Ja ne proizvodim safran lukovice ni lukovice nego razno sjeme i ostalo i prodajem ga po oglasnicima, kazem ti probaj na e-bay-ne traze nikakve certifikate ni OPG (ovo kod nas traze i tjeraju nas s NJuškala-to je 1 oglasnik-javlja nam se famozni ing. poljoprivrede koji prijeti kaznama ako nemamo osnovan OPG i fitocertifikat za sjeme)
Uzmes zip-lock vrecice i na njima naljepis Ime proizvoda,godinu proizvodnje,gramažu,.....kupis polovnu masinicu za naljepnice na e-bay+zip-lock vrecice i eto pokusaj. Bar ces dobiti povratnu informaciju koliko su drugi ljudi zainteresirani i koju cijenu mozes postici.

#59: Re: Šafran Autor: EdhargLokacija: backa palanka PošaljiPoslato: Sre Dec 28, 2016 9:49 pm
    ----
E da se javim kako je prosla berba i koliki je prinos bio.
Uzbrao sam 1000 cvetova i dobio 5.3 grama prvoklasnog zacina. S obzirom na povrsinu mog oglednog polja, a gledajuci raspon prinosa u svetu( koji se krece izmedju 2,5 do 30 kg po hektaru) kod mene bi teoretski moglo da rodi 13,5 kg na hektar. Mada tu ima mnogo odlucujucih faktora koje sam zapazio, bilo je dosta cvetova koji su imali i dva tucka umesto normalnih 3.
Videcemo na leto kad pocnem vaditi lukovice koliki ce tu biti prinos mada je moja procena da ce biti 20 kg lukovica.

#60: Re: Šafran Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Pon Jan 30, 2017 8:18 pm
    ----
Zdravo drugari. Da i ja nesto napisem o nacinu prodaje susenih tuckova ove biljke . Mislim da je Hopla najbolji savet dao. Samo preko e bay a i nista drugo. Kome treba on ce se raspitati i naci nacina da dodje do tebe .
U prirodi ove biljne vrste ima toliko puno da nebi mogla da se obere jer je u prirodnim stanistima od otvaranja cvetova do uvenuca oko pet dana .
Pogledajte kako izgledaju padine moje Besne kobile i repetitora koji bese sravnjan sa zemljom 99. godine . Koliko cvetova . Pet dana da beru desetoro ljudi pa ce opet da ostane . Slika je od pre par godina .

Pozdrav.



-> Lekovito i začinsko bilje

Sva vremena su GMT + 1 sat

Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15  Sledeća  :| |:
Strana 4 od 15