#1276: Re: Paradajz Autor: manus, Lokacija: PancevoPoslato: Ned Avg 21, 2011 2:49 pm ---- krinka, organski gajeno povrce obicno ne izgleda posebno lepo (barem ne oneo koje se moze kupiti kod nas, tuzno mi da pogledam izbor u Maxiju), ali ovi tvoji su predivni, svaka cast
#1277: Re: Paradajz Autor: krinka, Lokacija: Banja LukaPoslato: Ned Avg 21, 2011 3:06 pm ---- Hvala Manus, nisu krupni, ali su ukusni.
#1278: Re: Paradajz Autor: manus, Lokacija: PancevoPoslato: Ned Avg 21, 2011 4:19 pm ---- kvantitet (velicina i broj) nije nikad bio prioritet organske proizvodnje, uzivaj u jelu
#jardinier, koje su ovo sorte, napisi malo o njima, moze biti od pomoci da se neko odluci za/protiv njih. meni izgledaju slasno
Pozdrav manus
Ovo je nekad bila sorta tomato maravilha dos mercados ali je pored sebe imala novosadski jabucar i jos neke druge vrste te je mutirala.Ja ih uzgajam vec nekoliko godina.stablo mu dostize visunu oko 2 m ako ima dobre uslove inace daje tri sprata i na svakom grozdu bude po 4 -5 komada.Treci sprat nikad ne sazrije i ja ga koristim za pravljenje sarene salate(paradajz,kupus paprike i mrkva) Meni izuzetan za jelo a i dobar je za spravljane paradajz sosa.Vec sam napisao kako radim oko paradajza i cime ga tretiram.Paradajz sa prve tri slike sam ostavio sjeme. Naravno sa tri razlicita stabla.Kome se svidja paradajz i zelio bi probati da ga ima iduce god nek posalje PP ja cu mu poslati sjeme.upozoravam da ne odgovaram ako se navucete na ovu vrstu i druge zapostavite.
Manus da te napomenem da stavis zeleni paradajz u novinski papir,obecao sam da cu te napomenuti.
#1280: Re: Paradajz Autor: Njam-Njam, Poslato: Ned Avg 21, 2011 6:09 pm ---- njam njam, ali nije nadimak.
aman, ovaj manus, sve ga nekakve poplave nešto omele, a ovamo na tanjiru sve neki preplanuli prvaci na paradajz paradama...
hehe, evo dešavanja kod mene ( nakon što smo prve tri pink sorte već nemilosrdno i genocidno istrijebili )...
tri sorte na poslednjem sunčanju pred egzekuciju ( albanski pink lijevo, crmnički gore desno, hercegovački dolje desno ):
pinki albanac ove godine vodi po ukusu bez premca:
...
#1281: Re: Paradajz Autor: Njam-Njam, Poslato: Ned Avg 21, 2011 6:20 pm ---- a evo i trenutnih dešavanja:
ponosni nastavljači vrste ( crmnički- 620g, pinki 340 i 350g, kruškice su atomske bez obzira na gramažu )
crmnički biftek, a bez ubijanja nedužnih krava
najsočnije predjelo, glavno jelo i dezert iz albanije
hehe, i na kraju čorbica i fermentacija
#1282: Re: Paradajz Autor: Njam-Njam, Poslato: Ned Avg 21, 2011 6:25 pm ---- a evo šta je još na čekanju:
crmnički opet
.........
#1283: Re: Paradajz Autor: Njam-Njam, Poslato: Ned Avg 21, 2011 6:31 pm ---- pa moravski...
#1284: Re: Paradajz Autor: Njam-Njam, Poslato: Ned Avg 21, 2011 6:41 pm ---- pa poneko iznenađenje...
( što je fino kad čoe'k živi u klimatu đe može da mu prođe i tri generacije od maja do novembra, jedino ne valja kad je tipični predstavnik svog naroda k'o ja pa mu se maj pretvori u kraj jula... )
#1285: Re: Paradajz Autor: manus, Lokacija: PancevoPoslato: Ned Avg 21, 2011 7:41 pm ---- @jardinier, hvala za podsecanje, izgleda da ce me vreme u septembru posluziti pa ce biti dovboljno zrelih plodova. u svakom slucaju, hvala ti jos jednom za savet
savet za savet, ako vec pravis "sarenu salatu" (kod nas se zove ziva tursija, ako sam dobro razumeo sta pravis), obavezno ubaci male cvrste glavice crnog luka, ja vec odavno ne jedem ni karfiol, ni zeleni paradajz ni sargarepu, celu zimu prezivim na crnom luku i kupusu iz zive tursije
eeeeee, nJamNJam, sto ne zivimo u Lihtenstajnu, pa svako sedne na svoj bicikl, ubacimo po par kila paradajza u ceger, malo ladnog piva i nekih kobasica za razonodu, pa se sakupimo na nekoj livadi da razmenjujemo iskustva
#1286: Re: Paradajz Autor: Njam-Njam, Poslato: Pon Avg 22, 2011 2:14 am ---- haha, i wish i lived in the wonderland of the second rts dnevnik...
bicikla, lihtenštajn, pivo, kobaja i paradaja, najjača fora što čuh poslednjih par vremena, nasmijao si me dobro.
p.s. naručio sam ti ono što si tražio, trebalo bi da nađu.
#1287: Re: Paradajz Autor: manus, Lokacija: PancevoPoslato: Pon Avg 22, 2011 7:02 am ---- "naručio sam ti ono što si tražio, trebalo bi da nađu"
ti si moj idol
a valjda ce biti prilike i za to pivo/rostilj/paradajz, samo da nam se sredi ekonomska geografija
#1288: Re: Paradajz Autor: cvekarka, Lokacija: Prilep MakedonijaPoslato: Sre Avg 24, 2011 8:26 am ---- Ova e volovsko srce, ama godinava nepovolni uslovi, bea gradosani
#1289: Re: Paradajz Autor: manus, Lokacija: PancevoPoslato: Sre Avg 24, 2011 10:20 am ---- odavno se ustalilo (pogresno) misljenje da je skoro svaki paradajz "volovsko srce" ako je iole ovalan i ako je preko 500gr tezak. "Ma ovo je PRAVO volovsko srce, ima plod od 700-800grama,..."
Sve manje vidjam paradajz ovako nazvan a da zaista ima srcoliki oblik i bojim se da ce vremenom ljudima biti najvaznija samo velicina ploda a ne i oblik po kojem je dobio ime.
#1290: Re: Paradajz Autor: GojkoG, Lokacija: Novi SadPoslato: Sre Avg 31, 2011 11:36 pm ---- Moja prva berba sa terase