slavkosm citat: |
Pre 20 godina posadio sam kao ukrasno drvom u dvorištu dva kom. kalemljena jasena na ratojanju od oko 5m. Tokom ovih godina oni su jednako rasli i razvijali se u loptasti oblik sve dotle dok se nisu počeli medjusobno dodirivati. Te grane koje su se dodirivale počele su se sušiti i jasenovi su počeli da gube svoj prvi (loptasti) oblik. To i nebi bilo tako strašno, jer sam smatrao da je to i normalno u tim slučajevima , da mi se jedno od tih stabala nije počelo (od pre dve godine) skroz sušiti, tako da na sebi sada ima oko 80% suvih grana. Molio bi sve one koji mogu pomoći sa savetima ,šta da radim sa tim stablom? Kako ga mogu spasiti (obnoviti)? Dali bi pomglo orezivanje grana ili je jedino rešenje vadjenje istig iz zemlje. Unapred hvala Slavko |
Sequoiadendron citat: |
Možda je več negde ova tema, ali nisam našao odgovra na svoje pitanje na bonsaj strani. Je li je več ko probao, da dobije tu "bilblijsku manu" iz stbla crnog jasena. Valjda se zariže nožem kora jasena i počen da teče vani sok, koji ima šečer manozu. A kada to polagano teče vani iz stabla, se u isto vrjeme polako i utvrdživa. Pa se može to poslije jesti. No, ako neko tačno zna postupak, nek mi javi. Imam dosta malog jasena, pa bi htio probati to. Evo linka : www.youtube.com/v/Mt-nqSLhn8I |
Levi citat: | ||
Sok se dobija prvenstveno iz breze (oko 10l dnevno u Aprilu, kasnije manje), javora i bresta. Postupak je prilično jednostavan. Nađe se deblje starije stablo, izbuši se rupa prečnika oko centimetar i nekoliko centimatara duboka na visini od pola metra do metra od zemlje. U rupu se postavi cev kroz koju će sok isticati u pripremljenu posudu. Ovo oprobano radi! Jasen nisam koristio u tu svrhu, a postupak je sličan. Kora crnog jasena se horizontalno zareže do drveta što bliže zemlji. Svakog sledećeg dana se pravi novi rez nekoliko centimetara iznad prethodnog i tako do vrha. Ovaj postupak se sprovodi od Jula do Septembra, a sok se sakuplja sa drveta u vidu smole. |
Sva vremena su GMT + 1 sat