:: Forums ›
detaljno
Maslacak (Taraxacum officinale)
Idi na stranu: 1, 2, 3, 4  Sledeća  :| |:
-> Lekovito i začinsko bilje

#1: Maslacak (Taraxacum officinale) Autor: simonzecLokacija: Kragujevac PošaljiPoslato: Pon Feb 06, 2006 11:30 am
    ----
Maslacak.Sta reci o njemu?Sigurno ne postoji osoba na nasim prostorima kojoj je nepoznata ova raspostranjena biljka.Ima lep cvet,lako se razmnozava,a deca se cesto igraju njegovim semenom koji se kada dodje u kontakt sa vetrom lako raznosi.Uglavnom je poznat kao korov,ali on ima i lekovita svojstva.Njegov koren je dugovecan.Cveta od maja do oktobra.Ima ga mnogo vrsta:barskog,uspravnog,sivozelenog,niskog itd. i uglavnom se razlikuje po listu.
Mnogo ima recepata i nije mali spektar upotrebe maslacka. Koristi se list,koren, cvet,pupoljak.Koren i stabljika sadrze taraksacin,gorku supstanuc,koja ako je biljka stara, moze izazvati dijareju i srcane smetnje ako se koristi u vecim kolicinama. Zato se koriste najvise mlade biljke,koje ne izazivaju probleme

Pomaze kod raznih oboljenja,popravlja krvnu sliku,cisti organizam,protiv gihta,ekcema,ublazava reumu,leci jetru,pomaze lucenje zuci. Pomaze za slabe stomake,diuretik je-sadrzi dosta kalijuma,kombinuje se za plucne bolesti,ima dosta vitamina C,gvozdja,etericnih ulja,inulin,holin,smole. Koristi se i za jelo,kao salata, tursija, corba,varivo,zamena za kafu,za spremanje travarice,lekovit med,koristi se kao tinktura,susen,cedi se medicinski sok...

Za plucne bolesti se koristi u kombinaciji sa krasuljkom (Bellis perennis),koji se nekada kao specificno sredstvo sam upotrebljavao.Medjutim,sada se dodaje i maslacak jer osim sto caju koji se sprema daje lepsi,sladji i meski ukus,maslacak deluje na jacanje krvne slike,na jetru,sto je odlicna kombinacija sa krasuljkom koji deluje protiv skorbuta i unutrasnjih krvarenja.Caju od krasuljka se dodaje koren maslacka, tj. njegov sok,a ako nema svezeg soka tu se koristi kao dodatak voda od iskuvanog korean maslacka,odvar, u dozi 1-2 kasike dnevno.Daju se dve solje caja dnevno.

Za znojenje se daje caj sa suvim cvetom zove i dimnjacom u dozi 10-30 grama ali samo u toku osam dana!(zbog efekata koji proizvodi dimnjaca)

Veoma blagotvorno deluje na stomacne probleme,a odlican je za zuc i jetru.Posto je dobar diuretik, pozame da bolje radi zucna besika,da se bolje steze i luci vise zuci u crevo,poboljsavajuci njihov rad.Pogodan za ljude sa peskom i kamenom u mokracnim kanalima.
Smiruje otecenu jetru.Upotrebljava se sok od maslackovog korena,izvadjen u jesen,jer u to doba koren sadrzi najaktivnjije i najlekovitije sastojke.
Sok od svezeg korena maslacka 100 grama
90% alkohol 18 grama
glicerin 15 grama
vode 17 grama
uzimati 1 do 2 kasike dnevno.U ovom slucaju pomaze taraksacin(taraksin).Ako nema soka onda se pravi ekstrakt.On se daje najvise jedna kasicica dnevno(1-5 grama)! Ekstrakt sadrzi holin.

Sto se tice kulinarstva,corbe se prave od mladih svezih listova ,sa kombinacijom ostaloh zelenisa.Listovi se potapaju preko noci da bi odtranili gorcinu. Dodatak je kropiru i sargarepi. Koren se moze jesti i sirov.Dodaje se lozovaci za pravljenje odlicne travarice. Pupoljci se kisele,stavljaju u tursiju a ponegde i svezi cvetovi se koriste.napitak od susenog samlevenog korena se koristi kao zamena za kafu,sa dodatkom cikorije.Za salatu se preporucuje maslacak pre cvetanja,sto znaci da je on jedna od prvih prolecnih salata.

evo recepta za pravljenje lekovitog "meda" od maslackovih cvetova:

Otvorene cvetove okrenute nagore,redjati u teglu da pokriju dno i posuti secerom.Tako redjati red po red do vrha tegle.Pokriti otvor tkaninom i staviti na sunce.Ne sme da se mesa,a kad pocne da se pretvara u jednolicnu masu(10-15 dana) uneti teglu unutrai ostaviti da se cela masa pretvori u "med" i pozuti.Tada se iscedi kroz gazu i ponovo stavi u teglu. Uzima se po jedna kasicica ujutro na prazan stomak.Posebno preporuceno za ljude sa slaom krvom slikom i onima koji imaju problem sa zuci!


Poslednji izmenio simonzec dana Sre Feb 08, 2006 10:05 pm, izmenjeno ukupno 1 puta

#2: Re: Maslacak (Taraxacum officinalis) Autor: Turin_TurambarLokacija: Novi Beograd PošaljiPoslato: Pon Feb 06, 2006 3:05 pm
    ----
Salata od maslacka je veoma ukusna (podseca jako na zelenu salatu i trave)! Provereno! Smile Tesko je samo u gradskoj sredini naci maslacak koji je dovoljno veliki i cist za jelo. Confused

#3: Re: Maslacak (Taraxacum officinalis) Autor: PinkiLokacija: Rijeka PošaljiPoslato: Pon Feb 06, 2006 4:03 pm
    ----
Turin_Turambar citat:
Salata od maslacka je veoma ukusna (podseca jako na zelenu salatu i trave)! Provereno! Smile Tesko je samo u gradskoj sredini naci maslacak koji je dovoljno veliki i cist za jelo. Confused

Preduhitrio si me. Upravo sam htjela reći da ja često koristim salatu od maslačka ( ne znam zašto, ali imam ga oko kuće jako puno - no i puno čistog zraka Cool ) jer je jaaako zdrava. Gorkasta je jer ima puno željeza u sebi. No, bolje je i to pojesti uz ručak nego kemijske pripravke za nedostatak željeza. Ako imate veliki balkon, uvijek se može posaditi u nekoj velikoj vazi pa " brstiti ". Laughing

#4: Re: Maslacak (Taraxacum officinalis) Autor: PljoskaLokacija: Kanada PošaljiPoslato: Pon Feb 06, 2006 9:49 pm
    ----
Da upravo mi treba hrpa cvjetova od maslacaka da napravim caj jer mi sin kaslje vec dve nedelje pa sam cula da je caj od maslacka jako dobar za kasalj.Ali gdje da ga pronadjem ispod ovog debelog snjeznog pokrivaca?

#5: Re: Maslacak (Taraxacum officinalis) Autor: FatkaLokacija: Gracanica/Bosna PošaljiPoslato: Pon Feb 06, 2006 11:20 pm
    ----
Ja se radujem proljecu, kada ima maslacka ja pravim supe i salatu.salata je super, dodam malo i bijelog luka.U rano proljece koristim mladu koprivu iako djeca nece da jedu ali ja volim zatio sto ima vise zeljeza nego u spinatu.

#6: Re: Maslacak (Taraxacum officinalis) Autor: simonzecLokacija: Kragujevac PošaljiPoslato: Uto Feb 07, 2006 12:18 am
    ----
fatka,ima i pljeskavica od koprive.Uberes mlade vrhove,ostavis u vodi preko noic,ocedis ujutro,obaris,iseckas sitno,dodas zacine,mekinje ili prezle,beli luk,bacis i jedno jajce u smesu i napravis pljeskavice.IH! milina Shocked

#7: Re: Maslacak (Taraxacum officinalis) Autor: PinkiLokacija: Rijeka PošaljiPoslato: Uto Feb 07, 2006 12:23 pm
    ----
da, a okus se polpetica može zakamuflirati i s malo više krušnih mrvica. Wink

#8: Re: Maslacak (Taraxacum officinalis) Autor: FatkaLokacija: Gracanica/Bosna PošaljiPoslato: Uto Feb 07, 2006 2:17 pm
    ----
Hvala ti simon na receptu to cu sigurno isprobati.Mljac, mljac

#9: Re: Maslacak (Taraxacum officinalis) Autor: StanislavaLokacija: Zagreb PošaljiPoslato: Uto Feb 07, 2006 6:27 pm
    ----
Hvala ti Simone na ovom receptu od maslačka, med.
Sigurno ču isprobati, kandidate imam kojima treba. A maslačka u dvorištu more.

#10: Re: Maslacak (Taraxacum officinalis) Autor: gogaLokacija: Varaždin PošaljiPoslato: Uto Feb 07, 2006 7:40 pm
    ----
Ja obožavam "regoč" salatu s kuhanim krumpirom Very Happy Nisam imala pojma da je toliko ljekovit Shocked Hvalaaa Simone ... sad ćemo ga papati malo češće!

#11: Re: Maslacak (Taraxacum officinalis) Autor: tsnenaLokacija: Pozarevac PošaljiPoslato: Sre Feb 08, 2006 12:38 am
    ----
Imam samo jednu malu ispravku - naziv vrste je Taraxacum officinale.

#12: Re: Maslacak (Taraxacum officinale) Autor: simonzecLokacija: Kragujevac PošaljiPoslato: Sre Feb 08, 2006 10:07 pm
    ----
uciteljice Neno,ispravka uneta,hvala Wink

#13: Re: Maslacak (Taraxacum officinale) Autor: mirjanagoranLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Sre Feb 08, 2006 10:54 pm
    ----
kako se prave salate od maslacka i koprive?molim vas napisite celu proceduru Razz

#14: Re: Maslacak (Taraxacum officinale) Autor: tsnenaLokacija: Pozarevac PošaljiPoslato: Čet Feb 09, 2006 12:23 am
    ----
mirjanagoran citat:
kako se prave salate od maslacka i koprive?molim vas napisite celu proceduru Razz

Za to ne postoji nikakva naročita procedura koriste se kao i zelena salata.

Važno je da:
- listovi, pogotovo kada se radi o maslačku, budu mladi jer su u suprotnom gorki;
- da se beru sa nekih površina koje nisu izložene izduvnim gasovima.

#15: Re: Maslacak (Taraxacum officinale) Autor: simonzecLokacija: Kragujevac PošaljiPoslato: Čet Feb 09, 2006 12:45 am
    ----
i za koprivu vazi da bude mlada i sa sto manje dodira sa mogucim zagadjivacima.Za sok i pljeskavice se koriste mladi vrhovi.



-> Lekovito i začinsko bilje

Sva vremena su GMT + 1 sat

Idi na stranu: 1, 2, 3, 4  Sledeća  :| |:
Strana 1 od 4