:: Forums ›
detaljno
Zar to nije čudo!? ( EM-tehnologija šta je to?)
Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33  Sledeća  :| |:
-> Razno..

#91: Re: Zar to nije čudo!? ( EM-tehnologija šta je to?) Autor: HanzaLokacija: Baranda PošaljiPoslato: Ned Okt 07, 2012 11:28 am
    ----
I ove jeseni, kao i prošle, stiže materijal za pravljenje komposta.


#92: Re: Zar to nije čudo!? ( EM-tehnologija šta je to?) Autor: HanzaLokacija: Baranda PošaljiPoslato: Pet Okt 12, 2012 6:01 pm
    ----
Da bi u zemlji, ostalo što više kanalčića kroz koje prodire atmosferski azot u zemlji kao i što više vlage, korenje biljaka, ( paradajz, paprika, kupus i dr.) ne čupamo iz zemlje.
Biljke tik nad zemljom porežemo, i odmah poprskamo Bajkalom EM-1 u razmeru 1:100.
Odmah, ploskorezom, plitko prekopamo,između korenja, kako bi se mikroorganizmi pomešali sa zemljom.
Mikroorganizmi će do proleća pojesti korenje i korenčiće a kanalčići će ostati.

#93: Re: Zar to nije čudo!? ( EM-tehnologija šta je to?) Autor: HanzaLokacija: Baranda PošaljiPoslato: Pet Okt 19, 2012 5:49 pm
    ----
Prelazak na EM-tehnologiju može se izvršiti u bilo koje vreme, u bilo
koje doba godine. vi možete da polivate svoju parcelu EM-rastvorom,
da složite EM-kompost, da štitite biljke od štetočina i bolesti pomoću
EM-5 i t. d. Pravilo je samo jedno: što ranije i intenzivnije se prihvatite
posla ove godine, imaćete bolje prinose i manje posla ćete imati u
narednim godinama.

#94: Re: Zar to nije čudo!? ( EM-tehnologija šta je to?) Autor: HanzaLokacija: Baranda PošaljiPoslato: Sub Okt 20, 2012 2:37 pm
    ----
У атмосфери се азот налази у великој количини (око 80%), али je у елементарном, инертном облику који је за већину биљака и животиња неприступачан. Оргомна већина биљака врши синтезу аминокиселина и беланчевина на рачун нитрата из земљишта и воде, што значи да се у земљишту и води атмосферски азот мора да преведе у облик који је приступачан биљкама. Та улога припада одређеним микроорганизмима који врше фиксацију (везивање) атмосферског азота - азотофиксатори.

Фиксација азота представља редукциони процес превођења гаса азота из ваздуха у форму амонијака. Ово је виталан еколошки процес јер све зелене биљке имају потребу за азотом у облику амонијака или нитрата који им је неопходан за синтезу аминокиселина од којих изграђују своје протеине. Биљни протеини су једини извор протеина за животиње. Једини организми који могу обавити ову редукциону реакцију су неке врсте бактерија и цијанобактерија (Cyanophyta, модрозелене алге). Дакле, цео живот на нашој планети заснива се практично на директној или индиректној зависности од ових организама. Азотофиксатори обезбеђују везу између неизмерног богатства азота као гаса у атмосфери и осталог живог света на планети Земљи

#95: Re: Zar to nije čudo!? ( EM-tehnologija šta je to?) Autor: HanzaLokacija: Baranda PošaljiPoslato: Ned Okt 21, 2012 12:35 pm
    ----
Ne čudite se i ne ljutite se ako, počevši upotrebu EM-tehnologije,
ne dobijete odmah enormno povećanje prinosa svih kultura. To samo
znači da je vaše zemljište vrlo bolesno i Efektivni Mikroorganizmi su
imali snage samo za njegovo ozdravljenje. Vaši napori nisu uzaludni: već
sledeće sezone plodnost će se nesumnjivo značajno povećati.

#96: Re: Zar to nije čudo!? ( EM-tehnologija šta je to?) Autor: HanzaLokacija: Baranda PošaljiPoslato: Pon Okt 22, 2012 12:14 pm
    ----
Ovaj citat mi se veoma sviđa nije iz EM-tehnologije, (a mogao bi biti) i nije iz Rusije, (iz Slovenije je).

amir Lumis Zorčič: Gordan, kot je rekel mojster Joda v Vojni zvezd; ne poskušaj, ampak stori. Poskušajo taki, ki se že takoj bojijo neuspeha. Pa kaj, če prvič ne uspe, se pobereš in greš dalje in bolj kot si na poti vztrajen, močnejši postaneš. wink

Evo i prevod, ovo mogu veoma dobro da vam prevedem s obzirom da Slovenački dobro znam, (makar da sam u školi imao samo 2, to zato što me učiteljica mrzela)

Gordane, kako je rekao majstor Joda u Zvezdanim ratovima; ne pokušavaj, nego uradi. Pokušavaju takvi, koji se odmah boje neuspeha. Pa šta, ako prvi put ne uspe, podigneš se i ideš dalje i što si na putu ustrajniji, postaješ jači. :-bd

#97: Re: Zar to nije čudo!? ( EM-tehnologija šta je to?) Autor: HanzaLokacija: Baranda PošaljiPoslato: Pon Okt 22, 2012 1:05 pm
    ----
Mnogo ljudi mi postavlja pitanja u vezi korova: da li sme da se prska hemijom, ukoliko koristimo Bajkal EM-1?

NE, nikakva hemija ne dolazi u obzir, ni veštačko đubrivo ni oranje.
Bajkal EM-1, to su živi mikroorganizmi, i kao i svako drugo živo biće, hemija ih ubija.
Ponoviću postupak za smanjenje korova u njivi:

-U jesen, njivu potanjirati, poprskati Bajkalom EM-1,U ROKU OD 1 SATA (koncetracija 1:100, na 200 litara vode 2 litre preparata i 2 litre melase, za 1 hektar), , a zatim ponovo potanjirati ili podrljati.
-ovo isto uraditi i u proleće 10 dana pre setve, (kukuruza, naprimer),
na ovaj način uništavamo veliku količinu korova koji je u nicanju ili klijanju, Bajkal EM-1, deluje na korove kao total.

#98: Kko do odličnog prinosa malina Autor: HanzaLokacija: Baranda PošaljiPoslato: Uto Nov 06, 2012 6:38 pm
    ----
Ako hoćemo da imamo dobar prinos i zdrav rod maline postupimo po ovom uputstvu: (iz knjige "EM-tehnologija biotehnologija XXl veka" izdanje za 2012 godinu)

-Posle orezivanja, grane usitniti, i koristiti ih kao malč ili ih staviti u kompostnu gomilu.
-Pre pojavljivanja prvih pupoljaka, (februar, mart) pri blažim temperaturama, pskati malinu, preparatom Bajkal EM-1, u koncetraciji 1:100.
Kao rezultat ovog prskanja odstranićetete spore gljivica i jaja štetočina.
-U toku vegetacije, malinu obavezno malčirati, bilo kojom organikom, ( kompost, korov, seno)
-Prskati preparatom EM-1, EM-ekstratom, i EM-5 ( 1:1000) jednom nedeljno do meseca Avgusta.
Povećanje prinosa, poboljšanje arome i ukusa, ćete postići veću prvoj sezoni.

#99: Jagode po EM-tehnologiji Autor: HanzaLokacija: Baranda PošaljiPoslato: Pet Nov 09, 2012 8:58 pm
    ----
Prilikom "običnog" uzgoja jagoda, vam se, kroz 2-3 godine, prinos smanjiva, biljke obolevaju, te v)am je potrebno premeštanje na drugu parcelu.

Ukoliko jagode sadite po EM-tehnologiji, možete ih držato, na jednom mestu, i 10-12 godina.

Bankove napravimo već u proleće, okrenute u pravcu sever jug, širine 0,5-1 metar. Periodički polivamo EM-rastvorom, 1:100, i uništavamo korov.
U drugoj polovini avgusta, kada vrućina lakša, posadimo jagode u zavisnosti od širine banka, 2-3 reda na razmak 10-15 sm. Nedelju dana posle toga potrebno je zaliti EM-1 preparatom ili EM-ekstratom 1:1000, ( u toku jeseni je dovoljno 2-3 ovakva zalivanja) i posipajte pepeo od drveta, ( može i u vidu rastvora prskati zajedno sa EM preparatom) pred zimu je dobro posejati ozimu raž po bankovima, (norma 2kg. na ar) očistiće vam zemlju od nematod, a srezana slama je odličan malč.

U rano proleće, čim se otopi sneg, jagode zalite EM-preparatom 1:500 ili 1:1000, zemlju plitko okopajte (ukoliko niste sejali raž) i mulčirajte EM-kompostom sloj ne deblji od 5-6 sm.
Drugo prskanje EM-rastvorom 1:1000 uradite pred cvetanje jagoda.
Treće prskanje uradite na jedan dan pre berbe jagoda, ( zbog boljeg očuvanja kvaliteta).

Posle branja, jagode je neobhodno zaliti rastvorom EM-1 1:1000 i malčirati.
Posle branja, jagode ne kositi, rezati, time smanjujemo rod, sledeće godine za 20-30%, dovoljno je ručno ukloniti stare listove.
Na ovaj način možete ubrati po 1m2 10kg. i više jagoda, zavisi i od sorte.

Jagode se, od svih kultura, najbolje odazivaju na primenu EM-tehnologije.

Prevod iz knjige: "EM-tehnologija, biotehnologija XXl veka"
Preveo. Hanza

#100: Iz moje bašte, 07.11.2012 Autor: HanzaLokacija: Baranda PošaljiPoslato: Sub Nov 10, 2012 1:17 am
    ----

#101: Re: Zar to nije čudo!? ( EM-tehnologija šta je to?) Autor: nikola145Lokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Nov 10, 2012 12:30 pm
    ----
Hanza šta ti je ovo na poslednjoj slici? Milslim na ovo zeleno na levoj strani.

#102: Re: Zar to nije čudo!? ( EM-tehnologija šta je to?) Autor: HanzaLokacija: Baranda PošaljiPoslato: Sub Nov 10, 2012 3:24 pm
    ----
nikola145 citat:
Hanza šta ti je ovo na poslednjoj slici? Milslim na ovo zeleno na levoj strani.

To je bela detelina posejana između voćaka.
Jako je dobra za zadržavanje vlage a i korov se teško probija.

#103: Zimska odeća Autor: HanzaLokacija: Baranda PošaljiPoslato: Pon Nov 12, 2012 6:40 pm
    ----
Prošle godine mi je Kaki (japanska jabuka) skroz izmrzao ove valda neće.

[b]

#104: Re: Kko do odličnog prinosa malina Autor: skoveLokacija: beograd PošaljiPoslato: Čet Nov 15, 2012 10:48 pm
    ----
Hanza citat:
Ako hoćemo da imamo dobar prinos i zdrav rod maline postupimo po ovom uputstvu: (iz knjige "EM-tehnologija biotehnologija XXl veka" izdanje za 2012 godinu)

-Posle orezivanja, grane usitniti, i koristiti ih kao malč ili ih staviti u kompostnu gomilu.
-Pre pojavljivanja prvih pupoljaka, (februar, mart) pri blažim temperaturama, pskati malinu, preparatom Bajkal EM-1, u koncetraciji 1:100.
Kao rezultat ovog prskanja odstranićetete spore gljivica i jaja štetočina.
-U toku vegetacije, malinu obavezno malčirati, bilo kojom organikom, ( kompost, korov, seno)
-Prskati preparatom EM-1, EM-ekstratom, i EM-5 ( 1:1000) jednom nedeljno do meseca Avgusta.
Povećanje prinosa, poboljšanje arome i ukusa, ćete postići veću prvoj sezoni.

#105: Re: Kko do odličnog prinosa malina Autor: skoveLokacija: beograd PošaljiPoslato: Čet Nov 15, 2012 10:50 pm
    ----
Gde ima da se kupi knjiga EM tehnologija biotehnologija XXI veka ili da se downloaduje.



-> Razno..

Sva vremena su GMT + 1 sat

Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33  Sledeća  :| |:
Strana 7 od 33