:: Forums ›
detaljno
Chili papricice
Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64  Sledeća  :| |:
-> Ratarske i povrtarske kulture

#31: Re: Chili papricice Autor: Uncle_TomLokacija: Zemun / Kragujevac PošaljiPoslato: Čet Apr 07, 2005 6:32 pm
    ----
verdoso citat:
Ako se ne smrzne - hoce! Smile

Kao što sam već ovde pisao, prošle godine sam na svojoj terasi, u žardinjeri zasadio tabasco papričice. One su lepo rasle, razvijale se, cvetale i rodile. U jesen sam ih presadio u saksije odgovarajuće veličine i uneo u sobu. To je bilo početkom oktobra. Čim sam ih uneo u sobu sa centralnim grejanjem počelo je lišće da im opada i polako su se osušile.

Voleo bih da ynam gde sam pogrešio. Zaga mi je rekla da je trebalo da ih unesem u prostoriju gde temperatura ne prelazi 5 stepeni i da bi u proleće one ponovo olistale.

Zanima me dali je ovo jedina moja greška Rolling Eyes

#32: Re: Chili papricice Autor: Uncle_TomLokacija: Zemun / Kragujevac PošaljiPoslato: Uto Apr 12, 2005 7:20 pm
    ----
Evo još nekih podataka:

Čili (Capsicum frutescens)

Opis:

Čili je grmolika tropska biljka. Od paprike se razlikuje po tome što je malo viša,
višegodišnja biljka, koja ima daleko više cvetova.

Žuti do narandžasti plodovi su dugi 1,5 do 3 cm i veoma ljuti. Plod čilija je sličan
paprici, mada je mnogo manji i daleko ljući, jer poseduje znatno veće količine
ljutog alkaloida kapsaicina. Oštrina čilija je zavisna od zemlje porekla i obično
je obratno srazmerna veličini plodova.

Postojbina čilija je tropska Amerika, najveći proizvođač je Indija, zatim Etiopija,
Kina, i Mexiko. U Evropi - Španija, Mađarska - proizvode feferone, čili sa većim
plodovima i smanjenom oštrinom.

Upotreba
Čili je obavezni sastojak svih oštrih začinjenih extrata (čili, tabasco)
koji se dodaju u razne umake ali samo u kapljicama. Ljubitelji jako
začinjenih jela sa čilijem začinjavaju gulaše, sosove, čorbe, mesni
fondue i meso pečeno na žaru.

Tipično jelo u kome čili ne sme nedostajati je chilli con carne. Sveži
plodovi se stavljaju u turšiju ili se suše i melju u začinski prah (cayene
pepper, red pepper, chilli powder). Čili se najlepše dopunjava sa
korijanderom, ingverijem, bosiljkom i crnim biberom.

Tinktura i esencija čilija upotrebljavaju se ya pojačavanje ljutine duvana,
nekih pića posebno ruma.

Velika je i dekorativna vrednost ovih biljaka pogotovu u periodu sazrevanja plodova. Svaki prostor sa lepo razvijenim stabljikom čilija, na kome se istovremeno nalaze zeleni, ljubičasti, žuti, narandzasti i crveni
plodovi je posebno obogaćen.

#33: Re: Chili papricice Autor: Uncle_TomLokacija: Zemun / Kragujevac PošaljiPoslato: Uto Apr 12, 2005 7:21 pm
    ----
Evo još nekih podataka:

Čili (Capsicum frutescens)

Opis:

Čili je grmolika tropska biljka. Od paprike se razlikuje po tome što je malo viša,
višegodišnja biljka, koja ima daleko više cvetova.

Žuti do narandžasti plodovi su dugi 1,5 do 3 cm i veoma ljuti. Plod čilija je sličan
paprici, mada je mnogo manji i daleko ljući, jer poseduje znatno veće količine
ljutog alkaloida kapsaicina. Oštrina čilija je zavisna od zemlje porekla i obično
je obratno srazmerna veličini plodova.

Postojbina čilija je tropska Amerika, najveći proizvođač je Indija, zatim Etiopija,
Kina, i Mexiko. U Evropi - Španija, Mađarska - proizvode feferone, čili sa većim
plodovima i smanjenom oštrinom.

Upotreba
Čili je obavezni sastojak svih oštrih začinjenih extrata (čili, tabasco)
koji se dodaju u razne umake ali samo u kapljicama. Ljubitelji jako
začinjenih jela sa čilijem začinjavaju gulaše, sosove, čorbe, mesni
fondue i meso pečeno na žaru.

Tipično jelo u kome čili ne sme nedostajati je chilli con carne. Sveži
plodovi se stavljaju u turšiju ili se suše i melju u začinski prah (cayene
pepper, red pepper, chilli powder). Čili se najlepše dopunjava sa
korijanderom, ingverijem, bosiljkom i crnim biberom.

Tinktura i esencija čilija upotrebljavaju se ya pojačavanje ljutine duvana,
nekih pića posebno ruma.

Velika je i dekorativna vrednost ovih biljaka pogotovu u periodu sazrevanja plodova. Svaki prostor sa lepo razvijenim stabljikom čilija, na kome se istovremeno nalaze zeleni, ljubičasti, žuti, narandzasti i crveni
plodovi je posebno obogaćen.

#34: Re: Chili papricice Autor: elliLokacija: St.Gallen PošaljiPoslato: Ned Maj 01, 2005 9:16 pm
    ----
Lijepi pozdravi za sve!
Prvo da pohvalim "Svet biljaka". Nisam znala da ima nesto ovako na netu, sve dok mi nije zatrebao savjet za moje cili papricice.
Naime, posadila sam sjeme i narasle su onako 5-6 cm iznad zemlje i... pocele su da se suse...sta sam pogresno uradila? Na svijetlom su mjestu, toplo im je, ne pretoplo, pazim ih...
Dajte savjet da spasim sto se spasiti moze...ako se moze Crying or Very sad .... a tako sam im se radovala.
Unaprijed hvala.

#35: Re: Chili papricice Autor: mayLokacija: Slavonija ravna PošaljiPoslato: Ned Maj 01, 2005 10:36 pm
    ----
nemam iskustva sa njima,ali može biti svašta, od previše vode, pretoplo...
ne znam...možda ima netko iskusniji tko zna...
pronašla sam informaciju da im treba jutarnjeg sunca....
netko drugi zna?

#36: Re: Chili papricice Autor: kukurjek2002Lokacija: Israel PošaljiPoslato: Pon Maj 02, 2005 12:17 am
    ----
Mozda je bilo vrijeme da ih rasadis . Moje papricice su sad otprilike te visine i poceo sam da ih rasadujem . Oaberes najace i navece i presadis ih u posebne posude . Tako bar ja to radim .

#37: Re: Chili papricice Autor: Uncle_TomLokacija: Zemun / Kragujevac PošaljiPoslato: Pon Maj 02, 2005 8:03 am
    ----
elli citat:
Nisam znala da ima nesto ovako na netu, sve dok mi nije zatrebao savjet za moje cili papricice.
Naime, posadila sam sjeme i narasle su onako 5-6 cm iznad zemlje i... pocele su da se suse...sta sam pogresno uradila? Na svijetlom su mjestu, toplo im je, ne pretoplo, pazim ih...

O kojim papricicama je rec? Kao sto znas, ima ih razlicitih vrsta iz raznih podneblja i poneke traze posebne uslove! Kukurjek je u pravu, ukoliko su se razvile do visine od 5 - 6 cm i imaju razvijena 4 listica, treba ih presadjivati u posebne posude.

Inace, koliko znam, one vole dosta svetla i dosta vode. Moje tabasco i jalapeno papricice su izlozene jutarnjem suncu, preko dana im je svetlo ali nisu na direktnoj suncevoj svetlosti, redovno ih zalivam i za sada solidno napreduju!

#38: Re: Chili papricice Autor: elliLokacija: St.Gallen PošaljiPoslato: Pon Maj 02, 2005 3:33 pm
    ----
Hvala na odgovorima.
I moje papricice su izlozene prije podnevnom suncu, zalijevam ih a uvece ih unesem u sobu da im nije zima preko noci.
Inace to je moj prvi pokusaj sadnje cili papricica. Ne razumjem se bas u vrste, ali dobila sam papricice onako ubrane prije dva - tri mjeseca, izvadila sjeme i skoro zasadila. Bile su boje krvi i jaaako ljute. Znam to po ocima! Nakon sto sam dobro oprala ruke zaboravila sam na papricice te se jos umila i joooj!!!
Bas su fino ponikle i onda...pocele se susiti. Imaju samo dva listica. Ma nema potrebe da ih rasadjujem ostalo je jos tacno cetiri i one ne izgledaju lose, ali ko zna...ako se osuse, kupit cu vec narasle, mozda ja nisam za to, ali ove su mi onako... bas drage jer sam ih ja posijala.....

#39: Re: Chili papricice Autor: Uncle_TomLokacija: Zemun / Kragujevac PošaljiPoslato: Pon Avg 08, 2005 1:33 pm
    ----
Ova nam se tema malo ubajatila pa je red da je malo osvezimo. Posto smo se mucili sa sejanjem, rasadom i presadjivanjem, chili je krenuo.
Evo nekoliko slikica:


Poslednji put izmenio Uncle_Tom dana Uto Avg 09, 2005 6:04 am, izmenio ukupno 2 puta

#40: Re: Chili papricice Autor: SnježnaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Pon Avg 08, 2005 2:19 pm
    ----
Ja sam tek sada videla ovu temu.
Sada ste me uplašili, ja isto imam tri vrste papričica ali nemam pojma koje su Shocked
Valjda nisu otrovne Sad
Slikaću ih, pa mi morate objasniti šta imam.
Pa imam i sitne okrugle koje jedemo. Unsure

#41: Re: Chili papricice Autor: FatkaLokacija: Gracanica/Bosna PošaljiPoslato: Pon Avg 08, 2005 4:57 pm
    ----
Uncle- dodaj nam sjemenki da se i mi oljutimooo.

#42: Re: Chili papricice Autor: Uncle_TomLokacija: Zemun / Kragujevac PošaljiPoslato: Uto Avg 09, 2005 5:52 am
    ----
Sve chili papricice su jestive i nisu otrovne. Jerusalemska tresnja o kojoj je pisano u ovom topiku nije chili, cak nije ni paprika uopste vec neka sasvim druga vrsta.

Fato, sto se semena tice, nema problema. Bice semenki za sve!

#43: Re: Chili papricice Autor: SnježnaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Pon Avg 15, 2005 10:58 am
    ----
Koje su ovo papričice?
Da li su jestive?

#44: Re: Chili papricice Autor: Uncle_TomLokacija: Zemun / Kragujevac PošaljiPoslato: Pon Avg 15, 2005 8:14 pm
    ----
Papricice su ti mnogo lepe. Verovatno ce neko moci da ti kaze koje su vrste. Koliko ih dugo imas i dali ih gajis u sobi ili samo u vrtu? Jesu li te prezimljavale zimu?

Pokusaj da na www.chili-balkon.de pod chilisorten pronadjes svoje papricice. Ja mislim da kod njih mozes svaku papricicu desifrovati Very Happy

#45: Re: Chili papricice Autor: SnježnaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Uto Avg 16, 2005 10:09 am
    ----
Imam ih već nekih 5 ili 6 godina, sadim ih i u bašti i u saksijama. Nikada mi nisu prezimele, sejem ih svake godine.
Hvala na linku, pokušaću da ih nađem. Very Happy



-> Ratarske i povrtarske kulture

Sva vremena su GMT + 1 sat

Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64  Sledeća  :| |:
Strana 3 od 64