wizardica citat: |
:bye2 Pozdrav iz Zagreba. Fascinuirana sam sa popisom sorata luka i češnjaka.Od svih poznam nažalost svega par kom. Ja osobno posjedujem stari Samoborski češnjak(bijeli luk) i stari zagrebački kojeg su uzgajali naši stari. Imam Sjeme ptujskog crvenog luka, Stari španjolski iz 1800 ineke godine datira--AILSA KRAIG, pa imam ljekoviti alium cepa, i 2 vrste ljutikaKako bi se i dali bi željeli da se mijenjamo? ja mogu toga dat malo jer sam tek nabavila i trebam da razmnožim, dali vam išta znači par sjemenkica i češnjiča češnjaka. Lijepi vam pozdrav! |
Tartar citat: |
Vidim da sam napravio grešku. Crni vlašac je Chives a na lat. Allium schoenoprasum. Beli se zove white chives a na latinskom Allium schoenoprasum ,var album. Po meni crni i beli nisu varijante iste vrste. Razlika je ne samo u boji već i u formi cveta a ovaj beli ima pljosnate listove dok crni ima okrugle i šuplje. ???? |
Tartar citat: |
Vidim da sam napravio grešku. Crni vlašac je Chives a na lat. Allium schoenoprasum. Beli se zove white chives a na latinskom Allium schoenoprasum ,var album. Po meni crni i beli nisu varijante iste vrste. Razlika je ne samo u boji već i u formi cveta a ovaj beli ima pljosnate listove dok crni ima okrugle i šuplje. ???? |
Tartar citat: |
Vidim da sam napravio grešku. |
Tartar citat: | ||
U pravu si da se za dlaku kaže vlas isto kao što se kaže vlasi trave što je, po meni bolje poređenje. Bliže mi je da se ovaj (ovi) luk vlasa kao trava...? Aljma koju sam imao prilike da vidim (i jedem) izgledala je kao lepo razvijen mlad crbni luk sa perima 50-60 cm visine, sa jako izduženom glavicom, više zadebljanjem. Takođe je rasla u busenu gde su spoljne glavice asimetrične, po malo bumerang oblika.. "Vlašik" o kome sam govorio možda vuče poreklo od prideva vlaški (?) a možda je degenerisan početni naziv vlasac. Svejedno, on raste busenasto kao i Aljma. znatno je niži i razgranatiji, glavice se u principu sastoje od "čenova" 1 do max 2 cm. Ređe to je jedna, tada uvek krupnija glavica a obično ima 2-3, retko i 4 "čena" koji su svi u svojoj ljusci a svaki od njih ima više klica i u stanju je da napravi ceo busen. Pod uslovom da opstane. Meni se nekoliko godina uspešno održavao od leta do proleća i onda je nastradao od neke gljivice. Ponekad se kod običnog crnog luka desi da se glavica sastoji od 2 manje, asimetrične koje bi sa malo mašte mogli da nazovemo čenovima... Što se tiče sistematike, ona je jako živahna . Opšta pomama je za presistematizacijom biljaka, gljiva, životinja. |
pribelasu citat: |
Vala nek mu je na čast. Ni jedno jelo ne može bez njega, a i salete su ukusnije. A sad malo ozbiljno. Ovde u okolini Vršca, ranije se kod paora mogao naći "plavi luk", tako su ga zvali, bio je u obimu oko 13-15 cm, duguljastog vretenastog oblika, dužine i 10 cm. Sveto ljubičasto roze boje ispod suve ljuske. Uglavnom se jevo presan i imao je blago slatkast ukus, najviše sam volela da ga jedem sa slaninicom, ništa lepše. Al već godinama ga nema, jesenas sam ga videla kod neke bakice, imala možda 2-3 kile, al kad sam se vratila do tezge da kupim nje već nije bilo, neko bio brži. Ne znam mu pravo ime, ali bih volela da saznam, pa ako uspem i da dođem do kojeg luka, a dalje ćemo lako da razmnožimo. Inače obožavam i sremuš a u našim šumama po vršačkim planinama ima ga, mada sve ređe, mnogi ga čupaju i na taj način tamane, ne zanima ih što na taj način uništavaju tako korisnu bilju. Volim i ja da ga jedem, al mu pažljivo odsecam lišće i uvek vodim računa da i njemu ostavim bar 2-3 lista da ima šta da hrani lukovicu da bi ga bilo i dogodine. Al eto, nisu svi pažljivi. Inače po našim planinama ima dosta tih nekih divljih lukova. Imala sam negde zapisano tačno kako se koji zovu, moraću da potražim pa da okačim ovde. |
Sva vremena su GMT + 1 sat