:: Forums ›
detaljno
Kaki (Diospyros kaki)
Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144  Sledeća  :| |:
-> Voće

#376: Re: Kaki- Diospyros kaki Autor: drveniLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Sre Dec 07, 2011 12:28 pm
    ----
Ja na pijaci kupujem kakie takve veličine ali tamnije boje. Ti se jedu pekmezasti. Nema potrebe čekati mesec dana, ovakav kaki je nakon dan/dva na sobnoj temperaturi spreman za jelo. Meni je ukus ovih mekih kakia neprevaziđen. Very Happy

#377: Re: Kaki- Diospyros kaki Autor: smederevacLokacija: smederevo PošaljiPoslato: Sre Dec 07, 2011 3:20 pm
    ----
pa meni se desilo sto je reko mary jo smucilo mi se nisam mogao pojesti ni ceo kaki vec pola bacio 2 ostavio da smeska jos pa da probam ali mislim da necu saditi to drvo definitivno ;p

#378: Re: Kaki- Diospyros kaki Autor: znakpitanjaLokacija: Beška PošaljiPoslato: Čet Jan 05, 2012 11:21 pm
    ----
Meni se nije smucio Very Happy Toliko sam ih nakupovala , da nabasam na semenke , ali bez uspeha . E danas mi se posrecilo , deca su me cudno gledala , sta to rovarim po Kakiju Wink Na moju veliku srecu , ova tura je imala semenke Jump Jump Jump

#379: Re: Kaki- Diospyros kaki Autor: kikcaLokacija: koprivnica PošaljiPoslato: Pet Jan 06, 2012 9:29 am
    ----
specijalac citat:
Kupio sam neki talijanski kaki na pijaci skoro... Boja mu je jarko narandzasto-crvena, nije pekmezast bio niti opor vec naprotiv izuzetno sladak... no nije to poenta, vec dimenzije, naime bili su ogromni - ja sam prvi put video kaki velicine grejpa, a pritom crvene boje.

bas je ovako izgledao (slika nije moja...)
www.flickr.com/photos/...otostream/

zna li iko o kojoj bi se moglo raditi sorti? Bye Bye

Takav kaki kupujem i ja i to mi je najomiljenije voće. Radi se o jednoj od sorata kakija koja se jede tvrda i te sorte su slađe od mekano jestivih sorti.

Nešto o tome možeš pročitati na ovom linku: www.rast-bs.si/hr/novo...abuka.html

#380: Re: Kaki- Diospyros kaki Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Pet Jan 06, 2012 12:51 pm
    ----
Paznja. Uzmite plod kaki jabuke i stavite u zamrzivac na pola sata . Izvadite i bez ikakvih problema oljustite . mozete i da ih zamrznete pa kad se odlede tada probajte i videcete koja je razlika u ukusu . Pozdrav.

#381: Re: Kaki- Diospyros kaki Autor: kameliaLokacija: srpska republika PošaljiPoslato: Pet Jan 06, 2012 2:40 pm
    ----
Ja, imam veliko, staro drvo sa puno plodova. I ove godine skidam direktno izmrzle jabuke. Izgledaju ružno promrzlo ali ukus za svaku pohvalu.

Da uz put kažem šta sam primjetila: Moje drvo, samo,svake druge godine na stotine plodova donese dok npr. ove godine bilo milion cvijetova sa zametcima ali skoro sve odbaci. Ostalo malo do sazrenja.

#382: Re: Kaki- Diospyros kaki Autor: dadoxxlLokacija: Mostar PošaljiPoslato: Pet Jan 06, 2012 2:45 pm
    ----
Kaki rodi svake godine.Vecinu plodova koji se obrazuju nakon cvatnje odbaci,jer ne bih stablo moglo izdrzati toliki rod niti tezinu.Drvo kakija je veoma lomljivo,tako da cesto dolazi do lomljenja grana usljed tezine roda.Neke sorte je najbolje ostaviti na stablu do mrazova i zatim i ubrati i konzumirati.Meni su ove godine dosle na rod i chocolatino ,te sharon.Plod kakija je najljepsi kad se osusi,ali kod nas to rijetko tko radi,sem u Makedoniji. Bye Bye

#383: Re: Kaki- Diospyros kaki Autor: kameliaLokacija: srpska republika PošaljiPoslato: Pet Jan 06, 2012 3:00 pm
    ----
Svašta Dado, sad da čujem da ima suvi Kaki-Šaron. !!!!

Ja berem pre mraza pomalo, pa zamotam u novinu (vidila savjet na TV), i stvarno nakon 2,3 dana budu zreli i ukusni. Rest ostavim da mrzne i tak skidam smrzle. Drugima se gadi kako izgledaju pa nebi ni da probaju da jedu. Ali ukus stvarno neodoljiv.

#384: Re: Kaki- Diospyros kaki Autor: dadoxxlLokacija: Mostar PošaljiPoslato: Pet Jan 06, 2012 4:42 pm
    ----
Pogledom na plod kakija koji je prezreo, vecina ljudi koji nisu probali plod,pomisli da je to nesto odvratno,kao i kad plod konzumiraju dok nije zreo.
Medjutim to je nesto predivno,iako nema bas puno obozavatelja ploda kakija. Sunce sija

#385: Re: Kaki- Diospyros kaki Autor: kameliaLokacija: srpska republika PošaljiPoslato: Pet Jan 06, 2012 9:05 pm
    ----
To mi ni malo ne smeta što nema puno obožavaoca toga voća. Ostaće nam koji volimo i znamo šta je dobro više!

#386: Re: Kaki- Diospyros kaki Autor: puljka5Lokacija: ZADAR PošaljiPoslato: Sub Jan 07, 2012 7:34 pm
    ----
Meni su ti meki(truli)grozni ali su mi oni tvrdi(hana fuju) odlični!

#387: Re: Kaki- Diospyros kaki Autor: kameliaLokacija: srpska republika PošaljiPoslato: Sub Jan 07, 2012 7:43 pm
    ----
Ma, i naši su tvrdi dok ih ne uhvati mraz. Nisu oni truli već samo promrzli. Tad su slatki, ne kupe usta i ne ostavljaju sloj na jeziku.

#388: Re: Kaki- Diospyros kaki Autor: drveniLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Sub Jan 07, 2012 10:10 pm
    ----
Količina šećera-slatkost kakia ne zavisi od toga da li je u pitanju sorta koja se jede tvrda ili meka već od same sorte. Tako da je netačna konstatacija da su tvrde sorte slađe od mekih.

#389: Re: Kaki- Diospyros kaki Autor: barajevoLokacija: Barajevo PošaljiPoslato: Ned Feb 05, 2012 9:39 pm
    ----
zvonimir citat:
Prodajem sadnice japanske jabuke kaki , zainteresovani neka se jave na mob.063/78 30 444
Samo da te obavestim, a može biti i neko iskustvo za druge. Tačno pred prvi sneg, čini mi se u utorak, pre desetak dana su mi stigle dve tvoje sadnice i jednu sam posadio u dvorište i na njoj je sada pola metra snega, a drugu sam posadiou u saksiju i držim je u sobi. Temperatura je prilično stabilna - od 22 do 24 stepena, odnosno, kako je na podu, a imam podno grejanje, možda i nešto viša. Zalivam je svaki drugi dan i ono, zašto ovo pišem je, počeli su da joj kreću pupovi. Ako neko ima kakav iskustveni savet kako dalje da je tretiram, dobro bi mi došao, ali (nemojte da se ljutite) ne samo puko mišljenje već iskustveni ili na struci zasnovan savet.
Pozdrav Zvonimiru i ostalim ljubiteljima i uzgajivačima Kakija (Japanske jabuke) - najslađeg voća koje sam ikada probao (isključujem datulu - urmu, koja mi deluje kao da je prelivena rastopljenim šećerom).

#390: Re: Kaki- Diospyros kaki Autor: markoturasLokacija: Novska PošaljiPoslato: Pon Feb 06, 2012 3:49 pm
    ----
barajevo citat:
zvonimir citat:
Prodajem sadnice japanske jabuke kaki , zainteresovani neka se jave na mob.063/78 30 444
Samo da te obavestim, a može biti i neko iskustvo za druge. Tačno pred prvi sneg, čini mi se u utorak, pre desetak dana su mi stigle dve tvoje sadnice i jednu sam posadio u dvorište i na njoj je sada pola metra snega, a drugu sam posadiou u saksiju i držim je u sobi. Temperatura je prilično stabilna - od 22 do 24 stepena, odnosno, kako je na podu, a imam podno grejanje, možda i nešto viša. Zalivam je svaki drugi dan i ono, zašto ovo pišem je, počeli su da joj kreću pupovi. Ako neko ima kakav iskustveni savet kako dalje da je tretiram, dobro bi mi došao, ali (nemojte da se ljutite) ne samo puko mišljenje već iskustveni ili na struci zasnovan savet.
Pozdrav Zvonimiru i ostalim ljubiteljima i uzgajivačima Kakija (Japanske jabuke) - najslađeg voća koje sam ikada probao (isključujem datulu - urmu, koja mi deluje kao da je prelivena rastopljenim šećerom).

Sad Toplo se nadam da si onaj kaki koji si posadio u dvorište dobrano omotao sa papirom ili slamom nabivši na vrh jutenu vreću.Ako to nisi uradio pozdravi se sa djelom koji viri iznad snijega. Bye
Šta se prerano krenulog kakija na sobnoj temp. tiče tu bi odmah trebalo polako ga privikavati na nižu temperaturu. Više se nemože zaustaviti njegovo kretanje,ali se može usporiti. Mad Dakle POSTEPENO treba kaki izlagati sve nižoj temperaturi,prvo u hodnik pa u verandu,uglavnom na nižu tempoeraturu,ali ne nižu od 0 stepeni. Pritom treba imati dovoljno svetla.
Dakle, nikako u potpuno taman podrum.
Kada se temp. dignu za 2 mjeseca može se iznijeti na balkon ili vani,ali ako dolazi mraz, odmah s njim u kuću. Kad onaj vani (ako) krene pupati(April),onda možeš i ovaj posaditi. Nadam se da sam nešto pomogao,ako nisi zaštitio onaj kaki vani,sada to uradi,bit će još jače zime,a ovaj dio pod snijegom pogotovo,odgrni malo snijeg i omotaj novinama i opet nagrni snijeg što više. Ako se dio iznad snijega smrznuo,izrast će koji pup iz debla koje je sada ispod snijega.(iznad mjesta kalemljenja) Wink
Ovo sve što sam napisao ja sam doživio,i smrzo mi se vani kaki,i krenuo unutra isto ko i tebi,tako da ti je ovo iz prve ruke.Pozdrav i sretno! Bye Bye



-> Voće

Sva vremena su GMT + 1 sat

Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144  Sledeća  :| |:
Strana 26 od 144