nexxogen citat: |
Ja sam ove godine kalemio Aprium (75% kajsija, 25% šljiva) pod nazivom Flavor Delight, grančicama koje sam nabavio iz Amerike. Ako potražite po netu, vidjećete da izgleda 100% kao kajsija. Kakav ukus ima, znaću za par godina, nadam se. |
nexxogen citat: |
Jeste da je ovo prastara tema, ali sam pročitao toliko tendencioznih i neinformisanih izjava da prosto moram nešto da napišem. |
dr.jare citat: |
Verovatno postoje pravi hibridi ovog sto si naveo ali ono sto sam ja do sada video i probao to nije to... da li mozda znas koji rasadnik prodaje te hibride ali da su 100% original? |
Vojvoda citat: |
Na glavnoj pijaci u Nisu neko prodaje . Kupim dva kila ali jebiga , nije ono sto sam mislio. Previse neukusno i sam plod tvrd kao da je zelen |
Lilke citat: |
Sa srećom neka ti je. Ja kalemio par sorti, nisam ni obilazio da vidim jel to živo jer sam skapirao da rano cvetaju i kod mene teško da će dati nekada rod. Plus treba oprašivanje tako da videćemo. |
Vojvoda citat: |
Zdravo Prosle godine sam prvi put u zivotu video taj puot. Na glavnoj pijaci u Nisu neko prodaje . Kupim dva kila ali jebiga , nije ono sto sam mislio. Previse neukusno i sam plod tvrd kao da je zelen. Jeste da lepo izgleda ali bato , nije ono vocka za nase krajeve . Koliko lepih i daleko boljih vocaka imamo a mi se hvattamo za nesto sto nije bas ni malo , ni priblizno nasem autohtonom vocu . Ps.. ukus matejevacke breskve se ne moze nicim uporediti sa bilo kojom sortom bresaka u Srbiji. To je isto sto neko nudi sadnice neke jabuke baja marisa crvenog ploda . kao da je to nesto novo a te jabuke crvenog mesa su jos pre pedeset godina sadnjene po parcelama mnogih ZZ. u Srbiji. pozdrav |
kreketalo citat: |
Baya je jedna od 10-ak sori iz tog asortimana Bilo je i pre sorti crvenog mesa, ali tek sa izlaskom ovih sorti se ta informacija rasirila medju ljudima Bez obzira dal su nove ili star sorte, ovaj asortiman je otporan na bolesti, otporan cvet na mraz, rano prorodi tako da za razliku od ovih pluota vredi ih saditi. Prilagodjene su za nase podnevlje. A Jole ima svoj rasadnik tako da verujem da zna kod treba zaliti vocku. Ne razmem Vojvoda zasto imas potrebu svakome davati komentare kao da su svi pocetnici A i to sto si bas Bay-u spomenuo nema nikakve veze sto je Jole ima jel? |
dr.jare citat: |
Verovatno postoje pravi hibridi ovog sto si naveo ali ono sto sam ja do sada video i probao to nije to... da li mozda znas koji rasadnik prodaje te hibride ali da su 100% original? |
Lilke citat: |
Ja lično imam jako loša iskustva sa rasadničarima. Jednom tako moj ćale išao po šljive u neki rasadnik bogu iza nogu da uzme baš određenu sortu, stara neka kao, i na kraju ispalo da uopšte nisu te pa smo ih povadili. Dok ja npr viđao prodaju voće a pojma nemaju. Tipa japanske jabuke prodaju i počnu da mi sole pamet šta je to, a na pitanje koja je sorta kažu pa to ima jedna samo. Poslednji put mi jedan lik kaže ima dve sorte iz albanije, pitam koliko to trpi mraz a on pojma nema, msm šta prodaješ onda ako meni odmah strada prve zime. I pojma nemam kakav je plod itd. Nemaju pojma za hibride i sorte i sorte. Isto tako i za ribizle, jabuke i gomilu ostalih stvari. |
Lilke citat: |
Na kraju krajeva zašto ne probati? Niko ne kaže da se prave plantaže ili šta već kao što bila reč sa paulovnijama. Ja imam par sorti, Jole ima podosta. Bio sam do njega i video. Što se mene lično tiče posadiću koliko mogu različitih pa šta bude. Ako nešto valja ostaće a ostalo ću da prekalemim lako. Volim raznolikost. I lično me više privlače te voćke kojih kod nas nema,ili u malom broju, nego li ove naše ustaljene tipa kruška, šljiva i jabuka recimo. Msm imam i njih ali ne pridajem im toliku pažnju. Dok recimo jujube, japanske jabuke, raznorazni hibridi, asimine, pitomi kesteni , kivi, od skoro i nar, itd me baš kopkaju. I jabuke crvenog mesa isto. Probao par sorti, kalemio tkđ i čekam da vidim šta će ostati na kraju. Hoću reći da svako ima pravo da sadi šta hoće, neko voli cveće, neko pak samo travu bez da ima bilo kakvu biljku na okućnici itd. E sad jel nešto hoće da uspe ili ne vreme će pokazati, ionako se klima menja pa zašto ne probati i nešto novo na našem podneblju. Tako i ukus može da varira od godine do godine, pa ne treba suditi odmah o nečemu. Pozdrav. |
Sva vremena su GMT + 1 sat