anja citat: |
Sejo cemu sluzi sirup od bundeve? |
seja citat: |
Selen iz kvasca Dnevno potrebna doza selena sadržana je u 2 gr svežeg kvasca, koji, pre uzimanja, treba da se prelije kipućom vodom, kako bi se inaktivisao. Onda se to popije rastvoreno u soku od paradajza ili nezaslađenom mleku. Sirup od crnog luka Pravi se na sledeći način: 2 glavice crnog luka, srednje veličine, sa što jačom ljuskom, presečene na 4 dela, i 100 gr žutog šećera preliti 1 litrom vode i kuvati dok ne ostane oko pola litra tečnosti. Procediti, sipati u staklenu bocu, dobro zatvoriti i čuvati na hladnom i tamnom mestu. Ovaj sok pije se kada se dobiju napadi kašlja. Uzima se više puta dnevno, prema potrebi, po 1/2 šoljice. Sirup od žalfije 250 gr žutog šećera rastopiti na vatri dok ne porumeni, ali paziti da ne zagori. Naliti 1/4 litra vode, dodati 3 kašičice žalfije i 3 izmrvljena lista lorbera. Kada provri, kuvati još 3 minuta, a onda skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi. Čuvati u staklenoj boci, na hladnom i tamnom mestu. Deca do tri godine piju 3 puta dnevno po 1 kašičicu, deca od 3 - 9 godina 3 puta po 1 manju kašiku, a deca starija od 9 godina i odrasli 3 puta po 1 - 2 veće kašike. Sirup uzimati redovno, sve dok se ne izbaci sav sekret. Sirup od bele bundeve Sirup se pravi tako što se na bundevi otvori četvrtast poklopac, izvade se seme i vlakna, bundeva se do vrha napuni žutim šećerom i vrati se poklopac. Ostavi se da odstoji 3 - 4 dana, dok se šećer ne rastopi i stvori sirup. Onda se sirup sipa u teglu sa poklopcem, a bundeva se ponovo napuni šećerom. Postupak se ponavlja dok se ne potroši svo meso bundeve. |
Sva vremena su GMT + 1 sat