:: Forums ›
detaljno
Chili papricice
Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64  Sledeća  :| |:
-> Ratarske i povrtarske kulture

#931: Re: Chili papricice Autor: SuperhikLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Jul 11, 2019 7:31 pm
    ----

#932: Re: Chili papricice Autor: zap666Lokacija: UE PošaljiPoslato: Pon Jul 22, 2019 9:40 am
    ----
Znali neko nešto više o ovoj pojavi na listu paprike? sve što sam pronašao je ovo dole ali ... je prevod indijanski :-) a orginala nema Oedema?? piše da nije bolest nego višak vode manjak sunca ali nisam baš siguran u sve to.

ako neko ima više informacija biobih zahvalan

Pozdrav




bs.yellowbreadshorts.c...sease.html

#933: Re: Chili papricice Autor: zap666Lokacija: UE PošaljiPoslato: Pon Jul 22, 2019 9:55 am
    ----
evo nađjoh ovo
Quote::


У ствари, кристали су узроковани поремећајима у водном билансу када биљка преноси превише воде у лишће на високој температури и ниском испаравању. Затим се јављају едеми и ћелије које се пуцају и то доводи до кристала. Ово се обично дешава са собним биљкама.

#934: Re: Chili papricice Autor: SuperhikLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Ned Avg 02, 2020 7:46 pm
    ----
Užasna godina za čili, jedino čemu smem da se nadam ove sezone su 7 pot lava chocolate i Zapotec jalapeno Sad

#935: Re: Chili papricice Autor: SuperhikLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Ned Avg 02, 2020 7:50 pm
    ----
Al bar jedan halapenjos krenuo Very Happy

#936: Re: Chili papricice Autor: SuperhikLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Okt 17, 2020 9:25 pm
    ----
Zapotec jalapeno ili Indian jalapeno, ovo mi je ubedljivo najukusniji od svih halapenjosa koje sam probao, preporuka za nabavku.

#937: Re: Chili papricice Autor: SuperhikLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sre Nov 25, 2020 9:07 pm
    ----
Rocoto brown mini



Stavio sam pored jedan halapenjos zbog razmere. Fenomenalan ukus sa blagim voćnim šmekom (meni zaličilo na šljivu), ljuta ali ništa ekstremno, većini će to biti podnošljiva ljutina. Ni bolja ni gora od ostalih rokoto (žute i crvene su najčešće), svaka ima neki svoj voćkast šmek i sve ih vredi makar probati.

#938: Re: Chili papricice Autor: SuperhikLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sre Nov 25, 2020 9:37 pm
    ----
7 pot lava chocolate
Nije se zezo onaj koji ih nazvao lava, sasvim je pošteno najavio ono što može da se očekuje od ove zveri. Neki moj subjektivni osećaj da je ovo po ljutini kategorija iznad Moruga scorpion, Carolina reaper, Douglah... Po ukusu je nekoliko klasa iznad moruga i ripera (baš ih ne volim). Može od čokoladne lave odličan sos da se napravi ili da ide u neko kuvano jelo, ko ume dobro da proceni količinu. Svežu, teško da iko može da podnese, mene je četvrtina jedne satima maltretirala.
Ko reši da je gaji, biljka obavezno da bude u nekoj zavetrini.

#939: Re: Chili papricice Autor: LilkeLokacija: Svrljig PošaljiPoslato: Čet Nov 26, 2020 9:55 pm
    ----
Super su papričice. Ja pre neku godinu sadio više sorti i kad sam probao neku takvu braon, možda brown butlah ili šta već (svašta sam bio nabavio i pogubio imena), ležao sam pola sata na podu dok me nije popustila ljutina. Pokidala mi želudac bila načisto.
Od godine ću morati opet da sadim nešto. Napravili mi neku ljutenicu od domačih ljutih, a ja je jedem kao da je slatko Very Happy pola tegle očas posla pa stanem da ima i za sutra

#940: Re: Chili papricice Autor: SuperhikLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Dec 03, 2020 9:01 pm
    ----
Bhutlah nisam probao, poznanik koji probao obe kaže da je lava otrovnija. Ne verujem da tu ima razlike koja može da se oseti, pre će biti da samo od trenutne forme zavisi koja je jača. Uglavnom, za sad sam odustao od potrage za najekstremnijim sortama Oregon venom, Black lava i Bhutlah scorpion chocolate. Možda jednog dana kad dovoljno oguglam.

Ako bi morao samo jednu vrstu da preporučim za saditi, to je Scotch bonnet chocolate. Najsličnija je čoko habanerosima, ljuća je i dosta ukusnija, ima onaj fazon da lagano diže temperaturu, skoro superhot.
Seme sam nabavio ovde:
www.whitehotpeppers.co...-chocolate

Ove godine mi nisu uspele, fotka je od prošle godine:

#941: Re: Chili papricice Autor: BaneTLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Feb 02, 2021 1:05 am
    ----
Zdravo svima,

vidim da je tema zamrla pa se nadam da ce neko videti i odgovoriti a mozda i ovaj deo foruma zivne Smile
Izvinjavam se unapred na svim pitanjima, ali se nadam da ce neko imati vremena da posavetuje i pomogne.

Trebalo bi po prvi put da pocnem sa cilijem, ali su uslovi sadnje:
terasa
saksije od 12-15L
Sunce 3h dnevno (ujutru) max jer je severno istocna strana.
Napomenuo bih da mi se cesto u letnjem periodu pojavljuju bele musice i jos neke druge, i cvece pocinje da -ne lici ni na sta" do avgusta.

Imajuci ovo u vidu sta predlazete:
1.
pre svega u koju zemlju (kombinaciju) da posadim seme. Uzeo sam kontejnere, tako da se nadam da ce tu moci da ostanu do marta odnosno do nekih 10ak cm?

2.
Pri presadjivanju sta stavljati sve u saksiju (vidim razlicite opcije, recimo poceti sa glinom za drezanu, a onda zemlju uz dodatke vermilita recimo ...pa sad mnogo opcija)
3.
sta dodavati kao djubrivo i koliko cesto (savetuje se mahom cvrsto a mnogo redje vidim da neko preporucuje tecno)
4.
Cime tretirati preventivno a cime ako se pojave musice ili crvici (sitni neki koji ubijaju biljke)

Zamolio bih za organska djubriva i kombinacije ako je moguce jer bih ja da jedem ovu papriku Smile

Pozdrav i hvala unapred.

#942: Re: Chili papricice Autor: SuperhikLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Feb 19, 2021 12:11 pm
    ----
Ne znam da li je najbolja varijanta ali ja to ovako:

1.
Seme ide u Plagron lightmix zemlju i razgradive kontejnere.

2.
U saksije izmešam Potgrond H i perlit, dodam izmrvljene ljuske od jaja.

3.
Za prihranu koristim kombinaciju Plagron Alga Grow i Plagron Alga Bloom ili Chilli Focus.

4.
Za prevenciju se najbolje pokazala Piranha, nikad zdravije biljke nisam imao. Pošto ove godine iz semena izvodim samo jednu biljku, Piranha ispada preskupa u toj varijanti, koristim Bakterije.
Sa tim mušicama i crvićima do sad nisam imao problema. Kod mene su redovne štetočine smrdibube, rastvor praška za pecivo se za sad najbolje pokazao, ne otera ih potpuno ali značajno smanje doživljaj.

#943: Re: Chili papricice Autor: Nabuko PošaljiPoslato: Pet Feb 19, 2021 12:21 pm
    ----
Sesir , :+ .

Very Happy , ahamm,.. Organska proizvodnja Very Happy ,
nemam primedbi,..
jedino bih ovaj "kalcijum" "dodam izmrvljene ljuske od jaja." - sterilisao u rerni.. dobra su podloga za gljivice..

#944: Re: Chili papricice Autor: SuperhikLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Feb 19, 2021 1:15 pm
    ----
Nabuko citat:
:ses , :+ .

Very Happy , ahamm,.. Organska proizvodnja Very Happy ,
nemam primedbi,..

Količina smajlića ukazuje da primedbi ipak ima, pa bi bilo lepo čuti koje su.
Treba imati u vidu da se u našem slučaju radi o gajenju biljaka na terasama, tu obično pored ima još terasa koje nikad nisu dovoljno daleko. Kako ne bi tolerisao komšiluku da mi celo leto vonjaju na štalu, računam da je neki red da i ja njima ne priređujem to "ozvučenje", ovo što koristim je po mojim saznanjima the next best thing. Nije uklesano u kamen.

Nabuko citat:

jedino bih ovaj "kalcijum" "dodam izmrvljene ljuske od jaja." - sterilisao u rerni.. dobra su podloga za gljivice..

Da, ovo mi se toliko podrazumevalo da sam zaboravio da naglasim. Hvala.

#945: Re: Chili papricice Autor: SuperhikLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Ned Avg 22, 2021 2:43 pm
    ----
Scotch bonnet chocolate, Madame Jeanette i Jalapeno



-> Ratarske i povrtarske kulture

Sva vremena su GMT + 1 sat

Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64  Sledeća  :| |:
Strana 63 od 64