:: Forums ›
detaljno
Maslacak (Taraxacum officinale)
Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4  Sledeća  :| |:
-> Lekovito i začinsko bilje

#16: Re: Maslacak (Taraxacum officinale) Autor: mirjanagoranLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Čet Feb 09, 2006 10:33 am
    ----
jedva cekam da probam,obozavam zelenise Mr. Green

#17: Re: Maslacak (Taraxacum officinale) Autor: andrea01Lokacija: Samobor PošaljiPoslato: Sre Maj 10, 2006 9:58 pm
    ----
I jeste se naklopali jela sa maslackom? Moram priznati da sam ove godine zakazala, tj. da nam nije baka nabrala na svojim bregima ne bi ni probali jel oko kuce ga ima hrpa, ali i autiju pa ne koristimo ovaj.
Ja ga kombiniram sa divljim lukom, slicna kombinacija kao sa bijelim lukom, samo sto i divlji luk ima jako puno zeljeza. A znam ga dodati u krumpir salatu. Pljeskavice cu probati, ali kad opet za to dode vrijeme. Smile

#18: Re: Maslacak (Taraxacum officinale) Autor: gioiaaLokacija: Loznica PošaljiPoslato: Čet Mar 27, 2008 10:57 pm
    ----
a ja nadjoh nesto o korenu maslacka...najbolji period da se on skuplja je mart










pronasla sam nesto o korenu maslacka, pa kaze da je najbolji period skupljanja mart-april ili septembar-oktobar, jer tada sadrzi najvise lekovitih materija koje podsticu metabolizam, a u jesen sadrzi najvise insulina koji je neophodan prvenstveno dijabeticarima. Koren prvo treba dobro oprati i osusiti, zatim ga iseci na male komade, osusiti i staviti u alkohol za tinkturu.

#19: Re: Maslacak (Taraxacum officinale) Autor: palachinkaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Apr 14, 2008 8:07 pm
    ----
Simone, upravo sam napravila pljeskavice od koprive. Odlicne su. Hvala na receptu!


Postavila sam ih na moj blog: Palachinka

#20: Re: Maslacak (Taraxacum officinale) Autor: mladenka74Lokacija: BG PošaljiPoslato: Pet Apr 25, 2008 11:33 pm
    ----
maslacask i med najbolja konbinacija.

#21: Re: Maslacak (Taraxacum officinale) Autor: DUCA81Lokacija: Srem. Mitrovica PošaljiPoslato: Sre Okt 08, 2008 11:04 pm
    ----
Lutajući po forumu naišla sam na maslačak.Ja sam dalmatinka i kod nas se zvalo"radić" ,zašto-nemam pojma!Ali salata od njega je odlična!I sad kad razmislim,kod nas se nije znalo za rak debelog creva,želudca, i da ne nabrajam.Kao ni za infarkt i moždani udar.Te bolesti su bile jako,jako,jako retke.Mi smo jeli SVE!Maslačak,šparoge (špargle) ima ih 4 vrste kukače,listače,medače i obične.Ovde sam videla samo obične i to konzervirane.Kupine smo brali uz put.Koliko sam samo puta večerala groždja i hleba!Zelena salata preko čitave godine,a ovde zimi ima ali astronomska cena.Jeli smo i neke narandzaste bobice koje su rasle na žbunu sa bodljama,kao i neke "zelene kolačiće".Zatim dud crni i beli,onda "kostelić"ne znam kako se drvo zove,ali bobice kad sazriju su tamno braon-crne boje.Šargarepu,kad smo na njivi,nismo prali kao ni krastavac i paradaiz.Ribu u kanalu smo hvatali rukama i na licu mesta čistili i pekli.O KAKVA SU TO VREMENA I DETINJSTVO BILI!!!!

#22: Re: Maslacak (Taraxacum officinale) Autor: lazarevicmLokacija: Bijeljina PošaljiPoslato: Sub Apr 17, 2010 6:15 pm
    ----
Danas sam napravia med od maslačka malo drugačije nego sto je napisano u receptu na prvoj strani,koji ću praviti nešto kasnije.

Radila sam ovako:
- 400 cvetova maslačka,oprala i stavila u
-2 l vrele vode da kuha oko 1sat
Maslačak sam ocedila i vodu procedila nekoliko puta kroz gazu,zatim dodala
-2.5 kg šećera i kuvala još 2 h da dobijem zeljenu gustinu kao MED
-u to izcedila 2 limuna i kuvala još oko 10-15 min.
Vruć med sipati u sterilisane zagrejan tegle i zatvoriti. Čuvati na hladnom. Po želji može se ocediti i narandža umesto limuna,u svakom slučaju je prirodno i zdravo.
Med je bas ukusan i ja ga volim i pravim svakog proleća.

#23: Re: Maslacak (Taraxacum officinale) Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Ned Apr 18, 2010 9:57 am
    ----
Lazarevicm mnogu ubav receptot za med od maslacak, konkretno za sto sluzi ili voopsto se upotrebuva. Ima dosta luge koi go pijat kako caj susen, vaka e podobro. I jas ke napravam ova e ubavo gledam prav med.

#24: Re: Maslacak (Taraxacum officinale) Autor: lazarevicmLokacija: Bijeljina PošaljiPoslato: Ned Apr 18, 2010 12:54 pm
    ----
Na slici je jošp topao pa se ne moze namotati na kasiku a jutros moze jer se ohladio bas kao pravi pravcati med. Probaj,svideće ti se. Bye Bye Bye Bye

#25: Re: Maslacak (Taraxacum officinale) Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Ned Apr 18, 2010 2:03 pm
    ----
Blagodaram draga, nie velime; so zdravje da se jadi i pozdrav.

#26: Re: Maslacak (Taraxacum officinale) Autor: jelenapavlovicLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Apr 24, 2010 11:57 am
    ----
Svi kažu da je korov, ali ja ga obožavam:

#27: Re: Maslacak (Taraxacum officinale) Autor: povjetarac PošaljiPoslato: Sre Apr 25, 2012 4:24 pm
    ----
lazarevicm citat:
Danas sam napravia med od maslačka malo drugačije nego sto je napisano u receptu na prvoj strani,koji ću praviti nešto kasnije.

Radila sam ovako:
- 400 cvetova maslačka,oprala i stavila u
-2 l vrele vode da kuha oko 1sat
Maslačak sam ocedila i vodu procedila nekoliko puta kroz gazu,zatim dodala
-2.5 kg šećera i kuvala još 2 h da dobijem zeljenu gustinu kao MED
-u to izcedila 2 limuna i kuvala još oko 10-15 min.
Vruć med sipati u sterilisane zagrejan tegle i zatvoriti. Čuvati na hladnom. Po želji može se ocediti i narandža umesto limuna,u svakom slučaju je prirodno i zdravo.
Med je bas ukusan i ja ga volim i pravim svakog proleća.


MED ljudi, pravite li?

došao maslačak, evo prva godina da ovo pravim, upravo sam ga stavila u vodu da "kiseli" prije pripreme, pravim sa smeđim šećerom.

#28: Re: Maslacak (Taraxacum officinale) Autor: povjetarac PošaljiPoslato: Sub Apr 28, 2012 5:05 pm
    ----
ljudi, gotov mi je maslačak-med, eto uradih i ja nešto...1 kg šećera, na 1l vode i 200 cvjetova. e sada pred kraj kuhanja mi je iskipio, jer ko još može 2 sata stajati pored šporeta??? ali eto, to je bio znak da je gotov. Wink
pošto je pravljen sa smeđim šećerem, ima onako karamel okus i limunkast jer je sa limunom, a gustoća je pravog meda. razmišljam da naknadno dodam cimt ili malo vanilinog šećera...?

#29: Re: Maslacak (Taraxacum officinale) Autor: maski PošaljiPoslato: Ned Jun 17, 2012 2:31 pm
    ----
maslačak


#30: Re: Maslacak (Taraxacum officinale) Autor: Mirke-018Lokacija: Srbija PošaljiPoslato: Sub Nov 03, 2012 2:31 am
    ----
Maslačak...







-> Lekovito i začinsko bilje

Sva vremena su GMT + 1 sat

Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4  Sledeća  :| |:
Strana 2 od 4