:: Forums ›
detaljno
Sve o mojoj bašti
Idi na stranu: 1, 2, 3  Sledeća  :| |:
-> Ratarske i povrtarske kulture

#1: A kako bi bilo.... Autor: OrhidejaLokacija: West Coast, Canada PošaljiPoslato: Sub Jul 09, 2005 4:59 am
    ----
da malo razgovaramo o odrzavanju "prave" bashte?...znate one u kojima se gaji paradajz?...Evo, ja cu da prilozim slichicu moje bastice gde iskljuchivo gajim paradajz po nazivu EARLY GIRL ( bash kao i ja, ranoranilac Wink ).....

#2: Re: A kako bi bilo.... Autor: OrhidejaLokacija: West Coast, Canada PošaljiPoslato: Sub Jul 09, 2005 5:03 am
    ----
Sa leve strane se vidi vinova loza, a ono u pozadini je kucerak u kome su momentalno smesteni moji "kinezi"....GOLUBOVI, a ima ih ravno 85.

Inache ova vrsta paradajza je osrednje velichine, veoma, veoma ukusna za ovo podneblje, dosta rano pristize ( opet s'obzirom na podneblje ), idelan je za pravljenje salse i raznoraznih soseva....samo, ja najvishe volim da ga jedem kao jabuku...mljac! Razz

#3: Re: A kako bi bilo.... Autor: OrhidejaLokacija: West Coast, Canada PošaljiPoslato: Sub Jul 09, 2005 5:07 am
    ----
A ovako izgleda izbliza..... za sada jos uvek nema crvenih plodova...ali, bice...bice, uskoro....

#4: Re: A kako bi bilo.... Autor: frauLokacija: ontario, kanada PošaljiPoslato: Sub Jul 09, 2005 7:53 am
    ----
booome, to kod tebe domacinski!
al' imam i ja paradajza svog, od milja nazvanog "komarac", jer je sav tanusan, ali vec smo imali tri berbe: jednom dva (pa nas cetvoro podelili, onako, na cackalicu :)), jednom sam ja pojela tri, a danas sam bogami, ubrala ciglih pet komada, i dva se gotove za sutra Smile
ja volim ovaj "cherry", mnogo je sladak (bukvalno). ranijih godina sam ga imala vise, a ove sam kupila samo jednu stabljicicu (da kochnicharu zamazem oci, da ne kaze da kupujem samo sebi biljke, kikikiki), i posadila je u jedno cose koje bas nije udarno. medjutim, po celom dvoristu sam nalazila sadnichice, pa sam ostavila nekoliko kojekuda (pa je li laboratorija ili nije? :)), ima ih i u podnozju od komarca.
pre tri godine sam posadila sve vrste na koje sam naisla, cak i zuti. tada sam shvatila da je "cherry" moja najveca ljubav Smile
e, samo jos nesto da pitam, dok smo jos na temi.
da li je ok da se otkidaju listovi, zapravo, one grancice sa listovima gde nece biti ploda? ja to kidam, sve zvoni, inace bi se ovaj moj komarac opasno ugojio. postoji li neko pravilo oko toga?
i na kraju - slika. vide se ona dva malishe za sutrasnju berbu Smile

#5: Re: A kako bi bilo.... Autor: OrhidejaLokacija: West Coast, Canada PošaljiPoslato: Sub Jul 09, 2005 10:47 pm
    ----
Sa Komarcem se nije shaliti...on vec uveliko ima crvene plodove, chak ne mozete da ih pojedete za jedan dan, nego vam uzme DVA...svaka chast....

I ja imam par stabiljiki malog "cherry" paradajza, zaista je prelep i sladak.......jedina mana mu je sto ti treba tona tih malih klikera da napravis pravu salatu. Rolling Eyes

#6: Re: A kako bi bilo.... Autor: frauLokacija: ontario, kanada PošaljiPoslato: Ned Jul 10, 2005 12:36 am
    ----
haha, jeste.
to je vise onako, kad se seckas i obilazis "imanje" da nesto gricnes usput Twisted Evil
mada sam ja imala oho-ho toga sa par stabljicica prosle godine, bilo i za slanje studentariji Smile
nego, vidi samo nas dve u paradajzistu? Very Happy

#7: Re: A kako bi bilo.... Autor: BonancaLokacija: Niš PošaljiPoslato: Ned Jul 10, 2005 1:27 am
    ----
More, vidi se, drma vas nostalgija.
P.S. Jel' pravite ajvar i ostalu zimnicu?

#8: Re: A kako bi bilo.... Autor: frauLokacija: ontario, kanada PošaljiPoslato: Ned Jul 10, 2005 5:18 am
    ----
Bonanca citat:
More, vidi se, drma vas nostalgija.

mene ne.
al' zdravo volem paradajS Very Happy

Bonanca citat:
P.S. Jel' pravite ajvar i ostalu zimnicu?

ne Very Happy

nego, ne kaze mi niko je li ono kidanje listova u redu?
orchi, radis li ti to?
ima li nekih pravila?

#9: Re: A kako bi bilo.... Autor: OrhidejaLokacija: West Coast, Canada PošaljiPoslato: Ned Jul 10, 2005 8:05 am
    ----
Bonanca citat:
More, vidi se, drma vas nostalgija.
P.S. Jel' pravite ajvar i ostalu zimnicu?

Hej, ja sam od te boljke odavno izlechena, a sto se ajvara tiche, pronashla sam ovde jedan nash (DOMACI) i od tada ga ne pravim, al' volEm da ga konzumiram, nema shta.

Frau,

Izvini, totalno sam zaboravila na tvoje pitanje...jeste, svaka granchica koja nema cvet je nepotrebna, znachi, treba je odtsraniti.

#10: Re: A kako bi bilo.... Autor: frauLokacija: ontario, kanada PošaljiPoslato: Ned Jul 10, 2005 8:11 am
    ----
Orhideja citat:

Izvini, totalno sam zaboravila na tvoje pitanje...jeste, svaka granchica koja nema cvet je nepotrebna, znachi, treba je odtsraniti.

e, super!
ostace komarac Smile

#11: Re: A kako bi bilo.... Autor: gardenijaLokacija: Finska PošaljiPoslato: Ned Jul 10, 2005 4:02 pm
    ----
Bonanca citat:
More, vidi se, drma vas nostalgija.
P.S. Jel' pravite ajvar i ostalu zimnicu?

Probala turshiju! Prve godine super uspela, al imala sam konzervans iz Srbije, a druge godine totalni fijasko. Nije ovo povrce za zimnicu. A ajvar probala raditi po nekom ekonomichnom receptu sa paprikom i shargarepom, jer je paprika strashno skupa 3-5 e/kg, ovisno od doba godine. Posle smo otkrili gde se moze u Helsinkiju nabaviti nas ajvar. Very Happy
Ostali smo samo kiseljenje kupusa Wink Ajd´kazi...kako da slavis Slavu bez sarme Question Exclamation Pa stvarno... Rolling Eyes

#12: Re: A kako bi bilo.... Autor: OrhidejaLokacija: West Coast, Canada PošaljiPoslato: Sre Avg 17, 2005 6:41 am
    ----
A ovako danas izgleda onaj gornji zelenis. Sada je to izuzetno ukusan i predivan paradajz.

#13: Re: A kako bi bilo.... Autor: alexLokacija: Belgrade PošaljiPoslato: Čet Avg 18, 2005 1:45 am
    ----
paradajz je moje omiljeno povrce, posebno starinska sorta "volovsko srce".. roze boje, jako ukusnog mesa i tanke koze, mirise mi lepse od obicnog jabucara

jedina mu je mana to sto kasnije stize

vidi se na slici iza nas dvojice bastovana, sadili smo sve i svasta Wink

#14: Re: A kako bi bilo.... Autor: marinaLokacija: Zagreb PošaljiPoslato: Čet Avg 18, 2005 2:08 am
    ----
e Orhidejo, moram priznati da su mi iskreno oci napola ispale kad sam vidjela rajcice. Znam da je ovaj forum vise posvecen cvijecu, ali ja obozavam rajcice Smile

ove tvoje fotke rajcica su mi sad jedne od naljepsih fotki Smile bas su upecatljive Wink

Inace imala sam i ja ove sezone neke u velikoj saksiji, ali ja sam misila da ce bitineka Cherry vrsta, medjutim bila je vrsta srednje velicine, i one su i malo prerasle saksiju, tako da sam neke sadnice morala izvaditi i baciti (to mi je bilo jako zao, jer nisam imala bas mjesta gdje ih staviti). Uglavnom jako su ukusne i jos rastu, a njihov miris mi je poseban. To je gotovo najveci razlog zasto ih zelim imati u vrtu, uz osjecaj da mozes uvijek gricnuti neku na brzinu kad pozelis Wink

#15: Re: A kako bi bilo.... Autor: verdosoLokacija: venezuela PošaljiPoslato: Čet Avg 18, 2005 2:41 am
    ----
Rajcica, paradajz, pomidor ili Solanum licopersicum (Fam. Solanaceae) je donet iz Amerke u Evropu kao UKRASNA BILJKA (zato ima puno pravo da bude ovde!).

U pocetku su se koristili samo zeleni plodovi, a TEK U PROSLOM VEKU je poceo da se koristi u zreom (crenom) stanju!
Do tada se smatralo da je vrlo otrovan kad pocrveni!

Danas u celom svetu spada medju najznacanije povrtarske kulture, kako u svezem stanju tako i u preradi.

Postoje plodovi cvene, zute, blede i ljubicaste boje.

Lisce paradajza sadrzi otrovne materje i nije preporicljivo da se koristi u ishrani.

I danas se po negde koristi kao ukrasna biljka.



-> Ratarske i povrtarske kulture

Sva vremena su GMT + 1 sat

Idi na stranu: 1, 2, 3  Sledeća  :| |:
Strana 1 od 3