:: Forums ›
detaljno
Oskoruša (Sorbus domestica)
Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17  Sledeća  :| |:
-> Voće

#166: Re: Oskoruša Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Čet Okt 08, 2015 9:54 pm
    ----
Jagodinac
Ima vise sorti oskorusa sa razlicitim plodovima . Jel ovakav list kod te tvoje sto si je nasao.
Ps..ti plodovi sto su popadali i kazes da su truli , nisu truli. U njima se bas nalaze potpuno zrele semenke koje i najbolje klijaju.
Slobodno naberi koliko god hoces i ostavi neka se malo prosuse.
Bas me zanima kakvog su oblika te tvoje oskoruse.
Javicu ti se na pp.
Pozdrav svima . i pogledajte oblik lista oskoruse.

#167: Re: Oskoruša Autor: gandradLokacija: Jagodina PošaljiPoslato: Sub Okt 10, 2015 6:41 pm
    ----
Pa da, takav je list...ma apsolvirao sam izgled te biljke , sa tim nema problema...A plodići su , kažem , oblika mini kruške , veličine oko 1,5 do 2 cm. a širina donjeg dela je, tako , oko 1,5 cm...
A ono truli plodovi...pa šta sad, da skupljam i te plodove i da sejem(???) , pa ne znam ...Skupio sam i očistio seme divlje jabuke i divlje kruške i to ću sejati ...pa ajd i oskorušu, ali kome ću to...(???)
Zarkodj@ računaj na to, nema problema...

#168: Re: Oskoruša Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Sub Okt 10, 2015 10:13 pm
    ----
Pozdravljam te i skupi sve sto mozes. A ja cu te nauciti sta dalje sa plodovima i kasnije [ ako hoces ] sa semenjem. Plodovi koji nisu truli tj. gnjili nanizi na neki jaci kanap pa stavi iznad sporeta da se osuse.
Kada bi samo znao kakav je caj od samo jednog ploda koji se skuva u toku zime ti bi svake godine brao sav plod . Ima neku fantasticnu aromu kada se kuva kao caj ili kompot.
Probaj jer oskoruse ne radjaju svake godine .
Pozdrav i svako dobro.

#169: Re: Oskoruša Autor: gandradLokacija: Jagodina PošaljiPoslato: Ned Okt 11, 2015 6:41 pm
    ----
Ma ne...nabrao sam ...poslaću ti...

#170: Re: Oskoruša Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Pon Okt 12, 2015 4:10 pm
    ----
Jagodinac moj ,jagodinac svaka ti cast.
Pozdravljam te i pisemo se veceras.

#171: Re: Oskoruša Autor: RaleBgLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Okt 12, 2015 5:28 pm
    ----
Pozdrav svima, ne provodim puno vremena na forumu ali ova tema me je zainteresovala. Moji su poreklom iz Podgorine, okolina Valjeva oko planine Medvednik. Na imanju imamo jednu staru Oskorušu za koju je čukun deda pričao da je njegov deda rekao da od uvek zna za nju. Stara je minimum 250 godina, a vrlo verovatno preko 300. Neverovatno izgleda iako je pretrpela svasta, pa ismedju ostalog i pozar. Poslednjih par godina primetio sam da pocinje da se susi, a pre mesec dana kada sam poslednji put bio, ostala je jos jedna uspravna zelena grana. U prolece cu je malo orezati da bih iskoristio mladice. Velika mi je zelja da je nakalemim i jednostavno nastavim njen zivot. Inace imam 29 godina i obozavam biljke, bavim se hortikulturom, a svi kazu da imam zelene prste. Sta god da 'dotaknem' bez preterivanja poludi. Do sada mi se nije desilo da mi kalem nije uhvatio i da se nije primio. Samo sam to hteo da podelim sa vama. Svako dobro dobri ljudi!

#172: Re: Oskoruša Autor: gandradLokacija: Jagodina PošaljiPoslato: Uto Okt 13, 2015 7:02 pm
    ----
Bravo Rale!!!!
Pozlatili ti se prsti!!!
Samo nastavi tako!!!!

#173: Re: Oskoruša Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Uto Okt 13, 2015 9:22 pm
    ----
Zdravo Rale. ja sam vise puta probao da nakalemim na divlju krusku ali nece . zasto , to nisam nikada mogao ukapirati. Inace kalemarstvom se bavim vec nekoliko decenija i svi nacini su mi odlicno poznati. Probao sam i na jarebiku ali jarebika ne zivi duze od 20-30 godina . ne znam sta da kazem . Mora od semenke ili od izdanka . To i mene muci godinama .
Pozdrav

#174: Re: Oskoruša Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Čet Okt 15, 2015 8:20 pm
    ----
Gangrade , stigla posiljka iz Trnave i hvala ti na svemu. Sve je ok. Slobodno , sve sto ti tyreba od biljaka samo javi. Ako nemam ja cu da nadjem jer si zasluzio. A ono sa zadrugama i udruzenjima pa ako treba opet cemo.
Pozdrav prijatelju, tj. Pozdrav moj Moravce

#175: Re: Oskoruša Autor: gandradLokacija: Jagodina PošaljiPoslato: Čet Okt 15, 2015 8:44 pm
    ----
Ma dobro , dobro, nije to ništa važno , a ni nešrto značajno...
Sarađivaćemo , što da ne...
Ma što se mene tiče....tek smo počeli.

#176: Re: Oskoruša Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Čet Okt 15, 2015 9:41 pm
    ----
Naravno , zvacu te sutra uvece jer sada je kasno a pre podne sam zauzet.
Pozdrav Jagodinac

#177: Re: Oskoruša Autor: markoturasLokacija: Novska PošaljiPoslato: Sre Okt 21, 2015 12:30 pm
    ----
Vojvodo,imam oskorusu kalamljenu na dunji,ima pet godina i u rodu je,ali bi je htio prekalamiti,jer mi se ne svidja.Koje vocke se mogu na proljece pod koru nakalamiti na tu oskorusu (pod koru) Hvala!

#178: Re: Oskoruša – Sorbus domestica Autor: Petar.BLokacija: Berovo PošaljiPoslato: Ned Jan 31, 2016 6:25 pm
    ----
Vojvoda citat:
Pogresio si prijatelju. Moze na dunju ali prolazi isto kao musmula koja je kalemljena na dunju provansalku. Dunja je najneotpornija na ,,moniliju,, i to unistava i podlogu i plemku. ....Oskorusa se razmnozava iz izdanaka iz korena i kalemljenjem na Jarebiku ,brekinju ili mukinju. Inace imam sadnice oskoruse , mukinje i brekinje kao i sadnice jarebike. Po meni oskorusa je najzdravija vocna vrsta iz roda sorbusa koja na zalost polako ,,al sigurno ,,pada u zaborav. Imate u prodavnici SB. Pozdrav.

#179: Re: Oskoruša – Sorbus domestica Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Ned Jan 31, 2016 6:59 pm
    ----
Zdravo Petre.B
Hvala i pozdrav Makedoniji.

#180: Re: Oskoruša – Sorbus domestica Autor: hogar2 PošaljiPoslato: Uto Okt 04, 2016 10:26 pm
    ----
Zdravo.Za da bi dobio sadnicu od ploda oskoruse dali je dovoljno da samo stavim plod u zemlju i pokrijem ga sa slojem od 1cm ili da posadim samo semenku?
Drugo pitanje.Kako se pravilno susi plod oskoruse za da bi zimos od njega spremio caj?Cuo sam da prvo treba da se opere slanom vodom pa onda da se prepolovi na pola i tako da se susi.
Pozdrav svim forumasima.



-> Voće

Sva vremena su GMT + 1 sat

Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17  Sledeća  :| |:
Strana 12 od 17