#226: Re: Zar to nije čudo!? ( EM-tehnologija šta je to?) Autor: Hanza, Lokacija: BarandaPoslato: Čet Apr 04, 2013 4:02 pm ---- Ovako rade Amerikanci, kompostne gomile dugačke nekoliko stotina metara.
#227: Re: Zar to nije čudo!? ( EM-tehnologija šta je to?) Autor: Hanza, Lokacija: BarandaPoslato: Pet Apr 05, 2013 12:39 pm ---- Evo još jedna kojoj smo spasli život, i sada lepo napreduje.
#228: Re: Zar to nije čudo!? ( EM-tehnologija šta je to?) Autor: Hanza, Lokacija: BarandaPoslato: Pon Apr 08, 2013 8:34 pm ---- PITANJE 37. U tekstovima Vaših knjiga, gde se govori o nanošenju
komposta na površinu leja u jesen, u zagrdi obavezno stoji upozorenje „to je
naročito važno“. U čemu je ta „naročita važnost“ jesenjeg nanošenja komposta na
površinu leja?
ODGOVOR. Osnovni zadatak ovog postupka je u tome da se oslobodi
zemljište leja od korova, glavnih konkurenata kulturama za zemljišnu i atmosfersku
hranu. To je korisno ne samo za dobijanje sledeće sezone većih prinosa, već i zbog
toga, što baštovan neće morati celog sledećeg leta mahati motikom i pleviti korov.
To će olakšati posao baštovanu, i priuštiti mu vreme za prijatnije poslove.
Pred jesenje nanošenje komposta na površinu leja, zemlja se pažljivo rilja
posebnim ploskorezom, da bi se ostalo u zemlji korenje kultura i korova što je
moguće više iseklo. Posle toga se nanosi kompost, u ravnom sloju se raspoređuje
po celoj površini leja. Sloj komposta se poliva rastvorom EM-preparata sa
dodatkom slatkog. Mikroorganizmi EM-preparata pod slojem komposta, kao ispod
bunde, još dugo će posle dolaska jesenjih mrazeva i sledećih mrazeva, nastaviti
aktivno da žive i fermentišu ostali u zemlji humus, između ostalih i korenje
ozloglašenih korova. Uoči proleća sledeće godine, zemljište celog korenskog sloja
popunjava se novim humusom, postaje rastresitije i struktuiranije, što znači i
plodnije baš pred početak nove setve i sadnje u novoj sezoni. Zar pobrojano gore
nije „naročito važno“?
#229: Re: Zar to nije čudo!? ( EM-tehnologija šta je to?) Autor: Hanza, Lokacija: BarandaPoslato: Sre Apr 17, 2013 8:54 am ---- Preparat Bajkal EM-1, pravljen 17.04.2013, temperatura u prostoriji oko 20 C, pratimo dešavanja.
#230: Re: Zar to nije čudo!? ( EM-tehnologija šta je to?) Autor: Hanza, Lokacija: BarandaPoslato: Čet Apr 18, 2013 4:27 pm ---- 24 sata kasnije:
#231: Re: Zar to nije čudo!? ( EM-tehnologija šta je to?) Autor: Hanza, Lokacija: BarandaPoslato: Čet Apr 18, 2013 11:25 pm ---- Edgar D. Mitchell
Nema nikakvih neprirodnih ili nadnaravnih fenomena
nego samo vrlo velikih praznina u našem znanju o tome
šta je prirodno.
#232: Re: Zar to nije čudo!? ( EM-tehnologija šta je to?) Autor: Hanza, Lokacija: BarandaPoslato: Pet Apr 19, 2013 10:55 am ---- Prvi plodovi
#233: Re: Zar to nije čudo!? ( EM-tehnologija šta je to?) Autor: Hanza, Lokacija: BarandaPoslato: Ned Apr 21, 2013 3:27 pm ---- Domaća "čudo lopata"
#234: Re: Zar to nije čudo!? ( EM-tehnologija šta je to?) Autor: Hanza, Lokacija: BarandaPoslato: Uto Apr 23, 2013 4:13 pm ----
#235: Re: Zar to nije čudo!? ( EM-tehnologija šta je to?) Autor: maksale, Lokacija: Kosovsko pomoravljePoslato: Uto Apr 23, 2013 5:45 pm ---- Ka cast!
#236: Re: Zar to nije čudo!? ( EM-tehnologija šta je to?) Autor: Hanza, Lokacija: BarandaPoslato: Uto Apr 23, 2013 9:11 pm ----
#237: Re: Zar to nije čudo!? ( EM-tehnologija šta je to?) Autor: Hanza, Lokacija: BarandaPoslato: Ned Apr 28, 2013 12:15 pm ---- Vrednosti preoparata "Bajkal EM-1"
-Obezbeđuje prirodnu vodenu i vazdušnu propusnost plodnog sloja zemljišta do dubine od 60-80 cm.
-Nekoliko puta ubrzava proces stvaranja humusa ( za 3 godine primene EM preparata debljina humusnog sloja se povećava za 2-3 puta).
-Organski otpad se pretvara u EM kompost već za 2-3 nedelje.
-Povećava temperaturu zemljišta za 2-5 °C, što doprinosi bržem formiranju korenovog sistema, klijavosti, cvetanju i rađanju plodova ( berba se obavlja ranuje za 10-15 dana ).
-Pomaže povećanju prinosa ( povrća za 2-5 puta, žitarica i krmnog bilja za 10-15% kod cveća se znatno povećava broj peteljki sa pupoljcima i veličina cvetova ).
-Poboljšava karakteristike plodova u pogledu ukusa i kvaliteta ( povećan sadržaj vitamina, karotina, skroba i t.d. po svojim lekovitim svojstvima šargarepa postaje skoro, kao žen šen ).
-Pomaže snižavanju količine nitrata u povrću i voću za 4-5 puta.
-U znatnoj meri povećava otpornost biljaka na bolesti i štetočine, kao i u odnosu na nepovoljne prirodne faktore, konkretno, u odnosu na sušu i mraz ( smanjuje se oboljevanje od gljivičnih i bakterijskih bolesti za 50-60% ).
-Omogućava gajenje jedne kulture na istom mestu nekoliko sezona zaredom bez promene podloge ( ovo je izuzetno aktuelno za proizvođače u staklenicima i plastenicima ).
-Omogućava neutralizaciju soli teških metala do nivoa koji je bezbedan za čoveka.
-Pomaže odgajanju zdravih, ekološko čistih, poljoprivrednih proizvoda i cveća sa dužim rokovima trajanja ( rezane ruže imaju nedelju dana svež izgled a krompir se može čuvati godinama!).
-Omogućava proizvodnju konkurentnih proizvoda sa visokim potrošačkim kvalitetima i cenom ( cena proizvoda dobijena primenom EM-tehnologije, u inostranstvu nekoliko puta premašuje cenu proizvoda dobijenim standardnim agrotehničkim načinom ).
-Uklanja neprijatne mirise pri razlaganju organskog otpada u jamama, kao i u stajama i taložnicama.
Bajkal EM-1 je nagrađen, zlatnim medaljama, na međunarodnim izložbama "Ekološki bezbedna proizvodnja" ( grad Moskva 200, 2003. 2005 godine ).
#238: Re: Zar to nije čudo!? ( EM-tehnologija šta je to?) Autor: Hanza, Lokacija: BarandaPoslato: Ned Maj 12, 2013 10:49 pm ----
#239: Re: Zar to nije čudo!? ( EM-tehnologija šta je to?) Autor: Hanza, Lokacija: BarandaPoslato: Čet Maj 16, 2013 9:59 pm ---- Druga godina upotrebe EM.
Tako je bilo danas, sutra će biti već drugačije.
#240: Re: Zar to nije čudo!? ( EM-tehnologija šta je to?) Autor: Hanza, Lokacija: BarandaPoslato: Ned Maj 19, 2013 9:05 pm ---- Promena panorame, posađen je paradajz, patlidžan i dinje.