:: Forums ›
detaljno
Kako seći, održavati buket
Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3  :| |:
-> Rezano cveće

#31: Re: Buket Autor: bdrobnjakLokacija: beograd PošaljiPoslato: Sub Jun 13, 2009 9:03 pm
    ----
nisam znala gde da stavim sliku Smile al morala sam da vam pokazem moj lepi buket

#32: Re: Buket Autor: PljoskaLokacija: Kanada PošaljiPoslato: Sre Jun 24, 2009 8:15 pm
    ----
ja sam isto cula da se u vazu sa cvecem i vodom stavi i kocka secera...u holandiji dok sam zivjela pa su bukete cvjeca dok zamotaju u celofan onako lza to zaljepili i kesicu secera sto znaci da biljke odrzava svjezim na duze staze ha ha

#33: Re: Kako seći, održavati buket Autor: Mary JoLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sre Dec 01, 2010 12:08 pm
    ----
Dbila sam na poklon nekoliko kesica chrysal-a. Sredstvo za duze odrzavanje rezanog cveta u vaznama. Na slici je gerber, ruza i ljiljan. Da li slucajno neko zna sastav tog praha u kesici? probala sam da nadjem na netu ali nisam uspela. Bye Bye

#34: Re: Kako seći, održavati buket Autor: VeseliBubamarac PošaljiPoslato: Sre Dec 01, 2010 11:14 pm
    ----
Verovatno je u pitanju vodootporno djubrivo koje se kod nas prodaje kao kristalon. Ima ih dosta vrsta i razlikuju se po bojama da bi se lakse raspoznavali. Ja koristim zeleni koji je za opstu upotrebu kao prihrenu za saksisko cvece i plavi koji koristim za povrce.
Nadam se da sam da i ti imas jednu vrstu ove izvaredne prihrane, ako nije to u pitanju obavezno napisi sta je to kad otkrijes.

#35: Re: Kako seći, održavati buket Autor: Mary JoLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Dec 02, 2010 12:32 am
    ----
Nije kristalon. Imam ga u nekoliko varijanti - zuta, plava, crvena i braon- (mislim na poklopce flasica). Ovo je Chrysal, a ne kristalon i ne koristi se kao prihrana vec radi odrzavanja buketa u vodi.

#36: Re: Kako seći, održavati buket Autor: BogumilaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Dec 27, 2010 9:29 pm
    ----
Prelijepo, prvi puta čujem da ima neko konkretno sredstvo, za održavanje buketa u vodi.
Nekada smo stavljali kocu šećera, ili vitaminsku tabeltu, a najčešće vrelom vodom poparili stavljike, djesu sečene, pa tek onda stavljali u vazu.
Dakle oduševljena sam ovim otkićem, hvala lijepo.

#37: Re: Kako seći, održavati buket Autor: Nabuko PošaljiPoslato: Pon Dec 27, 2010 10:07 pm
    ----
Mary Jo citat:
Dbila sam na poklon nekoliko kesica chrysal-a. Sredstvo za duze odrzavanje rezanog cveta u vaznama. Na slici je gerber, ruza i ljiljan. Da li slucajno neko zna sastav tog praha u kesici? probala sam da nadjem na netu ali nisam uspela. Bye Bye

Mary, ima ovde na ovom forumu, raznih znalaca, pa i ovakvih:

Najcesce je u pitanju hormon ALAR [ili B-nine] i SECER.
To je stari recept, ako ima izmena, male su (mala doza fungicida ili soli hlora), kod Chrysal-a. Ako vam jos nesto mogu pomoci , tu sam Bye Bye

#38: Re: Kako seći, održavati buket Autor: Mary JoLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Dec 27, 2010 11:04 pm
    ----
Hvala najlepse. Jednostavno, volim da znam koji je sastav. To mi je mnogo bitnije nego reklama da je nesto dobro Wink Bye Bye

#39: Re: Kako seći, održavati buket Autor: loximus PošaljiPoslato: Pon Feb 21, 2011 10:41 pm
    ----
da bi cvet sto duze ostao u svezem stanuju najpre se koso zareze ,zatim se cekicem stuca taj kosi rez pa se potopi u vodu,nakon 3-4 dana ponovo ponoviti postupak,opet kosi rez pa cekicem i tako biljka se moze odrzati i do 20 dana..................

#40: Re: Kako seći, održavati buket Autor: jelenafloraldesignLokacija: Batajnica PošaljiPoslato: Uto Feb 22, 2011 9:40 am
    ----
Loximus, meni je jako nelogicno ovo sto si napisao/la.
Zar se "stucanjem cekicem" ne zatvore sprovodni snopici cija je funkcija da sprovode vodu i mineralne materije , pa na taj nacin odrzavaju biljku/cvet?! Koliko se ja secam sa nekih casova (a ponesto znam iz prakse) jako je bitno da se napravi brzi kosi rez ostrim predmetom (makaze, noz) i odmah potopiti drsku u vodu kako bi sto vise povukla vode dok se sprovodni snopici nisu osusili i zatvorili. Bitno je i da voda bude cista, bez mahanickoh primesa, kako se ne bi zapusavali sprov. snopici i dolazilo do truljenja i stvaranja bakterija koje ubrzavaju proces truljenja. Meni je ovo logicnije objasnjenje!



-> Rezano cveće

Sva vremena su GMT + 1 sat

Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3  :| |:
Strana 3 od 3