:: Forums ›
detaljno
Paradajz
Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147  Sledeća  :| |:
-> Ratarske i povrtarske kulture

#346: Re: Paradajz Autor: nikola145Lokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Nov 30, 2009 2:05 pm
    ----
Pogledaj da nije slucajono Roma. Ja sam ga sadio ove godine lici mi na taj oblik ploda ima ga u crvenoj i zutoj varijanti. Ima bas debelu stabljiku i kazu (sto nije tacno) da moze da raste bez vezivanja. Inace je brasnast i dobar za kuvanje al nije bas po mom ukusu za salatu.

#347: Re: Paradajz Autor: djukadjukaLokacija: ruma PošaljiPoslato: Uto Dec 01, 2009 2:18 pm
    ----
moguće kad bi znao kakav se sve paradaiz tj. semena proizvode pao bi u nesvest možeš li zamisliti chery paradaiz tigraste boje...
pa valjda znaš iz kakve kesice si ga posejao, ako si ga sam sejao

#348: Re: Paradajz Autor: Razlicak5 PošaljiPoslato: Pet Dec 04, 2009 1:53 pm
    ----
djukadjuka citat:
moguće kad bi znao kakav se sve paradaiz tj. semena proizvode pao bi u nesvest možeš li zamisliti chery paradaiz tigraste boje...
pa valjda znaš iz kakve kesice si ga posejao, ako si ga sam sejao

Molim te, ako može neka slika tog tigrastog paradajza. Mislim da je to baš neobično i interesantno.

#349: Re: Paradajz Autor: djukadjukaLokacija: ruma PošaljiPoslato: Pet Dec 04, 2009 6:34 pm
    ----
pogledaj na sajtu firme de ruiter oni to proizvode

#350: Re: Paradajz Autor: Razlicak5 PošaljiPoslato: Sub Dec 05, 2009 12:20 pm
    ----
Hvala na odgovoru, našla sam sajt, ali nisam našla ništa o chery paradajzu tigraste boje.

#351: Re: Paradajz Autor: KirkovLokacija: Makedonija PošaljiPoslato: Uto Dec 08, 2009 7:35 pm
    ----
Zdravo svima na forumu!

Dugo sam pretrazivao internet trazeci seme paradajza koje ja hocu, ali nikako da ga pronadzem, a onda sam naisao na vas forum i mislim da cu ovde naci ono sto trazim.

Nov sam u plastenickoj proizvodnji paradajza i jos uvek imam mnogo da ucim, vec dugo vremena imam jedan veliki problem i nikako da ga se otarasim, zelim da nadzem seme paradajza koji u sebi ima malo onog drvenastog dela u sredini. Ponudili su mi Belle i Big Beef kao semena bez drvenastog dela ( ali i Balet, Magnus, Silluette itd.) ali znam da svako samo zeli da proda svoje skupo seme i prica sve najbolje o njemu, pa bih vas zamolio da ako neko ima iskustva sa ovakvim problemom spodeliti sa mnom nesto o tome.

Unapred hvala!

Izvinjavam se ako imam greske u jeziku...

#352: Re: Paradajz Autor: djukadjukaLokacija: ruma PošaljiPoslato: Sre Dec 09, 2009 11:36 pm
    ----
to se često desava i kao posledica velike upotrebe azota pri đubrenju a jel radiš ranu proizvodnju ili kasnu ima hibrid zove se balka kod kojeg još nikad nisam video tu pojavu jako je ran sa sazrevanjem ali je mako sitniji sa najboljim ukusom na tržištu ubedljivo ali kad stignu ostali paradaizi on gubi trku zato što je sitniji.

#353: Re: Paradajz Autor: KirkovLokacija: Makedonija PošaljiPoslato: Pet Dec 11, 2009 12:06 pm
    ----
Hvala djukadjuka

Pa ovako... sejanje uradim krajem januara a sadnju pocetkom aprila.

Jel to balka ili balkan?

Mozda i azot ima neku udeo ali sve sto sam do sada probao je drvenasto. Azotna dzubriva i ne koristim previse... primetio sam da sorte koje nisu za plastenicku/staklenicku proizvodnju nemaju ovaj problem.

#354: Re: Paradajz Autor: djukadjukaLokacija: ruma PošaljiPoslato: Ned Dec 13, 2009 7:50 pm
    ----
baš nasuprot tu boljku imaju biljne koje su namenjene sejanju na otvorenom a jako je važno da uradis analizu zemljista da bi mogao da raspravljaš o dodavanju azota, a hubrid se zove BALKA nikako balkan to je domaća proizvodnja i mena veze sa pameću .
nažalost koliko god bili superiorni u proizvodnji semena kukuruza suncokreta soje pšenice... toliko smo u proizvodnji vrhunskih hibrida povrća stvarno u srednjem veku.

#355: Re: Paradajz Autor: aremaneLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Ned Dec 13, 2009 8:42 pm
    ----
koja krupnoca ploda, kakva biljka da bude, visoka, poluvisoka, niska, hoces rani ili neki srednji, beres li cele godine ili dok je dobra cena, ....
ta zila ima veze sa tehnologijom gajenja, nijedna semenska kuca ne bi prodavala neki hibrid sa takvom manom.


Sto se tice balke ima jedna anegdota kod proizvodjaca koji su je nekada davno sadili:

Balka i pokojnik se u kucu ne vracaju.
a ti razmisli zasto

Moses da uzmes big beef slobodno

#356: Re: Paradajz Autor: KirkovLokacija: Makedonija PošaljiPoslato: Uto Dec 15, 2009 4:56 pm
    ----
Mogu da uradim i analizu zemljusta ali to kod nas kosta puno, pa dzubriva za sada dodajem pausalno, od oka.

Ciljam ka srednje krupnom plodu, socan i ukusan, poluvisok, srednje rani hibrid, berem dok je cena negde u sredini, ni mnogo visoka, ni mnogo niska.

Mozda ima veze i sa tehnologijom gajenja, ali ja mislim da ima veze i sa cvrstinu i dugotrajnosti ploda, posto kod nas ima proizvodzaca koji prodaju paradajz koji je nosen po pijacima nedeljama, a mozda i mesecima i koji jos uvek dobro izgleda... spolja.

#357: Re: Paradajz Autor: djukadjukaLokacija: ruma PošaljiPoslato: Sre Dec 16, 2009 5:06 pm
    ----
bez analize nije to to, kod nas košta negde oko 50eura ali ti ona moze mozda već u prvoj godini uštedeti za toliko đubriva a bilo bi dobro da nabaviš i ec metar za koncentraciju đubriva a posle toga odabereš hibrid u de ruiter programu imaš celu paletu takvih hibrida i možeš se kod tebe konsultovati kod prodavca što je kolega rekao big bif nije loš hibrid ali sam i njega zaticao sa jaki tim unutrašnjim drvenastim delom.

#358: Re: Paradajz Autor: KirkovLokacija: Makedonija PošaljiPoslato: Uto Dec 22, 2009 6:29 pm
    ----
Hvala svima!

Big Beef i Monroe su moji poslednji konkurenti, moram se odluciti za jedan od njih.

Znam da ja analiza zemljista isplatljivo i zato cu je uraditi ove ili vec narednu godinu.

Pozdrav jos jednom, druzicu se sa vama i u buduce jer ima sta da se "cuje" na ovom forumu.

#359: Re: Paradajz Autor: GilvaziLokacija: Bečej PošaljiPoslato: Sub Jan 09, 2010 8:28 am
    ----
Ja sam počeo sezonu, juče sam sejao nekoliko vrsta, evo i slike kojih.

#360: Re: Paradajz Autor: manusLokacija: Pancevo PošaljiPoslato: Sub Jan 09, 2010 11:54 am
    ----
cherry paradajz "sa prugama" je Tigerela, ima ga na dosta mesta na internetu.
@Gilvazi taj nemacki je Golden Koeningen (ne vidim dobro ime paradajza). ako je taj, kod mene nije imao neki extra rod, ali je vrlo ukusan paradajz. Licno, od takvih sorti mnogo vise volim Persimon, Hurmu i Zlatni jubilej, njihov ukus mi se mnogo vise dopada, a i rodnost im odlicna.



-> Ratarske i povrtarske kulture

Sva vremena su GMT + 1 sat

Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147  Sledeća  :| |:
Strana 24 od 147