:: Forums ›
detaljno
U čast luku!
Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3  Sledeća  :| |:
-> Ratarske i povrtarske kulture

#16: Re: U čast luku! Autor: pribelasuLokacija: Vršac, Južni Banat PošaljiPoslato: Pon Apr 04, 2011 7:22 pm
    ----
Evo mene opet, nešto sam našla:

sremuš - Allium ursinum
i
žuti luk, žuti vlasac - Allium flavum L.
Ima ga kod nas na bregu uz ivicu šume i oko stena. Ima jajastu lukovicu, okruglu uspravnu stabljiku. Listovi su 1-2 mm široki, slični vlaščevim, kao mlad je pun a kasnije šupalj. Cvetovi su žuti sa veoma dugim prašnicima i cveta od juna do avgusta. Mogu ga slikati za vikend, al bez cveta, cvet tek za 2-3 meseca, kad procveta. I kod njega su jestiti listovi i imaju blag ukus na luk. Kad se fino naseckaju super su kao dodatak supama, čorbama, a ja na njemu volim da prodinstam obareni krompir sa malo vegete, super je.

#17: Re: U čast luku! Autor: BiodinamikaLokacija: Vršac PošaljiPoslato: Sub Jul 09, 2011 7:23 am
    ----
Ajde ako ga nadjes javi mida pokusamo da ga presadimo?

#18: Re: U čast luku! Autor: pribelasuLokacija: Vršac, Južni Banat PošaljiPoslato: Pon Jul 11, 2011 10:17 am
    ----
Biodinamika - Evo par sličica da ga lakše raspoznaš, inače ima ga svuda po našem bregu, ali nemoj uzimati onaj odmah pored puta kojim idu automobili, zađi malo po stazicama i naći ćeš ga sigurno. Ima već jedno dve nedelje kako je u cvetu, mislim da ćeš ga lako prepoznati. Bye Bye

P.S. - Drago mi je da ima još vrštana u SB-u

#19: Re: U čast luku! Autor: BiodinamikaLokacija: Vršac PošaljiPoslato: Pon Jul 11, 2011 10:30 am
    ----
Na žalost biću u Srbiji tek 15. avgusta. Da li će biti cveta do tada?

Pozdrav

#20: Re: U čast luku! Autor: BiodinamikaLokacija: Vršac PošaljiPoslato: Pon Jul 11, 2011 10:31 am
    ----
Predivno izgleda na ovim slikama

#21: Re: U čast luku! Autor: pribelasuLokacija: Vršac, Južni Banat PošaljiPoslato: Pon Jul 11, 2011 2:38 pm
    ----
Nisam sigurna, pošto su kod nas krajem prošle nedelje počele tropske vrućine, ni u hladu nije ispod 37 C. Ako si raspoložen-a mogu ja da ti povadim 10-tak komada pa da ti sačuvam a ti me kontaktiraj na pp kad stigneš u Srbiju/Vršac. Bye Bye

#22: Re: U čast luku! Autor: BiodinamikaLokacija: Vršac PošaljiPoslato: Pon Jul 11, 2011 2:52 pm
    ----
Molim te sačuvaj mi barem desetak a ako je moguće i malkice više?

puno hvala!

#23: Re: U čast luku! Autor: pribelasuLokacija: Vršac, Južni Banat PošaljiPoslato: Uto Jul 12, 2011 12:08 am
    ----
dogovoreno Bye Bye

#24: Re: U čast luku! Autor: mišica PošaljiPoslato: Uto Feb 28, 2012 12:49 pm
    ----
Zanima me ako je vlasnik Izvora Milan Đurić još u opciji da se javi jer na tel nije dostupan, pozdrav

#25: Re: U čast luku! Autor: alficaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Ned Jan 11, 2015 6:07 pm
    ----
Crying or Very sad Ja više neznam gde sve nisam i kome sve nisam pisala i ništa. Pomagajte. U prodavnici SB bila je slika tog lila luka aljme koji ima 5-6 glavica spojenih u donjem delu (gde su mu brkovi) i tako obrazuje snop spojenih glavica. Luk je izuzetno sladak i lep što reče jedna od članica za slaninicu mmmm mljac. Slika je preuzeta sa interneta kad se ukuca aljma pa izadju slike. Slika je plavkasta pozadina a ima 3-4 glavice tako sa po 5-6 glacica. Poručila sam i dobila sasvim nešto drugo. Blage veze nema sa slikom.
Pomagajte ima li neko da mi proda par glavica takvog luka aljme koju tražim.

#26: Re: U čast luku! Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Ned Jan 11, 2015 8:33 pm
    ----
Da se umesam i da razjasnimo nesto. Ovo na slikama nije sremus tj. divlji beli luk. Evo kako izgleda iz perioda vegetacije .
Alfice , aljma je zimski crni luk koji se seje kasno u jesen i koji nice i raste ispod snega . Ima tenziju odrvenjavanja stabljike i ne daje rod kako si rekla po nekoliko spojene glavice . Za to je mnogo bolji obican ali da ga sadis na pesku ili tamo gde je kamenito. Kod lukova je ista pesma kao i kod svih lukovica . Koliko lista toliko i reznjeva na glavici. Zakidanjem listova dolazi do debljanja jedne jedine glavice koja nema reznjeva . Dobro de ne umem da objasnim [ moja majka to bolje zna] kada zalama ili pak cepi one listove . Kako sam primetio prva tri lista se do korena seku a ostavljaju se samo 2 koji se ne diraju do jeseni.
Ako pocnu novi listovi i oni se odsecaju do osnove tako da ostanu samo ona dva sto su u aprilu ostavljena . To se radi samo radi dobijanja semena za sledecu sezonu a ne na celoj leji.
Pozdrav

#27: Re: U čast luku! Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Ned Jan 11, 2015 8:33 pm
    ----
Greske se javljaju, izvinite na dubloj slici.

#28: Re: U čast luku! Autor: alficaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Jan 12, 2015 10:07 am
    ----
Vojvodo u pravu si. Ja i tražim aljmu koju još zovu zimski luk. To na slici nije to što ja hoću. Kad se na internetu ukuca aljma. Izadje o njoj i izadju slike. E malopre sam pogledala i ta slika je u trećem redu malo udesno. Mala sličica plavkasta pozadina i lila luk na njoj. Kad se klikne na tu malu sličicu izadje da je to stara sorta a sa desne strane se vidi sledeća slika i da je taj luk kod hrvata poznat kao luk kozjak. Taj luk se sproleća jede samo pera ona zelena ali sjeseni se jedu i glavice koje se normalno kao sav luk čuva. Ovaj luk ima neki slatkast ukus koji je ... ma dobar je nemogu opisati. Moj otac je imao taj luk. Ali kako to obično biva kad si mladi ništa te neinteresuje a kad ostariš setiš se svega. Nadam se da nije kasno da negde neko ipak ima ovu sortu.

#29: Re: U čast luku! Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Pon Jan 12, 2015 4:40 pm
    ----
Alfice, ne razumes me . Na slici je sremus i slike sam postavio zbog nekog clana koji postavio slike na pocetku. A za tebe sam prosledio odgovor tako sto sam ti napisao da je aljma nista drugo nego sorta crnog luka koji se seje u kasnu jesen pred zimu. Imas ga u svakoj polj.apoteci koja nabavlja semenski materijal iz Superior Velika plana . www.superiorseeds.com.
Ja nema seme tog luka jer mi sejemo tj. sadimo sproleca u nekoliko leja onaj arpadzik i ne sejemo u jesen. Nekada jesmo ali vremenom se mnoge bastenske ,,rabote,, zapostavljaju zbog novih kultura kojima je nega nepotrebna .
Pozdrav.

#30: Re: U čast luku! Autor: Scotch PošaljiPoslato: Pon Jan 12, 2015 5:35 pm
    ----
Aljma, LJutika, kozji luk, askalot, ešalot, ešalon (Allium ascalonicum). Cvetovi su svetlorozikasti, svetložuti ili beličasti, a ukus ljutkast sa blagom primesom ukusa belog luka.



-> Ratarske i povrtarske kulture

Sva vremena su GMT + 1 sat

Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3  Sledeća  :| |:
Strana 2 od 3