:: Forums ›
detaljno
Gavez
Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća  :| |:
-> Lekovito i začinsko bilje

#31: Re: Gavez Autor: gandradLokacija: Jagodina PošaljiPoslato: Pet Jun 05, 2015 3:55 pm
    ----
Eto ima nekoliko izvora kako se pravi i primenjuje ova biljka...Pa svako neka po svom nahođenju pravi i upotrebljava razne proizvode od ove biljke...Ja sam napravio "tinkturu" za svoje potrebe...a napraviću i mast...
Ja mislim da poenta korišćenja ove i sličnih recepata od biljaka iz prirode, je u upornosti korišćenja....Mnogi koji misle da će jednom ili dvaput namazati zglob ili slično i da prestani bolovi i da funkcionišu "kao novi" pa malo su se zajebali....jer samo budala može da očekuje tako nešto...pa to nema ni sa najsavršenijim lekovima...
Po meni poenta je u svakodnevnom i dugotrajnom korišćenju tinkture...Ja mislim da gavez ne može da "izleči" ali može da ublaži bolove i ubrza oporavak...odnosno pokrene mehanizam unutar tela ka oporavku ili izlečenju...To možemo uporediti sa lekovima protiv bolova...recimo diklofenak...bole te leđa ili nešto drugo...popiješ dva diklofenaka i bolovi prestanu...za par dana se bolovi vraćaju...
Zato ja mislim da ovakve prirodne preparate napravljene u kućnoj izvedbi treba koristiti duži vremenski period-recimo mesec dana, naravno bez prekida i pauza, koji umanjuju prethodni učinak, i tek onda videti da li imamo pozitivne promene...
Zato su recimo dragocena iskustva onih koji su već prošli ovu"terapiju".

#32: Re: Gavez Autor: VladanLokacija: Срем PošaljiPoslato: Uto Jun 09, 2015 5:08 pm
    ----
gandrad citat:
Ma nema problema...Taj recept mi je upravo Kreketalo rekao...Mogu ti reći kako sam ja to odradio...Izvadio sam poveći koren i očistio od zemlje podmlazom vode, onda nožićem oljuštio onu crnu koru( sve vreme su mi ruke bile "masne") i ponovo oprao...Onda stavio u onog secka za crni luk, i usitnio , koliko je moglo bolje...Sve to stavio u teglu ( onu što drži 750 gr. meda) i bilo je skoro do vrha u to nalio rakiju( koju sam trenutno imao, a predpostavljam da bi recimo čista komovica bila prava stvar, jer je komovica i sama delotvorna) da pokrije one komadiće korena gaveza zatvorio i stavio na prozor između dva stakla i tu je stajalo 21 dan , a sada čitam da je dovoljno i 14 dana..
Није ми радио интернет у међувремену па сам по свом нахођењу справљао. Ја сам добро опрао корење а нисам гулио ту кору и све то у блендеру фино насецкао. Ставио све у теглу и налио ракије шљивовице. Сад држим поред прозора. Јел ваља да стоји да сунце греје теглу?

#33: Re: Gavez Autor: gandradLokacija: Jagodina PošaljiPoslato: Uto Jun 09, 2015 7:47 pm
    ----
Pa nek stoji , neka ga greje...i za 14 dana imaš tinkturu...

#34: Re: Gavez Autor: zorangmLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Jun 09, 2015 8:42 pm
    ----
Generalno, prilikom pravljenja, tinkture ne bi trebalo držati na suncu.
Na suncu se drže macerati, mešavina biljaka i ulja. O tome ima dosta tekstova na netu, ali naš narod voli da pojednostavljuje ionako jednostavne postupke...

#35: Re: Gavez Autor: VladanLokacija: Срем PošaljiPoslato: Uto Jun 09, 2015 10:56 pm
    ----
е па зато и питам, хоће ли сунце "спржити" добре и корисне материје, или баш супротно..

#36: Re: Gavez Autor: gandradLokacija: Jagodina PošaljiPoslato: Sre Jun 10, 2015 7:32 pm
    ----
Pa ne znam...Meni je neko rekao da treba držati na prozoru... i ja sam teglu držao između dva krila unutar prozora...negde od početka maja do početka juna...a da li je sve lekovito ostalo ili "izgorelo" ne znam...a ne znam ni kako se to proverava...Ja redovno koristim...a rezultate ćemo videti...
Ja sam čitao na sajtu "alternativna medicina" ...neko kaže da koren gaveza ne treba kuvati, niti grejati, čak ni mleti el. mlinčićima....A malo dalje na istom sajtu se objašnjava da koren gaveza kuvan u mleku daje odlične rezultate...tako da je sve individualno....Na tom sajtu sam čitao forum gde ljudi jedu svež koren ili piju tinkturu sa rakijom...
Tako da sam i ja doveden u nedoumicu o načinima korišćenja....????

#37: Re: Gavez Autor: kreketaloLokacija: Sombor PošaljiPoslato: Sre Jun 10, 2015 8:38 pm
    ----
zorangm citat:
Generalno, prilikom pravljenja, tinkture ne bi trebalo držati na suncu.
Na suncu se drže macerati, mešavina biljaka i ulja. O tome ima dosta tekstova na netu, ali naš narod voli da pojednostavljuje ionako jednostavne postupke...
To sto pricas ima logike, tinkturu izvuce alkohol ne treba temperatura, za macerate treba - lep savet, nisam do sadaa o tome razmisljao - hvala

#38: Re: Gavez Autor: zorangmLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sre Jun 10, 2015 9:32 pm
    ----
Nema na čemu, nije moja izmišljotina. Čitao sam ponešto na tu temu i stručnjaci se slažu oko toga, nema dileme, da alkohol na suncu može da uništi gomilu lekovitih tvari u biljkama.

Forumi su zanimljiv fenomen, ali svakako ne bih savetovao pravljenje bilo čega lekovitog na osnovu recepta nekog tamo zorangm-teoretičara i samozvanog forum-travara Wink

#39: Re: Gavez Autor: zorangmLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sre Jun 10, 2015 10:02 pm
    ----
Evo šta o tinkturama kaže Dr Jovan Tucakov:

"...Tinkture su tečni, obojeni oblici lekova dobijeni ekstrahovanjem droga alkoholom (etanolom, etilnim ili običnim alkoholom) razne koncentracije ili mešavinom alkohola i etra.

...Obično se uzima 1 deo droge i 5 delova rastvarača (20%-ne tinkture).

...Većina tinktura se primenjuje za unutrašnju upotrebu, najčešće u obliku kapljica, pogotovu one jakog dejstva.

...Izrada. - Propisno usitnjena i prosejana droga stavi se u staklenu teglu i prelije određenom količinom rastvarača, poklopi i drži u podrumu 8-10 dana češće mešajući. Posle toga se odlije, ostatak se dobro iscedi, obe tečnosti pomešaju, ostavi da se slegne i izbistri, filtruje kroz hartiju za filtrovanje, razlije u bočice, dobro zapuši i drži na hladnom i mračnom mestu.
U nedostatku čistog apotekarskog alkohola može se koristiti rakija od 40 do 50%."

#40: Re: Gavez Autor: gandradLokacija: Jagodina PošaljiPoslato: Čet Jun 11, 2015 8:18 pm
    ----
Zorane, jel ovaj doktor pričao uopšteno o tinkturama...ili o nekoj biljci konkretno...
I zašto bi bilo koji "doktor" bez obzira kako i koliko ime imao bio takav autoritet koji ne trpi pogovor i diskusiju, koja govori i o drugačijem postupanju i o efikasnosti takvog načina...
A ona tvoja opaska o teoretičarima i forum travarima je tačna ...ali tih stvari je bilo i bez interneta...pa su razni ljudi razne travke koristili na različite načine te bili i različito uspešni....

#41: Re: Gavez Autor: kreketaloLokacija: Sombor PošaljiPoslato: Čet Jun 11, 2015 8:34 pm
    ----
Evo sta kaze autor ove knjige:



ТИНКТУРА (ЕСЕНЦИЈА)

Тинктуре су такође екстракти који се добијају додавањем ракије од жита или воћне ракије јачине

38-40%. Боца или друга посуда која може херметички да се затвори, растресито се до грлића

напуни одређеним биљкама и прелије ракијом од жита или од неког воћа. Потом се, добро

затворена, боца остави на топлом месту (око 20 степени Целзијусових) 14 дана или нешто дуже.

Повремено се промућка. Најзад се процеди, а чврсти остаци се изгњече и добијена течност дода

се оној првој. Тинктуре се за унутрашњу употребу користе тако што се у капима додају води и пију

као чај, док се споља користе за облоге, или се утрљавају.

Inace imam u elektronskom obliku ovu knjigu pa kome treba nek mi napise na pp svoj mail.

#42: Re: Gavez Autor: VladanLokacija: Срем PošaljiPoslato: Pet Jun 12, 2015 6:53 pm
    ----
Где има да се купи папирно издање?

#43: Re: Gavez Autor: kreketaloLokacija: Sombor PošaljiPoslato: Pet Jun 12, 2015 11:16 pm
    ----
www.knjizara-sigma.rs/...eben-23225

#44: Re: Gavez Autor: VladanLokacija: Срем PošaljiPoslato: Ned Jun 14, 2015 7:52 am
    ----
Хвала. Што се тиче тинктуре или шта-ли-је-већ више нисам паметан где да држим. Почело је бити поред прозора а сад држим ван домашаја сунца где је ипак топло. Би ли ваљало промешати с времена на време?


#45: Re: Gavez Autor: kreketaloLokacija: Sombor PošaljiPoslato: Ned Jun 14, 2015 8:31 am
    ----
Da valja promesati-promuckati.



-> Lekovito i začinsko bilje

Sva vremena su GMT + 1 sat

Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća  :| |:
Strana 3 od 5