#331: Re: Kaki- Diospyros kaki Autor: batanona, Poslato: Čet Jan 13, 2011 5:22 pm ---- Kaki sam zreo i čak prezreo ogulila i kuhala marmeladu. Prvi put je i zadnji put. Marmelada je unatoč zrelosti i prezrelosti voća bila trpka i nitko je neće, pa niti ja.
Papajte rađe svježe voće dok ga ima!
#332: Re: Kaki- Diospyros kaki Autor: mickamicka, Lokacija: novi sadPoslato: Sub Jan 22, 2011 7:48 pm ---- Molim da me neko uputi gde mogu nabaviti sadnice kakija koje su proverenog kvaliteta.
Molila bih one koji imaju stabla koja im rode da mi kazu gde su oni nabavili sadnice.
Puno hvala.
#333: Re: Kaki- Diospyros kaki Autor: damir, Lokacija: OsijekPoslato: Pon Jan 24, 2011 2:08 am ---- ovdje ima u rasadnicima. bude i po poljoprivrednim apotekama. oko 10 eura sadnica.
#334: Re: Kaki- Diospyros kaki Autor: Tartar, Poslato: Pon Jan 24, 2011 8:49 am ---- da li neko ima ili zna nekoga ko ima američki kaki, American Persimmon (Diospyros virginiana) ?
Ovo je druga vrsta, sitnih, neuglednijih plodova. Znači mnogo manje komercijalno zanimljiva ali je jako slatka po navodima do 30% šećera!
Pošto je aromatičnija(navodno) i slađa mogla bi da bude zanimljiva kao "organic" voćka, jer tu se i onako ne traže krupni ili "naduvani" proizvodi.
što se sušenja bilo kog kakija ili neke druge voćke jako lako je improvizovati malu šušaru.
Potreban je neki mali kalorifer (ima ih svuda i jeftini su), potreban je dodatni termostat takvog raspona da mu je temperatura od cca 50°C negde u sredini raspona merenja. Potrebne su drvene gajbice i najlonska folija. E, da potreban je i neko ko se minimalno razume u struju.
Gajbice sa voćem se postave jedna na drugu( ova "polica" bolje da ide više u dužinu nego u visinu) prekriju se najlonom sa jedne strane se stavi kalorifer a suprotna se najlon malo odigne i to je sušara.
Problem je što bi se tako voće "prekuvalo". Načelno temp kod sušenja ne treba da pređe 50°C. Zato treba na kaloriferu preseći vod koji ide na grejač, produžiti te žice i spojiti na termostat koij treba staviti negde na srednju gajbicu. Ovo mora da uradi neko ko se razume (bazno razumevanje). Termostat se podesi na 50°C, što znači da će u gornjoj zoni biti malčice toplije aq u donjoj malčice hladnije ali to nije važno. Sušenje traje u zavisnosti od veličine plodova i željenog procenta vlage u osušenom proizvodu. U principu većina suvih proizvoda ima vlažnost cca 12%.
Kod ovakve sušare ventilator stalno radi a grejač se uključuje kada padne neki stepen ispod željene temp. (max 50°C) i isključuje se kada se pod najlonom postigne ta temp.
Važno: kalorifer ne sme da bude ispod najlona. On mora da uvlači svež vazduh i da ga uduvava pod najlon!
Ja više nisam posebno zainteresovan za japansku varijantu ali ako su sušene samo upola ukusne kao što kažu onda je to "drugi par čarapa".
#335: Re: Kaki- Diospyros kaki Autor: drveni, Lokacija: Novi SadPoslato: Pon Jan 24, 2011 9:53 am ----
Tartar citat:
da li neko ima ili zna nekoga ko ima američki kaki, American Persimmon (Diospyros virginiana) ?
Ima par stabala u botaničkoj bašti u Beogradu. Čak sam uzeo i plod ali je bio nezreo.
#336: Re: Kaki- Diospyros kaki Autor: Tartar, Poslato: Pon Jan 24, 2011 2:24 pm ---- Hvala. Idemo po trule plodove.
U kom delu, velika je bašta?
#337: Re: Kaki- Diospyros kaki Autor: drveni, Lokacija: Novi SadPoslato: Pon Jan 24, 2011 5:11 pm ---- Ufff.... Kako bih sad to objasnio... Bio sam još pre dve godine....
Od ulaza se skrene skroz desno pa se nailazi na neki letnjikovac, pa na japanski vrt sa jezercima i bambusima pa na onaj staklenik, pa se onda dolazi do onog cvetnog dela gde ima puno lavande (između ostalog), pa je tu neka kućica a uz kućicu vinjage sa kivijem i pored su dva stabla Diospyrosa. U blizini su i stabla žižule...
Ako sam ja to dobro zapamtio.
#338: Re: Kaki- Diospyros kaki Autor: Tartar, Poslato: Pon Jan 24, 2011 9:56 pm ---- Sasvim dovoljno. Hvala još jednom.
#339: Re: Kaki- Diospyros kaki Autor: mickamicka, Lokacija: novi sadPoslato: Pon Jan 24, 2011 10:04 pm ----
damir citat:
ovdje ima u rasadnicima. bude i po poljoprivrednim apotekama. oko 10 eura sadnica.
Damire,
Hvala na odgovoru, ali meni bi trebao neko iz Srbije ako moze da mi odgovori.
Pozdrav.
#340: Re: Kaki- Diospyros kaki Autor: Tartar, Poslato: Uto Jan 25, 2011 9:00 am ---- Hajde da rasčistimo još nešto. Diospyros lotus se koristi kao podloga za kalemljenje, dok je sam "smrdljiv"i ne znam šta sve. U svakom slučaju neupotrebljiv.
The date plum tree (Diospyros lotus) was known to the ancient Greeks as 'the fruit of the gods' for its delicious fruit, which have a taste that resembles both plums and dates. Mentioned in Homer's epic poem the Odyssey, it was so delectable that those who ate it forgot about going home and wanted only to eat lotus fruit with the lotus-eaters.
Although a very small fruit, only 1-2cm, when ripe the flesh is soft and very rich and sweet in flavour, which is why it has always been so highly regarded. apps.kew.org/trees/?page_id=83
Za ovaj lotus koga zovu urmo-šljiva se kaže :" kod starih Grka poznat kao voće bogova zbog svog izvanrednog ukusa........u Odiseji se spominje da oni koji ga probaqju zaborave na svoju kuću i samo žele i dalje da ga jedu.....meso mu je meko, vrlo bogato(ukus) i slatko zbog čega je visoko cenjen"
Ovo nije jedino mesto na kome se tako, u superlativima govori o ukusu Diospyros lotus-a. Jedina zamerka je to što je plod sitan.
Nemam nikakvo iskustvo sa ovom biljkom. Koliko sam shvatio nje ima u BG i na drugim mestima. Da li neko može nešto da kaže na ovu temu?
#341: Re: Kaki- Diospyros kaki Autor: markoturas, Lokacija: NovskaPoslato: Sub Apr 02, 2011 9:39 pm ---- Tu je neka baba pričala da se KAKI može kalemiti na beli glog,ima li netko saznanja o tome?
#342: Re: Kaki- Diospyros kaki Autor: Vojvoda, Lokacija: Predejane-Motel-PredejanePoslato: Sub Apr 02, 2011 10:36 pm ---- Kaki se kalemi na podlogu lotosa , vrste divljeg kakija . Jedino se sorte vanila i tipo ne kaleme nego seju iz semena . One i jedino u nasim uslovima mogu radjati. Pozdrav.
#343: Re: Kaki- Diospyros kaki Autor: cecilija, Lokacija: Sremska MitrovicaPoslato: Pet Apr 08, 2011 2:31 pm ---- Upravo mi je stigla posiljka sa sadnicom.U pitanju je sadnica iz nase prodavnice.Vanila sorta.Trebalo bi daje tako.
Visine je 30 cm.Sad se pitam kojom brzinom raste,te koliko je stara ovakva biljka?
Molim ako neko zna da napise,bice od koristi nama koji to ne znamo.
Pozdrav
#344: Re: Kaki- Diospyros kaki Autor: markoturas, Lokacija: NovskaPoslato: Sre Apr 13, 2011 8:00 pm ---- Ja još uvjek čekam da mi neko kaže da mogu okulirati kaki.....
#345: Re: Kaki- Diospyros kaki Autor: puljka5, Lokacija: ZADARPoslato: Sre Apr 13, 2011 8:05 pm ---- Ovdje je to već prošlo vrijeme,neznam kako je gore,ali mislim da bi mogao.