:: Forums ›
detaljno
Šljiva (Prunus domestica)
Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19  Sledeća  :| |:
-> Voće

#76: Re: Šljiva- Prunus domestica Autor: rogicd PošaljiPoslato: Uto Sep 16, 2008 9:04 am
    ----
Moj pokojni tetak je u, ipak dobro Titovo vrijeme, kada je bilo zabranjeno peci rakiju to radio po potocima i sumama.Jedna noc i mjenjaj lokaciju. I pojedine zemlje Istocne Evrope su osle u Uniju pa nevjerujem da imaju tako stroge zakone. Kod nas ih sigurno nece biti jer nebi izdrzao narod.Ja,licno,cu da pecem rakiju dok god mogu.Ako dodje zakon ja cu je poklanjati Crkvi i javnim ustanovama.Proizvodnja je moja zivotna ideologija.Kad ovi mogu da kradu poreza i narod nevjerujem da ce zapinjati za smrtnike, mala im je dobit a puno naroda talasaju.
Nego,kakav je rod bio i kuda je otisao.Dali u kace ili u gajbe?

#77: Re: Šljiva- Prunus domestica Autor: p.bataLokacija: Jugo-zapadna Backa PošaljiPoslato: Sre Sep 17, 2008 5:33 pm
    ----
Ima da je pecem dok god imam kazan! A sad cu da kupim jos jedan! Very Happy
Naravno za svoje potrebe i potrebe svojih prijatelja!

#78: Re: Šljiva- Prunus domestica Autor: cucukLokacija: banat PošaljiPoslato: Uto Sep 23, 2008 10:45 am
    ----
p.bata citat:
Ima da je pecem dok god imam kazan! A sad cu da kupim jos jedan! Very Happy
Naravno za svoje potrebe i potrebe svojih prijatelja!

to se ceni i treba nastaviti tako. Cool

#79: Re: orezivanje sljive Autor: saracLokacija: Svrljig PošaljiPoslato: Ned Okt 05, 2008 11:22 am
    ----
yt1ecp citat:
Jesi cuo za " Klin corbu" ? Mozda i ima neka fora, ko zna, ali, meni to sve deluje mnogo misticno za obicnu destilaciju, kako smo mi ucili u skoli da se to zove. Ili, redestilacija, ako se govori o prepecenici. Moje je misljenje da ljudi koji o necemu jako malo znaju, prave famu oko toga da ti ni na pamet ne padne da im postavis neko pitanje. Jer, odgovor obicno ne znaju. E, to ti je ta fora. Ljudi koji o tome nesto znaju, kazu da prepecenu rakiju smes da razblazis samo DESTILOVANOM vodom, i to kupljenom u apoteci. Nikakva DEMI voda ili neke mulje iz samiske. E, jedino takva, cista destilovana voda nece da pokvari rakiju. Eto, a sipati prepecenicu prvo u lonce u koje je prvi unuk u familiji prvi put piskio sam drzeci svoju pisu, a lokalni popa prethodno blagosiljao celu rabotu, e, to meni malo glupavo deluje. Sta cu, taki sam.

#80: Re: Šljiva- Prunus domestica Autor: saracLokacija: Svrljig PošaljiPoslato: Ned Okt 05, 2008 11:33 am
    ----
Pobeze mi citat.Sipaj vodu u kazan i destilisi.Isti princip kao kod pecenja rakije.Kad prodje kroz lulu imaces destilovane koliko hoces.Umesto lonceta na kazan od 100 litara odvoji prvih 1,5 litara na stranu,a onda teraj prepek.U tom "prvaku" nalazi se stetni i smrdljivi sastojci koji mogu da rakiji daju los miris i ukus.Onda teras rakiju dok ne padne(za sljivu) na izlazu na 30% i prekidas .Posle ide patoka koja takodje moze da usmrdi rakiju.Prvenac koji sakupljs mozes opet da prepeces,recimo u zadnjem kaza nu.

#81: Re: Šljiva- Prunus domestica Autor: starr PošaljiPoslato: Uto Nov 04, 2008 7:23 pm
    ----
Da li odgovara za Cacansku rodnu razmak 4m izmedju redova i 3.5 m izmedju sadnica?

#82: Re: Šljiva- Prunus domestica Autor: vasaceda PošaljiPoslato: Pon Mar 02, 2009 6:02 pm
    ----
Da li neko zna nesto o tome kako se uklanjaju lisajevi sa stabala i grana vocaka? Hvala unapred?

#83: Re: Šljiva- Prunus domestica Autor: SaškaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Uto Mar 17, 2009 12:37 pm
    ----
starr citat:
Da li odgovara za Cacansku rodnu razmak 4m izmedju redova i 3.5 m izmedju sadnica?
Razmak zavisi od bujnosti podloge i uzgojnog oblika koji ćeš formirati. Navedeni razmak odgovara za vegetativne, slabobujne podloge i piramidalni oblik.

#84: Re: Šljiva- Prunus domestica Autor: saracLokacija: Svrljig PošaljiPoslato: Čet Apr 02, 2009 1:51 pm
    ----
vasaceda citat:
Da li neko zna nesto o tome kako se uklanjaju lisajevi sa stabala i grana vocaka? Hvala unapred?
Uzmeš četku, podviješ rukave, pa skineš sve.

#85: Re: Šljiva- Prunus domestica Autor: chup-chup PošaljiPoslato: Sub Apr 11, 2009 8:04 pm
    ----
posto nismo stigli da isprskamo zimus voce da li se sme prskati u cvetu u pitanju su sljive kruske i jabuke

#86: Re: Šljiva- Prunus domestica Autor: zarkodjLokacija: Bač PošaljiPoslato: Ned Apr 12, 2009 4:32 pm
    ----
Ne sme se ništa prskati, sem monilije, a pošto nista ništa radili sačekajte pa u fazi precvetavanja isprskati u kombinaciji insekticid, fungicid.

#87: Re: Šljiva- Prunus domestica Autor: markomar PošaljiPoslato: Pon Avg 24, 2009 11:13 am
    ----
Evo i ja da se javim.
U martu sam moje sljive prskao crvenim uljem. U fazi cvetanja sam prskao kubikom, pa kada se plod počeo formirati kubikom i dimetogalom i posle toga čini mi se još jednom sam poprskao samo dimetogalom nakon nekoliko nedelja.
Super su rodile, ima ploda baš mnogo ali je problem što je velika većina plodova crvljiva.

Jesam li nešto pogrešio, da znam za sledeću godinu? Da li sam trebao još nečim da prskam?

Hvala unapred!

#88: Re: Šljiva- Prunus domestica Autor: SaškaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Uto Avg 25, 2009 1:10 pm
    ----
Crveno ulje treba primeniti pre kretanja vegetacije, kada tri-četiri dana za redom temperatura vazduha prelazi 5 stepeni C. Protiv crvljivosti treba prskati pred kraj maja,posle cvetanja, preparatima kao što su Zolon, Zorcid, Lebaycid, Decis... Kada se ubuše u plod, crve je nemoguće suzbiti. Zaštita šljive obuhvata šest prskanja, ali je važnije pratiti pojavu bolesti i uslove za razvoj.

#89: Re: Šljiva- Prunus domestica Autor: disidi PošaljiPoslato: Čet Sep 03, 2009 3:23 pm
    ----
u proljeće sam zasadio bilsku ranu.poslije mnogo raspitivanja i učenja odlučio sam se za nju.rečeno mi je da je otporna na šarku.međutim,u literaturi,ani na forumima ne mogu ništa saznati.molio bih pomoć o ovoj sorti šljive.hvala

#90: Re: Šljiva- Prunus domestica Autor: lužnjakLokacija: Zagreb PošaljiPoslato: Pon Mar 08, 2010 9:22 am
    ----
Nakon dvije "lepotice" uspio sam konačno u zagrebu nabavit i čačansku rodnu, najbolju i ranu. Podloga je myrobolana.
Kakva su iskustva s ovim sortama?
svaki odgovor je dobro došao. Bye Bye



-> Voće

Sva vremena su GMT + 1 sat

Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19  Sledeća  :| |:
Strana 6 od 19